Ugrás a fő tartalomra

Regényes életek, avagy a Kossuth Kiadó új sorozata

  Már éppen azon örömködtem, hogy június 20-án véget ér a Karinthy-sorozat, aznap jelenik meg az utolsó kötete, amikor ma azzal szembesültem, hogy a drága Kossuth Kiadó ekkor sem hagy nyugton, mert június 22-én egy újabb sorozatot indít Regényes életek címmel. Még szerencse, hogy a Britannica Hungaricat nem kezdtem el gyűjteni.

  Majdnem egy éve már született egy bejegyzés, melyben összegyűjtöttünk pár könyvet, melyek festők életéről szólnak, és ott is szóba kerültek Henri Perruchot regényei, melyek a '60-as, '70-es évek óta nem kerültek kiadásra. Erre most a Kossuth Kiadó gondolt egyet, és 22-től már nem Fricikét, hanem a festőket várhatom.  Az biztos, hogy az első kötet Renoir-ról fog szólni (máris szerelmes vagyok a borítóján lévő festménybe, aminek Tánc vidéken a címe és 1872-ben festette).
Nem bírtam magammal és bár volt negatív tapasztalatom a Librivel, de csak ők szállítják ki ingyen az előrendeléseket, ezért az első két kötetet már elő is rendeltem náluk, akik azt ígérik, hogy várhatóan június 22-én meg is jelennek.
Öröm az ürömben, hogy a Bookline szerint csak nyolc részből áll majd a sorozat.

A sorozat kötetei (zárójelben a megjelenés dátuma):
Renoir élete (június 22.)
Van Gogh élete (június 22.)
Gauguin élete (várólistás az Édenkert a sarkon túl és Az ördög sarkantyúja, amelyek szintén róla (is) szólnak) (augusztus 1.)
Manet élete (a Párisz ítélete óta minden érdekel, ami Manet) (szeptember 5.)
Modigliani élete (október 3.)
Cézanne élete (november 7.)
Toulouse-Lautrec élete (várólistán: Moulin Rouge) (december 5.)
Seurat élete (december 5.)

A régi kiadások 240-400 oldal terjedelműek, gondolom, az újaké is kb.: ennyi lesz.
A kötetek ára 1590 Ft/db (előrendelve 20% kedvezményt adnak!!!), ami a mai árak mellett szerintem teljesen elfogadható.

Megjegyzések

 1. Neheee... leiratkozom a blogodról, a fenébe a hasonló ízléssel, már annyi klassz dologra hívtad fel a figyelmem, hogy az rövid úton nyomorba döntene... :'D Renoir, Manet, Cézanne mindenképp érdekel. Na azt hiszem elbeszélgetek a kedvesemmel, meglátjuk mennyire lesz nagylelkű. XD
  Gauguinből meg olaszul érettségiztem művtörin. :D De rég is volt... és mit össze hablatyoltam róla... hjaj, régi szép idők. :))

  VálaszTörlés
 2. Hú, ez tök szupernek ígérkezik, köszi, hogy tudósítottál róla! :-)
  Az ördög sarkantyúját tavaly előtt olvastam, mindenképp tudom ajánlani, nagyon szuper könyv, iszonyatosan jól van megírva.

  VálaszTörlés
 3. Hmm, nem fogok magammal bírni, ez nekem is kelleni fog! :)
  Ilyen téren úgyis nagyok a hiányosságaim, úgyhogy lenne mit tanulnom ezekből a könyvekből.

  VálaszTörlés
 4. Hűűű *.* Régi kiadásból ezek közül 3 megvan, de a többire lehet, hogy én is lecsapok!! Nem hiába érettségiztem műv.töriből, ezek kellenek!!:D

  VálaszTörlés
 5. Még ilyen se történt velem, hogy egy nap alatt négy embert is kísértésbe vigyek ;D.

  Hóvirág, a kedvedért legközelebb csak Danielle Steel és társai "gyöngyszemei" közül válogatok majd :P.
  A Libriben az első két rész előrendelve 2600-ból jön ki.
  Hű, Gauguin olaszul ;).

  Heloise, emlékszem, hogy olvastam Nálad a bejegyzést a könyvről és elkapott a gépszíj, hogy el kellene végre olvasni...

  Nikkincs: csináljunk hozzá kihívást! :P na jó, ez vicc volt, elég nekem a Francia história is.
  Diamanttal már hárman vagyunk már megint ennyire paráznák ;).

  Diamant, eszembe is jutottál, mikor megláttam ;).

