2015. február 10., kedd

, , , , , , ,

A foltmanók meséje

Nemrég a tévében Kováts Adél olvasott fel egy részletet ebből a meséből és ajánlotta a könyvet. Már akkor utánanéztem, ám sajnos szinte sehol sem kapható a könyv. De hála az internetnek, sikerült megismerkednem a teljes mesével, amit én is csak ajánlani tudok mindenkinek.

 A foltmanók valójában fabábok, akik ugyanabban a faluban élnek és ugyanaz a fafaragó, Éli mester készítette őket. Mindannyiuknak van egy-egy doboza, melyben arany csillagok és szürke pontok vannak, amiket egymásra ragasztgatnak. A szépek, a jók és az ügyesek aranyszínűt kaptak.

Mások viszont nem voltak olyan ügyesek. Nekik mindig csak szürke pont jutott.
Pancsinelló is egy ilyen foltmanó volt. Próbált magasra ugrani, de mindig csak nagyot esett. Erre persze rögtön köré gyűltek néhányan, hogy ráragasszanak egy-egy szürke pontot. Néha eséskor megkarcolta a testét. Ilyenkor újabb pontokkal halmozták el.
Aztán, ha megpróbálta kimagyarázni az esetet, biztos valamit bután fogalmazott meg, amiért persze még több pontot ragasztottak rá. Egy idő után olyan sok szürke pont lett rajta, hogy már az utcára sem mert kimenni. Félt, hogy valamit megint elügyetlenkedik, például elfelejt sapkát húzni, vagy belelép egy tócsába, és ezzel még több rossz pontot szerez. Sőt, néha már minden ok nélkül is ráragasztottak egy-egy szürke pontot, pusztán ezért, mert látták, hogy már úgyis olyan sok van rajta.
– Sok szürke pontot érdemel – mondogatták egymásnak. – Ő aztán tényleg nem jó foltmanó!
Egy idő után már maga Pancsinelló is elhitte ezt.
– Nem vagyok jó foltmanó – gondolta.
Amikor nagy ritkán kiment az utcára, csak olyan manókkal lófrált, akiken szintén sok szürke pont volt. Köztük jobban érezte magát.
Egy nap találkozott egy olyan manóval, aki egészen más volt, mint a többi. Nem volt rajta sem csillag, sem pont. Egyszerűen famanó volt. Lúciának hívták. Nem mintha az emberek nem ragasztottak volna rá matricákat – csak azok egyszerűen nem maradtak meg rajta! Némely manó emiatt felnézett rá és ragasztott rá egy csillagot. De a csillag leesett! Mások lenézték, mert nem volt egy csillaga sem, és raktak rá egy szürke pontot. Ám az is leesett!
– Én is ilyen akarok lenni! – gondolta Pancsinelló. – Nem akarom, hogy mások jeleket rakjanak rám!
 
Melyikünk ne akarna olyan lenni, mint Pancsinelló? Ki ne akarná, hogy lehulljanak róla a szürke pontok és ne tudjon többet senki egy újabbat ráragasztani? Mert melyikünkre nem ragasztott már valaki szürke ponto(ka)t? Talán megérdemeltük - szerinte, talán nem. De én olyan szürke pontot is kaptam már, mint Pancsinelló: valaki alig várta, hogy még egyet rám ragaszthasson, hiszen már úgyis annyi volt rajtam. Pedig semmit sem tettem érte, nem rontottam el semmit, nem volt sáros a ruhám. Mégis kaptam egy újabbat.
Ám éppen ezért jó Pancsinelló meséje, mert megtanítja, kinek a véleménye az igazán fontos és hogyan tüntethetjük el magunkról az eddig felgyűlt szürke pontokat. Sőt, még az aranyszínűeket is. Mert valóban mi is mindannyian olyanok vagyunk, mint Éli mester foltmanói.

