Ugrás a fő tartalomra

Az online antikváriumokról

Talán van, aki emlékszik arra, hogy két éve írtam a könyves webáruházakról, és akkor megígértem, hogy legközelebb az antikváriumokat veszem górcső alá. Az ígéret szép szó és jobb később, mint soha. Kezdjük is! :)

Talán a legtöbbször a Régi könyvekről rendeltem, ahol minden héten akad valamilyen akció és lehetőség van ingyenes átvételre az ország több pontján is. Természetesen Pick Pack Ponton is át lehet venni a rendelést, de ennek külön díja van, ahogy a házhoz szállításnak is.
Néhány nap alatt elkészül a csomag, amiről értesítőt is küldenek, amint megérkezett az átvételi helyre, ahol 5 napig őrzik meg.
Szeretem őket, mert a rendelés állapota a honlapjukon nyomon követhető, minden könyvről van legalább egy fotó is, így nem vesz az ember zsákbamacskát, és ha valamilyen hibája van a könyvnek (pl.: nincs meg a védőborítója), mindig jelzik az adatlapon. Külön öröm, hogy ők nem ragasztanak antikváriumos matricát  a könyvre.

Antikvárkönyv: két éve rendeltem tőlük, mert a Könyvárnak hála találtam egyet Molnár Ferenc 1989-es Színművekjéből. Megrendeltem a könyvet, megérkezett a visszaigazolás, de nem küldtek újabb értesítést, hogy mikor lehet érte menni. Három budapesti antikváriumban van lehetőség ingyenes átvételre. Szétnéztem a honlapjukon, de nem találtam információt arról, hogy postáznak-e, vagy futárszolgálattal kérhető-e a rendelés.
Egyébként minden rendeléshez törzsvásárlói pontot adnak, amit az átvételi helyen vásárolhatunk le.

Antikvárium.hu: náluk is mindig akad egy-egy akció, és lehetőség van ingyenes átvételre az ország több pontján.
A házhoz szállítás 8.000 Ft-tól ingyenes, a Pick Pack Pontos szállítás díja: 675 Ft, ami a rendelés összegének növekedésével csökken.
A rendelésről beérkezéséről és az átvételről is e-mailben értesítenek.
Ők sem matricázzák a könyveiket és minden könyvhöz tartozik fénykép és állapot-leírás.

Libri Antikvárium: tavaly fedeztem fel őket és a Libris törzsvásárlói kedvezményünket ugyanúgy érvényesíthetjük vásárlásnál, mint az új könyvek esetében. Online vásárlásnál 5% kedvezményt biztosítanak, és ehhez jön még a törzsvásárlói kedvezményünk, így akár 15% kedvezménnyel vásárolhatunk és a vásárlás összegét hozzáírják az adott évi vásárlásainkhoz.
Az adott könyvről nincs mindig borító, de a könyv állapotát feltüntetik az adatlapon.
A megrendelt könyvet átvehetjük ingyenesen bármelyik Libri könyvesboltban, ill. Pick Pack Ponton. 8.000 Ft feletti összeg esetén pedig ingyenes a házhoz szállítás.
Sajnos előszeretettel ragasztanak vonalkódos matricát a könyvekre, de szerencsére könnyen eltávolítható. Ugyanolyan gyorsak, mint a "sima" Libri, azaz néhány nap alatt át is vehetjük a rendelésünket.