  VálaszTörlés
 6. Ne, azt ne, jó ez így, nem szóltam. :'D
  Na végül is meg lett nekem engedve, hogy megrendeljem a hármat ami érdekel, úgyhogy a Renoirt most előrendelem, csak nem librin, hanem bookline-on. :) Manet és Cézenne sem kerülhetik majd el sorsukat, résen leszek. :D
  Jaja, Gauguin. :) A B-tétel meg Goya volt, vagyis tőle egy kép, a "Madrid végőinek kivégzése". Erről többet tudtam mondani a tanár úrnak, mint a főtételről... :'D

  VálaszTörlés
 7. :D :D Pedig mindig ott van valamelyikük legújabb "remekműve" az előrendelések közt :P. Ej, miről maradsz majd le és a többiek is ;D.

  Helyes ;), ha van kuponod, akkor a megjelenéskor beválthatod rá és még olcsóbban megveheted :).

  Van ez így ;).
  Nálam töriből II. József volt az A, a B meg Descartes és olyan jól elmagyaráztam a Cogito ergo sum-ot, hogy mindenki ezen mosolygott (nem röhögött), mert sikerült kicsit kitekerni, de a lényeg benne volt :D.

  VálaszTörlés
 8. Ahhh, kell nekem ez a sorozat!!! Csak akkor kell hozzá egy nagyobb lakás is... :o) De valahogy mindenképpen szorítok nekik helyet.

  VálaszTörlés
 9. Szoríts is, mert gondolj csak arra, milyen jól fognak mutatni a polcon :P.
  A DS-gyűjteményed meg úgyse mutogathatod, majd annak a helyére befér :P.

  VálaszTörlés
 10. Jelentkezik a sokadik bűnbe vitt ember:) Ez tényleg nagyon barátságos ár.
  A Moulin Rouge-t nagyon ajánlom, szerintem tetszeni fog neked.

  VálaszTörlés
 11. Te vagy az ötödik, ha jól számolom ;D. A Librinél 1272 Ft/db-ba kerülnek előrendelve, plusz ingyen kihozzák, ami nekem nem mindegy ;).
  El is kéne már kezdeni a Moulin Rouge-t is végre...

  VálaszTörlés
 12. Szia,
  Én is vásárolom ezt az új sorozatot... Ami érdekelne, az a könyv hátulján irott rész lenne. Úgy irják, h "festőgéniuszok a szereplői az új regénysorozatelső köteteinek". Ebből nekem az jön le, h utána másokkal folytatnák? Legalábbis én reménykedem benne, mert hiresek életrajzait mindig szivesen olvasom. Van-e erről valami hired? Festők után folytatják mondjuk tudósokkal?? :)

  VálaszTörlés
 13. Kedves Névtelen,
  ez nekem is eszembe jutott, és az elején érdeklődtem a kiadónál a folytatásról. Akkor még nem tudták, lesz-e folytatás. Gondolom, megvárják a 8 kötet fogadtatását és utána döntenek :).
  Nem tudom, Neked feltűnt-e, de most Cézanne-nal folytatják Seurat helyett, nyilván a most nyílt kiállítás a Szépművészetiben is közrejátszik, és eredetileg januárban jelent volna meg az utolsó kötet, de decemberben kijön az utolsó 2.
  Ha megtudok valamit, arról írni fogok a blogban ;).

  VálaszTörlés
 14. Köszönöm a gyors választ, nem akartam névtelen lenni csak nemtudtam h állitom be a nevet :)

  Várom a hireket, tetszik a blogod, nekem is van egy könyves blogom, de csak magamnak irom, vagy aki véletlenül rátalál :) főleg könyvekről, amiket elolvastam.

  Savanah

  VálaszTörlés
 15. Akkor kedves Savanah,
  nincs mit, éppen ránéztem a bloggerre és emlékeztem, mit írt vissza a kiadó :).

  Köszi szépen:$.
  A megjegyzés küldése gomb fölött tudsz identitást választani magadhoz, van olyan opció, ahol csak a neved írod be (de linkelheted nyugodtan a blogod is) és máris nem vagy névtelen :).

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A hozzászólás cenzúrázatlan, és egyet nem érteni bármikor lehet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerűek a héten

Egy valóban csodálatos Júlia

A legutóbbi megjelenésekor már szemeztem Kertész Erzsébet Jósika Júliáról szóló regényével, de végül csak nemrég került be a gyűjteményembe.
A könyvről csupán annyit tudtam, hogy Podmaniczky Júliának állít emléket, aki nyolc évet várt, hogy feleségül mehessen Jósika Miklós íróhoz, majd az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Brüsszelbe menekültek, ahol Júlia csipkeboltot nyitott.

