Ugrás a fő tartalomra

Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: február, 2015

Tipikus sztereók

PuPilla és Miamona hívta fel a figyelmem erre a hangoskönyvre, ugyanis Janikovszky Éva is a hiányosságaim közé tartozik. És milyen jól is tud jönni egy hangoskönyv, amikor az ember lánya éppen varrni kezd.

   Hányszor mondjuk mi is, hogy megakadt a lemez. Valamelyik családtagunk, munkatársunk, ismerősünk már megint ugyanazt fújja. De vannak esetek, amikor a lemeznek két oldala van, erre hívja fel a figyelmünket Janikovszky Éva is: előfordul, hogy ugyanannak a történetnek a másik verzióját halljuk, azaz a lemez másik oldalát adja elő az illető. Akár már másnap, akár csak napok, hetek vagy hónapok múlva. És nekünk "van szerencsénk" a lemez ezen oldalát is megismerni.
Ilyenkor is hány negatív megjegyzést teszünk, hány negatív gondolat jut eszünkbe. De mi történik akkor, ha mi vagyunk az előadók?

   Janikovszky Éva könyve ma is ugyanolyan aktuális, mint a megjelenésekor, 1978-ban volt. Bár már véget ért a szocializmus, az árak és bizonyos körülmények is megváltoztak, de mi, embe…

A gyertyák csonkig égnek

Annak idején még nem volt a tanterv része Márai és a magyartanárnőm is csak annyit mondott erről a regényéről, hogy két öregember beszéli át az éjszakát,  egyébként meg nagyon unalmas. Azért a címe tetszett, de sokáig - magam sem tudom, miért - nem érdekelt, ami mögötte rejlik.

    A tábornok (Henrik) levelet kap, melyben régi barátja esti érkezéséről értesíti, így a házigazda kiadja az utasításokat a személyzetnek. Megkezdődnek az előkészületek a kastély azon részében, melyet évtizedek óta lezártak. Rögtön eszembe jutott Havisham kisasszony, bár a kastély ezen részét rendszeres időközönként takarítják, így itt nem egészen úgy állt meg az idő, mint Dickens regényében. És ez a készülődés felidézi a tábornokban az egész életét és egy bizonyos negyvenegy évvel ezelőtti napot, ami mindent megváltoztatott.

Most, amikor túlesett az első meglepetésen, egyszerre elfáradt. Az ember egy életen át készül valamire. Először megsértődik. Aztán bosszút akar. Aztán vár. Már régen várt. Már nem is…

Vers hétfőn

 Szendrey Júlia: Ne higyj nekem
Ne higyj nekem, ha mosolygok,
Álarc ez csak az arcomon,
Mit felöltök, ha a valót
Eltakarni akarom.

Ne higyj nekem, ha dallásra
Látod nyílni ajkamat,
Gondolatot föd e dal, mit
Kimondanom nem szabad.

Ne higyj nekem, hogyha hallasz
Fölkacagni engemet,
Megsiratnál, hogyha látnád
Egy ily percben lelkemet.


Pest, 1856. október 10.Kiss Judit Ágnes: Portfólió 

Nézd, itt vagyok, mint táncos a színpadon. Test, lélek egy. Tudd, ritka e pillanat.  Hogy mindig így maradjon, semmi Nem bizonyulna elég nagy árnak.
Itt már zenészként lógok a hangszeren.
Látod, zavar még mindig a pódium.
Jó vicces lett, ahol tanítok
mesterien szigorú pofával.

Láthatsz színésznek, mert az is én vagyok
más bőrbe kötve. Ott meg, a másikon
épp verset írok bamba képpel.
Jól retusált, de hazug fotó mind.

Vágyat sugárzom? Védelemért eseng
kisgyermek énem? Ostoba álca csak.
így játszik az, ki megtanulta:
meztelen önmaga úgyse kéne.


