Ugrás a fő tartalomra

"- Hja, az Anna, az Anna az más."


   Amikor két hete megláttam Fábri Zoltán filmjének ajánlóját a tévében, rögtön tudtam, hogy újra kell olvasnom Kosztolányi regényét, mely annak idején bekerült a kedvencek közé. Sőt, szinte az egész osztály szerette és a filmet is megnéztük egy magyarórán.
Figyelem, a bejegyzés bizonyos fokú cselekményleírást tartalmaz, de erre szükség volt a megírásához. 

   1919. július 31-én Kun Béla elhagyta az országot, a vörösök megbuktak. A budapesti Attila utca 238. szám alatti ház tulajdonosa, a középkorú miniszteri tanácsos Vizy Kornél roppant mód örül a hírnek, miközben cselédjük, Katica éppen találkára indul a hódolójával. Ekkor toppan be a házmester, Ficsor, hogy végre megnézze az elromlott csengőt. Ficsor ellentétes politikai nézeteket vall, így most tart a tulajdonoséktól.

   Vizyné a spiritizmus mellett a cselédek megszállottja, ezért - és a már említett politikai okok miatt - figyelmébe ajánlja az unokahúgát, Annát, aki egy másik családnál szolgál és mindene a munka. Vizyné szeme rögtön felcsillan a hírre és 15 napos határidővel kiteszi Katica szűrét.

   Ahogy közeleg a nagy nap: Anna érkezése, az asszony képzeletében már megszületik a tökéletes lány alakja, akit mindig is keresett. És végre megérkezik Anna, aki nem egészen olyan, amilyennek ő elképzelte, de mégis van ebben a lányban valami:

   És amikor már nem is vizsgálta, csak hatni engedte magára, amit tapasztalt, egyszerre érezte, hogy ez az, akit évekig keresett mindhiába. Belső sugallatot hallott, mint élete döntő fordulataikor, azt a gyámolító, biztató hangot, mely annyiszor szólamlott meg benne, valami parancsfélét, hogy ne sokat okoskodjék, hanem fogadja föl, tartsa meg, s vágy fogta el, hogy azonnal itt marassza, hogy birtokolja, és karját máris kinyújtotta feléje, mintha meg akarná ragadni, hogy többé sohase engedje el. 


   Csakhogy a lány már az első pillanatban ódzkodik a lakástól: egyszerűen rosszul érzi magát a kámfortól, melyet az asszony a zongorabillentyűk között tart. Végül Anna marad és Vizyné minden képzeletét felülmúlja. Mert Anna más. Anna igénytelen, nem eszik, nem lop, csak dolgozik, mindenre odafigyel, nem pletykál, nincs szeretője és önszántából nem jár sehová. Vizyné kimondhatatlanul boldog, hiszen soha egy lány sem maradt meg nála huzamosabb ideig.

   Ebbe az idillbe csöppen bele Egerből az unokaöccse, Patikárius Jancsi, aki Vizy révén jut álláshoz és szemet vet Annára. De ezt az idillt később más is megzavarja. Amikor pedig mindenki azt hiszi, minden a lehető legnagyobb rendben van, történik valami, ami az egész házat felbolygatja...

  Ahogyan a bevezetőben írtam, annak idején ez volt az egyik kedvenc kötelező olvasmányom. Miért? Mert rengeteget lehetett róla írni, szinte analizálni a szereplőket, leginkább Annát és Vizynét. Emlékszem, hogy nem törtem pálcát Anna felett annak idején.

