Ugrás a fő tartalomra

Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: december, 2013

Vers hétfőn

Ez az egyik kedvenc versem. A legjobb pillanatban fedeztem fel ;), és így az év végén különösen aktuális.

Ady Endre: Én kifelé megyek

Egy-egy szitok, szép szó, üvöltés
Jön messziről még-még utánam,
Zúgó fülemig alig ér el,
Mértföldeket lép-lép a lábam:
Én kifelé megyek.

Hátul: egyre messzebb az Élet,
Elől: jön-jön az Ismeretlen,
Nem gyűlölöm, kiket gyűlöltem,
Nem szeretem, kiket szerettem:
Én kifelé megyek.

Mit hagyok itt, nem is tudom már,
Messzebb-messzebb visz minden óra.
Fekete-zöld babérfák terhe
Esőzik a bús távozóra:
Én kifelé megyek.


Sárgacsőrűek

Az első kötet végén Pierre és Samson de Siorac úgy döntenek, Montpellier-be mennek tanulni. Bár Pierre nemesnek született, azonban másodszülöttként nem ő Mespech várának örököse, így tanulnia kell, hogy valamilyen mesterségben járatos legyen és ezáltal jövedelemre tegyen szert. Pierre az orvosi pálya, míg Samson a patikusság mellett dönt, és 1566 júniusában szolgájukkal, a kék és barna szemű Miroullal nekivágnak a hosszú és nem éppen veszélytelen útnak, bár a tanítás csak Szent Lukács napján (október 18.) kezdődik.

   Hamarosan csatlakoznak Caudebec báró Rómába tartó zarándokaihoz, hogy az út biztonságosabb és kevésbé unalmas legyen számukra. Azonban három hugenotta számára nem éppen egyszerű egy katolikus csapattal együtt utazni, de Pierre-t most sem hagyja cserben az esze, miközben a szép, ám annál félénkebb Samsoné egészen máshol jár.

   Egy sikeres "haditett" után hőseink útjai elválnak a zarándokokétól és megérkeznek Montpellier városába, ahol Sanche patikus mester …

Mindent a nagypapáról

Ha az ember lánya Molnár Ferenc-rajongó, előbb-utóbb elkezd érdeklődi kedvence életrajza után, és vadászni kezd a róla szóló könyvekre. Ha pedig azt a bizonyos életrajzi regényt történetesen az imádott szerző unokája írta, még inkább kíváncsivá teszi az ember lányát.

    Egy novemberi hétvégén került a kezembe a könyv, és azonnal magába szippantott. Olyannyira, hogy az első felét vasárnap estére befejeztem, ugyanis egy kettő az egyben kötetről van szó: az első rész Molnár Ferenc életét, míg a második annak az öt nőnek történetét beszéli el, akik akkoriban a legfontosabbak voltak az író életében.

    Az első részből kiderül, milyen családba született 1878. január 12-én Neumann Ferenc, hogyan lett joghallgatóból újságíró, mikor és miért választotta a Molnár vezetéknevet, miért hordott monoklit (téved, ha valaki azt hitte, csupán a divat vitte rá!) és hogyan születtek sikert sikerre halmozó színművei, ill. regényei, majd hogyan hódította meg a világot és élt a drága mérges, akinek m…

Jelenetek egy házasságból

Úgy tűnik, minden évre jut egy-egy Móricz-feldolgozás (ami természetesen nem gond, sőt!), így biztosítva van a Karácsony előtti olvasmányom. Idén A galamb papné lett a kiválasztott.

   Nagy hír járja Gáton: a helyi pap, Pap Énók Pünkösdkor eljegyezte a nem helybeli, ám jó nevű családból származó  Zádor Icát. Nagy a felháborodás a faluban, hiszen a harmincöt falubeli lány közül egy sem kellett a tiszteletesnek, neki egy harminchatodikra esett a választása.

   Ősszel meg is köttetik a frigy, és az új asszony beköltözik a paplakba. Telik-múlik az idő, immáron egyhetes házasok a papék, de még egy gáti sem tette tiszteletét náluk, ami a menyecskének nincs ínyére és felháborodásának hangot is ad. Ha nem éppen a látogatók hiánya miatt panaszkodik, egyre csak azt kérdezgeti az urától: nem unta-e meg? Mit is válaszolhat erre egy ifjú férj? Soha, soha, soha - ismételgeti Énók. Azonban az asszonyka nem tágít, folyamatosan kételyével ostromolja a férjét.

