Ugrás a fő tartalomra

Teljesebbé válni - Önfejlesztés, önmegvalósítás, önmeghaladás


     Bár a tavalyi évzáró töltelékbejegyzésemben nem említettem ezt a könyvet, mégis nagyon fontos és meghatározó volt számomra. A napokban ismét lekerült a polcról, mert úgy éreztem, szükségem van rá újra és ezúttal szeretnék néhány gondolatot is megosztani róla.

     A kötet szerzői arra vállalkoztak, hogy megismertessenek minket, olvasókat az önfejlesztés, az önmegvalósítás és az önmeghaladás fogalmával és egyben el is indítsanak a hozzájuk vezető rögös úton.

    Bagdy Emőke rögtön a különböző életkorokról és azok feladatairól mesél, hiszen már egész pici korunkban ott motoszkál mindannyiunkban az önmegvalósítás, minden nap fejlesztjük magunkat, emeljük a fejünket, mozgolódunk, hogy egy nap felálljunk, majd elinduljunk.
    Minden életkornak megvan a maga szerepe és feladata az életünkben, ami az önismeretünket segíti elő. De ismerjük-e önmagunkat? Hogyan viselkedünk egy-egy helyzetben? Hogyan védhetjük meg a lelkünket?

    F. Várkonyi Zsuzsa az ego előtérbe kerüléséről ír, ami leginkább jellemzi a mai világunkat, és ő is visszatér a gyökerekhez: a szülő-gyerek kapcsolathoz, ami elsődlegesen nyomja rá bélyegét egész további életünkre. Talán sok szülő nem is sejti, hogy egy-egy negatív megjegyzés már egészen pici korban meghatározó a gyereke számára, és ezek a negatívumok sokkal mélyebb nyomot hagynak benne, mint egy felnőttkori "pofon".
   Megismerhetjük a híres Maslow-piramist (a szükségleteinkből felépülő ötlépcsős piramist) és az önmegvalósítást korlátozó tényezőket.

   Orosz Katalin is részletesen ír a gyerekkorról és néhány páciense történetét is megosztja velünk. Köztük a szép, fiatal és sikeres Barbaráét, akinek sikerült meghaladnia önmagát, pedig a mindennapos szorongás az élete része volt, valamint olvashatunk az autogén tréning fontosságáról és gyógyító hatásáról is.

  Mindhármójuk gondolatait és tapasztalatait szívesen olvastam és elgondolkodtam rajtuk, ám bevallom, hogy a kedvenc fejezetem most is a Kádár Annamáriáé volt. Ő a szakmai tapasztalatai mellett számos filmes példát hoz, sőt a saját életéből is merít. Nála is szóba kerül Maslow, ám már a hétlépcsősre kiegészített piramissal (amiről nem nagyon beszélnek, legalábbis annak idején nekem is csak az ötlépcsőst tanították) és meg is említi, hogy annak idején a szerzőnek is feltették a kérdést, hogy nem kell minden feltételnek kielégülnie ahhoz, hogy valaki önmegvalósító legyen. Már maga Maslow is ellentmondott ennek és a szerző konkrét példaként Kőrösi Csoma Sándort említi, aki éveken át élt tibeti szerzetesekkel szerény körülmények között, írt, olvasott és járta a távoli ország útjait.

   Miközben ezt a fejezetet olvastam, ismét elgondolkodtam saját magamon, amivel kapcsolatban röviden megosztanék néhány gondolatot. Valójában ez a blog is az önmegvalósítás eredménye (ahogyan a másik is), ami dacból, a csak azért is alapon született. Annak idején, amikor belevágtam, nem voltak konkrét céljaim, legalábbis számszakilag biztosan nem, ahogyan ma sem hoznak feltétlenül lázba a blog statisztikájában szereplő számok. Sosem akartam népszerű és/vagy magamutogató lenni.