Bookline antikvárium: egy másik kedvencem. Nem egyszer jártam már úgy, hogy kerestem náluk az új könyvek közt valamit, be volt állítva az Antikvár könyvekben is keres opció, és valamelyik antikváriumukban jóval olcsóbban rábukkantam egy-egy szuper állapotú példányra.
A könyvek mellett nem mindig szerepel a borító, de a kiadás évét általában feltüntetik és az állapotát is. Ha sérült, jelzik.
Bizonyos témaköröket szoktak akciózni, de ahogy írtam, nem egyszer lehet olcsón kifogni egy-egy könyvet.
A szállítási díjaik:

Forrás
Minden vásárlásunk után kapunk pontot, amellyel kiválthatjuk akár a következő rendelésünk szállítási költségét.
Ők is matricázzák az antikvár könyveket, amiket néhányszor post-it-re ragasztanak, amit egyszerűen eltávolíthatunk, de nem egyszer kellett levakarnom, és még utána is ragadt a borító. Végül rájöttem, hogyan szabadulhatunk meg könnyen tőlük: nedves vattakoronggal töröljük át a borítót néhányszor és már el is tűnt a ragacs. Ez a módszer puhatáblás könyveknél és védőborítóknál is bevált. A kivétel, ami erősíti a szabályt: Robert Merle A sziget c. regényének 2003-as Európás kiadásának hátulja még mindig ragacsos.
Egy-két rossz tapasztalatom volt velük: a csomagban nem az a kiadás érkezett meg, amit az interneten láttam. Azonnal írtam egy reklamáló levelet és visszaküldtem a könyvet. Mivel 8 napunk van, hogy elálljunk a rendeléstől, így nem problémáztak rajta és később a pénzemet is visszautalták.

Líra antikvár: náluk is nem egy gyöngyszemre bukkantam már. A vásárlásnál érvényesíthetjük a Lírás törzsvásárlói kedvezmányünket is, így akár 7%-kal olcsóbban vásárolhatunk. Ez kevésnek tűnhet, de sok kicsi sokra megy.
A vásárlás összege a Librihez hasonlóan ugyanúgy beszámít a törzsvásárlói összesítőbe.
A rendelés ingyenesen átvehető bármely Líra könyvesboltban, ill. meghatározott szállítási díj ellenében Pick Pack Ponton, de kérhetünk házhoz szállítást is. Pick Pack Pontra vagy házhoz 10.000 Ft felett szállítanak díjtalanul.
Szintén matricázzák a könyveket, de ezek is könnyen eltávolíthatóak.

Mit hagytam ki? :)

Megjegyzések

 1. Nekem is a kedvencem volt a bookline antik, az antikvarium.hu, és felfedeztem a Líra antikvár részlegét is. Többiből nem rendeltem, vagy mert nem hoznák ki ingyen (antikvarium.hu-nak szerencsére van átvételi pontja itt), booklinetól meg régen a b.boxokba kértem - mióta megszűnt nem rendeltem, de tényleg szinte vadi új könyveket is ki lehet fogni :)

  VálaszTörlés
 2. Dóri, tavaly a Bookline hónapokig ingyen szállított a postákra, akkor rendszeresen támogattam őket.
  A Lírát én is nagyon szeretem, ahogy írtam, mert ők is bizonyos időszakokban szoktak ingyen szállítani a Pick Pack Pontokba és hozzám az van a legközelebb. Egyébként 390 Ft a PPP-os szállítási díj, ami annyira nem sok.
  Ajánlom a Librit is, mert náluk is ki lehet fogni egy-egy ritkaságot.
  Tavaly ott bukkantam rá Saramagotól a Lisszabon ostromának históriájára :).
  Neked sosem volt gondod a matricákkal? :)

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A hozzászólás cenzúrázatlan, és egyet nem érteni bármikor lehet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerűek a héten

A téli tücsök meséi

Amikor újra esni kezdett a hó, megkerestem ezt a meseregényt, hogy a legmegfelelőbb körülmények között végre megismerkedjem a téli tücsök meséivel.

   A téli tücsök valójában nyári tücsök volt, de amikor a szigetre - ahol élt - megérkezett néhány ember, a tücsök belebújt a terepszínű hátizsák bal zsebébe és így került mostani lakhelyére, a szobába.
   A tücsök mindennap kimászik a hátizsák bal zsebéből - ami gyengülő zsályaillatot áraszt -, felugrik a székre, onnan az asztalra, majd az ablakpárkányra. Kint csak a havas táj látványa fogadja és ekkor bent felfedezi az asztalon álldogáló írógépet. Mindennap felugrik egy-egy billentyűjére, a befűzött papíron megjelenik egy betű, ami a tücsköt egy-egy, a szigeten történt eseményre emlékezteti. Ekkor leugrik az asztalról a székre, onnan a  földre, elsétál a zöld heverőre, felugrik rá, fel és alá kezd sétálgatni és közben emlékezik.

