Ugrás a fő tartalomra

Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: június, 2012

Bridget Jones legújabb megpróbáltatásai

Szeptember 2., kedd  

22. 30. Nem fogok én Mark Darcyn veszkődni. Minek nekem férfi? Eredetileg azért álltak össze a férfiak és nők, mert a nők nem maradhattak életben a férfiak nélkül, de most - há! Van lakásom (ha lyukas is), barátaim, jövedelmem és állásom (legalábbis holnapig), úgyhogy há! Hahahahahá! 

   Sok-sok éve már, hogy megnyertem a hangoskönyv változatát, amit sokszor meg is hallgattam,  - de ahogy az lenni szokott - a könyvet csak most sikerült beszerezni. Legalábbis a második részt, mert az első megvan angolul, csak lusta voltam/vagyok szótárazni, így a második résszel kezdtem az olvasást.

    Bridget immáron négy hete és öt napja jár Mark Darcy-val, és úgy tűnik, rendeződni látszik az élete. Ekkor még nem is sejti, hogy ez az év is számtalan megpróbáltatást tartogat a számára. Felbukkan a színen a csillogó sörényű Rebecca, akit Bridget és kompániája már évek óta ismer, de csak medúzaként emleget (nem alaptalanul), és a jelek szerint ugyancsak szemet vetett Mark Darcyra.

Vers hétfőn

Ebben a hónapban már volt egy ballada Aranytól, akinek idén ünnepeljük születésének 195. évfordulóját, így ismét tőle választottam verset. Ráadásul megtaláltam Sinkovits Imre előadásában is, amit érdemes meghallgatni.

Arany János: Híd-avatás

Szólt a fiú: "Kettő, vagy semmi!"
   És kártya perdül, kártya mén;
Bedobta... késő visszavenni:
   Ez az utolsó tétemény:
   "Egy fiatal élet-remény."

A kártya nem "fest", - a fiúnak
   Vérgyöngy izzad ki homlokán.
Tét elveszett!... ő vándorútnak
   - Most már remény nélkül, magán -
   Indúl a késő éjszakán.

Előtte a folyam, az új hid,
   Még rajta zászlók lengenek:
Ma szentelé föl a komoly hit,
   S vidám zenével körmenet:
   Nyeré "Szűz-Szent-Margit" nevet.

Halad középig, hova záros
   Kapcsát ereszték mesteri;
Éjfélt is a négy parti város
   Tornyában sorra elveri; -
   Lenn, csillagok száz-ezeri.

S amint az óra, csengve, bongva,
   Ki véknyan üt, ki vastagon,
S ő néz a visszás csillagokba:
   Kél egy-eg…

Legbelső félelem

" Szörnyek nem léteznek. Az emberektől kell félned, nem a szörnyektől."

  Niccolò Ammaniti kisregényéről már sok jót hallottam, és az olasz mániámnak is köszönhetően, nem egyszer megfordult a fejemben, hogy ez a könyv kell nekem. Végül hála az Alexandra nagy nyári akciójának, tavaly beszereztem és múlt szombaton végre sort kerítettem rá.

     1978 nyarán Acqua Traverseben járunk, egy aprócska dél-olasz faluban. Narrátorunk az immár felnőtt Michele, aki visszaemlékszik az akkor kilencéves önmagára és a történtekre.

     A parányi faluban alig laknak, így a gyerekek egyetlen szórakozása a biciklizés. Michele ötéves húgával, Mariaval, a bandavezér Kobakkal (becsületes nevén Antonio), Removal, Salvatoreval és Barbarával tölti napjait. Rendszerint versenyeznek és aki az utolsó lesz, büntetést kap, amit Kobak eszel ki. 

     Egy napon a falun kívül eső dombot szemelik ki. Felfelé azonban Maria elesik, és - immáron sokadjára - eltöri a szemüvegét. Így Michele és húga ér fel utoljára, a…

A teljes Karinthy sorozat

Mintha csak tegnap lett volna, amikor azon filozofáltam, hogy megvegyem vagy ne vegyem a sorozat első kötetét. Mert ha megveszem, akkor enni fog a penész, hogy a többi is kell. Végül győzött a hörcsögösztön és a második kötetet már a postás néni hozta. Nem, nem szakadt rám a Nemzeti Bank, hogy előfizettem volna rá, csak itt nálunk, a magyar ugaron nincs újságos, helyette a postás nénitől lehetett beszerezni a Fricikéket. Hipp-hopp, eljött a mai nap és teljessé vált a gyűjtemény:Igen, tudom, hogy bénán fényképezek, de tessék elnézni.
Hogy mikor fogom őket elolvasni? Passz, de igyekszem.
Már előre rettegek, milyen új sorozattal fognak megint előrukkolni a Regényes életek mellé.