   Majd eltelt jó néhány év és egyik este elhangzott a film előzetesében a következő két mondat: Annát senki sem ismeri. Annával mindent meg lehet tenni. (Talán nem pontosan idézem, de eredetileg a második mondat lett volna a bejegyzés címe.) Ez a két mondat értette meg velem leginkább Anna tettét. Az utolsó előtti fejezet is éppen erre keresi a választ: Miért tette azt, amit tett? És csak egyetlen ember tudja azt, amit mi csak sejthetünk, és ő szembesíti az Olvasót is a tényekkel, melyekről Kosztolányi is hallgat, de olvasás közben eszünkbe juthat, hogy a felszín alatt esetleg valami más rejtőzhet. Hiszen Anna az más. Anna mindent elvégez a ház körül, Anna tökéletes, Annát lehet mutogatni, mint ha csak egy bazári majom lenne. Lehet rajta nevetni, ahogy a férfi cipőjében jár. Zavarba lehet hozni a társaság előtt. De ki foglalkozik Anna érzéseivel? Ki is foglalkozna vele, hiszen Jancsi számára is csak annyit jelent, mint egy utcalány. Vizy végre nyugodt, hogy a felesége is megnyugodott, már nem aggódik folyton a cseléd miatt, Vizyné számára pedig olyan, mint egy kirakati bábu, aki a házimunkát is elvégzi.
De Anna mégis egy hús-vér lány, akinek vannak érzései, akiben minden nyomot hagy. És a sebek egyre csak gyűlnek, míg felszínre nem törnek.

   Kosztolányi regénye a történelmi háttér és korrajz mellett ma is elgondolkodtató olvasmány. Csak olvasnunk kell a sorok között, figyelni a szereplők rezdüléseit. Ugyanúgy jelen van az életükben a politika, a hatalomvágy, az önzés. És ha mindezt felismerjük, mi is megértjük Annát, és talán a saját környezetünket is más szemmel nézzük ezután.
  
   A regényből 1958-ban Fábri Zoltán készített filmet Törőcsik Marival a címszerepben, míg Vizyné szerepére Mezey Máriánál jobbat keresve sem találhattak. 1990-ben is készült egy adaptáció, immáron Nagy-Kálózy Eszterrel a főszerepben.


Kosztolányi Dezső: Édes Anna
In: Kosztolányi Dezső összes regényei
624 oldal
Szukits Kiadó, 2003
3700 Ft
A regény a MEK-ban

Megjegyzések

 1. Én is nemrég olvastam újra, igaz hangoskönyv formájában. És egyébként nekem is az egyik kedvencem volt középiskolában. Imádom az ilyen "megbotránkoztató", nem "hepiendes" történeteket! :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Emlékszem és biztosan nagyon jó lehet Kútvölgyi Erzsébet felolvasásában is :). Annak idején mi nagyon vártuk érettségin, de sajnos nem ezt adták, így maradt egy témazáró fogalmazás, amikor majdnem mindenki az Édes Annát választotta és a magyartanárunk ki is akadt, hogy kb.: 23 "művet" kellett elolvasnia róla :D.

   Törlés
 2. De jó, hogy írtál erről a regényről. Kedvencem Kosztolányitól, már kétszer olvastam, de most lehet, hogy miattad megint kézbe veszem. Bár megvallom, a film nem tetszett. Emlékszem, hogy kiakadt az osztály, hogy pont a lényeget nem mutatták :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, hogy ennyire népszerű lett ez a bejegyzés :).
   Nekem ez volt a második olvasásom, de biztosan előveszem még ezt a regényét is.
   Most csak a film elejét láttam Patikárius Jancsi felbukkanásáig, de rémlik, hogy a lényeg kimaradt :).

   Törlés

Megjegyzés küldése

A hozzászólás cenzúrázatlan, és egyet nem érteni bármikor lehet.
A blog menüje (címkék, bejegyzések, bloglista stb.) fent, a Keresés melletti három csíkra/sávra kattintva érhető el.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerűek a héten

A téli tücsök meséi

Amikor újra esni kezdett a hó, megkerestem ezt a meseregényt, hogy a legmegfelelőbb körülmények között végre megismerkedjem a téli tücsök meséivel.