Versek:
Szendrey Júlia
Kiss Judit Ágnes

Ermitázs, Szentpétervár

2010-ben és 2011-ben jelent meg a Grafo Kiadó gondozásában A világmúzeumai sorozat négy kötete, melyek a legnagyobb múzeumok közül négy történetét és gazdag gyűjteményeik egy részét tárják az olvasó elé.
A sorozattal való ismerkedésemet a szentpétervári Ermitázzsal kezdtem.
A bejegyzésben szereplő színes nevekre kattintva az adott festő Ermitázsban kiállított festménye jelenik meg.

   Az előszóban, majd az azt követő bevezetésben megismerkedünk az épület és a gyűjtemény történetével: 
   Az Ermitázst Nagy Katalin kezdte építtetni 1764-ben azzal a céllal, hogy a Téli Palota mellett legyen egy hely, ahol az általa összegyűjtött festményeiben gyönyörködhet és a barátaival találkozhat. A kis remetelak tehát nem múzeumnak épült, és a cárnő sem volt műértő, csupán szerette a művészetet, és a francia kapcsolatainak hála (Denis Diderot-val és Frédéric-Melchior Grimmet-vel folytatott levelezésnek), számos kinccsel gyarapíthatta gyűjteményét.
   A gyűjtést már Nagy Péter elkezdte, majd Kat…

Bízz magadban! - Önértékelés, önelfogadás, önbecsülés

Már a megjelenésekor kíváncsi lettem erre a könyvre, de talán jobb is, hogy csak a napokban sikerült elolvasni.

   A fülszövegben is rögtön arról olvashatunk, hányan szenvednek önbizalomhiányban, és bár sokan magabiztosnak tűnnek, valójában az csak a felszín, ami alatt egy rendkívül törékeny és sérülékeny önbecsülés rejtőzik. Az általam már két ismert szerző mellett három újjal is megismerkedtem, és elégedetten csuktam be a kötetet.
Figyelem, hosszú bejegyzés lesz! (Tegnap véletlenül tettem közzé, pedig még volt rajta mit csiszolni.)


Kádár Annamária fejezete nyitja a könyvet, aki a személyes tapasztalatai mellett, idézeteket is megoszt velünk. Megismertet a Johari-ablakkal, ami négy területre osztja a személyiségünket: a nyílt terület vagy az aréna, ahol mindazon képességünk, tulajdonosságunk található, mellyel tisztában vagyunk és a kifelé is megmutatjuk. A rejtett tartományban azon képességeink rejtőznek, melyeket ismerünk, de elrejtünk a környezetünk elöl. A Vak-Én mögött azon …

"Micsoda család!"

A Zöldmanzárdos-ház egykori cserfes Anne-je immár öt gyerek (három fiú: Jem, Walter, Shirley és két ikerlány, Di és Nan) boldog édesanyja és úton van a hatodik csöppség.

  Anne egy szomorú esemény apropóján ismét ellátogat a Zöldmanzárdos-házba és egy csodálatos napot tölt imádott Dianájával, majd visszatér otthonába, Zugolyba, ahol Gilbert, a csemeték és a cselédjük, Susan várja.

  Anne bár felnőtt és komoly családanyává vált az elmúlt évek alatt, ám az egykori álmodozó kislány még mindig benne él, de már nem botránkoztatja úgy meg a környezetét, ahogyan korábban.

  A sorozat hatodik kötetében már a gyerekek kerülnek előtérbe, hiszen mindannyian örökölték édesanyjuk gazdag fantáziáját, így kalandokban sosincs hiány.

  Mai szemmel kicsit furcsa volt olvasni, hogy a hatodik gyerek születése előtt a többieket elküldték a háztól (tudom, akkor még otthon születettek a gyerekek), de a legmeglepőbb mégis az volt számomra, amikor az ekkor hétéves Jem éjszaka, három óra leforgása alatt ha…

Vers hétfőn

Eredetileg azért választottam mára az első verset, mert soká lesz még az az áprilisi születésnap és addig sem maradhatunk Reviczky Gyula nélkül. De miközben újraolvastam a Teljesebbé válnit, ez a vers is eszembe jutott. Kádár Annamária pedig Reményik Sándor ismert versével zárja a fejezetét, aminek szintén itt a helye. 

