Ugrás a fő tartalomra

Hadley szemével


     Amikor bő egy évvel ezelőtt megláttam ezt a regényt (csak a címét olvastam el és már kattintottam is tovább) az előrendelések között, csak legyintettem a címet olvasva, hogy: úgyis csak egy újabb romantikus regény, amiből nem kérek, köszönöm. Aztán ismét találkoztam a könyvvel, és kiderült, hogy nagyon is érdekel, és az első akció alkalmával be is szereztem. És egy évig várt a sorára...

     Hadley Richardson 28 éves, egy nem éppen rózsás gyerekkort és családi légkört tudhat a magáénak, így ennyi idősen már nem sok jót remél az élettől. Azonban, amikor egy barátnőjéhez utazik látogatóba, megismerkedik az akkor 20 éves Ernest Hemingwayjel, aki már megjárta az olasz frontot és leghőbb vágya, hogy író lehessen.

     A mindennapos találkozások alkalmával valami ösztönösen vonzza őket egymáshoz, de Hadley nem biztos magában. Tisztában van vele: ő nem az a fajta nő, aki után minden férfi megfordul az utcán, ráadásul jóval idősebb is. Végül mégis igent mond, és hamarosan Párizsban találja magát immáron mint Mrs. Hemingway, akinek legfontosabb feladata, hogy mindenben támogassa írói babérokra törő férjét.


   Párizsban zajlik az élet: itt él Gertrude Stein, F. Scott Fitzgerald és felesége, Zelda és még sokan mások az elveszett generációból.  Ők azok, akik szintén segítik Hemingway elindulását, akik Hadley mellett hisznek abban, hogy a fiatal férfi nevét egy napon az egész világ megismeri.

    Egy írói vénával megáldott férj mellett sem egyszerű az élet, Hadley folyamatosan fejet hajt férje óhajai előtt.
    A pezsgő párizsi élet mellett rendszeresen utazgatnak Spanyolországba és télen síelni is. Hemingway nemcsak az írás, de a veszély megszállottja is: imádja a bikaviadalokat, és az átáltek alapján írja meg az első sikert hozó regényét, a Fiesta- a nap is felkel címmel.

  Csakhogy a siker a fejébe száll, és gyökeresen megváltozik tőle. Ekkor csöppen az immár háromtagú család életébe Pauline Pfeiffer, aki később a harmadik szerepét kapja a szerelmi háromszögben...

    A Hemingwayjel töltött hat évet Hadley szemszögéből ismerhetjük meg. Míg a Vándorünnep Hemingway vallomása, addig A párizsi feleség a Hadley-é. A Vándorünneppel ellentétben ez a regény nem tündérmese, ami csak az együtt töltött szép emlékeket hivatott felidézni. Hadley őszintén beszél mindkettejük kételyeiről,  érzéseikről egymás iránt és a nehézségekről:
- Néha azt kívánom, bár képesek lennénk kitörölni a hibáinkat, és újrakezdeni, elölről - mondtam. - És néha azt hiszem, semmi másból nem állunk, csak hibákból. 
   Mindketten a házasságba menekültek a családjuktól, de nem számoltak valamivel:
Hadley társaságában szinte mindig úgy érezte, minden rendben van. Jó volt, erős és igaz, és számíthatott rá. Épp annyi esélyük volt arra, hogy sikerüljön a házasságuk, mint bárki másnak, de mi van akkor, ha a házasság semmit sem old meg, senkit sem vált meg, még egy kicsit sem? Akkor mi lesz? 

    Hemingway szeretett és tudott is élni, ezt már a Vándorünnepből is megtudhattam, de Hadley is csak megerősített benne. Szerettem a párizsi életről szóló részeket, és bár nem szeretem a bikaviadalokat, Hemingway fanatizmusa egy kicsit rám is átragadt. Mégis haragszom rá: nagyon szeretem a műveit és minden tiszteletet megérdemel az írói munkássága, de emberileg egy szemét volt - bocsánat a kifejezésért, de hirtelen nem jutott eszembe szalonképesebb.
  
   Mindenesetre örülök, hogy megismerhettem Hadleyt, aki nem omlott össze, hanem meg tudta őrízni a méltóságát a külvilág előtt a legnehezebb percekben is. Már csak ezért is érdemes elolvasni a regényt. Hemingway-rajongóknak pedig kötelező. És nem kell megijedni, nem limonádéval van dolgunk, hanem egy őszintén és jól megírt  életrajzi regénnyel, ami egy-egy szomorú őszi délutánon/estén tökéletes kikapcsolódást nyújt.