De ez a regény jóval több ennél. Már az elején teljesen magával ragadott, olyan jó volt elmerülni benne.

A Podmaniczky család az édesapa, Károly halála után költözött aszódi birtokukra. Itt él özvegye és egyben második felesége, Elise asszony öt gyermekükkel (Júlia, Eliza, Frigyes, Ármin és Marie) és a személyzettel.

Édesanyjuk - egy szász miniszer lánya - nagyon szigorú a gyermekeivel, a legfontosabb számára, hogy a külvilág előtt  a tökéletes család látszatát és a lányok feddhetetlenségét mutassa. Júlia immáron évek óta a kor ünnepelt írójának, Jósika Miklósnak jegyese. Az író ugyanis nős, é…

A téli tücsök meséi

Amikor újra esni kezdett a hó, megkerestem ezt a meseregényt, hogy a legmegfelelőbb körülmények között végre megismerkedjem a téli tücsök meséivel.

   A téli tücsök valójában nyári tücsök volt, de amikor a szigetre - ahol élt - megérkezett néhány ember, a tücsök belebújt a terepszínű hátizsák bal zsebébe és így került mostani lakhelyére, a szobába.
   A tücsök mindennap kimászik a hátizsák bal zsebéből - ami gyengülő zsályaillatot áraszt -, felugrik a székre, onnan az asztalra, majd az ablakpárkányra. Kint csak a havas táj látványa fogadja és ekkor bent felfedezi az asztalon álldogáló írógépet. Mindennap felugrik egy-egy billentyűjére, a befűzött papíron megjelenik egy betű, ami a tücsköt egy-egy, a szigeten történt eseményre emlékezteti. Ekkor leugrik az asztalról a székre, onnan a  földre, elsétál a zöld heverőre, felugrik rá, fel és alá kezd sétálgatni és közben emlékezik.

   A meseregényben tizenhat mesét olvashatunk, melyből tizenöt a tücsök egy-egy visszaemlékezése. Megisme…

" Radnaynak lenni feladat, kötelesség"

(...) De itt, itt minden más. Itt nem lehet olyan mélyre ásni, hogy ne forduljon ki a rögök közül egy rég porladó Radnay, de genere Gyana. Uramisten, még ezt is számon tartják! Hogy Árpáddal együtt lépték át a Kárpátokat! Mit mondhat ezek után? Mit, amikor ebben a történetben a Hunyadiak, Báthoryak, Bethlenek meg Bocskaiak mind régi ismerősökként szerepelnek, és olyan Radnayak tetteiről hallhat, akik Rákóczi vagy Kossuth mellett álltak, buktak és haltak? Kész csoda, hogy még mindig van eleven Radnay! Ennyi összeesküvés, véres összecsapás, rokongyilkosság, árulás, merénylet számolatlan hősi halál után. Száműzetés Rodostóban, börtön Bécsben, fogság Kufsteinben, bujdosás török földön... És mégis, mindig akadt olyan sarja a családnak, aki utódokat nemzett, valahogy felnevelte őket, és továbbadta a nevet, meg valami mást is: büszkeséget, elszántságot, erőt, vakmerőséget és tébolyt. És közben végig itt maradtak, ezen a földön. Vagy ha el is távoztak egy időre, mindig hazatértek, ha másként …

A csokoládé sötét oldala

Mióta megláttam néhány hónapja, hogy előbb-utóbb jön a folytatás, tervben volt, a második rész újraolvasása. Elvégre nem árt, ha frissek lesznek az emlékeim. Ráadásul elég régen volt már, amikor három éve a nyári szünetben először került a kezembe.

    Ahogy elkezdtem az olvasást, újra magával ragadott. Azt hiszem, most jobban időzítettem, hiszen az első dátum a regényben október 31. csütörtök.

     Október 31-én ismerkedhetünk meg Zozie de l' Alba-val, aki emberek életét lopja el. Zozie ugyanis árgus szemekkel vizslatja már elhunyt emberek postaládáját, melyeknek egyszerűen elemeli a tartalmát és felbontja, amit bennük talál. Nem is gondolnánk, hogy egy-egy postaláda micsoda kincseket tartogat Zozie számára! Elég neki egy bankszámlakivonat vagy egy számla, és voilà, már meg is van az új neve, az új élet, amit megkaparinthat.
Éppen egyik korábbi személyiségének nyomait igyekszik eltüntetni, amikor útja a Montmartre-ra vezet, ahol megpillant egy kamaszlányt egy chocolaterie e…

¿Le puedo ayudar en algo?