Mustra (2012. június)

Reszkessetek, pénztárcák, bankkártyák és malacperselyek, mert hiába vette immár hivatalosan is kezdetét a nyári szünet, a kiadóknál nincs megállás. A mostani válogatás vegyes vágott lesz, ugyanis már megjelent könyvek is bekerültek, amelyek korábban a saját bambaságom miatt elkerülték a figyelmemet, bezzeg most annál inkább szeretném őket is a polcomon látni.


Rögtön itt van A párizsi feleség. Láttam én az előrendelések közt, de a cím alapján azt hittem, ez is egy újabb romantische gyöngyszem. Aztán a júniusi Könyvjelzőben felfedeztem és egy hajnalom, amikor nem tudtam aludni, elolvastam róla a cikket és a részletet belőle és már fenem a fogam az Alexandrás könyvmaratonra.
Hogy miről szól? Igen, erről eddig egy szót sem ejtettem: Hemingway első házasságáról.
Éppen a megjelenés előtt nem sokkal néztem meg nem tudom, hanyadjára a Szerelemben, háborúbant, és naná, hogy elkezdtem utána Hemingwayt olvasni. A film után meg kit ne érdekelne, hogy Agnes helyett végül kit vett feleségül Heming…

Vers hétfőn

Ha minden igaz, még senki sem adta ezt a címet a rovatának, így mostantól hétfőnként jelentkezik a rovat, kivéve természetesen a jeles napokat.
Paul Verlaine-t is valaki volt olyan kedves és felírta a listára, a Szerb Antal szerkesztette Száz versben pedig ez az első költemény, így erre a hétre ki is szemeltem:


Paul Verlaine: Álma/ Álmodom egy nőről Fordította: Ady Endre

Álmodom egy nőről, akit nem ismerek,
forró és különös, áldott, nagy Látomás,
aki sohasem egy, s aki sohase más,
aki engem megért, aki engem szeret.

Mert ő megért. Neki, ó jaj, csupán neki
bús, áttetsző szívem többé már nem talány,
sápadt homlokomnak verejték-patakán
frissítve omlanak az ő szent könnyei.

Barna, szőke, vörös? Ó, nem tudom én, nem.
A neve? Emlékszem: lágyan zendül, mélyen
mint kedveseinké ott lenn, a sírba, lenn.

Nézése hallgatag szobrokénak mása,
szava messziről jön, komoly, bús, fénytelen:
mint elnémult drága szavak suhanása.Vers: innen 
Szerb Antal (összeáll.): 
Száz vers     
431 oldal
Magvető Kiadó, 20…

Utazások Európában

" Az utazás fölfokozza, megsokszorozza életünket. Amint haladunk a térben és időben, hevesebben lélegzünk, gyorsabban égünk, mintha oxigénes bura alatt volnánk. Ha a háborúban töltött idő duplán számít, az utazás idejét háromszorosára kellene értékelnünk."


    Ezt a könyvet már tavaly kinéztem magamnak, és hála a Könyvtündérnek, ahol még mindig 40%-os kedvezmény van rá, nemrégiben ez is a virtuális kosaramban, két nappal később pedig a polcomon landolt. Aztán néhány hetet várnia kellett, de utolért a "Kosztolányit akarok olvasni" -érzés, és milyen jól döntöttem.

   1909 és 1935 között lehetünk Kosztolányi útitársai, akivel beutazzuk Európát. Az úti célok közt található - többek között - Belgrád, Róma, Velence, Párizs, Berlin, London, Stockholm stb. És milyen szerencsések vagyunk, hogy ilyen útitársat kapunk, aki nemcsak a megszokott nevezetességekkel, hanem számos aprósággal is megismerteti az Olvasót.

    Kosztolányi kézen fog és miközben mi is ott érezzük magunk…

Vers

Arany János: Ágnes asszony Ballada 

Ágnes asszony a patakban
Fehér lepedőjét mossa;
Fehér leplét, véres leplét
A futó hab elkapdossa.
     Oh! irgalom atyja, ne hagyj el.

 Odagyűl az utcagyermek:
Ágnes asszony, mit mos kelmed?
"Csitt te, csitt te! csibém vére
Keveré el a gyolcs leplet."
     Oh! irgalom atyja, ne hagyj el.

 Összefutnak a szomszédnők:
Ágnes asszony, hol a férjed?
"Csillagom, hisz ottbenn alszik!
Ne menjünk be, mert fölébred."
     Oh! irgalom atyja, ne hagyj el.

 Jön a hajdu: Ágnes asszony,
A tömlöcbe gyere mostan.
"Jaj, galambom, hogy' mehetnék,
Míg e foltot ki nem mostam!"
     Oh! irgalom atyja, ne hagyj el.

 Mély a börtön: egy sugár-szál
Odaférni alig képes;
Egy sugár a börtön napja,
Éje pedig rémtül népes.
     Oh! irgalom atyja, ne hagyj el.

 Szegény Ágnes naphosszanta
Néz e kis világgal szembe,
Néz merően, - a sugárka
Mind belefér egy fél szembe.
     Oh! irgalom atyja, ne hagyj el.