   A meseregényben tizenhat mesét olvashatunk, melyből tizenöt a tücsök egy-egy visszaemlékezése. Megisme…

Egy valóban csodálatos Júlia

A legutóbbi megjelenésekor már szemeztem Kertész Erzsébet Jósika Júliáról szóló regényével, de végül csak nemrég került be a gyűjteményembe.
A könyvről csupán annyit tudtam, hogy Podmaniczky Júliának állít emléket, aki nyolc évet várt, hogy feleségül mehessen Jósika Miklós íróhoz, majd az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Brüsszelbe menekültek, ahol Júlia csipkeboltot nyitott.

De ez a regény jóval több ennél. Már az elején teljesen magával ragadott, olyan jó volt elmerülni benne.

A Podmaniczky család az édesapa, Károly halála után költözött aszódi birtokukra. Itt él özvegye és egyben második felesége, Elise asszony öt gyermekükkel (Júlia, Eliza, Frigyes, Ármin és Marie) és a személyzettel.

Édesanyjuk - egy szász miniszer lánya - nagyon szigorú a gyermekeivel, a legfontosabb számára, hogy a külvilág előtt  a tökéletes család látszatát és a lányok feddhetetlenségét mutassa. Júlia immáron évek óta a kor ünnepelt írójának, Jósika Miklósnak jegyese. Az író ugyanis nős, é…

"Tragédiából a bohózatba mily hirtelen vált a világ szövegkönyve!"

Annak idején nagyon szerettem a görög és a római mitológiát - bár az Odüsszeiáért már kevésbé rajongtam - , így nem lett volna meglepő, ha négy éve már lecsaptam volna Stefano Benni első magyarul megjelent regényére. Ráadásul még olasz is. De mégsem így lett.
Aztán nemrég felfedeztem a nagy nyári leárazás közepette, meg is rendeltem, és kíváncsian vártam, mi fog ebből kisülni.

Odüsszeuszunk, Ullise (a barátainak Lello) Isolani egy kis és veszteséges kiadóban dolgozik szerkesztőként, idejét főleg gépiratok (mivel már senki sem ír könyvet kézzel) olvasásával tölti. Emellett főnöke írókat hívogattat Lellóval telefonon, mivel egy különleges kiadványhoz szeretne tőlük előszót kicsikarni, az írók azonban vele már nem állnak szóba.
Ulisse pékinszomniában szenved: éjszaka nem tud aludni, ellenben nappal bárhol képes elbóbiskolni és ilyenkor szürreális álmai vannak.

Egy nap különös levelet kap egy Achille nevű férfitól, aki arra kéri, hogy a megadott napon és a megadott időben, de csakis akkor…

" Radnaynak lenni feladat, kötelesség"

(...) De itt, itt minden más. Itt nem lehet olyan mélyre ásni, hogy ne forduljon ki a rögök közül egy rég porladó Radnay, de genere Gyana. Uramisten, még ezt is számon tartják! Hogy Árpáddal együtt lépték át a Kárpátokat! Mit mondhat ezek után? Mit, amikor ebben a történetben a Hunyadiak, Báthoryak, Bethlenek meg Bocskaiak mind régi ismerősökként szerepelnek, és olyan Radnayak tetteiről hallhat, akik Rákóczi vagy Kossuth mellett álltak, buktak és haltak? Kész csoda, hogy még mindig van eleven Radnay! Ennyi összeesküvés, véres összecsapás, rokongyilkosság, árulás, merénylet számolatlan hősi halál után. Száműzetés Rodostóban, börtön Bécsben, fogság Kufsteinben, bujdosás török földön... És mégis, mindig akadt olyan sarja a családnak, aki utódokat nemzett, valahogy felnevelte őket, és továbbadta a nevet, meg valami mást is: büszkeséget, elszántságot, erőt, vakmerőséget és tébolyt. És közben végig itt maradtak, ezen a földön. Vagy ha el is távoztak egy időre, mindig hazatértek, ha másként …