Paula McLain: A párizsi feleség
Eredeti cím: The Paris Wife
Fordította: Csonka Ágnes
376 oldal
Alexandra Kiadó, 2012
3499 Ft

Megjegyzések

 1. A Vándorünnep nagyon tetszett, most előrébb került ez a könyv is a várólistámon! :))
  Nikkincsnél (http://konyveskalandozasok.blogspot.hu/2013/09/az-elsonek-lenni.html) is olvastam róla, ő is csupa jót írt, szóval tényleg el kell már olvasnom!

  VálaszTörlés
 2. Helyes ;),kíváncsi vagyok, Neked hogy fog tetszeni :).

  VálaszTörlés
 3. A Vándorünnep és A párizsi feleség olyan, mint egy érme két oldala - annak ellenére, hogy Hadley gondolatait más írta le... mellesleg korrajzként is megállják a helyüket :)

  VálaszTörlés
 4. Marianne, így igaz :), szerintem Hadley is ugyanezt mondaná. Bezzeg Hemingway csak a szépet és a jót mesélte el.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A hozzászólás cenzúrázatlan, és egyet nem érteni bármikor lehet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerűek a héten

A téli tücsök meséi

Amikor újra esni kezdett a hó, megkerestem ezt a meseregényt, hogy a legmegfelelőbb körülmények között végre megismerkedjem a téli tücsök meséivel.

   A téli tücsök valójában nyári tücsök volt, de amikor a szigetre - ahol élt - megérkezett néhány ember, a tücsök belebújt a terepszínű hátizsák bal zsebébe és így került mostani lakhelyére, a szobába.
   A tücsök mindennap kimászik a hátizsák bal zsebéből - ami gyengülő zsályaillatot áraszt -, felugrik a székre, onnan az asztalra, majd az ablakpárkányra. Kint csak a havas táj látványa fogadja és ekkor bent felfedezi az asztalon álldogáló írógépet. Mindennap felugrik egy-egy billentyűjére, a befűzött papíron megjelenik egy betű, ami a tücsköt egy-egy, a szigeten történt eseményre emlékezteti. Ekkor leugrik az asztalról a székre, onnan a  földre, elsétál a zöld heverőre, felugrik rá, fel és alá kezd sétálgatni és közben emlékezik.

   A meseregényben tizenhat mesét olvashatunk, melyből tizenöt a tücsök egy-egy visszaemlékezése. Megisme…

Egy valóban csodálatos Júlia

A legutóbbi megjelenésekor már szemeztem Kertész Erzsébet Jósika Júliáról szóló regényével, de végül csak nemrég került be a gyűjteményembe.
A könyvről csupán annyit tudtam, hogy Podmaniczky Júliának állít emléket, aki nyolc évet várt, hogy feleségül mehessen Jósika Miklós íróhoz, majd az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Brüsszelbe menekültek, ahol Júlia csipkeboltot nyitott.

De ez a regény jóval több ennél. Már az elején teljesen magával ragadott, olyan jó volt elmerülni benne.

A Podmaniczky család az édesapa, Károly halála után költözött aszódi birtokukra. Itt él özvegye és egyben második felesége, Elise asszony öt gyermekükkel (Júlia, Eliza, Frigyes, Ármin és Marie) és a személyzettel.

Édesanyjuk - egy szász miniszer lánya - nagyon szigorú a gyermekeivel, a legfontosabb számára, hogy a külvilág előtt  a tökéletes család látszatát és a lányok feddhetetlenségét mutassa. Júlia immáron évek óta a kor ünnepelt írójának, Jósika Miklósnak jegyese. Az író ugyanis nős, é…

"Tragédiából a bohózatba mily hirtelen vált a világ szövegkönyve!"

Annak idején nagyon szerettem a görög és a római mitológiát - bár az Odüsszeiáért már kevésbé rajongtam - , így nem lett volna meglepő, ha négy éve már lecsaptam volna Stefano Benni első magyarul megjelent regényére. Ráadásul még olasz is. De mégsem így lett.
Aztán nemrég felfedeztem a nagy nyári leárazás közepette, meg is rendeltem, és kíváncsian vártam, mi fog ebből kisülni.

Odüsszeuszunk, Ullise (a barátainak Lello) Isolani egy kis és veszteséges kiadóban dolgozik szerkesztőként, idejét főleg gépiratok (mivel már senki sem ír könyvet kézzel) olvasásával tölti. Emellett főnöke írókat hívogattat Lellóval telefonon, mivel egy különleges kiadványhoz szeretne tőlük előszót kicsikarni, az írók azonban vele már nem állnak szóba.
Ulisse pékinszomniában szenved: éjszaka nem tud aludni, ellenben nappal bárhol képes elbóbiskolni és ilyenkor szürreális álmai vannak.

