2017. november 10., péntek

, , , , , ,

Kezdők portugál nyelvkönyve

Gondolom, mások számára is ismerős a házas borítós Kezdők ... nyelvkönyve. Amikor általános iskolában angolul kezdtem tanulni, a könyvesboltban bukkantunk az angol változatára és megvettük. Emlékszem, hogy tetszettek benne a rajzok, szívesen nézegettem és olvasgattam.
Szeptemberben felfedeztem, hogy más nyelvek mellett a portugál változata is újra megjelenik, ráadásul CD-melléklettel, így elő is rendeltem, mert a portugál tankönyvemhez (a Typotex Kiadó könyvéből tanulok) sajnos nincs hanganyag.Amikor múlt hónapban végre megjelent és hozzám is megérkezett, rögtön pozitív meglepetésként ért, hogy a CD-t  nejlontokba csomagolták hozzá (a könyv végébe volt ragasztva), nem papírba, mint általában a nyelvkönyveknél szokás.

A könyv felépítése most is a szokásos, a rajzok huszonvalahány év óta sem változtak.
Azonban a Tartalom (értsd: tartalomjegyzék) és a CD-n szereplő felvételek számozása eltér. Kitaláltam, hogy a felsorolt témákat ceruzával beszámozom (csak a könyvbeli oldalszám található mellettük), és meghallgatom a könyv vége felé szereplő Számokat. Be is állítottam a lejátszót, de egy korábbi témánál kötöttem ki. Ugyanis egy-egy számhoz ("szép magyar" szóval trackhez) csak egy-két oldalnyi szóanyag tartozik, így a négyoldalas témakörök már két szám alá kerültek. Pl. az Élelmiszerek témakör négy oldalt kapott a könyvben, így az első két oldal a 15. számhoz került, míg a másik kettő már a 16.-hoz.
Érdemes először bele-belehallgatni a CD-be, hogy el tudjunk igazodni később.

A könyv most is a megszokott témaköröket tartalmazza, mint pl. Találkozáskor, A család, Külső és belső tulajdonságok, Közlekedés, Számok, Sport, Ünnepek, Színek, Benne, rajta, alatta stb.
Az egyetlen zavaró dolog az volt, hogy a Számok esetében visszafelé számol, ami nem biztos, hogy egy kezdő nyelvtanuló számára jó. Logikus, hogy először nullától vagy egytől tanulunk meg számolni.

A könyv végén most is megtalálható A nyelvtanról dióhéjban c. rész, amelyben a névelőkről, a főnevekről, a melléknevekről, a névmásokról, az igékről olvashatunk, de megtaláljuk közte a hasonlító szerkezetet is (nagyon dióhéjban), kérdőszavakat és néhány kifejezést is. A kötetet magyar-portugál szószedet zárja.


Még nem hallgattam végig a teljes CD-t, mert az eddig tanultak szerint tervezem, hogy haladok majd vele, így az elejéről csak a Külső és belső tulajdonságokig jutottam. Azonban itt történt egy kis csúszás a CD-n. Először portugálul halljuk az adott szót vagy kifejezést Gabriela Sándortól, majd Lázár Balázstól magyarul. Az említett rész utolsó téglalapjában az utolsó öt szónál és kifejezésnél csúszott be a hiba: a ter óculos-ra (szemüveges) a magyar válasz ráncolja a homlokát lett, így ennél a résznél a portugál szavak után nem a magyar megfelelőjüket halljuk.
A különböző számok közé minden esetben más-más zenét iktattak, így kicsit feldobják a szüneteket.

Bár már bebizonyították, hogy a lehető legrosszabb módszer a szavak tanulása (és a szódolgozatoknak sincs értelme), sokkal jobban megragad egy-egy szó, ha rögtön egy - rövid - mondatban, szövegkörnyezetben találkozunk vele, a portugál és hasonló népszerű nyelvek esetében nagy segítség ez a könyv. A portugálnak az olaszhoz és a spanyolhoz képest is bonyolultabb a kiejtése (még nem sikerült rájönnöm a logikájára), így biztos vagyok benne, hogy többször is a segítségemre lesz a CD és a könyv.
Az egeres és a macskás rajzok pedig még mindig aranyosak.


Kezdők portugál nyelvkönyve CD-melléklettel
125 oldal
Illusztrálta: John Shackell
Holnap Kiadó, 2017
2900 Ft
Megosztás:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a látogatást.
A hozzászólás cenzúrázatlan, és egyet nem érteni bármikor lehet.