   Miután elkezdtek érkezni a rendszeres olvasók és hozzászólók (a kettő nem feltétlenül ugyanaz), rájöttem, hogy a számomra fontos gondolatokat szeretném megosztani (ezért is minimalizáltam a töltelékbejegyzések számát az elmúlt hónapokban és nem írok arról, hogy a múlt héten letört a körmöm), és nem tudnék és nem is akarok szerepet játszani a népszerűség kedvéért. Hiába tudom, ha én is a manapság fénykorukat élő erotikus bestsellerekre pazarolnám a szememet és az időmet, bizonyára a napi látogatók többszöröse özönlené el a blogot, de tisztában vagyok vele, hogy nem érdekelnek az ilyen könyvek és az olvasást büntetésnek érezném.
   Ellenben sosem gondoltam volna, hogy pl. A néma leventéről írt bejegyzésem ilyen népszerű lesz, pedig még egy bizonyos szín árnyalatai sem játszanak benne szerepet, "csak" egy verses drámáról van szó. És ilyenkor jó arra gondolni, hogy van értelme koptatni a billentyűzetet, mert másnak is fontos és értékes lehet ugyanaz, ami nekem.

   A másik blog még gyerekcipőben jár, és annak az eredménye, hogy rájöttem, mégis szorult belém némi kézügyesség és kreativitás és a "műveimmel" talán más is kedvet kap egyik-másik elkészítéséhez. És egy-egy saját "alkotás" igazán fel tudja dobni az ember lányát, hiszen kézzel fogható bizonyítéka annak, hogy ezt is meg tudtam csinálni. A múlt héten megvarrt nyuszikkal pedig úgy érzem, sikerült meghaladni önmagam. Megpróbáltam, és sikerült. Nem tökéletesek, de nem is ez a legfontosabb, hiszen nem sorozatgyártásra készültek.

   Ha nem vágtam volna bele ebbe az egészbe, talán még mindig nem tettem volna túl magam azon, hogy egyesek szerint borzalmasan fogalmazok (ezt az Olvasóra bízom eldönteni, igaz-e vagy sem), és ha nem próbálkoztam volna, akkor a mai napig sem tudnék a cérnára görcsöt kötni, és még mindig a lyukas zoknikon kísérleteznék.


    Rövid, ám annál tartalmasabb és hasznosabb olvasmány. Mind a négy szerző közérthetően és több-kevesebb példával segít elindul az önismeret és az önmegvalósítás útján. Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki szeretné jobban megismerni és kiteljesíteni önmagát. (Azért azt megjegyezném, hogy nem kell ahhoz érettségi, hogy az embernek ismerős legyen Szent-Györgyi Albert neve.)Bagdy Emőke - Kádár Annamária - F. Várkonyi Zsuzsa - Orosz Katalin: Teljesebbé válni
Önfejlesztés, önmegvalósítás, önmeghaladás
Sorozat: Nyitott Akadémia
168 oldal
Kulcslyuk Kiadó, 2012
1990 Ft

Megjegyzések

 1. Azt hiszem ezt megint pont jókor olvasom, mármint a bejegyzésed. A múltkor is amikor szóba került ez a könyv, már kacérkodtam a gondolattal, hogy el kellene olvasnom, hátha kapnék én is tőle most valami erőt arra nézve, hogy egyedül is jó vagyok és egyedül is elég vagyok ha megtalálom azt, ahol önmagam lehetek. Most megint ezeken töprengek, szóval ez a könyv biztos, hogy segíteni tudna átgondolni, letisztázni a dolgaimat.
  Örülök, hogy megmaradsz olyannak, amilyen vagy és annak is, hogy nem a popularitás a lényeg számodra :D És másik blogodnak is, amihez csak további szép dolgokat kívánok Neked!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Akkor tessék elolvasni! :) Sokszor egy egészen apró dolog, egy apró változás is sokat jelent. Ha valaki nem emészti állandóan magát, hanem mer lépni és kipróbálni magát valamiben, akár új dologban vagy szembenézni egy félelmével, az csodát tesz.
   Mielőtt valaki esetleg megsértődni, megjegyzem, hogy nem annak szántam a véleményem, mert a saját blogjában arról ír, amiről akar :).
   Megrendeltem a Bízz magadban!-t is, ami Téged is érdekelt (az önbizalom-növelésről), remélem, holnap ideér, de legkésőbb a jövő héten.
   Köszönöm szépen, drága vagy, ha sikerül egy normális képet találni a nyuszikról, megmutatom őket :).