   A téli tücsök valójában nyári tücsök volt, de amikor a szigetre - ahol élt - megérkezett néhány ember, a tücsök belebújt a terepszínű hátizsák bal zsebébe és így került mostani lakhelyére, a szobába.
   A tücsök mindennap kimászik a hátizsák bal zsebéből - ami gyengülő zsályaillatot áraszt -, felugrik a székre, onnan az asztalra, majd az ablakpárkányra. Kint csak a havas táj látványa fogadja és ekkor bent felfedezi az asztalon álldogáló írógépet. Mindennap felugrik egy-egy billentyűjére, a befűzött papíron megjelenik egy betű, ami a tücsköt egy-egy, a szigeten történt eseményre emlékezteti. Ekkor leugrik az asztalról a székre, onnan a  földre, elsétál a zöld heverőre, felugrik rá, fel és alá kezd sétálgatni és közben emlékezik.

   A meseregényben tizenhat mesét olvashatunk, melyből tizenöt a tücsök egy-egy visszaemlékezése. Megisme…

Egy valóban csodálatos Júlia

A legutóbbi megjelenésekor már szemeztem Kertész Erzsébet Jósika Júliáról szóló regényével, de végül csak nemrég került be a gyűjteményembe.
A könyvről csupán annyit tudtam, hogy Podmaniczky Júliának állít emléket, aki nyolc évet várt, hogy feleségül mehessen Jósika Miklós íróhoz, majd az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Brüsszelbe menekültek, ahol Júlia csipkeboltot nyitott.

De ez a regény jóval több ennél. Már az elején teljesen magával ragadott, olyan jó volt elmerülni benne.

A Podmaniczky család az édesapa, Károly halála után költözött aszódi birtokukra. Itt él özvegye és egyben második felesége, Elise asszony öt gyermekükkel (Júlia, Eliza, Frigyes, Ármin és Marie) és a személyzettel.

Édesanyjuk - egy szász miniszer lánya - nagyon szigorú a gyermekeivel, a legfontosabb számára, hogy a külvilág előtt  a tökéletes család látszatát és a lányok feddhetetlenségét mutassa. Júlia immáron évek óta a kor ünnepelt írójának, Jósika Miklósnak jegyese. Az író ugyanis nős, é…

A csokoládé sötét oldala

Mióta megláttam néhány hónapja, hogy előbb-utóbb jön a folytatás, tervben volt, a második rész újraolvasása. Elvégre nem árt, ha frissek lesznek az emlékeim. Ráadásul elég régen volt már, amikor három éve a nyári szünetben először került a kezembe.

    Ahogy elkezdtem az olvasást, újra magával ragadott. Azt hiszem, most jobban időzítettem, hiszen az első dátum a regényben október 31. csütörtök.

     Október 31-én ismerkedhetünk meg Zozie de l' Alba-val, aki emberek életét lopja el. Zozie ugyanis árgus szemekkel vizslatja már elhunyt emberek postaládáját, melyeknek egyszerűen elemeli a tartalmát és felbontja, amit bennük talál. Nem is gondolnánk, hogy egy-egy postaláda micsoda kincseket tartogat Zozie számára! Elég neki egy bankszámlakivonat vagy egy számla, és voilà, már meg is van az új neve, az új élet, amit megkaparinthat.
Éppen egyik korábbi személyiségének nyomait igyekszik eltüntetni, amikor útja a Montmartre-ra vezet, ahol megpillant egy kamaszlányt egy chocolaterie e…

¿Le puedo ayudar en algo?

Még a tavasz folyamán fedeztem fel ezt a könyvecskét, mely a spanyol üzleti kommunikáció világával ismerteti meg az olvasót. Rákerestem a kiadó honlapján, ahova néhány oldalt fel is töltöttek belőle, amelyek meggyőztek, így gyorsan meg is rendeltem, mielőtt az Alexandra végleg bezárta volna a bazárt.

A könyv a Langenscheidt Kiadónál megjelent változat magyar átdolgozása.
Az elején megismerjük a spanyol hivatalos levelezés általános tudnivalóit, majd azok kötelező és lehetséges elemeit. Magyarul a levél megnevezését, a feladó adatait, a megszólítást, a tárgyat, a dátumot, a bevezető és a záróformulákat, illetve a köszönési formákat.