A csokoládé sötét oldala

Mióta megláttam néhány hónapja, hogy előbb-utóbb jön a folytatás, tervben volt, a második rész újraolvasása. Elvégre nem árt, ha frissek lesznek az emlékeim. Ráadásul elég régen volt már, amikor három éve a nyári szünetben először került a kezembe.

    Ahogy elkezdtem az olvasást, újra magával ragadott. Azt hiszem, most jobban időzítettem, hiszen az első dátum a regényben október 31. csütörtök.

     Október 31-én ismerkedhetünk meg Zozie de l' Alba-val, aki emberek életét lopja el. Zozie ugyanis árgus szemekkel vizslatja már elhunyt emberek postaládáját, melyeknek egyszerűen elemeli a tartalmát és felbontja, amit bennük talál. Nem is gondolnánk, hogy egy-egy postaláda micsoda kincseket tartogat Zozie számára! Elég neki egy bankszámlakivonat vagy egy számla, és voilà, már meg is van az új neve, az új élet, amit megkaparinthat.
Éppen egyik korábbi személyiségének nyomait igyekszik eltüntetni, amikor útja a Montmartre-ra vezet, ahol megpillant egy kamaszlányt egy chocolaterie e…

Joanne Harris: Egész évben karácsony - első benyomások

Sokakhoz hasonlóan én is megörültem, amikor egy hónapja megláttam ezt a kötetet az előrendelések között, és egy kisebb gondolkodási idő után a virtuális kosaramban landolt, majd csak várni kellett a megjelenésre és a kiszállításra. Volt is örömködés, amikor megérkezett vele a futár, aztán jött a feketeleves megvilágosodás:
ebbena kötetben véletlenül sem a Karácsony köti össze a novellákat, de nem ám! Úgyhogy Kedves Olvasó/Leendő Vásárló, ha úgy gondolta eddig, jó lesz karácsonyi alapozásnak, nagyot tévedett!
A könyv ugyanis az írónő A Cat, a Hat and a Piece of String (Egy macska, egy kalap és egy darab/kevés madzag) c. kötetének fordítása, melynek címében sehol sem szerepel a Karácsony szó. És az eredeti borító sem éppen karácsonyi hangulatot áraszt:

 Ulpius-ház, 2013                               Corbis, 2012      348 oldal                                          288 oldal
  Viszont az Ulpius sem hülye, ha már valaki nem harap az erotikus gyöngyszemekre, majd fog egy karácsonyi köt…

Vers hétfőn

Rainer Maria Rilke: Spanyol táncosnő Fordította: Kosztolányi Dezső
Akárcsak a most gyujtott kénesgyujtó
vonaglik és sziporkázik fehéren,
majd szétcikáz: - úgy kezdi lázra-bujtó
fényes táncát, közel nézők körében,
forrón, hamar, majd széles tánca ráng.

És azután már csupa-csupa láng.

Hajába kap egyszerre a falánk
fény és ruháját is a tűzbe dobja,
föllángol az égésnek csóvalobja
s belőle mint a kígyó megriadva,
csörögve szisszen két mezítlen karja.

S aztán: kevés is már a tűz neki,
markába fogja, szerteszét veti
uralkodón és nézi: ott a földön
toporzékol, dühöngve és üvöltőn
és nem akar elülni lenn a porba. -
De gőgösen a biztos győzelemtül
mosolygó arca a magasba lendül
és kis, kemény lábával eltiporja.Mától Adventig főleg olyan költőktől hozok verseket, akik már régen kerültek sorra, illetve, akiket nem, vagy kevésbé ismertem, hogy együtt okosodjunk. Remélem, másnak is sikerül olyan gyöngyszemekre bukkannia köztük, mint nekem, míg összeválogattam őket.

