2014. október 11., szombat

, , , , ,

A csókok éjszakája


   Molnár Ferenc novellái közül eddig csak egyet-kettőt olvastam, így itt volt az ideje, hogy legalább egy kötetnyivel megismerkedjem. Természetesen arra számítottam, hogy a Játék a kastélybanhoz és Az üvegcipőhöz hasonló, humoros írásokat olvashatok majd. De már az első történetnél megbukott ez az elképzelésem.

   Ráadásul a kötetet nyitó történettel (Az ezüst markolat) már találkoztam Sárközi Mátyás könyvében és már akkor rendkívül tanulságosnak találtam. Hősünk a Bíbor Gróf szerződtetett aranycsinálója, Konrád mester, akinek már az élete a tét, ha nem tud másnapra arannyal előállni. Ám furfangja nem hagyja cserben és az ezüst markolatú karddal áll elő, melyet, ha a nem éppen jóképű gróf női társaságban megérint, nincs az a nő, aki ellen tudna neki állni.
   Már a decemberi olvasáskor eszembe jutott az a bizonyos dezodor, amelynek illatától elalélnak a nők. Nos, az ezüst markolat is éppen egy ilyen példázat, mert nem biztos, hogy a csodálatos markolat bír ekkora varázserővel...

    E vékony kis kötetben összesen huszonöt novellát és jelenetet olvashatunk, melyek bizony nem a Molnár Ferenctől megszokott vidámsággal töltik el az Olvasót, hanem több is a Liliom hangulatát juttatja eszünkbe, bár egy-két csattanóval záruló művel is találkozhatunk.
    Mindazonáltal mindegyik írás tanulságos és nem egy elgondolkodtat bennünket olvasás közben is után is, elég csak a címadó történetre gondolni, ami Ázsiában játszódik. Valamiért a Turandotot és a Pillangókisasszonyt juttatta eszembe.

     Abomár király birodalmában csupán egyetlen ünnepnap létezett, amikor az egész ország felbolydult: ez volt a csókok éjszakája, amikor egy ártatlanul, hűtlenséggel megvádolt asszonyra emlékeznek, akit a férje ölt meg. Minden évben ezen az éjszakán csak a nők tartózkodhatnak az utcán, bárhová és bárkihez mehetnek, míg férjeik a padláson várakoznak, ám az asszonyoknak hajnalban haza kell térniük és egymás közt nem beszélhetnek Illi asszony éjszakájáról.

      Vajon mi történik egy, a tudományba temetkező férfival, amikor a csókok éjszakáján valaki bekopogtat az ajtaján? Ráadásul ez a valaki egy nő...


      Csattanóból, szerelemből (mint szinte minden Molnár-műben), tanulságból és szomorúságból most sincs hiány, és - ezt már másnál is említettem - jó volt Molnár Ferencet is megismerni egy másik oldaláról. Mert nem csak A Pál utcai fiúk és Az üvegcipő szerzőjét tisztelhetjük benne. Természetesen színműíró mivoltát most sem tagadhatja meg és csak ismételni tudom magam: prózát is zseniálisan ír. Egy-egy leírását élmény olvasni.
     Érdemes megismerkedni hát A Pál utcai fiúkon kívül más prózai műveivel is, és hála az égnek, nem kell nagyítóval keresni ezt a hiánypótló kötetet.

A hosszú bánat - mint a lassú víz - szelíd vonalakkal írja fel arcunkra a nevét; a hirtelen jött csapás összekuszálja a vonásainkat, mint ahogy megszaggatja a földet a rohanó áradás.

Molnár Ferenc: A csókok éjszakája
192 oldal
Lazi Kiadó, 2007
2400 Ft
Share:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a látogatást.
A hozzászólás cenzúrázatlan, és egyet nem érteni bármikor lehet.