2012. november 13., kedd

, , , , ,

Bosszú


  Családi okból figyeltem fel erre a könyvre, így egyértelmű volt a későbbi beszerzése. Éppen kapóra jött a már sokat emlegetett nagy nyári Alexandrás akció utolsó hete, amit ki kellett használni, ugye és ez a könyv az elsők közt landolt a kosaramban.

   Narrátorunk, a most hetven éves Andorlaki Máté emlékszik vissza fiatalkorára, majd az azt követő évekre. Máté 22 évesen szeretett bele az egyik falubeli lányba, Rózába, akinek meg is kéri a kezét és a lány igent mond. Nagy ekkor Máté boldogsága, azonban az esküvő napján a templomba menet előtt megérkezik barátja, a nagy kártyás Ternyei Boldizsár, aki  közli a férfival, hogy most keresztelik Andorlaki fiát. Andorlaki hitetlenül fogadja Ternyei állítását, azonban meglát két nőt kilépni a templomból, egyikük karján a gyermekkel, akinek korábbi szeretője az anyja. Az esküvő így meghiúsul.

    Ternyei már korábban szemet vetett Rózára, és alkut ajánl Andorlakinak, aki ezt nem fogadja el, hanem párbajra hívja vetélytársát, mely után a kihívónak bujdosnia kell. A bujdosás évei alatt pedig csak a bosszú gondolata élteti.


    Petőfi verseivel írta be nevét a magyar irodalomba, azonban prózaíróként is megérdemli a dicséretet.
Ebben a kisregényben számos motívumot felvonultat a balladától a népmeséken (szerelem, kártya, kocsmák, bujdosás, bosszú) át a horrorig. Az eleinte romantikus szerelmi történet folyamatosan válik egyre hátborzongatóbbá, itt-ott egy kis humorral megfűszerezve.

  A korabeli nyelvezetet az elején meg kell szokni, de aztán gyorsan elolvasható.

  Még jó néhány oldal hátra volt, amikor azt hittem, itt a vége, a következő fejezetben csak azt meséli el, amire ebben felhívta a figyelmet. Eszembe is jutott, ha most lelőtte a poént, mivel tölti meg a maradék néhány oldalt? Aztán 19-re lapot húzott és a befejezés thrillerbe illő volt.
Nemcsak a külföldi kortársak, de a mi Petőfink is tudott hátborzongató történetet írni.

   A szereplők között megtaláljuk a népmesék és balladák megszokott alakjait: Ternyei, a jó barát bőrébe bújt velejéig gonosz tipikus példája; Andorlaki, a szegény szerelmes ifjú; Róza, a fiatal és szép lány, akiért ketten is versenyeznek, de itt van még Jancsi, Andorlaki hű szolgája, vagy a későbbiekben felbukkanó Hiripi Gáspár, akiről nem szeretnék többet elárulni.

A könyv végén Margócsy István részletesen kitér a kisregény kiforratlanságára és hibáira, amelyekre nem szeretnék kitérni, de így is érdemes elolvasni, és megismerni Petőfi egy másik oldalát.

A kisregény szerepel a 303 magyar regény listán is. 


Petőfi Sándor: A hóhér kötele
Illusztrálta: Antal József
170 oldal
Cartaphilus Kiadó, 2010
2490 Ft
Elolvasható a MEK-ban.
Share:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a látogatást.
A hozzászólás cenzúrázatlan, és egyet nem érteni bármikor lehet.