Ugrás a fő tartalomra

Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: január, 2012

Deus ex machina

"Nem akar találkozni az anyjával, most nem akar foglalkozni vele. Valójában mindig is zavarba ejtőnek találta, ha az anyjával kellett foglalkoznia. Nem arról van szó, hogy gyűlölné őt,még csak nem is neheztel rá, ahogy állítólag oly sok halandó fiú érez gyűlöletet és neheztelést az anyja iránt - próbálnának csak szerencsét a mi tomboló, bosszúvágyó anyáinkkal, odafent a felhőkbe burkolózó Olümposzon! -, egyszerűen csak a legkevésbé sem tartja őt anyaszerűnek, hiszen nevetségesen fiatal, alig húsz évvel idősebb nála; ráadásul úgy tűnik, egyre csak fiatalabb lesz,legalábbis nem öregszik, és Adamet aggodalommal tölti el az érzés, hogy szép lassan utoléri. Úgy tűnik, az anyja is tudatában van ennek a jelenségnek, és a legkevésbé sem találja különösnek. Sőt, amióta Adam elég idős lett ahhoz, hogy észrevegye, milyen fiatal az anyja, időről időre rajtakapni véli az asszonyt azon, hogy összeszorított ajakkal, egyfajta hallgatag élénkséggel méregeti őt, mintha türelmetlenül várná, hogy vé…

Vers mindenkinek DVD

Nemrégiben jelent meg a Vers mindenkinek sorozat DVD-n, ami gyerekkorom szombat estéit juttatta eszembe. Tavaly, amikor a versek kapcsán filozofáltam, eszembe jutott ez a műsor, és decemberben nagyon örültem, hogy végre bármikor megnézhetünk egy jó kis válogatást belőle.
(A linkkel jelölt versek megtalálhatóak a blogban,és ha a színész nevéig tart a link, a videó is megtalálható az adott bejegyzésben.)

A DVD-n szereplő versek és előadók:


1. Janus Pannonius: A lázbeteg Janus a táborozó Balázsnak - Blaskó Péter
2. Janus Pannonius: A roskadozó gyümölcsfa - Jordán Tamás
3. Janus Pannonius: Epigrammák - Vallai Péter
4. Kecskeméti Vég Mihály: LV. zsoltár (részlet) - Mádi Szabó Gábor
5. Bornemisza Péter: Siralmas énnéköm... - Keres Emil
6. Balassi Bálint: Az ő szerelmének... - Papp János
7. Balassi Bálint: Borivóknak való - Sinkovits Imre
8. Balassi Bálint: Egy katonaének - Szabó Gyula
9. Balassi Bálint: Hogy Júliára találék... - Oszter Sándor
10. Szenci Molnár Alb…

Félidő

Nem kell megijedni, nem mentem át sportriporterbe, csak az ősz óta hörcsögölt Karinthy-sorozatom a múlt héten érkezett a félidőhöz, azaz a 11. kötethez (meg is van a focicsapat :D). Mivel elég sokan keresik a sorozatot (legalábbis a blog statisztikája szerint), gondoltam megmutatom, hogy néznek ki együtt az eddigiek.
Előre is elnézést kérek a pocsék fényképezésért :$. Majd megpróbálok egy normálisabb képet összehozni.
Azért remélem, így is látszik, milyen szépek együtt ;). 


Aki esetleg most kapott kedvet a gyűjtéshez, a kiadónál most is elő lehet rá fizetni. A következő kötet jövő szerdán (február 1-én), az utolsó, 22. pedig június 20-án jelenik meg.


Mustra (2012. január - február)

Az idei év első mustrájában a hamarosan megjelenő csemegék mellett egy kicsit kitekintek, milyen újabb veszélyek fenyegetik majd a pénztárcánkat és a lelki nyugalmakat a következő hónapban.
Mivel sokszor nagyon rövid vagy hosszú a  fülszöveg, amit a webáruházak oldalain is el lehet olvasni, ezért mostantól nem másolom be őket, hanem röviden megpróbálom összefoglalni őket.
A különböző webáruházak eltérő dátumot adnak meg bizonyos könyvek megjelenésének, ezért szerepel kettő egy-egy könyvnél a bejegyzésben is.

Amadea figyelmébe ajánlom (A hét borítója kapcsán) rögtön az első könyvet, ami már kapható, egyelőre csak a Libriben:

Dickens kisregényében 11 párról ír, melyek görbe tükörként is szolgálnak. Sőt, a humoros írásokban magunkra ismerhetünk.       
Charles Dickens: Feljegyzések fiatal párokról Fordította: Signorelli Gabriella 92 oldal, puhatáblás Artemisz Kiadó 2600 Ft - Jó hír! Aki - szép magyar szóval - lájkolja a Kiadó Facebook oldalát, 25% kedvezményt kap a kötetre (azaz…

A világítótorony

 "James egy pillanat múlva megkérdi: "Megyünk akkor a világítótoronyhoz? S ő kénytelen így felelni: "Nem, holnap még nem, azt mondja az édesapád." Ám szerencsére jött Mildred, hogy összeszedje a gyerekeket, s a nyüzsgés elterelte a figyelmet. Ahogy azonban Mildred már vitte, James egyre hátratekintgetett, és anyja tudta, mire gondol: holnap nem megyünk hát a világítótoronyhoz; és ő azt gondolta, fia majd egész életében emlékezni fog erre."


