A blogról

Kedves Látogató,

Ha  nagyon röviden kell jellemeznem a blogom, akkor azt mondom: nem menő könyvek - versekkel súlyosbítva.
Annak idején pedig azért született, mert azt gondoltam: Miért ne lehetne nekem is saját könyves blogom? De számomra ez sem jelent semmilyen szuper képességet vagy bármilyen kiváltságot, nem kapok zsákszámra sem recenziós példányokat, sem könyves meglepetésdobozokat. Sőt találkoztam már olyan emberrel is, aki azt sem tudta, mi fán terem az a könyves blog.

Idővel megtaláltam a saját hangom, és tisztában vagyok vele, hogy a régi bejegyzéseim között több borzalmas is akad, de talán felfedezhető az idő közbeni fejlődés (viszont mindig van hová fejlődni), továbbá azzal is, hogy én is hibázom, tévedek, amit nyugodtan lehet ám jelezni, hiszen én sem vagyok tökéletes. Éppen ezért a (régebbi) bejegyzéseimben előforduló esetleges hibáimért elnézést kérek.

Az irományaimat továbbra sem nevezem kritikáknak, hiszen nem vagyok sem szakképzett, sem pedig önjelölt kritikus, csak egy nagyon válogatós olvasó, aki megosztja itt a véleményét az olvasmányairól. Nem tartom magam - divatos szóval mondva -  sem influencernek, sem istenkirálynőnek.
Azt szokták mondani: Mindenki magából indul ki. Nos, ez rám teljes mértékben igaz, így évek óta igyekszem olyan blogot írni, amilyet magam is szívesen olvasnék.

Ezért sem követek semmilyen (blog)trendet, nem veszek részt már könyves kihívásokon, nem versenyzek senkivel és a különféle statisztikák sem érdekelnek.

Az olvasmányaim borítóit is csak azért fényképezem, mert több régebbi kiadású könyvem is van, amelyekhez nem találtam jó minőségű borítót az interneten.

De hogy ma ne csak magamnak tartsam meg, amit tanultam, közlöm veled, milyen három, körülbelül azonos értelmű mondásra leltem; az egyikkel ez a levél adósságot törleszt, a másik kettőt fogadd előlegül. Démokritos mondja: "Nekem egy ember annyi, mint az egész nép, és a nép annyi, mint egy ember." Jól felelt az is, akárki volt - kétes ugyanis a szerző személye -, mikor megkérdezték tőle, miért tűz ki célul akkora buzgalommal egy olyan művészetet, amely csak a legkevesebbekhez jut el: "Elég nekem a kevés, elég az egy is, elég, ha senki sincs." Remek a harmadik mondás is, amit Epikuros egyik, tanaikat valló társának írt: "Ezt pedig nem sokaknak, hanem neked; mert elég nagy közönség vagyunk mi egymásnak." Ezt szívleld meg, Luciliusom, hogy megvethesd a többek helyesléséből fakadó gyönyörűséget. Sokan dicsérnek téged. Talán bizony volna miért tetszeni magadnak, ha csupán az vagy, akit sokan megértenek? Értékeid befelé tekintsenek.
(Seneca: Erkölcsi levelek VII.)

Persze a kezdet kezdetén titkon én is reménykedtem, hogy sok-sok olvasója lesz a blognak (konkrét számra nem gondoltam), de ma már inkább azt tartom szem előtt, hogy az erre járó úgy érezze, kapott valamit a bejegyzésből, amelyet elolvasott.


"(...) de hát aki csak valamit is ér, azt olvas, amihez kedve, hangulata van, méghozzá bolond lelkesedéssel."                                                            (Virginia Woolf)

Jól megfér itt a klasszikus és a kortárs irodalom, a művészet, a pszichológia és a nyelvkönyvek is. Ahogy a Vers hétfőn is, amely valóban azért született, mert tényleg imádom a verseket (és nem azért, hogy egy kicsivel többet mutasson a számláló), és azt is tudom, hogy manapság nem éppen népszerű műfaj, de talán sikerül hétről hétre egy-egy olyan költeményt választani, amely másoknak is tetszeni fog.