   Törlés
 2. De jó, hogy feljött ez a könyv! Nagyon szeretem én is a Nyitott Akadémiás apró kötetkéket, és bár keveset olvastam, az mind nagyon megfogott. Értelmesen, mellébeszélés nélkül, és ami még fontosabb okoskodás és fentről beszélés nélkül szoktak benne lenni jó gondolatok. Ez a kötetem még nincs meg, de majd szeretném megvenni.
  Örülök, hogy kicsit magadról is írtál. :))) A blog nekem is elsősorban önkifejezés, és ha a kutya nem olvasná, akkor is írogatnám "magamnak". :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Így van. Te miket olvastál a sorozatból? Nekem megvan még a Veszteségből nyereség, vereségből győzelem, amit szintén tavaly olvastam és ahogy Nikkincsnek írtam fentebb, hamarosan érkezik a Bízz magadban!
   Köszi :). De sosem tudhatod, lehet, hogy valaki éppen valami olyat keres, amit Nálad talál meg :).

   Törlés
 3. Felkeltetted az érdeklődésemet. Csak mostanában ismerkedtem meg Bagdy Emőkével, de határozottan megszerettem, el fogom olvasni a könyveit, és te most megerősítettél ebben:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. De jó :). Láttam, hogy Neked megvan az új könyve, kipróbáltad már? Ugye írsz majd róla? Az egyik ismerősöm mondta négy éve, hogy nagyon szereti Bagdy Emőkét, akkor jelent meg a Hogyan lehetnénk boldogabbak? c. könyve és mesélte, hogy alig várja, hogy megvegye. Akkor még nem érdekelt, de jobb később, mint soha :). Ez a könyvük pedig tényleg nagyon jó, mert mindenki talál benne valamit, ami megadja számára a kezdő lökést.

   Törlés
  2. Most már felmásoltam a meditációs hanganyagot (merthogy ilyen is van hozzá) a lejátszómra, úgyhogy hamarosan el fogom olvasni. Kíváncsi vagyok rá, szerintem nem fog csalódást okozni. A Pszichofitnesz is nagyon tetszett, arról is fogok írni, talán még most hétvégén, de mielőtt belekezdek a Bagdy Emőke könyvbe, szeretném befejezni a Candlefordi kisasszonyokat.

   Törlés
  3. Közben olvastam a Pszichofitneszről a bejegyzésed és engem meggyőztél :).
   Olvasd nyugodtan a Candlefordi kisasszonyokat, nem hajt a tatár :).

   Törlés
 4. Én még mindig visszafogom magam h ilyen könyveket olvassak... Félek, h rossz hatással lennének rám... :(
  De amúgy ennek a nőcinek vannak ilyen Nyitott akadémiás előadásai is, azt hiszem...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Esetleg csak olvass bele a boltban és akkor el tudod dönteni, érdekelne-e :),senkire sem akarok semmit rátukmálni :).
   Igen, a Bagdy Emőke fejezete az egyik előadása alapján készült, de nálam egyelőre a nullával egyenlő az esélye, hogy eljussak egyre.

   Törlés

Megjegyzés küldése

A hozzászólás cenzúrázatlan, és egyet nem érteni bármikor lehet.
A blog menüje (címkék, bejegyzések, bloglista stb.) fent, a Keresés melletti három csíkra/sávra kattintva érhető el.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerűek a héten

A téli tücsök meséi

Amikor újra esni kezdett a hó, megkerestem ezt a meseregényt, hogy a legmegfelelőbb körülmények között végre megismerkedjem a téli tücsök meséivel.