Vers

"Radnay Pál lányának lenni..."

A Radnay család és a nyár eleje immáron két éve összekapcsolódott nálam, így elképzelhető az öröm, amikor májusban a Könyvhétre megjelenő újdonságok között felfigyeltem a Krisztina bárónőre, a család magyarpetei ágához tartozó lány regényére.

  Az immár éltes Krisztina egy bordeaux-i szőlőskertben emlékezik vissza a Likőrös Löli és Peches Pali tizenkét éves kislányára, aki 1922 márciusában nagy változás előtt áll. Trianon után vagyunk, apja adósságokat halmozott fel, ezért kénytelen egyetlen lánya nevelését a várfalvaikra bízni, ahol Krisztina biztonságban lehet. Anyja számára szinte semmit sem jelent a kislány, apjától mégis nehéz a búcsúzás. De egy Radnay ezt nem mutatja. Így a vörös hajú, se nem szép, se nem csinos, sovány kislány Loni néni és Ista bácsi házába kerül. Nagyanyja nem is érti, miért nem őt választották, de nem is túlságosan bánja, számára Méri fia anyagi helyzete előrébb való.

   Így kerül a Kotnyeles Krisztina Lexi szárnyai alá, barátkozik össze a nála ekkor öt év…

Keserédes történetek

Decemberben már megírtam a véleményem, miután megérkezett a futár a novelláskötettel és néhányat elolvastam belőle. Bár az a vélemény csak az első benyomásokra korlátozódott, de azok mellett sem mehettem el szótlanul, elvégre a mai világban a többség kétszer is meggondolja, mire ad ki pénzt.

   Akkor félretettem a kötetet, ahogy annak idején a Bársony és keserű mandulát is, és a mai napig sem tudom megmondani, miért. Talán mert nem a megszokott Joanne Harrisszel találkoztam a lapokon, és furcsa volt, hogy az írónő egy másik arcát mutatja nem egy novellájában. A napokban viszont rájöttem, hogy hiányzanak Joanne Harris írásai, és teljesen mindegy, melyik oldala dominál az adott novellájában. Elő is vettem a kötetet és ott folytattam, ahol januárban abbahagytam.

     A novellákból nem a Csokoládéból jól ismert hangulat árad, hanem nem egyszer egy olykor gonosz, csipkelődő hang szövi a történet szálait. A címadó történet és annak folytatása - ahogyan már korábban is írtam - egyáltal…

A magyar irodalom legszebb szerelmes versei 77 oldalon

Erre a kis kötetre az újságosnál bukkantam a Nők Lapja Nyárhoz csomagolva. Megnéztem a kötet nélküli számot, és mivel jónak ígérkező cikkeket láttam benne, így megvettem.
Annyit elmondanék, hogy tavaly hónapokig vettem szerdánként  a Nők Lapját, amit aztán továbbadtam a nagymamámnak, aki mindig örült neki. Aztán felfedeztem, hogy a lap célcsoportként a 18-49 éves, városi, ABC kategóriás nőket jelöli meg. Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem erről a háztartási gépek energiafogyasztása és az autókategóriák jutnak eszembe, nem pedig az emberek. Mivel én sem feleltem meg minden kritériumuknak és a nagymamám sem, úgy döntöttem, hogy annak a heti 250 Ft-nak van jobb helye is. Ehhez csak annyit fűznék hozzá - hogy bár a blog nincs teletűzdelve hirdetésekkel, ahogy a Nők Lapja - , nekem soha eszembe nem jutott, hogy célcsoportot jelöljek meg. Teljesen mindegy, hogy valaki városban, faluban vagy tanyán él, 18 vagy 88 éves, vezető beosztásban dolgozik-e vagy alkalmazott, tanul vagy esetleg mun…