Ezt követik az ügyintézés, a szállítás, fizetés, reklamáció, késedelem, a meghatalmazás hasznos kifejezései, majd részletesen kitér a telefonbeszélgetésekre.

Majd következnek a a vendéglátás, csevegés, utazás, autókölcsönzés, jelentkezés/visszaigazolás, meghívás, jegyzőkönyv és egyéb, a titkárságokon (az irodai életben) előforduló hasznos kifejezések, monda…

"Ha divatos akarsz lenni, elegendő meztelenkedned..."

A megtévesztő címmel ellentétben a Magánélet sorozat második kötetéről lesz szó, mely a Napóleon korabeli emberek mindennapjaiba kalauzol bennünket.

Ez a kötet is négy nagy témakört ölel fel, melyekben alaposan megismerhetjük a 19. századi franciák életét. Mindazt, ami a történelem tankönyvekből kimaradt.

A Család és erkölcs fejezetben rögtön megtudjuk, hogy az 1804-ben hatályba lépet Code civilben (azaz polgári törvénykönyvben) rögzítették, hogy a nő nem egyenlő a férfival. Már ezt a részt olvasva örültem, hogy nem abba a korba születtem, ugyanis a nők jogai szinte a nullával voltak egyenlőek. Nem is beszélve arról, hogy még ostobáknak is tartották őket!

A szokásoknak megfelelően a szülők választottak megfelelő párt a gyerekeiknek, mondván a szerelem úgyis elmúlik, az anyagi biztonság jóval fontosabb alapon.
Ám már ekkoriban is léteztek házassági hirdetések a lapokban, melyek szövege szinte megegyezett azokkal, melyeket ma is olvashatunk. Sőt, létezett a Világi Iroda is, ahol egy ház…

A titkokkal teli ládika - Tegnap, ma, holnap

Amikor felfedeztem az előrendelések között Sophia Loren tavaly, a 80. születésnapjára megjelent önéletrajzi könyvét, rögtön kíváncsi lettem rá, és közben azon kezdtem gondolkodni, mit is tudok róla? Be kellett látnom, hogy nem sokat, és - sajnos - csak nagyon kevés filmjét láttam.
    Így nagyon örültem, hogy már a megjelenés előtt elolvashattam a Tegnap, ma, holnapot, ami már most biztosította a helyét Az idei év legjobb könyvei címet viselő listámon.

    A karácsonyi készülődés mindenhol izgalmas és várakozással teli, különösen, ahol gyerekek is vannak. Így december 23-án, miközben Sophia Loren a Szentestére készülődik, és megérkezik négy kis unokája, akik mesét néznek, a nagymama ezen az estén visszagondol az életére. Előkerül egy sötét fadoboz, mely az emlékezés hullámait indítja el a benne rejtőző táviratok, levelek és fényképek által.

Amikor az életemre gondolok, meglepődöm azon, hogy mindez valóban megtörtént. Egy nap felébredek és rájövök, hogy csak álmodtam. Nem …

Joanne Harris: Egész évben karácsony - első benyomások

Sokakhoz hasonlóan én is megörültem, amikor egy hónapja megláttam ezt a kötetet az előrendelések között, és egy kisebb gondolkodási idő után a virtuális kosaramban landolt, majd csak várni kellett a megjelenésre és a kiszállításra. Volt is örömködés, amikor megérkezett vele a futár, aztán jött a feketeleves megvilágosodás:
ebbena kötetben véletlenül sem a Karácsony köti össze a novellákat, de nem ám! Úgyhogy Kedves Olvasó/Leendő Vásárló, ha úgy gondolta eddig, jó lesz karácsonyi alapozásnak, nagyot tévedett!
A könyv ugyanis az írónő A Cat, a Hat and a Piece of String (Egy macska, egy kalap és egy darab/kevés madzag) c. kötetének fordítása, melynek címében sehol sem szerepel a Karácsony szó. És az eredeti borító sem éppen karácsonyi hangulatot áraszt:

 Ulpius-ház, 2013                               Corbis, 2012      348 oldal                                          288 oldal
  Viszont az Ulpius sem hülye, ha már valaki nem harap az erotikus gyöngyszemekre, majd fog egy karácsonyi köt…

Vers hétfőn

Czesław Miłosz: Campo di Fiori Fordította: Gömöri György
Rómában, a Campo di Fiorin
olajbogyó, citrom kosárszám,
bor fröccsen tépett virággal
behintett utcakövekre.
Az árusok rózsaszín tenger-
gyümölcsöt szórnak halomba,
sötét szőlőgerezdek
hullnak hamvas barackra.
Itt, épp ezen a téren
égették Giordano Brunót,
kiváncsi tömeg nézte,
hogy szít tüzet a hóhér.
S a láng alig aludt ki
már tele voltak a kocsmák,
s a kofák kosárszám hordtak
citromot, olajbogyót.

Varsói körhinta mellett
jutott e tér eszembe;
nyájas tavaszi este,
pattogott vidám zene.
Elnyomta az a gettóból
hallatszó sortüzek hangját,
s messze röpültek a párok
az enyhe tavaszi égbe.

Az égő házakból néha
sárkányt hozott a szél és
a körhintán kerengők
fekete pernyét fogtak.
Lányok szoknyája lebbent
égő házak szelében,
s kacagott a víg sokaság,
- oly szép volt a vasárnap.

Lesz, aki ezt így érti:
legyen Varsó, vagy Róma,
üzletel, mulat a jónép,
a máglyát elkerüli.
Másnak más a tanulság –
minden, minden mulandó,
még ki sem hányt az …

Keserédes történetek

Decemberben már megírtam a véleményem, miután megérkezett a futár a novelláskötettel és néhányat elolvastam belőle. Bár az a vélemény csak az első benyomásokra korlátozódott, de azok mellett sem mehettem el szótlanul, elvégre a mai világban a többség kétszer is meggondolja, mire ad ki pénzt.

   Akkor félretettem a kötetet, ahogy annak idején a Bársony és keserű mandulát is, és a mai napig sem tudom megmondani, miért. Talán mert nem a megszokott Joanne Harrisszel találkoztam a lapokon, és furcsa volt, hogy az írónő egy másik arcát mutatja nem egy novellájában. A napokban viszont rájöttem, hogy hiányzanak Joanne Harris írásai, és teljesen mindegy, melyik oldala dominál az adott novellájában. Elő is vettem a kötetet és ott folytattam, ahol januárban abbahagytam.

     A novellákból nem a Csokoládéból jól ismert hangulat árad, hanem nem egyszer egy olykor gonosz, csipkelődő hang szövi a történet szálait. A címadó történet és annak folytatása - ahogyan már korábban is írtam - egyáltal…

Bízz magadban! - Önértékelés, önelfogadás, önbecsülés

Már a megjelenésekor kíváncsi lettem erre a könyvre, de talán jobb is, hogy csak a napokban sikerült elolvasni.

   A fülszövegben is rögtön arról olvashatunk, hányan szenvednek önbizalomhiányban, és bár sokan magabiztosnak tűnnek, valójában az csak a felszín, ami alatt egy rendkívül törékeny és sérülékeny önbecsülés rejtőzik. Az általam már két ismert szerző mellett három újjal is megismerkedtem, és elégedetten csuktam be a kötetet.
Figyelem, hosszú bejegyzés lesz! (Tegnap véletlenül tettem közzé, pedig még volt rajta mit csiszolni.)

Kádár Annamária fejezete nyitja a könyvet, aki a személyes tapasztalatai mellett, idézeteket is megoszt velünk. Megismertet a Johari-ablakkal, ami négy területre osztja a személyiségünket: a nyílt terület vagy az aréna, ahol mindazon képességünk, tulajdonosságunk található, mellyel tisztában vagyunk és a kifelé is megmutatjuk. A rejtett tartományban azon képességeink rejtőznek, melyeket ismerünk, de elrejtünk a környezetünk elöl. A Vak-Én mögött azon …