Reviczky Gyula: Jó lelkek
Vannak jó lelkek még a földön;
De elrejtőznek a világ elül.
A csacska hír hallgat felőlük,
Élnek s meghalnak ismeretlenül.

Éltük szerény, csöndes, magános,
Dobszóval, vak lármával nem dicsért.
Erényüknek czégére nincsen;
Ha jót tesznek, nem kérdik, hogy miért.

Vásári zajt, hühót kerülnek.
Nem lökdösődnek lármás útakon.
Lelkük zománczát féltve őrzik.
A merre járnak, csend van s nyúgalom.

A sors csapási, szenvedések
Között értékük legszebben ragyog.
A rózsa is, ha eltiporják:
Akkor terjeszt legédesb illatot.

Vannak jó lelkek még a földön!
Vigasztalásul vallom és hiszem.
Megtűrve, mint árvák, ugy élnek,
És nem irigyli sorsuk' senki sem.
 Remén…

A téli tücsök meséi

Amikor újra esni kezdett a hó, megkerestem ezt a meseregényt, hogy a legmegfelelőbb körülmények között végre megismerkedjem a téli tücsök meséivel.

   A téli tücsök valójában nyári tücsök volt, de amikor a szigetre - ahol élt - megérkezett néhány ember, a tücsök belebújt a terepszínű hátizsák bal zsebébe és így került mostani lakhelyére, a szobába.
   A tücsök mindennap kimászik a hátizsák bal zsebéből - ami gyengülő zsályaillatot áraszt -, felugrik a székre, onnan az asztalra, majd az ablakpárkányra. Kint csak a havas táj látványa fogadja és ekkor bent felfedezi az asztalon álldogáló írógépet. Mindennap felugrik egy-egy billentyűjére, a befűzött papíron megjelenik egy betű, ami a tücsköt egy-egy, a szigeten történt eseményre emlékezteti. Ekkor leugrik az asztalról a székre, onnan a  földre, elsétál a zöld heverőre, felugrik rá, fel és alá kezd sétálgatni és közben emlékezik.

   A meseregényben tizenhat mesét olvashatunk, melyből tizenöt a tücsök egy-egy visszaemlékezése. Megisme…

Teljesebbé válni - Önfejlesztés, önmegvalósítás, önmeghaladás

Bár a tavalyi évzáró töltelékbejegyzésemben nem említettem ezt a könyvet, mégis nagyon fontos és meghatározó volt számomra. A napokban ismét lekerült a polcról, mert úgy éreztem, szükségem van rá újra és ezúttal szeretnék néhány gondolatot is megosztani róla.

     A kötet szerzői arra vállalkoztak, hogy megismertessenek minket, olvasókat az önfejlesztés, az önmegvalósítás és az önmeghaladás fogalmával és egyben el is indítsanak a hozzájuk vezető rögös úton.

Bagdy Emőke rögtön a különböző életkorokról és azok feladatairól mesél, hiszen már egész pici korunkban ott motoszkál mindannyiunkban az önmegvalósítás, minden nap fejlesztjük magunkat, emeljük a fejünket, mozgolódunk, hogy egy nap felálljunk, majd elinduljunk.
    Minden életkornak megvan a maga szerepe és feladata az életünkben, ami az önismeretünket segíti elő. De ismerjük-e önmagunkat? Hogyan viselkedünk egy-egy helyzetben? Hogyan védhetjük meg a lelkünket?

F. Várkonyi Zsuzsa az ego előtérbe kerüléséről ír, ami leginkább …

A foltmanók meséje

Nemrég a tévében Kováts Adél olvasott fel egy részletet ebből a meséből és ajánlotta a könyvet. Már akkor utánanéztem, ám sajnos szinte sehol sem kapható a könyv. De hála az internetnek, sikerült megismerkednem a teljes mesével, amit én is csak ajánlani tudok mindenkinek.

     A foltmanók valójában fabábok, akik ugyanabban a faluban élnek és ugyanaz a fafaragó, Éli mester készítette őket. Mindannyiuknak van egy-egy doboza, melyben arany csillagok és szürke pontok vannak, amiket egymásra ragasztgatnak. A szépek, a jók és az ügyesek aranyszínűt kaptak.