   A téli tücsök valójában nyári tücsök volt, de amikor a szigetre - ahol élt - megérkezett néhány ember, a tücsök belebújt a terepszínű hátizsák bal zsebébe és így került mostani lakhelyére, a szobába.
   A tücsök mindennap kimászik a hátizsák bal zsebéből - ami gyengülő zsályaillatot áraszt -, felugrik a székre, onnan az asztalra, majd az ablakpárkányra. Kint csak a havas táj látványa fogadja és ekkor bent felfedezi az asztalon álldogáló írógépet. Mindennap felugrik egy-egy billentyűjére, a befűzött papíron megjelenik egy betű, ami a tücsköt egy-egy, a szigeten történt eseményre emlékezteti. Ekkor leugrik az asztalról a székre, onnan a  földre, elsétál a zöld heverőre, felugrik rá, fel és alá kezd sétálgatni és közben emlékezik.

   A meseregényben tizenhat mesét olvashatunk, melyből tizenöt a tücsök egy-egy visszaemlékezése. Megisme…

Egy valóban csodálatos Júlia

A legutóbbi megjelenésekor már szemeztem Kertész Erzsébet Jósika Júliáról szóló regényével, de végül csak nemrég került be a gyűjteményembe.
A könyvről csupán annyit tudtam, hogy Podmaniczky Júliának állít emléket, aki nyolc évet várt, hogy feleségül mehessen Jósika Miklós íróhoz, majd az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Brüsszelbe menekültek, ahol Júlia csipkeboltot nyitott.

De ez a regény jóval több ennél. Már az elején teljesen magával ragadott, olyan jó volt elmerülni benne.

A Podmaniczky család az édesapa, Károly halála után költözött aszódi birtokukra. Itt él özvegye és egyben második felesége, Elise asszony öt gyermekükkel (Júlia, Eliza, Frigyes, Ármin és Marie) és a személyzettel.

Édesanyjuk - egy szász miniszer lánya - nagyon szigorú a gyermekeivel, a legfontosabb számára, hogy a külvilág előtt  a tökéletes család látszatát és a lányok feddhetetlenségét mutassa. Júlia immáron évek óta a kor ünnepelt írójának, Jósika Miklósnak jegyese. Az író ugyanis nős, é…

A csokoládé sötét oldala

Mióta megláttam néhány hónapja, hogy előbb-utóbb jön a folytatás, tervben volt, a második rész újraolvasása. Elvégre nem árt, ha frissek lesznek az emlékeim. Ráadásul elég régen volt már, amikor három éve a nyári szünetben először került a kezembe.

    Ahogy elkezdtem az olvasást, újra magával ragadott. Azt hiszem, most jobban időzítettem, hiszen az első dátum a regényben október 31. csütörtök.

     Október 31-én ismerkedhetünk meg Zozie de l' Alba-val, aki emberek életét lopja el. Zozie ugyanis árgus szemekkel vizslatja már elhunyt emberek postaládáját, melyeknek egyszerűen elemeli a tartalmát és felbontja, amit bennük talál. Nem is gondolnánk, hogy egy-egy postaláda micsoda kincseket tartogat Zozie számára! Elég neki egy bankszámlakivonat vagy egy számla, és voilà, már meg is van az új neve, az új élet, amit megkaparinthat.
Éppen egyik korábbi személyiségének nyomait igyekszik eltüntetni, amikor útja a Montmartre-ra vezet, ahol megpillant egy kamaszlányt egy chocolaterie e…

¿Le puedo ayudar en algo?

Még a tavasz folyamán fedeztem fel ezt a könyvecskét, mely a spanyol üzleti kommunikáció világával ismerteti meg az olvasót. Rákerestem a kiadó honlapján, ahova néhány oldalt fel is töltöttek belőle, amelyek meggyőztek, így gyorsan meg is rendeltem, mielőtt az Alexandra végleg bezárta volna a bazárt.

A könyv a Langenscheidt Kiadónál megjelent változat magyar átdolgozása.
Az elején megismerjük a spanyol hivatalos levelezés általános tudnivalóit, majd azok kötelező és lehetséges elemeit. Magyarul a levél megnevezését, a feladó adatait, a megszólítást, a tárgyat, a dátumot, a bevezető és a záróformulákat, illetve a köszönési formákat.