Egy nap különös levelet kap egy Achille nevű férfitól, aki arra kéri, hogy a megadott napon és a megadott időben, de csakis akkor…

" Radnaynak lenni feladat, kötelesség"

(...) De itt, itt minden más. Itt nem lehet olyan mélyre ásni, hogy ne forduljon ki a rögök közül egy rég porladó Radnay, de genere Gyana. Uramisten, még ezt is számon tartják! Hogy Árpáddal együtt lépték át a Kárpátokat! Mit mondhat ezek után? Mit, amikor ebben a történetben a Hunyadiak, Báthoryak, Bethlenek meg Bocskaiak mind régi ismerősökként szerepelnek, és olyan Radnayak tetteiről hallhat, akik Rákóczi vagy Kossuth mellett álltak, buktak és haltak? Kész csoda, hogy még mindig van eleven Radnay! Ennyi összeesküvés, véres összecsapás, rokongyilkosság, árulás, merénylet számolatlan hősi halál után. Száműzetés Rodostóban, börtön Bécsben, fogság Kufsteinben, bujdosás török földön... És mégis, mindig akadt olyan sarja a családnak, aki utódokat nemzett, valahogy felnevelte őket, és továbbadta a nevet, meg valami mást is: büszkeséget, elszántságot, erőt, vakmerőséget és tébolyt. És közben végig itt maradtak, ezen a földön. Vagy ha el is távoztak egy időre, mindig hazatértek, ha másként …

A csokoládé sötét oldala

Mióta megláttam néhány hónapja, hogy előbb-utóbb jön a folytatás, tervben volt, a második rész újraolvasása. Elvégre nem árt, ha frissek lesznek az emlékeim. Ráadásul elég régen volt már, amikor három éve a nyári szünetben először került a kezembe.

    Ahogy elkezdtem az olvasást, újra magával ragadott. Azt hiszem, most jobban időzítettem, hiszen az első dátum a regényben október 31. csütörtök.

     Október 31-én ismerkedhetünk meg Zozie de l' Alba-val, aki emberek életét lopja el. Zozie ugyanis árgus szemekkel vizslatja már elhunyt emberek postaládáját, melyeknek egyszerűen elemeli a tartalmát és felbontja, amit bennük talál. Nem is gondolnánk, hogy egy-egy postaláda micsoda kincseket tartogat Zozie számára! Elég neki egy bankszámlakivonat vagy egy számla, és voilà, már meg is van az új neve, az új élet, amit megkaparinthat.
Éppen egyik korábbi személyiségének nyomait igyekszik eltüntetni, amikor útja a Montmartre-ra vezet, ahol megpillant egy kamaszlányt egy chocolaterie e…

Joanne Harris: Egész évben karácsony - első benyomások

Sokakhoz hasonlóan én is megörültem, amikor egy hónapja megláttam ezt a kötetet az előrendelések között, és egy kisebb gondolkodási idő után a virtuális kosaramban landolt, majd csak várni kellett a megjelenésre és a kiszállításra. Volt is örömködés, amikor megérkezett vele a futár, aztán jött a feketeleves megvilágosodás:
ebbena kötetben véletlenül sem a Karácsony köti össze a novellákat, de nem ám! Úgyhogy Kedves Olvasó/Leendő Vásárló, ha úgy gondolta eddig, jó lesz karácsonyi alapozásnak, nagyot tévedett!
A könyv ugyanis az írónő A Cat, a Hat and a Piece of String (Egy macska, egy kalap és egy darab/kevés madzag) c. kötetének fordítása, melynek címében sehol sem szerepel a Karácsony szó. És az eredeti borító sem éppen karácsonyi hangulatot áraszt:

 Ulpius-ház, 2013                               Corbis, 2012      348 oldal                                          288 oldal
  Viszont az Ulpius sem hülye, ha már valaki nem harap az erotikus gyöngyszemekre, majd fog egy karácsonyi köt…

Vers hétfőn

Rainer Maria Rilke: Spanyol táncosnő Fordította: Kosztolányi Dezső
Akárcsak a most gyujtott kénesgyujtó
vonaglik és sziporkázik fehéren,
majd szétcikáz: - úgy kezdi lázra-bujtó
fényes táncát, közel nézők körében,
forrón, hamar, majd széles tánca ráng.

És azután már csupa-csupa láng.

