Ugrás a fő tartalomra

Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: február, 2012

Márciusi mustra (2012)

Csalóka a cím, ugyanis akad 1-2 még februárban megjelenő könyv is, amit nem hagyhattam ki.
Most rendhagyó módon egymás mellé pakoltam a borítókat és a főbb adatokat. Kattintással nagyítható ;).


Rögtön itt van négy Agatha Christie:
A Bertram szálló borítója szerintem gyönyörűséges lett, mondom én, aki mindenféle hímezett-hámozott párnát, terítőt és egyebet utál.  Ő az egyik kivétel, aki erősíti a szabályt, mert Miss Marple ezen története a Libriben és a Lírában már kapható, de a többi boltba is napokon belül megérkezik.

A Gyilkosvadászat korábban Gloriett a hullának címen jelent meg, melyben Poirot egy kerti ünnepélyen történt gyilkosság ügyében nyomoz.
Elvileg ez a regény február utolsó napján kerül a boltokba.

Aztán itt Az ABC-gyilkosságok, ami az első AC-m volt, rögtön egy Poirot-történetet sikerült kifognom, és azóta is rajongó vagyok. A történetről csak annyit - aki esetleg nem ismeri -, hogy Poirot névtelen levelet kap egy gyilkostól, aki az ABC kezdőbetűinek megfelelően válas…

Modern vámpírmese

  " - Észnél vagy? Öregemberhez én nem nyúlnék piszkafával se. Nem gondolod, Jerne, hogy visszataszító, ahogyan nagy büszkén hordozzák fonnyadt testüket az idősödő emberek, végig utcákon, tereken, egyéb nyilvános helyeken? Nem is volna szabad élni az olyannak, aki elmúlt negyven, s mégis, ott vannak mindenhol... Csak miattad aggódom, Jerne, hogy így végzed te is.
  - Hogyan?
  - Ha nem kezdesz a vérszíváshoz minél előbb, te is megnézheted magad. A véredben van, ez kétségtelen, de az tudna téged igazán motiválni, ha meghalnál. Addig nem bánod, hogy peregnek a napok.
  - Én szeretnék meghalni, nagymama, de majd egy kicsit később." 


    Nem tudom, miért, de sose vonzottak a vámpíros könyvek. Jó pár éve, hogy láttam az Interjú a vámpírralt, mégsem éreztem utána, hogy most azonnal vámpíros könyvet akarok olvasni. Aztán megláttam Diamantnál ezt a könyvet, és egyszer csak elkezdett érdekelni.


     Főhősünk a huszonéves Voltamper Jerne (aki egyébként fiú) egy budapesti bérházban él 235…

Poirot nyaral

   "Egyszer valamelyik kis ügyemmel kapcsolatban egy archeológiai expedíciót kellett kísérnem, és ott megtanultam  valami fontosat. Az ásatások során, ha találnak valamit a földben, először is roppant gondosan mindentől megtisztítják. Elviszik a fellazult földet, egy késsel eltávolítanak mindent a leletről, míg végül ott marad a tárgy magában, minden idegen, zavaró tényezőtől megszabadítva, készen rá, hogy lerajzolják és lefényképezzék. Ezt igyekszem most én is utánozni: eltávolítok minden zavaró momentumot annak érdekében, hogy a kendőzetlen igazság teljes fényében csilloghasson."

      Poirot éppen vacsoráját költi egy étteremben és éppen egyiptomi vakációját tervezi, amikor fültanúja lesz a szomszédasztalnál ülő fiatal pár beszélgetésének. A kis belga hamarosan útnak is indul és a hajó fedélzetén viszontlátja az étterembeli férfit, aki egy másik nővel, a feleségével indul nászútra a Níluson. Mrs. Doyle-nak, leánykori nevén Linnet Ridgeway-nek igazán irigyelt élet …

Értelem és érzelem

       " - Tudod, kedves Hans mester, ebben a családban az a legelképesztőbb, hogy a legváratlanabb pillanatokban újabb és újabb titkok bukkannak a felszínre."


     1527-ben Erasmus ajánlólevelével érkezik Thomas More chelsea-i házába ifj. Hans Holbein, hogy megfesse az ekkor már elismert udvaronc és tudós családi portréját. More vér szerinti lányai már mindhárman férjhez mentek, egyedül gyámleánya, Meg Giggs (a lenti festményen balról az első) maradt pártában, aki gyerekkori házi tanítója és szerelme, John Clement hazatérését várja. (More gyerekei különösen ismertek voltak műveltségükről, ami ebben a korban valljuk be, nem sokaknak adatott meg).
    More-ról ekkor már sokféle szóbeszéd járja az eretneküldözésben folytatott részvétele kapcsán, Meget is súlyos kétségek gyötrik nevelőapjával kapcsolatban,  miközben VIII. Henrik mindent elkövet, hogy megszabaduljon felségétől, a katolikus Aragóniai Katalintól és elvehesse Boleyn Annát.
    Meg hamarosan különös felfedezést tesz…

Szösszenetek Miss Austen tollából

 "- Gondolja, hogy nem megy vissza?       - Ó, drágám, bizonyára visszamegy, de teljes szívemből azt kívánom, bár ne tenné! El sem tudja képzelni, kedvesem, mennyire ragaszkodom hozzá! Erről jut eszembe, nem szerelmes belé kedvesem?   - Meg kell hagyni, minden csinos fiatalemberbe szerelmes vagyok, akit csak meglátok! - felelte nevetve Catharine.   - Én is így vagyok vele! - jelentette ki Camilla. - A világ összes csinos fiatalemberébe szerelmes vagyok!   - Akkor túltesz rajtam, ugyanis én csak azokba vagyok szerelmes, akiket látok is!"