Ezt követik az ügyintézés, a szállítás, fizetés, reklamáció, késedelem, a meghatalmazás hasznos kifejezései, majd részletesen kitér a telefonbeszélgetésekre.

Majd következnek a a vendéglátás, csevegés, utazás, autókölcsönzés, jelentkezés/visszaigazolás, meghívás, jegyzőkönyv és egyéb, a titkárságokon (az irodai életben) előforduló hasznos kifejezések, monda…

"Ha divatos akarsz lenni, elegendő meztelenkedned..."

A megtévesztő címmel ellentétben a Magánélet sorozat második kötetéről lesz szó, mely a Napóleon korabeli emberek mindennapjaiba kalauzol bennünket.

Ez a kötet is négy nagy témakört ölel fel, melyekben alaposan megismerhetjük a 19. századi franciák életét. Mindazt, ami a történelem tankönyvekből kimaradt.

A Család és erkölcs fejezetben rögtön megtudjuk, hogy az 1804-ben hatályba lépet Code civilben (azaz polgári törvénykönyvben) rögzítették, hogy a nő nem egyenlő a férfival. Már ezt a részt olvasva örültem, hogy nem abba a korba születtem, ugyanis a nők jogai szinte a nullával voltak egyenlőek. Nem is beszélve arról, hogy még ostobáknak is tartották őket!

A szokásoknak megfelelően a szülők választottak megfelelő párt a gyerekeiknek, mondván a szerelem úgyis elmúlik, az anyagi biztonság jóval fontosabb alapon.
Ám már ekkoriban is léteztek házassági hirdetések a lapokban, melyek szövege szinte megegyezett azokkal, melyeket ma is olvashatunk. Sőt, létezett a Világi Iroda is, ahol egy ház…

A titkokkal teli ládika - Tegnap, ma, holnap

Amikor felfedeztem az előrendelések között Sophia Loren tavaly, a 80. születésnapjára megjelent önéletrajzi könyvét, rögtön kíváncsi lettem rá, és közben azon kezdtem gondolkodni, mit is tudok róla? Be kellett látnom, hogy nem sokat, és - sajnos - csak nagyon kevés filmjét láttam.
    Így nagyon örültem, hogy már a megjelenés előtt elolvashattam a Tegnap, ma, holnapot, ami már most biztosította a helyét Az idei év legjobb könyvei címet viselő listámon.

    A karácsonyi készülődés mindenhol izgalmas és várakozással teli, különösen, ahol gyerekek is vannak. Így december 23-án, miközben Sophia Loren a Szentestére készülődik, és megérkezik négy kis unokája, akik mesét néznek, a nagymama ezen az estén visszagondol az életére. Előkerül egy sötét fadoboz, mely az emlékezés hullámait indítja el a benne rejtőző táviratok, levelek és fényképek által.

Amikor az életemre gondolok, meglepődöm azon, hogy mindez valóban megtörtént. Egy nap felébredek és rájövök, hogy csak álmodtam. Nem …

Joanne Harris: Egész évben karácsony - első benyomások

Sokakhoz hasonlóan én is megörültem, amikor egy hónapja megláttam ezt a kötetet az előrendelések között, és egy kisebb gondolkodási idő után a virtuális kosaramban landolt, majd csak várni kellett a megjelenésre és a kiszállításra. Volt is örömködés, amikor megérkezett vele a futár, aztán jött a feketeleves megvilágosodás:
ebbena kötetben véletlenül sem a Karácsony köti össze a novellákat, de nem ám! Úgyhogy Kedves Olvasó/Leendő Vásárló, ha úgy gondolta eddig, jó lesz karácsonyi alapozásnak, nagyot tévedett!
A könyv ugyanis az írónő A Cat, a Hat and a Piece of String (Egy macska, egy kalap és egy darab/kevés madzag) c. kötetének fordítása, melynek címében sehol sem szerepel a Karácsony szó. És az eredeti borító sem éppen karácsonyi hangulatot áraszt:

 Ulpius-ház, 2013                               Corbis, 2012      348 oldal                                          288 oldal
  Viszont az Ulpius sem hülye, ha már valaki nem harap az erotikus gyöngyszemekre, majd fog egy karácsonyi köt…

Vers hétfőn

Czesław Miłosz: Campo di Fiori Fordította: Gömöri György
Rómában, a Campo di Fiorin
olajbogyó, citrom kosárszám,
bor fröccsen tépett virággal
behintett utcakövekre.
Az árusok rózsaszín tenger-
gyümölcsöt szórnak halomba,
sötét szőlőgerezdek
hullnak hamvas barackra.
Itt, épp ezen a téren
égették Giordano Brunót,
kiváncsi tömeg nézte,
hogy szít tüzet a hóhér.
S a láng alig aludt ki
már tele voltak a kocsmák,
s a kofák kosárszám hordtak
citromot, olajbogyót.

Varsói körhinta mellett
jutott e tér eszembe;
nyájas tavaszi este,
pattogott vidám zene.
Elnyomta az a gettóból
hallatszó sortüzek hangját,
s messze röpültek a párok
az enyhe tavaszi égbe.

Az égő házakból néha
sárkányt hozott a szél és
a körhintán kerengők
fekete pernyét fogtak.
Lányok szoknyája lebbent
égő házak szelében,
s kacagott a víg sokaság,
- oly szép volt a vasárnap.

Lesz, aki ezt így érti:
legyen Varsó, vagy Róma,
üzletel, mulat a jónép,
a máglyát elkerüli.
Másnak más a tanulság –
minden, minden mulandó,
még ki sem hányt az …

Keserédes történetek

Decemberben már megírtam a véleményem, miután megérkezett a futár a novelláskötettel és néhányat elolvastam belőle. Bár az a vélemény csak az első benyomásokra korlátozódott, de azok mellett sem mehettem el szótlanul, elvégre a mai világban a többség kétszer is meggondolja, mire ad ki pénzt.

   Akkor félretettem a kötetet, ahogy annak idején a Bársony és keserű mandulát is, és a mai napig sem tudom megmondani, miért. Talán mert nem a megszokott Joanne Harrisszel találkoztam a lapokon, és furcsa volt, hogy az írónő egy másik arcát mutatja nem egy novellájában. A napokban viszont rájöttem, hogy hiányzanak Joanne Harris írásai, és teljesen mindegy, melyik oldala dominál az adott novellájában. Elő is vettem a kötetet és ott folytattam, ahol januárban abbahagytam.

     A novellákból nem a Csokoládéból jól ismert hangulat árad, hanem nem egyszer egy olykor gonosz, csipkelődő hang szövi a történet szálait. A címadó történet és annak folytatása - ahogyan már korábban is írtam - egyáltal…

Bízz magadban! - Önértékelés, önelfogadás, önbecsülés

Már a megjelenésekor kíváncsi lettem erre a könyvre, de talán jobb is, hogy csak a napokban sikerült elolvasni.

   A fülszövegben is rögtön arról olvashatunk, hányan szenvednek önbizalomhiányban, és bár sokan magabiztosnak tűnnek, valójában az csak a felszín, ami alatt egy rendkívül törékeny és sérülékeny önbecsülés rejtőzik. Az általam már két ismert szerző mellett három újjal is megismerkedtem, és elégedetten csuktam be a kötetet.
Figyelem, hosszú bejegyzés lesz! (Tegnap véletlenül tettem közzé, pedig még volt rajta mit csiszolni.)

Kádár Annamária fejezete nyitja a könyvet, aki a személyes tapasztalatai mellett, idézeteket is megoszt velünk. Megismertet a Johari-ablakkal, ami négy területre osztja a személyiségünket: a nyílt terület vagy az aréna, ahol mindazon képességünk, tulajdonosságunk található, mellyel tisztában vagyunk és a kifelé is megmutatjuk. A rejtett tartományban azon képességeink rejtőznek, melyeket ismerünk, de elrejtünk a környezetünk elöl. A Vak-Én mögött azon …