Ugrás a fő tartalomra

Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: szeptember, 2014

Októberi mustra (2014)

Igen, Kedves Olvasó, tudom, hogy éppen egy hete gyűjtöttem össze egy kosárnyi könyvet legalább, de a megjelenések között nézelődve ismét összegyűlt ennyi, és bár az előző bejegyzést is kiegészítettem egy-két könyvvel, ha mindezeket is belepakolnám, hosszabb lenne, mint a rétestészta...

 Rögtön egy "kakukktojás": a hétvégi nevelőnős bejegyzés kapcsán örültem, hogy a Mary Poppins (az első rész) hangoskönyvben is megjelenik, ráadásul Polyák Lilla előadásában, akinek nagyon szeretem a hangját.

Mary Poppins alkonyattájt a keleti széllel érkezik Banks-ék házába és szinte azonnal olyan otthonosan érzi magát, mintha mindig ott élt volna. A gyerekekkel is rögtön megtalálja a közös hangot. Igen, Mary a keleti széllel jött és egy napon a nyugati széllel ment el. De mi történt közben a Banks-házban?! Travers elbűvölő műve talán azért oly népszerű a mai fiatalok körében is, mert benne a gyerekvilág hétköznapjai a tündérmesék varázslatával ötvöződnek.

P. L. Travers: A csudálatos Mary …

Vers hétfőn

Dsida Jenő: Alkony

Hűvös szeptember. Alkony.
A szürke tó
egy nagy kísértet félszeme.
Lehunyt lelkem a másik.

A zúgó, vonaglótestű fák:
átszúrt, iszonyú pókok,
utánunk kapnak, elszabadult
prédáik után.

Szélfútta őszi levelek,
menekülünk, futunk
s fent kigyúlnak egy messzi kastély
hívó ablakai.


Vers

"A boldogság nem felsőkabát, hogy mindig mutogassuk."

A Könyvhétre jelent meg Gárdonyi Géza regénye, amire akkor rögtön fel is figyeltem, hiszen az Ida regénye után rájöttem, hogy be kell szereznem mást is a szerzőtől.

  Nem én vagyok az első, aki szerint is első pillantásra a cím egy szerelmi háromszöget sejtet, de a fülszöveget olvasva rá kell jönnünk, hogy az a Hatalmas Harmadik valójában még a világon sincs, csak szeretne a világra jönni.
Ezek után hirtelenjében el sem tudtam képzelni, mire számíthatok kétszáz oldalon keresztül, de azt már az első sorokat olvasva tudtam, jóban leszünk: a történet és én.

     Tél van, hófúvás nehezíti a közlekedést és a pályaudvaron bemondják, mennyit késnek a vonatok. Ekkor szólal meg egy illető:

- No, hálistennek! - káromkodik az egyik utas -, ismét erősödhetünk a türelem erkölcsében.

   Bár az utas indulatosan mondja mindezt, de nekem annyira megtetszett ez a mondat, hogy kíváncsian vártam a következő sorokat. Szerencsére az állomás szomszédságában egy szálló található, ahová narrátorunk (aki mi…

Nevelőnők az irodalomban

Néhány hónapja már tervben volt ennek a bejegyzésnek a megírása, de akkor elnapoltam. Ám ma is találtam egy keresést a statisztikában nevelőnőre és regényekre, így eljött az ideje, hogy összegyűjtsük, mely magyar és világirodalmi művekben szerepelnek nevelőnők! :)

A leghíresebb közülük természetesen Charlotte Brontë Jane Eyre-je. 
További nevelőnők, akik hirtelen eszembe jutottak, kiegészítve Lobo megjegyzéseivel :
Anne Brontë: Agnes GreyJane Austen: Emma - Miss Taylor, majd Mrs. Weston, ill. Jane Fairfax is erre a pályára készülHa emlékezetem nem csal, A mansfieldi kastélyban a Bertram lányoknak is van nevelőnője William Makepeace Thackeray Hiúság vására c. regényének főhősnője, Becky Sharp is nevelőnek szegődik Sir Pitt Crawley legkisebb gyermekei melléVarga-Körtvélyes Zsuzsanna Krisztina bárónője is kap német, angol, francia és magyar kisasszonyt is gyerekkorábanÚgy rémlik, Agatha Christie valamelyik regényében is felbukkan egy nevelőnő, de talán az operalány lenne ez a Halloween …

Mustra (2014. szeptember - október)

Bár csak  a hónap vége felé terveztem egy újabb Mustrát, de már a napokban akad néhány olyan könyv, amire érdemes figyelni, úgyhogy lássuk, mire számíthatunk a következő hetekben! Természetesen most is lesznek másokkal közös választások.