Mások viszont nem voltak olyan ügyesek. Nekik mindig csak szürke pont jutott.
Pancsinelló is egy ilyen foltmanó volt. Próbált magasra ugrani, de mindig csak nagyot esett. Erre persze rögtön köré gyűltek néhányan, hogy ráragasszanak egy-egy szürke pontot. Néha eséskor megkarcolta a testét. Ilyenkor újabb pontokkal halmozták el.
Aztán, ha megpróbálta kimagyarázni az esetet, biztos valamit bután fogalmazott meg, amiért persze még több pont…

Vers hétfőn

Illyés Gyula: Téli éj

Úgy, úgy, jó gyermekem, úgy lesz újra minden, mint e világban volt.
Künt az ablak előtt megropog a friss hó, csikorog, nyikorgál,ahogy a favágók elcsoszognak sorra… Lent a puszta kútnál szomjas ökrök bőgnek… nyujtva s panaszosan… mint e világban volt.

Mint e világban volt, úgy lesz újra minden… zsong a téli reggel,
Nagyanya dödögve tüzet rak a szoba kicsiny kályhájába,söpröget, törölget, behoz három bögrét reszkető kezekkel. Alszol még, de beleng álmodba is a tej édeskés párája.

Így lesz újra minden; álmélkodó szemmel ismersz mindent újra,
páros drótja közt a megtisztitott lámpát… a hű varrógépet, mely vígan csörömpöl.Mintha minden újra kezdődne!… Egyszerre tisztán, megújulva ülsz föl a dunyhák közt, pislogsz nevetve a hirtelen örömtől.

 Ez lesz a másvilág… nevetve ismerünk egymásra, kik hajdan
elváltak, nevetve fűzzük egymás nyaka köré karjainkat –Künt kerék nyikordul, a disznók visongva döngenek az ólban. Tele fürge zajjal, nyüzsgő igérettel megkezdődik a nap.

PONS Tematikus olasz szótár

Akit nem érdekel az olasz nyelv, de idegen nyelvet tanul vagy szeretné felfrissíteni a tudását, az se zárja be azonnal a böngészőt, mert a bejegyzés vége felé megosztom a saját nyelvfrissítési módszeremet (nem a spanyolviaszt találtam fel), ami talán másnak is hasznos lehet.

   Sok éve már, hogy beszereztem ezt a szótárt, amibe olykor bele is lapoztam, de év elején eldöntöttem, hogy szépen végigrágom magam rajta. Annak idején mondta is az olasztanárom, hogy nézegessük a szótárt (persze az Akadémiai Kiadósra gondolt), mert úgyis megtanulhatunk egy-egy szót. Nálam a végső lökést a Rómának szeretettel c. film adta meg, amit eddig az olasz részek feliratozása nélkül láttam csak, de az egyik januári vasárnap este feliratosan is sikerült megnéznem a tévében, és bizony felfedeztem, hogy volt, amit nem éppen magyarosan fordítottak. Mit csinál ilyenkor, aki egyszer már valamennyire elsajátította ezt a gyönyörű nyelvet? Hát előveszi a nyelvkönyveit, mert rájön, mekkora kincs birtokában van!

" Ez lesz a mi kettőnk roman policier-ja"

Az elmúlt időszakban nagyon elhanyagoltam A Krimi Királynőjét, ami ellen tenni kellett, így ismét egy kis vonatozásra indultam Poirot-val. A Gyilkosság az Orient Expresszennel ellentétben annyit elárulhatok, hogy bár a regény címe A Titokzatos Kék Vonat, a cselekmény jelentős része nem ott játszódik. De ne szaladjunk ennyire előre.

   Feltételezem, hogy a türelmetlenebb olvasók azonnal fel akarnak szállni a Kék Vonatra, amit a milliomosok vonataként is emlegetnek. Nos, Lady Agatha nem így alakítja a szálakat, hanem az első fejezetekben a szereplőket mutatja be szépen sorban.