A hozzászólásokra is válaszolok, ezért, ha valaki úgy érzi, bátran ossza meg a bejegyzéssel kapcsolatos akár pozitív, akár negatív véleményét, gondolatát. Bár úgy tűnik, hogy több hozzászólásra nem reagáltam annak idején, azok a válaszaim blogköltözés miatt tűntek el.

Önmagam ünneplése és ünnepeltetése helyett is a jeles napoknak (A Magyar Kultúra Napja, A Költészet Világnapja, Színházi világnap, A Költészet Napja, A Magyar Dráma Napja) és évfordulóknak szentelek egy-egy bejegyzést.
Mindez rövidebben és szebben összefoglalva itt olvasható.
Illetve Kosztolányi és Márai gondolatait tartom szem előtt:
Az írás: a gondolat visszfénye, az érzés szivárványa.
(Kosztolányi Dezső)

Nem olyan fontos, hogy mindennap írjál; fontosabb, hogy mindennap olvassál. A művelődéshez mindig legyen időd, mindennap.
(Márai Sándor)

Annak ellenére, hogy itt ez a blog, nem érzem magam sem különlegesebbnek, sem jobbnak, sem szebbnek, sem menőbbnek senkinél, ezért sem vagyok jelen a közösségi médiában, kizárólag a Pinteresten, ami bőven elég is. Néha még az is sok. Nem vagyok az a típus, aki minden lehetőség után kapva kap, hogy mások arcába tolja a blogját. Mégis eldöcög ezek nélkül is.


Ha az adott könyvet recenzióként kaptam valamelyik kiadótól, akkor a bejegyzés végén, a könyv adatainál a kiadó nevéhez egy linket csatoltam, amely a honlapjukon az adott műre mutat. De a könyvön kívül semmilyen egyéb juttatást nem kaptam, ha valakit esetleg ez érdekel.
Remélem, sikerül szivárványra bukkanni nálam, jó keresgélést és olvasgatást kívánok.

6 megjegyzés:

 1. Ezt ha nem is írod le, akkor is világos. :) Ezért szeretem a blogod!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm :), és örülök, hogy Neked világos, csak gondoltam az újonnan érkezőkre :).

   Törlés
 2. Sandra Bullock egy szenzációs nő, nagyon szeretem. :)
  (Végigolvastam ám a bejegyzést is, de ez volt az, amit mindenképpen meg kellett említenem. :))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nekem is nagy kedvencem ;).
   (Megértelek :))

   Törlés
 3. Nagyon tetszik ez az önvallomás.
  Úgy jönnek létre az igénytelenebbnél igénytelenebb, nem jó értelemben vett "tini blogok", mint ahogyan a gomba nődögél a földből. Tele, ahogy írtad, statisztikákkal, ilyen-olyan trendi kihívásokkal, amelyeknek alkalmasint köze sincs a könyvekhez, holott a blog profilja ezt próbálja bizonygatni. Az értékesebb tartalmúak természetesen így eltűnnek a nagy masszában.....mert nem elég egyedi, nincs tele saját drámával, letörött körmökkel vagy éppen "fáj a hajam" jellegű posztokkal.
  Emlékszem a blogodra a korábbi időkből, számomra mindig is igényesnek hatott, úgy hiszem mindig próbáltál hű maradni a blog témájához, és szívem csücske hogy pártolod a versek népszerűsítését.
  Tehát bő lére eresztés után hajrá hajrá, termékeny időszakot kívánok olvasás és blogolás terén egyaránt! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon szépen köszönöm :). Úgy örülök, hogy Te is érzed, hogy mi a célom a bloggal és hogy nagyon távol állnak tőlem a letört a körmöm típusú irományok. De jövő héten lesz egy ilyesmivel teletűzdelt bejegyzésem, mert újraolvastam Frances Mayestől az Édes élet Itáliábant és abban akadtak hasonló "magvas" gondolatok.
   De jó, hogy Te is versimádó vagy :). Elárulom, hogy jövő hónaptól egészen novemberig igyekeztem főleg olyan költőktől válogatni a verseket, akiket nem ismertem eddig, hogy ezáltal is egy kicsit együtt okosodjunk :).
   Neked pedig további szép nyarat kívánok, Zizz! :)

   Törlés

Köszönöm a látogatást.
A hozzászólás cenzúrázatlan, és egyet nem érteni bármikor lehet.