Biztosan másnak is megvan a maga kedvenc Poirot-ja, de nálam az abszolút favorit David Suchet, aki könyvet is írt kettejük kapcsolatáról:
Poirot-t, Agatha Christie teremtményét valószínűleg mindenki ismeri. Agatha Christie a második helyet foglalja el a világon a legtöbb példányban elkelt szerzők listáján. Az őt megformáló David Suchet neve kevésbé ismert, a külseje viszont annál inkább. Ő Poirot. Poirot ő. Suchet hetven tévéfilmben alakította Poirot-t, aki időközben a személyiségének részévé vált. A könyv mindkettejük életrajza. Suchet többször is hangsúlyozza, hogy felnőtt élete felét Poirot-val töltötte. Hetekig próbálgatta-alakítgatta a karaktert, kívül és belül. Napokig egy, a farpofái közé szorított érmével járkált, hogy felvegye Poirot…

Vers hétfőn

Georg Trakl: Tündöklő ősz Fordította: Szabó Lőrinc

Hatalmasan zárul az év,
arany borral, kerti gyümölccsel.
Erdőborította vidék
kisér csodájával, a csönddel.

A gazda mondja: ez derék.
Óh, halk és elnyúlt estharangszó,
adj a véghez is friss erőt.
Vándormadár szól a magasból.

A szív most jóságot tanul.
A kék folyón aláevezve
nézem, kép képhez hogy simul -
Hallgatva borul ránk az este.


Szergej Jeszenyin: Bokraink közt Fordította: Rab Zsuzsa

Bokraink közt már az ősz barangol,
kóró lett a fényes laboda.
Zizegő, szép zabkéve-hajadról
nem álmodom többé már soha.

Arcod haván bogyók bíbor vére –
szép voltál, te kedves, illanó!
Szelíd, mint az alkony puha fénye,
s fehéren sugárzó, mint a hó.

Szemed magvai kihulltak régen,
neved, a törékeny, messze szállt.
Gyűrött sálam őrzi már csak híven
fehér kezed hársméz-illatát.

Amikor a háztetőn a hajnal
macska módra, lustán lépeget,
emlegetnek tűnődő szavakkal
vízimanók, dúdoló szelek.

Kéklő esték azt suttogják rólad:
álom voltál, elhaló zene.
D…

"Az élet szép. Tenéked magyarázzam?"

Kinek ne csengene ismerősen a címadó idézet? Ugye, hogy sokunk számára ismerős a jól ismert két mondat, legfeljebb nem tudtuk, miben is hangzik el. Ezt a hiányosságomat igyekeztem pótolni mára, A Magyar Dráma Napjára készült bejegyzésemmel, melyben Heltai Jenő egyik klasszikusáról, A néma leventéről szeretnék megosztani néhány gondolatot.

    Mátyás király egyik hadnagya, Agárdi Péter Itáliában beleszeretett a szép és fiatal özvegybe, Ziliába. Péter minden nap lesi az asszony házát, aki nem enged az ostromnak, figyelemre se méltatja a szerelmes leventét. Zilia barátnői és komornája segítségével, Beppo, majd Agárdi Péter is csellel bejut az özvegy házába. Utóbbi természetesen szerelmet vall és egy csókot kér az asszonytól, aki megadja, de ő is kér valamit cserébe a férfitól: három évnyi hallgatást, miután kitette lábát az ajtón. Agárdi nem is ellenkezik, ám másfél év múlva a királynak elege lesz a némaságból és ezer aranyat ígér annak, aki szóra bírja katonáját. Ám, ha kudarcot va…

" A szajhák Velázqueze "

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...