  - Soha, soha! - ismételgette a férj, …

Vers hétfőn

Néhány Kedves Olvasómnak ismerős lehet a mai versek egyike ;). Elárulom, hogy kb.: két éve olvastam a Nők Lapjában a második versszakát és gyorsan kiírtam belőle, aztán idén eszembe jutott újra.
(Eredetileg az imádott Heltai Jenőtől választottam verset mára, de nem akartam már megint gonosz lenni.)


Nemes Nagy Ágnes: Karácsony

Fehér föld, szürke ég, a láthatáron
narancsszín fények égtek hűvösen.
Pár varjú szállt fejem felett kerengve
s el nem repültek volna űzve sem.

Csak álltam szürkén, szürke ég alatt.
– S egyszerre, mint gyors, villanó varázs
egy kicsi szó hullott elém: karácsony,
mint koldus kézbe illatos kalács.

Csodáltam. És a számon hála buggyant,
nem láttam többet kósza varjakat:
olyan szelíd volt, mint a gyermek álma,
s olyan meleg volt, mint a nyári nap.
Áprily Lajos: Karácsony-est

Angyal zenéje, gyertyafény –
kincses kezem hogy lett szegény?

Nem adhattam ma semmi mást,
csak jó, meleg simogatást.

Mi győzött érdességemen?
Mitől csókolhat úgy kezem?

Simogatást…

PONS - Gasztrokulturális kalandozások olaszul

Múlt hónapban  fedeztem fel ezt a könyvet, és mivel két webáruházban is akciós volt, no meg már nagyon hiányzott az olasz nyelv, le is csaptam rá. Egyetlen fájdalmam, hogy elég vékony kötettel van dolgunk.

    20 témakörben ismerkedhetünk meg az olasz gasztronómiával, történelemmel, kultúrával (irodalommal, filmmel, festészettel, zenével), sporttal, illetve közéleti szereplőkkel és sok minden mással is.

    Minden témakör bevezetőjében két-két érdekességet tudhatunk meg az adott témáról, majd ezt követik a feladatok, melyek közt van szókígyó, lyukas szöveg kiegészítése a megadott szavakkal, igaz-hamis állítások, képtársítás a megfelelő címhez stb.

     Nagy elánnal vetettem bele magam az első témakörbe, és rá kellett jönnöm, hogy nagyon sok hiányosságom van, amit igyekszem majd bepótolni, viszont operában, irodalomban és sportban még jó vagyok.

   Nagyon szép, igényes kiadás (ez látszik az árán is) és fényes papírra nyomtatták, ami a szépséges képek miatt is fontos volt, ellenben…

Joanne Harris: Egész évben karácsony - első benyomások

Sokakhoz hasonlóan én is megörültem, amikor egy hónapja megláttam ezt a kötetet az előrendelések között, és egy kisebb gondolkodási idő után a virtuális kosaramban landolt, majd csak várni kellett a megjelenésre és a kiszállításra. Volt is örömködés, amikor megérkezett vele a futár, aztán jött a feketeleves megvilágosodás:
ebbena kötetben véletlenül sem a Karácsony köti össze a novellákat, de nem ám! Úgyhogy Kedves Olvasó/Leendő Vásárló, ha úgy gondolta eddig, jó lesz karácsonyi alapozásnak, nagyot tévedett!
A könyv ugyanis az írónő A Cat, a Hat and a Piece of String (Egy macska, egy kalap és egy darab/kevés madzag) c. kötetének fordítása, melynek címében sehol sem szerepel a Karácsony szó. És az eredeti borító sem éppen karácsonyi hangulatot áraszt:

 Ulpius-ház, 2013                               Corbis, 2012      348 oldal                                          288 oldal
  Viszont az Ulpius sem hülye, ha már valaki nem harap az erotikus gyöngyszemekre, majd fog egy karácsonyi …

Vers hétfőn

Úgy látszik, a hónap költője Babits Mihály lesz :).