    Rögtön egy doboz cserél gazdát, feltűnik egy fehér hajú férfi, aztán Monsieur Le Marquis, majd egy görög régiségkereskedő és lánya lép színre.
    Megismerkedünk egy amerikai milliomossal, Mr. Van Aldinnal, aki egy értékes rubinköves nyakláncot ajándékoz lányának, Ruthnak, aki évek óta szenved a házasságában (a férjének szeretője van Mirelle, a táncosnő személyében). Az apa a válást javasolja lányának, cs…

A szerelem tizenkét arca

Nagyon megörültem, amikor az előrendelések között múlt hónapban felfedeztem, hogy az Athenaeum Kiadó megjelenteti ezt a novellagyűjteményt, melyben Peiker Éva válogatásában tizenkét magyar szerző egy-egy írását olvashatjuk a szerelemről, amiről már annyi mindent elmondtak, de örök témája marad a művészeknek, míg világ a világ.

    Kíváncsian vártam, ki az a tizenkettő, aki helyt kapott a rózsaszín, szárnyas kulcsos borítós kötet lapjain és elégedetten bólogattam a neveket olvasva.

   A nyitó novella rögtön Móricz Zsigmond tollából kerül ki és nemes egyszerűséggel a Szerelem címet kapta. Az ifjú asszonyka egy fiatalemberrel vitatja meg, mi az a szerelem, mi fér bele? Mást gondol erről a menyecske és mást a férfi. De vajon melyiküknek van igaza?

- No, azt hiszem, azért van olyan leves, amit a legőrültebb szerelem sem vesz be.
   - Olyan... Olyan nem létezik! Ha szerelem, akkor mindent bevesz! Ha nem vesz be valamit: akkor pedig nincs jelen szerelem!
   - Asszonylogika!

Örkény István ez…

Vers hétfőn

Szabó Lőrinc: Téli este

Lócika megjött, hároméves,
a szél kicsípte, friss, piros,veti mackóját s magyarázza, hogy nincs odaki semmi rossz,

és füstöl a ló orra, és ő
nem borult fel a ródlival,s az ablaknál ölembe mászik s kinéz és szól: – Csak az a baj,

hogy korán kellett hazajönni!
– s mesél és nézi csillogószemmel, hogy táncoltatja ott kint fehér pillangóit a hó.

Mesél, s én érzem, gyönge szíve
a kezem alatt hogy dobog,és egy őzike jut eszembe, erdő és erős farkasok,

és háború, és védtelenség,
s mindaz, amit hazajövetláttam az utcákon, s amit ti, ti is tudtok mind, emberek:

mind ami kín itt van köröttünk
s ami már ki se mondható,mert ami még kimondható, már az is csak irtózni jó.

…Mi lesz, őzike?… A gyerek újra
tapsol: – Apu, de szép a tél! –Jó volna hinni, néki hinni, aki nem tudja, mit beszél.


Vers

2015. februári mustra és akciók

Tudom, nem akartam mustrázni, de akad néhány figyelemreméltó könyv és jó kis akciókra is bukkantam ma reggel. Tessék örülni. A Mustrákat visszamenőleg is évszámoztam, hogy könnyebb legyen eligazodni közöttük.
Nézzük előbb a megjelenéseket!


A Helikon - jól tette - tavaly kezdte el új köntösben (füles kartonált formában) megjelentetni Salman Rushdie regényeit, és ebben a hónapban a régóta beszerezhetetlen A firenzei varázslónőt vehetjük a kezünkbe:
Ádám örököse ő, nem Mohamedé vagy a kalifáké, mondta neki Abu-l Fazl; öröklési joga és tekintélye abból ered, hogy az első embernek, minden ember atyjának a leszármazottja. Egyetlen vallás sem tarthatja vissza, és földrajzi terület sem. Nagyobb ő a királyok királyánál, aki Perzsiát uralta a muzulmánok előtt, magasabb rendű a Csakravartin ősi hindu eszméjénél... ő az egyetemes uralkodó, a határok és felfogásbéli korlátok nélküli világ királya. Ebből az következik, hogy nem az isteni akarat, hanem az emberi természet az a nagy erő, amely…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...