     A Ramsay család a múlt század elején egy skóciai szigeten nyaral, ahová rendszerint társasággal érkeznek. A családfő -, aki mellesleg filozófus - rendszerint sétával tölti a napokat, miközben a pályáról elmélkedik, különösen azon, vajon az ő könyveit olvassák-e majd a következő generációk? Felesége, a még mindig szép, 50 éves asszony a gyerekekkel és a vendégekkel foglalkozik. Nyolc gyermekük közül a legkisebb, az ekkor kb.: hatéves James leghőbb vágya, hogy felkeressék a világítótornyot, apja azonban rendszerint valami…

Toplisták...

A minap megérkeztek a szokásos hírleveleim és kivétel nélkül mindegyikben ott virított a 2011 legjobbjai. Természetesen rákattintottam, hogy megnézzem a listát és már akkor is bennem volt a kisördög, hogy ezek a listák megérnek egy misét, bejegyzést, amiben hosszabban szubjektív véleményt nyilvánítok róluk, akkor elnapoltam, de Amadea most megerősített az írás mellett.

Azaz, a latin mondással ellentétben: de gustibus disputandumest (az ízlésekről vitatkozunk).

Rákattintottam a Libri és a Bookline sikerlistájára. Ez siralmas Egyértelmű, hogy a szórakoztató kategóriába sorolt könyvek a nyerők, de hogy ennyire az IQ-rombolásra van szüksége a népnek, az már fáj. Hiába, örökérvényű, hogy panem et circenses.

Ennyire kell a szájbarágós bölcsesség a Mestertől alias Coelho bácsitól? Tudom, most megköveznek a rajongók, de a Veronika meg akar halni még el is ment, viszont A portobelloi boszorkányt nem bírtam végigolvasni, és ott el is döntöttem, hogy nem kérek többet a Mester műveiből, amíg leh…

Gótikus könyvhajsza

"Az az érzésem, hogy ez a könyv évek óta énrám vár. Mintha azért rejtették volna ide, még mielőtt megszülettem, hogy egyszer majd rátaláljak."
     Nem mondok újdonságot azzal, mennyi szépet és  jót hallottam már erről a könyvről, ezért is került fel  a 2011-es várólistámra. Tervben is volt az elolvasása, még novemberben levettem a polcról és elolvastam a legelejét, de aztán egyéb okoknak köszönhetően csak a napokban fejeztem be.

     A regény 21 éven keresztül követi nyomon a főszereplő, Daniel Sempere életét, akit tízéves korában (1945-ben) az édesapja elvisz az Elfeledett könyvek Temetőjébe, ahol a kisfiú Julián Carax A szél árnyéka c. könyvével távozik. A regény olyan hatással van Danielre, hogy nem hajlandó megválni tőle. Ráadásul a szerző egyetlen, még létező regénye.
Édesapja könyvkereskedő, így amikor apja régi barátja, Barceló úr ajánlatot tesz a könyvre, a fiú visszautasítja. Daniel ekkor még nem is sejti, milyen sötét titkokat rejt a múlt, hamarosan felbukkan eg…

Vers

A múlt héten elmaradt a rovat, de sikerült egy olyan verset választanom, ami remélhetőleg Mindenkit kárpótol.
Csillagvillám karcolta a minap a Molyon ezt a gyönyörű verset, amire azon nyomban lecsaptam. Ne ijedjen meg senki a régies helyesírástól, a verset a MEK-ból hoztam.

Reviczky Gyula: Magamról


Rossznak mondod a világot,
Dőresége bosszuságod;
Siratod az élet álmát,
Földi gondok durva jármát;
Felpanaszlod lázban égve:
Bölcs elméje, jók erénye
S fényt sugárzó lángod, ég,
Csak hiúság, búborék.
Óh, pedig hány perczed, órád Volt, midőn e sujtoló vád
Könnyeidben elviharzott
S kiderült rá szíved, arczod.
Gyönyörűség volt az élet,
Megáldottad születésed';
Rózsák közt jársz, azt hivéd,
S mi okozta? ... Semmiség!
Nem tudod, mi nyomja szíved', Semmiségek üdvezítnek.
Hogy jön, nem tudod, csak érzed,
Hogy e bűnös-bűvös élet,
Mely ma szennyes, ronda börtön,
Holnap éden kertje rögtön.
Ma a békét áhitod,
S holnap küzdve élni jobb.

Ember! önző vágy vezérel. Bánatával, örömével
Ezt az undok szé…

Erkölcsös asszonyok

"Mrs. March tudta, hogy a tapasztalat kiváló tanító, és amikor csak lehetett, hagyta, hogy a gyerekei önállóan tanulják meg a leckét, amelyeket boldogan megkönnyített volna, ha lányai nem utasítják el a tanácsait is olyan következetesen, mint a purgálósót és a szennát."

    Karácsonykor valami lányos olvasmányra vágytam, és mivel úgyis a napokban leadták a Kisasszonyokat, amibe mellesleg ezt a könyvet is beleszőtték, gondoltam, legyen akkor ez.

    Az első fejezetben az írónő rögtön az előző három év történéseit összegzi, így garantáltan nem maradunk le semmiről, nem érezhetjük úgy, hogy elveszítenénk a továbbiakban a fonalat. Mivel ez a Kisasszonyok folytatása, így nem árt, ha a Kedves Olvasó megismerkedett az első résszel.

     Véget ért a polgárháború, így Mr. March is hazatért, és a család Meg és Mr. Brooke esküvőjére készül, amire hamarosan sor is kerül. Laurie egyetemre jár, Jo továbbra is a tollnoki pályával kísérletezik, Amy leghőbb álma még mindig, hogy bekerülhesse…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...