    A Vágy és vezeklés után egyértelmű volt, hogy valami vidámat kell olvasnom. A dilemmám hamar meg is oldódott, mert eszembe jutott Jane Austen korai műveinek eme gyűjteménye. A kötetben regényeket, elbeszéléseket, vígjátékokat és leveleket egyaránt olvashatunk.

    A címadó regény a válogatás leghosszabb darabja a maga 65 oldalával. Hősnője, az árván maradt Catharine, aki hipochonder nagynénjével, Mrs. Percival-lal él vidéken. A nagynéni fol…

Kisiklottak

"Akkor a könyvtárban is állta Robbie tekintetét, míg Cecilia csak elsuhant mellette, semmi jelét nem adva, hogy hálás a szabadulásért. Nem a köszönet a fontos, Briony tudta jól, nem a jutalom. Ahol önzetlen a szeretet, ott fölösleges a beszéd, s ő akkor is meg fogja védeni a nővérét, ha Cecilia sosem ismeri el, mit köszönhet neki."

     Évekkel ezelőtt (meglepő módon...) sokszor útba esett egy könyvesbolt, melynek a kirakatában mindig ott volt ez a könyv. Persze már akkor is ott volt bennem a kisördög, hogy ez is kellene nekem, de ellenálltam(!!!), és hónapokig meg is feledkeztem róla.
Aztán néhány hete megint felébredt bennem az a bizonyos kisördög, hogy ezt a könyvet kell olvasnom. Végül hallgattam a megérzéseimre és levettem a polcról.

    1935 nyarán nagy a sürgés-forgás a Tallis-házban. A személyzet a vacsorához készülődik, míg a legkisebb gyerek, a tizenhárom éves Briony egy színdarabbal rukkol elő. Hamarosan megérkeznek az unokatestvérek  és a legidősebb Tallis, Leon…

Mustra (2012. február)

Igen, már megint mustrázom, mert olyan könyveket láttam az előrendelések között, hogy ihaj... Ráadásul csupa filmes könyvet sikerült kiszemelnem.
Rögtön itt az első, mely igaz történetet mesél el.
Colin Clark naplót vezetett a herceg és a kóristalány c. film forgatása alatt, aminek köszönhetően megismerkedett Marilyn Monroe-val. A könyv alapján készült az azonos című film is, melynek főszerepéért Michelle Williamset Oscar-díjra jelölték.

Colin Clark: Egy hét Marilynnel Fordította: Fazekas István 242 oldal Gabo Kiadó 2490 Ft Várható megjelenés: február 16. A film is aznap kerül a mozikba.

Bár még az Én nem félek is a várólistámon csücsül, de márciusban jelenik meg Niccolò Ammaniti új könyve, az Én és te. 


A magának való és kissé neurotikus, tizennégy esztendős Lorenzo azt hazudja, hogy iskolatársaival síelni megy, ám ehelyett római bérházuk pincéjébe zárkózik be, hogy ott, a kellemetlen külvilág konfliktusait és képmutatását kirekesztve, egy héten át csak heverésszen, olvasgasson, …

Láthatatlan poénok

  "- Mondja, fiam - közben egy pénzdarabot nyújtott át -, milyen katonatisztek laknak a szállóban? Elsősorban nyugdíjazott vagy szabadságolt jöhet szóba.
   - Mind a kettőből van. Durien százados úr holnap kezdi meg a szabadságát, már intézkedett nálam a menetjegyéről Nizzáig. Azután itt van Podvinecz marsall.    - Előbb vegyük a századost. Hol találhatom?    - Oranba utazott, csak holnap érkezik vissza.    - És a marsall úr őexcellenciája? Nyugdíjas?    - Nem.    - Aktív?    - Az sem.    - Hát miből él?    - Alkoholista - felelte rövid habozás után.    - Az én emberem! Vezessen hozzá!"

     Rejtő Jenő nevét hallva bizonyosan sokunknak az első szó, ami beugrik róla, az a humor. Ezért is választottam ezt a könyvet, mert kicsit sok(k) volt együtt az Amerikai psycho és A Kelta álma (róluk is írok majd, türelem.

   A történet elején egy vendéglőbe csöppenünk, ahol a tulajdonos a kocsmatöltelékeknek vendégeknek a láthatatlan légió legendájáról mesél, melyet volt szerencséje látni is.

     …
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...