Ugrás a fő tartalomra

Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: március, 2016

Vers hétfőn

Baranyi Ferenc: Valami mindig közbejön

Valami mindig közbejön: távolban tengő vén apádnak sós parlaggá szikesedett magánya fehérlik utánad, futnál hozzája bűntudattal, autóbuszon vagy gőzösön, futnál hozzája szüntelen, de valami mindig közbejön.

Valami mindig közbejön: mosolyognál az elesettre s nem lelné arcodon helyét a köznapok csip-csup keserve, a csüggedőkre bíztatón, a lányokra ingerkedőn mosolyognál szíved szerint, de valami mindig közbejön.

Valami mindig közbejön: lehetne felbujtó az álom s nem csillapító szunnyadás koncul kapott, kényelmes ágyon, álmodhatnál egy igazit vetetlen, parttalan mezőn, álmodhatnál, mert volna mit, de valami mindig közbejön.

Valami mindig közbejön: forró igazra nyílna ajkad, de mielőtt kimondanád, engedsz a langyos féligaznak, hisz a gyereknek bunda kell, meg kiscipő is télidőn, lehetnél hős, nemcsak derék, de valami mindig közbejön.

Valami mindig közbejön: létfontosságú semmiségek miatt halasztjuk mindig azt, mi életté tenné a létet, pedig adódna még idő kifogni az ad…

Vers hétfőn

William Blake: A tavaszhoz Fordította: Szabó Lőrinc
Óh harmatosfürtü, ég angyala,
A reggel tiszta ablakain át
Tekints nyugati szigetünkre, mely
Kórusban zengi jöttöd, óh Tavasz!

A hegyek beszélik s a figyelő
Völgyek hallják; vágyó szemünk a te
Tündöklő sátrad lesi: gyere már
S tedd tájainkra szentelt lábodat.

Jöjj Kelet dombjairól, s szeleink
Hadd csókolják illatos köntösöd;
Lehelleted hív; szórd gyöngyeidet
Földünkre, melyet szerelmed emészt.

Óh, ékesítsék drága ujjaid;
Verje keblét csókod zápora; tedd
Arany koronád bús fejére, hisz
Szerény kontyát teérted tűzte fel!Vers 

Eredetileg minden hónapra egy költőtől válogattam volna verseket, de tudjuk, hogy a változatosság gyönyörködtet, úgyhogy mostantól még inkább e szerint kutakodom.
Azt azért elárulom, hogy március költője mégis csak William Blake lesz, mert ebben a hónapban három versével is találkozhatunk hétfőnként.
És ha már újjászületett a rovat, mostantól igyekszem némi információt is keresni az aktuális vers költőjéről, főleg, h…

A magyar történelem rejtélyei + Szabó Magda művei új köntösben

A Kossuth Kiadó újabb sorozattal rukkol elő A magyar történelem rejtélyei címmel, melynek első kötete A Szent Koronaa mai napon jelenik meg 795 Ft-os bevezető áron. A 2. kötettől 1490 Ft-os árral kell számolnunk, ám előrendelve akár 20-27% kedvezményt is kaphatunk attól függően, mely webáruházban tesszük.


Új sorozatunk olyan titkokra, talányokra derít fényt, melyek régóta foglalkoztatják a történészeket és a közvéleményt. • 20 kötet
• 960 oldal (48 oldal/kötet)
• 1500 színes kép, illusztráció
• Neves szakértők
Tényleg igazságos volt Mátyás király? Mi a valóságalapja az Erzsébet királyné és Andrássy Gyula körüli pletykáknak? Hogyan próbálta befolyásolni az európai történelmet Rákóczi Ferenc? Valóban koncepciós per áldozata lett Báthory Erzsébet? Milyen rejtélyek merülnek fel Mohács körül? Miért kellett romba dőlnie az ostromlott Budapestnek, és hogyan menekült meg a pesti gettó? A fentiekre és még sok egyéb izgalmas történelmi talányra derít fényt új sorozatunk. Közérthetően, olvasmányosan…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...