A foltmanók meséje eredetileg gyerekeknek íródott. Nem is ártana minél hamarabb megismertetni velük, hiszen már az apróságok is előszeretettel osztogatják egymás között az aranycsillagokat és a szürke pontokat. De a felnőtteknek sem ártana, ha eljutna hozzájuk Pancsinelló története, és miután a végére érnek, másként tekintenének magukra és a rájuk ragasztott pontokra. Talán már semmit sem jelentene az a tegnap ránk aggatott szürke pont, és bármennyire szeretne valaki holnap egy újabbal "megajándékozni", rólunk is csak leperegne.

Éppen ezért szomorított el, hogy a könyv beszerezhetetlen, pedig ott lenne a helye mindenki könyvespolcán.

A teljes mese elolvasható itt.
Max Lucado: Értékes vagy
Eredeti cím: You Are Special
Illusztrálta: Sergio Martinez
Fordította: Ficsor Csilla
32 oldal
Timóteus Társaság Alapítvány, 2007
1300 Ft
Share:

10 megjegyzés:

 1. Hát ez nagyon jó! Köszi az ajánlást, mindenképp elolvasom a gyerekeimnek.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. De jó, nagyon örülök, hogy tetszik és biztos vagyok benne, hogy a gyerekeidnek is fog :). Szívesen :).

   Törlés
 2. Hűűű, akarom! Köszi, hogy felhívtad rá a figyelmet! Én gyerekek híján, magamat fogom szórakoztatni vele. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szívesen, ne aggódj, én is magamat szórakoztattam vele és még fogom is :). De ajándékba szívesen megvenném rokongyerekeknek, csak beszerezhetetlen :S.

   Törlés
  2. Ó, majd nyitva tartom én is a szememet, hátha... :)

   Törlés
  3. Úgy rémlik, a konyvar.hu szerint egy boltban kapható, nézd meg, hátha valahol ingyenesen át tudod venni, vagy marad a Libri könyvkeresője. Őket imádom, mert legalább kétszer küldenek egy-egy felesleges e-mailt, hogy nem felejtették el, még keresik, legyek türelemmel. Nem értem, ennek mi értelme, inkább írnának csak egy hónap múlva, de akkor csak annyit, hogy megvan a könyv vagy nincs, nem?
   Egyébként írtam a kiadónak, hogy terveznek-e egy újabb kiadást belőle és most várom, hogy válaszoljanak.

   Törlés
 3. Na, már még mesékre is rászoktatsz bennünket :) Nagyon tetszett. Viszont kisgyerekeknek ilyen témáról még nem kéne tudniuk. Azt hiszem egy bizonyos kor előtt, a gyerekek nem különböztetik meg egymást...
  Én nagyon remélem, h gyerekeknek csak a manók miatt olvasná az ember, nem pedig azért mert esetleg már kiskorában kisebbségérzése van... Nem lenne helyes :(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Akkor elárulom, hogy hamarosan egy újabb meséskönyvvel, pontosabb egy meseregénnyel örvendeztetlek meg Benneteket ;).
   Nagyon örülök, hogy tetszett, és hidd el, hogy már az ovisok is megkülönböztetik a másikat. Emlékszem, hogy nálunk már óvodában is megvolt a klikkesedés. Iskolásként meg sokáig csúfoltak egy bizonyos dolog miatt, és pár hónapja csak néztem, mint Rozi a moziban, amikor vendégségben az ovis gyerek a fejemhez vágta ugyanazt, amit huszonegynehány éve az osztálytársaim. Ezért nem ártana már velük is elbeszélgetni.

   Törlés
  2. Akkor én egy naiv kis foltmanó vagyok... :(

   Törlés
  3. Szerintem nem vagy naiv kis foltmanó, inkább szerencsés :), hogy még nem találkoztál olyan apró foltmanókkal, akik már lelkesen osztogatják a matricákat a többieknek. Biztosan vannak ilyenek is.

   Törlés

Köszönöm a látogatást.
A hozzászólás cenzúrázatlan, és egyet nem érteni bármikor lehet.