 Mert, alighogy félre fordul,
Rémek tánca van k…

Regényes életek, avagy a Kossuth Kiadó új sorozata

Már éppen azon örömködtem, hogy június 20-án véget ér a Karinthy-sorozat, aznap jelenik meg az utolsó kötete, amikor ma azzal szembesültem, hogy a drága Kossuth Kiadó ekkor sem hagy nyugton, mert június 22-én egy újabb sorozatot indít Regényes életek címmel. Még szerencse, hogy a Britannica Hungaricat nem kezdtem el gyűjteni.

  Majdnem egy éve már született egy bejegyzés, melyben összegyűjtöttünk pár könyvet, melyek festők életéről szólnak, és ott is szóba kerültek Henri Perruchot regényei, melyek a '60-as, '70-es évek óta nem kerültek kiadásra. Erre most a Kossuth Kiadó gondolt egyet, és 22-től már nem Fricikét, hanem a festőket várhatom.  Az biztos, hogy az első kötet Renoir-ról fog szólni (máris szerelmes vagyok a borítóján lévő festménybe, aminek Tánc vidéken a címe és 1872-ben festette).
Nem bírtam magammal és bár volt negatív tapasztalatom a Librivel, de csak ők szállítják ki ingyen az előrendeléseket, ezért az első két kötetet már elő is rendeltem náluk, akik azt íg…

Könyvvásárlási tapasztalatok

" - Nem tudom megérteni, ha valaki manapság elhanyagolja családi könyvtárát. "

Bízom benne, hogy a Rendszeres Kedves Olvasók közül a fenti idézet elolvasása után Mindenki bólogat. Az idézet Mr. Darcy-tól származik, akinek örök érvényű ez a gondolata, ami ihletet adott eme iromány megszületéséhez.

Nemrég jutott eszembe, talán érdemes lenne megosztani a vásárlási tapasztalataimat az Olvasókkal, ill. erre tévedőkkel. Mert nyilván sokan tudják, hogy van Alexandra, Libri, Bookline meg Libri, esetleg még egy-két másik webáruházat is fel tudna sorolni a könyvvásárlók zöme. De mégis, hátha van új a nap alatt ;).
Alexandra: 2006 óta van törzsvásárlói kártyám, akkoriban kezdtem el aktívabban támogatni a könyvesboltokat, rendszeresen is jártam a nagyobb üzletükbe, míg az iskolapadot koptattam.
2007-ben regisztráltam a webáruházukban, ekkor még nem volt személyes átvételre lehetőség, így csak ritkában rendeltem netről. De nem volt velük sosem gondom. Ha sérülten kaptam egy könyvet és meg…

Vers

Pablo Neruda: XVII. szonett Fordította: Somlyó György

Nem úgy szeretlek téged, mintha rózsa, topázkő
vagy égő szegfű lennél, mely tüzes nyilakat szór:
úgy szeretlek, ahogy a vak, mély homályban leledző
dolgok szeretik egymást, lélek és árny közt, titokban.

Úgy szeretlek, akár a növény, mely nem virágzik,
és virágai fényét magába rejtve hordja,
szerelmed tette, hogy testemben él sötéten
a fojtó, sűrű illat, amely felszáll a földről.

Szeretlek, nem tudom, hogy mikortól és mivégre,
gőg és probléma nélkül egyszerűen szeretlek,
így szeretlek, mivel nem tudok másként szeretni,
csak így, csakis e módon, hogy nincs külön te, nincs én,
oly közel, hogy enyém a kezed a mellemen,
oly közel, hogy pillád az én álmomra zárul.


Köszönöm a Kedves Ajánlónak, aki felírta a listára! :)
A verset itt találtam, csak a nagybetűket javítottam ki.

Méltatlanul elfeledett drámák

Heltai Jenővel "személyesen" 2000 májusában találkoztam, amikor osztálykiránduláson színházba mentünk Egerben, és A Tündérlaki lányokat néztük meg. Bevallom, 12 év távlatából nagyjából emlékszem csak a történetre, de az biztos, hogy nagyon tetszett. A szokásos kötelező olvasmány-beszerző körutamon láttam is könyvalakban a művet, de nem vettem meg és ezt azóta is bánom, mert beszerezhetetlen. A masamód megvétele is A Tündérlaki lányoknak köszönhető, ugyanis csak rápillantottam a fülszövegre, megláttam benne a már említett művet és amikor akciós volt, rögtön landolt is a virtuális kosaramban. Aztán itthon jött a fekete leves, hogy éppen az annyira áhított történet nincs benne (de azóta sikerült beszereznem a Magyar dráma gyöngyszemei sorozat 1. kötetében, a Nagy színházi siker volt c. gyűjteményben megtalálható a dráma és antikváriumokban fellelhető) . De azért a kötetben szereplő kilenc sem okozott csalódást.

     Egyik nap elegem lett a szekrényekből, eldöntöttem hát, …
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...