2013. szeptember 18., szerda

, , , , ,

Szerb Antal kapcsos albuma


   Amikor tavaly "hivatalosan is megszületett" a Vers hétfőn, rájöttem, hogy az itthoni készlet bizony kevés ahhoz, hogy minden héten legalább egy-egy vers bekerüljön a rovatba. Igen, van internet is a világon, de vannak pillanatok, amikor messziről elkerülöm a laptopomat és egyébként is szívesebben keresgélek egy-egy verseskötetben. Ekkoriban fedeztem fel Szerb Antal Száz versét, és gyorsan be is szereztem, nehogy lemaradjak róla. A Rendszeres Olvasók azóta egyszer-kétszer találkoztak a kötet borítójával egy-egy hétfőn, de be kell vallanom, hogy csak nemrég vettem elő úgy a polcról, hogy akkor most szépen el is olvasom. Pedig nagyon szeretek verset olvasni és egy-egy hosszú nap után, sokkal jobban esik kézbe venni egy verses kötetet, mint egy regényt.

    Szerb Antal az előszóban elmeséli, hogy annak idején a fiatal lányok jeles alkalmakra kapcsos albumot kaptak, amiben a nekik tetsző verseket gyűjtögethették. Ezen a hagyományon nyugszik az antológia megszületése. Szerb Antal tíz témában gyűjtötte össze a világirodalomból azokat a verseket, amelyek sokat jelentenek a számára. És ahogy elkezdtem olvasni a kötetet, csak ámulni és bámulni tudtam az ízlésén. Mert ezek a versek még mai is sokat jelenthetnek egy-egy Olvasó számára. Hiszen a tíz témába csupa olyan került, ami a mindennapok része: emberek, állatok, sorsok vagy éppen érzések.

    Találkozhatunk ismerős és ismeretlen költők verseivel eredeti nyelven és a legkiválóbb magyar fordításukkal, ami nyelvtanulás szempontjából sem utolsó szempont.
 Nem is tudnék és nem is szeretnék egyet sem kiemelni sem a versek, sem a költők közül, mert mindannyiuk megér egy misét. Annyit azért elárulok, hogy sikerült újabb alapanyagot találni az elkövetkező hétfőkre és nem egy költő került fel a listámra, akiknek utánanézek majd.

   Ahogyan pedig az utószóban elhangzik, ennek az antológiának nem a könyvespolcon, hanem az éjjeliszekrényen a helye, hogy bármikor vigasztalást, örömöt vagy csak néhány nyugodt percet nyújtson az Olvasónak.

  A kötet végén Szerb Antal jegyzete segít eligazodni a költők között. A kedvencem a Goethéről írt ismertető lett.

   Zárszóként pedig álljon itt Szerb Antal néhány sora a kötet előszavából. Ki tudja, talán néhányan kedvet kapnak egy kapcsos album összeállításához. A Vers hétfőn is ilyen, csak már nem kapcsos albumban, hanem a blogban gyűjtöm a verseket. De talán egyszer papírformában is összegyűjtöm őket, hogy akkor is velem lehessenek, amikor nincs bekapcsolva a gépem.

   Kedves olvasó, légy régimódi, szerezd be a kapcsos albumot, és írd bele a legszebb verseket, amelyekkel utadon találkozol; hidd el, nem kárba veszett idő, amit ezzel töltesz. Írd tele a kapcsos albumot, és tedd el vagy vidd magaddal. Ki tudja, mit tudsz megmenteni ezekben a szörnyű időkben, és ki tudja, mit tudsz megmenteni az ifjúságodból, amely nem kevésbé rohamos tempóban szokott elnyargalni, mint a rohanó idők. De ha kedves verseid veled lesznek, nem maradsz üres kézzel üres ég alatt. Ha a versek megmaradnak, talán a lényeg marad meg.


A kötetben szereplő versek közül az alábbiak találhatóak meg a blogban is:
Percy Bysshe Shelley: Dal
Rainer Maria Rilke: Őszi nap
William Wordworth: Táncoló tűzliliomok
Charles Baudelaire: Bűvös, szép őszi ég vagy...
John Keats: Stancák
Paul Verlaine: Álma - ami egy Ady-vers valójában
Thomas Gray: egy elkényeztetett cicáról, mely az aranyhalas medencébe fúlt...  Szerb Antal (Összeáll.): Száz vers
Görög, latin, angol, francia, német, olasz válogatott költemények eredeti szövege és magyar fordítása
431 oldal
Magvető Kiadó, 2007
2890 Ft
Share:

10 megjegyzés:

 1. Nem szoktam versesköteteket olvasni, de most szívesen beleolvasnék ebbe - kedvet csináltál hozzá! :D

  VálaszTörlés
 2. Ennek nagyon örülök! ;)
  Remélem, majd írsz is róla/róluk ;).

  VálaszTörlés
 3. Amint sikerül beszereznem :) Most pont jó lenne verseket olvasni, mert tele van a munkával a fejem, esténként most nem is olvastam, de a versek pont jók lennének!

  VálaszTörlés
 4. Írtam e-mailt :).
  Ilyenkor jönnek jól a versek :).
  Tegnap reggel felébradtem majdnem egy órával hamarabb és Tóth Árpádot olvastam és ő volt az esti mesém is :).

  VálaszTörlés
 5. Megjött! :) http://theodora19.tumblr.com/post/61763956690/ma-vegre-megjott-nem-szoktam-verseket-olvasni
  Nagyon gyorsan leszállították, se postaköltség- sőt a bioboltban, ahol átvettem kaptam egy ajándék kölesesbucit vagy mi a szöszt :D

  VálaszTörlés
 6. Láttam, hogy már írtál is róla és írtam is kommentet, de a Google+ nem jeleníti meg, pedig rányomtam a küldésre és ki is írta, hogy posting.
  De a lényeg a lényeg: akkor megérte, ha még enni is adtak méll ;), aminek különösen örülök, hogy sikerült "megtérítenem" és versolvasó lettél ;).
  Azért a saját kiadásomat nem adnám, pedig gyönyörű az a piros, mert az enyém igazodik az elsőhöz ;).

  VálaszTörlés
 7. Na, meghoztátok az én kedvemet is ehhez a könyvhöz meg a versolvasáshoz, kedves Andiamo és theodora19 :)

  VálaszTörlés
 8. Nagyon örülök, kedves Hóvirág! ;)
  Jól döntöttél ;).

  VálaszTörlés
 9. Szerintem is. :) Itt az ideje a művelődésnek! :D És amin kicsit meglepődtem: hogy élvezem is! Pedig sose rajongtam a versekért, ennek talán az irodalomóra az oka, vagy nem is tudom... mindenesetre úgy éreztem már egy ideje, hogy bizony kéne verset is olvasni. A Te blogod nagyon inspiráló ebből a szempontból (is)! :) Úgyhogy nekiveselkedtem. Elsőnek Arany János mellett döntöttem, de jönnek majd sorban mások is.

  VálaszTörlés
 10. De jó! :))) Ugye, milyen jó verse(ke)t olvasni? Arany is nagyon jó és ajánlom még Tóth Árpádot, aki feliratkozott a kedvenceim közé (a blogból már úgyis kiderült) ;).
  Köszönöm :$.

  VálaszTörlés

Köszönöm a látogatást.
A hozzászólás cenzúrázatlan, és egyet nem érteni bármikor lehet.