2015. április 4., szombat

, , , , , , ,

Hipp-hopp kalandjai


Öt mesében ismerkedhetünk meg Hipp-hoppal és Dóremivel, a görög kisfiúval és a török kislánnyal, akik egy ciprusi faluban élnek, melyet egy patak választ ketté.

Az első meséből (Kiréna és a varázssíp) kiderül, hogy a sziget korábban török uralom alatt állt, ám mára már békében él a patak egy-egy partján a két nép. Bizonyíték erre a két gyerek, Hipp-hopp, a görög kisfiú és Dóremi, a török kislány barátsága. Hipp-hopp Hektór nevű kutyájával, Dóremi pedig Kiméra cicájával érkezik az erdőbe, ahol játszani szoktak.

 Egy napon a patak tündérétől ajándékot kapnak: Hipp-hopp egy varázssípot, melybe ha belefúj, egy órára aprócskává változik, Dóremi pedig egy hárfát, melyet ha megpendít, megérti az állatok beszédét. És ezzel kezdetét is veszik a kalandok.

Hipp-hoppot elkapja az eső, de hála egy csigának, nem kell kint áznia, és később még a szivárványon is csúszdázhat.

A Sose hagyd el magad! című mesében megismerünk egy gyáva nyulat, de vajon tényleg olyan gyáva állat, ahogyan azt ő gondolja? Természetesen erre is választ kapunk.

A Hipp-hopp és az olajbogyó-szüretben az egész falu nekilát a szüretnek, de annyi olajbogyó termett, hogy nem győzik leszedni. Ekkor Hipp-hoppnak mentőötlete támad.Az utolsó mesében az örömünnepre készülő gyerekek váratlan kalandba keverednek, amit egy darázsnak "köszönhetnek." 

Mind az öt történet jó választás lehet egy-egy esti mesének, mert nem túlságosan hosszúak és a többségük tartogat valamilyen tanulságot. Würtz Ádám rajzai pedig bizonyára elnyerik minden gyerek tetszését. A kiadó öt éven felülieknek ajánlja, de szerintem már a kisebb ovisoknak is tetszeni fog. Az illusztrációk biztosan.

Érdekes, hogy 1978 óta egy kiadónak sem jutott eszébe, hogy újra kiadja ezt a mesekönyvet, talán ezért maradt ki az én gyerekkoromból is.
Az eredeti történet szerzője Elli Peonidu, de a kötet végén olvasható ismertetőből kiderül, hogy a meséket Caruha Vangelió átdolgozásában ismerhetjük meg.


Elli Peonidu - Caruha Vangelió: Hipp-hopp kalandjai
Illusztrálta: Würtz Ádám
A fordító neve nem szerepel a kötetben, amit nem is értek.
26 oldal (eddig számozták, de itt még az utolsó mese sem ér véget)
Móra Kiadó, 1978
Antikváriumokban beszerezhető
Share:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a látogatást.
A hozzászólás cenzúrázatlan, és egyet nem érteni bármikor lehet.