Hajába kap egyszerre a falánk
fény és ruháját is a tűzbe dobja,
föllángol az égésnek csóvalobja
s belőle mint a kígyó megriadva,
csörögve szisszen két mezítlen karja.

S aztán: kevés is már a tűz neki,
markába fogja, szerteszét veti
uralkodón és nézi: ott a földön
toporzékol, dühöngve és üvöltőn
és nem akar elülni lenn a porba. -
De gőgösen a biztos győzelemtül
mosolygó arca a magasba lendül
és kis, kemény lábával eltiporja.Mától Adventig főleg olyan költőktől hozok verseket, akik már régen kerültek sorra, illetve, akiket nem, vagy kevésbé ismertem, hogy együtt okosodjunk. Remélem, másnak is sikerül olyan gyöngyszemekre bukkannia köztük, mint nekem, míg összeválogattam őket.

Vers

"Radnay Pál lányának lenni..."

A Radnay család és a nyár eleje immáron két éve összekapcsolódott nálam, így elképzelhető az öröm, amikor májusban a Könyvhétre megjelenő újdonságok között felfigyeltem a Krisztina bárónőre, a család magyarpetei ágához tartozó lány regényére.

  Az immár éltes Krisztina egy bordeaux-i szőlőskertben emlékezik vissza a Likőrös Löli és Peches Pali tizenkét éves kislányára, aki 1922 márciusában nagy változás előtt áll. Trianon után vagyunk, apja adósságokat halmozott fel, ezért kénytelen egyetlen lánya nevelését a várfalvaikra bízni, ahol Krisztina biztonságban lehet. Anyja számára szinte semmit sem jelent a kislány, apjától mégis nehéz a búcsúzás. De egy Radnay ezt nem mutatja. Így a vörös hajú, se nem szép, se nem csinos, sovány kislány Loni néni és Ista bácsi házába kerül. Nagyanyja nem is érti, miért nem őt választották, de nem is túlságosan bánja, számára Méri fia anyagi helyzete előrébb való.

   Így kerül a Kotnyeles Krisztina Lexi szárnyai alá, barátkozik össze a nála ekkor öt év…

Keserédes történetek

Decemberben már megírtam a véleményem, miután megérkezett a futár a novelláskötettel és néhányat elolvastam belőle. Bár az a vélemény csak az első benyomásokra korlátozódott, de azok mellett sem mehettem el szótlanul, elvégre a mai világban a többség kétszer is meggondolja, mire ad ki pénzt.

   Akkor félretettem a kötetet, ahogy annak idején a Bársony és keserű mandulát is, és a mai napig sem tudom megmondani, miért. Talán mert nem a megszokott Joanne Harrisszel találkoztam a lapokon, és furcsa volt, hogy az írónő egy másik arcát mutatja nem egy novellájában. A napokban viszont rájöttem, hogy hiányzanak Joanne Harris írásai, és teljesen mindegy, melyik oldala dominál az adott novellájában. Elő is vettem a kötetet és ott folytattam, ahol januárban abbahagytam.

     A novellákból nem a Csokoládéból jól ismert hangulat árad, hanem nem egyszer egy olykor gonosz, csipkelődő hang szövi a történet szálait. A címadó történet és annak folytatása - ahogyan már korábban is írtam - egyáltal…

A magyar irodalom legszebb szerelmes versei 77 oldalon

Erre a kis kötetre az újságosnál bukkantam a Nők Lapja Nyárhoz csomagolva. Megnéztem a kötet nélküli számot, és mivel jónak ígérkező cikkeket láttam benne, így megvettem.
Annyit elmondanék, hogy tavaly hónapokig vettem szerdánként  a Nők Lapját, amit aztán továbbadtam a nagymamámnak, aki mindig örült neki. Aztán felfedeztem, hogy a lap célcsoportként a 18-49 éves, városi, ABC kategóriás nőket jelöli meg. Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem erről a háztartási gépek energiafogyasztása és az autókategóriák jutnak eszembe, nem pedig az emberek. Mivel én sem feleltem meg minden kritériumuknak és a nagymamám sem, úgy döntöttem, hogy annak a heti 250 Ft-nak van jobb helye is. Ehhez csak annyit fűznék hozzá - hogy bár a blog nincs teletűzdelve hirdetésekkel, ahogy a Nők Lapja - , nekem soha eszembe nem jutott, hogy célcsoportot jelöljek meg. Teljesen mindegy, hogy valaki városban, faluban vagy tanyán él, 18 vagy 88 éves, vezető beosztásban dolgozik-e vagy alkalmazott, tanul vagy esetleg mun…