Babits Mihály: Csillag után 

Ülök életunt szobámban,
hideg teát kavarok...
Körülöttem fájás-félés
ködhálója kavarog.
Kikelek tikkadt helyemből,
kinyitom az ablakot
s megpillantok odakint egy
igéretes csillagot.
Ó ha most mindent itthagynék,
mennék a csillag után,
mint rég a három királyok
betlehemi éjszakán!
Gépkocsin, vagy teveháton -
olyan mindegy, hogy hogyan!
Aranyat, tömjént és mirrhát
vinnék, vinnék boldogan.
Mennék száz országon át, míg
utamat szelné a vám.
»Aranyad tilos kivinni!«
szólna ott a vámos rám.
»Tömjéned meg, ami csak van,
az mind kell, az itteni
hazai hatalmak fényét
méltón dicsőíteni.«
Százszor megállítanának, -
örülnék, ha átcsuszom:
arany nélkül, tömjén nélkül
érnék hozzád, Jézusom!
Jaj és mire odaérnék,
hova a csillag vezet,
te már függnél a kereszten
és a lábad csupa seb,
s ahelyett hogy bölcsőd köré
szórjak tömjént, aranyat,
megmaradt szegény mirrhámmal
keserüszagu mirrhámmal
kenném véres lábadat.


Vers: Babits…

"a bor többlet, illatos és titokzatos ajándék..."

A Helikon tavaly indította útjára a Márai életbölcsességei sorozatát, melynek első lépcsőfokaként új külsőbe öltöztette A négy évszakot és a Füves könyvet, ill. harmadikként megjelentetett egy válogatást, melyben a borral, a borfogyasztással - és -kulturával kapcsolatos idézeteket gyűjtötték egybe Márai műveiből.

  Már a címből is sejthető, hogy Márai szerette a bort, és ha valaki író és szeret valamit, előbb-utóbb felbukkan a műveiben is.

A kötet öt témakör, pontosabban öt idézet szerint gyűjti csokorba az írásokat, ill. az életműből vett idézeteket. Olyan művek egy-egy részletével találkozhatunk, mint pl. a Napló, az Egy polgár vallomásai, A gyertyák csonkig égnek vagy a Szindbád hazamegy.

   Bevallottan nem vagyok egy nagy borivó, de Márai minden írásában éreztem a rajongást és a tiszteletet a nemes ital iránt, hogy - mint mindent - a bort sem mindegy, hogy mikor, hol, hogyan és kivel fogyasztjuk.

Szindbád csak olyan helyen kedvelte a bort, ahol fecsegő emberek, vihorászó, futó…

Pepe szemével

Nem szoktam jó ideje reklámozni, ha ajándékot kapok, de ez a verseskötet is így jutott el hozzám. Ahogy az lenni szokott minden új szerzeménynél, rögtön belelapoztam,  megnézegettem és letettem az asztalra a többi olvasandó könyv közé.

  Másnap reggel korábban ébredtem, és hogy a reggel jól induljon, kezembe vettem, és ez a 20-30 perccel korábbi idő elég is volt, hogy a végére érjek.

  A kötetben szereplő 24 vers Pepe, egy már majdnem hatéves kisfiú véleménye az őt körülvevő világról: a családról, az óvodás társakról és a napi eseményekről.

NEM ÉRTEM,

a reklámokban minden anyuka örül,
ha koszosan megy haza a gyereke.
Az enyém meg nem.

  Ez után a rövid, de annál velősebb vélemény után érthető miért olyan szeretnivalóak ezek a versek. Mert ki lenne őszintébb, ha nem a gyerekek? Ők még bátran kimondják és ki is mondhatják a gondolataikat, legyen szó a lányok hajviseletéről, a doktor bácsiról, a lakótelepükről vagy éppen a képviselőfánkot csomagoló Gyöngyi néniről, akit jó, ha figyelmezt…

Vers hétfőn

Borisz Paszternak: Tél elején Fordította: Illyés Gyula

Nyílt az ajtó, párával dőlt be
a konyhába a levegő,
s lett rögtön minden régi tőle:
gyermek vagyok s lám, este jő.

Száraz, csendes idő; az ajtó
előtt négy-öt lépésnyire
áll kint a tél feszengve, attól,
hogy mégis be kell jönnie.

Tél, s jő minden megint először.
Vezető s bot nélkül amott
úgy mennek együtt, ki a ködből,
a fűzfák, akár a vakok.

A folyó befagyott nagy lapján,
átívelve a partokat,
mint tükör a tükörasztalkán,
áll a sötét égboltozat.

Előtte, hol a messzi síknak
két útja egymást vágja át,
egy nyírfa áll, kontyában csillag,
úgy nézi tükrében magát.Juhász Gyula: Rorate
A kéklő félhomályban
Az örökmécs ragyog,
Mosolygón álmodoznak
A barokk angyalok.

A gyertyák rendre gyúlnak,
A minisztráns gyerek,
Mint bárány a mezőben
Csenget. Az árny dereng.

Hideg kövön anyókák
Térdelnek. Ifju pap
Magasba fölmutatja
Szelíden az Urat.

Derűs hit tűnt malasztját
Könnyezve keresem.
Ó gyönyörű gyerekség,
Ó boldog Betlehem!Versek: Borisz Paszter…

Emmuska és a többiek

Széplelkű Olvasó, készüljön fel egy időutazásra a 19. század utolsó évtizedébe, amikor virágkorát élte az Osztrák-Magyar Monarchia, élén Ferenc Józseffel és Sisivel, mindenki a betyároktól, míg Tiszaszalók a Prémes Rémtől rettegett, a bárói család tagjait a rangjukhoz méltóan szólították és gyerekkorukban angol kisasszonyuk volt, aki időközben elsajátította a mi anyanyelvünket is. Ebbe a korba kalauzol el Emmuska társaival.

    Rögtön egy cimbalmos "fegyverhordozójával" ismerkedhetünk meg, de azonnal átveszi a cselekmény fonalát tőle egy orvos a Bad Ischl-i fürdőhelyen, majd Ferenc József és Sisi párbeszédébe csöppenünk és végre megszólal a híres cimbalomművész, Nyári Flóris is, aki a világot járva mindig küld egy-egy anzikszot ismeretlen édesapjának, aki bizonyára büszke a fiára.

   Flóris ezúttal egy hosszú levélben megírja apjának, hogy csalódott eddigi jótevőjében és levelet készül írni emiatt régi kedves ismerősüknek, Emmuskának, azaz Orczy Emma bárónőnek.

   Flóris ko…

Mustra (2013. december)

Ha a múlt hónapban sikerült egy zsáknyi könyvet összeválogatni, akkor mostanában két zsáknyi is összegyűlhet, hiszen az év vége közeledtére a kiadók is rákapcsolnak. Először a Líra honlapján néztem szét, mert ott a legkevesebb az előrendelhető könyvek száma, de már az első oldalon ilyen gyönyörűségekre bukkantam:


Ugye, milyen gyönyörűek? Emlékszem, hogy a Velencés művészeti kalauzzal évekkel ezelőtt szemeztem már a Szépséghibás boltban, de kicsit borsos volt még rokkantan is az ára. Annak a borítóján a Szent Márk tér volt, de ez a mostani sokkal szebb.
A szecesszióról annyit, akinek nem lenne ismerős a korszak, hogy: Gustav Klimt.

Brigitte Hintzen - Bohlen - Jürgen Sorges: Róma
Művészeti kalauz
626 oldal
Vince Kiadó
Várható megjelenés: december 13.

Anne Mueller von der Haegen - Ruth Strasser: Toscana
Művészeti kalauz
626 oldal
Vince Kiadó
4995 Ft
Várható megjelenés: december 13.

Marion Kaminski: Velence
Művészeti kalauz
578 oldal
Vince Kiadó
4995 Ft
Várható megjelenés: december 13.

M…

Vers hétfőn

Babits Mihály: Ádventi köd

Tél van megint!
Reggel amint
fölébredek,
még betekint
az utcalámpa
sötét szobámba,
mert odakint
köd van megint.

Elbuvik a
nap-paripa
az ég dugottabb
aklaiba,
hova a csillag-
állatok bujnak
nappalira:
Kos, Bak, Bika...

Tán a ravasz
égi lovas
»sötéten tartja«,
míg egy kamasz
s vig turf-inas
a forró pálya
gyepét kitárja:
az uj tavasz.

S én mint kinek
nagy versenyek
tétén végső
reménye remeg,
szorongva kérdem,
mit rejtenek
e függönyök
s az istenek?

És lesz-e még
hogy fölfakad
a borulat,
s küld-e a nap
egy sugarat,
mint vért a seb,
vagy megfuladt
a köd alatt?

És lesz-e még
Lángja elég
hevitni, mint
valaha rég
e földi lét
fagyát s az ember
vak életét
valaha még?

Ágyon ülök
s nincs egy szemernyi
kedvem kikelni.
Talán örök
marad a köd
amely beföd
s kásásan ing a
tetők fölött.

Óh könnyű rímek,
friss zengzetek,
csengessetek!
Végem, ha vígaszt
nem lelhetek
tibennetek...Vers: Babits Mihály összegyűjtött versei
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...