Még a tavasz folyamán fedeztem fel ezt a könyvecskét, mely a spanyol üzleti kommunikáció világával ismerteti meg az olvasót. Rákerestem a kiadó honlapján, ahova néhány oldalt fel is töltöttek belőle, amelyek meggyőztek, így gyorsan meg is rendeltem, mielőtt az Alexandra végleg bezárta volna a bazárt.

A könyv a Langenscheidt Kiadónál megjelent változat magyar átdolgozása.
Az elején megismerjük a spanyol hivatalos levelezés általános tudnivalóit, majd azok kötelező és lehetséges elemeit. Magyarul a levél megnevezését, a feladó adatait, a megszólítást, a tárgyat, a dátumot, a bevezető és a záróformulákat, illetve a köszönési formákat.

Ezt követik az ügyintézés, a szállítás, fizetés, reklamáció, késedelem, a meghatalmazás hasznos kifejezései, majd részletesen kitér a telefonbeszélgetésekre.

Majd következnek a a vendéglátás, csevegés, utazás, autókölcsönzés, jelentkezés/visszaigazolás, meghívás, jegyzőkönyv és egyéb, a titkárságokon (az irodai életben) előforduló hasznos kifejezések, monda…

Vers hétfőn

Rainer Maria Rilke: Spanyol táncosnő Fordította: Kosztolányi Dezső
Akárcsak a most gyujtott kénesgyujtó
vonaglik és sziporkázik fehéren,
majd szétcikáz: - úgy kezdi lázra-bujtó
fényes táncát, közel nézők körében,
forrón, hamar, majd széles tánca ráng.

És azután már csupa-csupa láng.

Hajába kap egyszerre a falánk
fény és ruháját is a tűzbe dobja,
föllángol az égésnek csóvalobja
s belőle mint a kígyó megriadva,
csörögve szisszen két mezítlen karja.

S aztán: kevés is már a tűz neki,
markába fogja, szerteszét veti
uralkodón és nézi: ott a földön
toporzékol, dühöngve és üvöltőn
és nem akar elülni lenn a porba. -
De gőgösen a biztos győzelemtül
mosolygó arca a magasba lendül
és kis, kemény lábával eltiporja.Mától Adventig főleg olyan költőktől hozok verseket, akik már régen kerültek sorra, illetve, akiket nem, vagy kevésbé ismertem, hogy együtt okosodjunk. Remélem, másnak is sikerül olyan gyöngyszemekre bukkannia köztük, mint nekem, míg összeválogattam őket.

Vers

Bízz magadban! - Önértékelés, önelfogadás, önbecsülés

Már a megjelenésekor kíváncsi lettem erre a könyvre, de talán jobb is, hogy csak a napokban sikerült elolvasni.

   A fülszövegben is rögtön arról olvashatunk, hányan szenvednek önbizalomhiányban, és bár sokan magabiztosnak tűnnek, valójában az csak a felszín, ami alatt egy rendkívül törékeny és sérülékeny önbecsülés rejtőzik. Az általam már két ismert szerző mellett három újjal is megismerkedtem, és elégedetten csuktam be a kötetet.
Figyelem, hosszú bejegyzés lesz! (Tegnap véletlenül tettem közzé, pedig még volt rajta mit csiszolni.)

Kádár Annamária fejezete nyitja a könyvet, aki a személyes tapasztalatai mellett, idézeteket is megoszt velünk. Megismertet a Johari-ablakkal, ami négy területre osztja a személyiségünket: a nyílt terület vagy az aréna, ahol mindazon képességünk, tulajdonosságunk található, mellyel tisztában vagyunk és a kifelé is megmutatjuk. A rejtett tartományban azon képességeink rejtőznek, melyeket ismerünk, de elrejtünk a környezetünk elöl. A Vak-Én mögött azon …

"Ha divatos akarsz lenni, elegendő meztelenkedned..."

A megtévesztő címmel ellentétben a Magánélet sorozat második kötetéről lesz szó, mely a Napóleon korabeli emberek mindennapjaiba kalauzol bennünket.

Ez a kötet is négy nagy témakört ölel fel, melyekben alaposan megismerhetjük a 19. századi franciák életét. Mindazt, ami a történelem tankönyvekből kimaradt.

A Család és erkölcs fejezetben rögtön megtudjuk, hogy az 1804-ben hatályba lépet Code civilben (azaz polgári törvénykönyvben) rögzítették, hogy a nő nem egyenlő a férfival. Már ezt a részt olvasva örültem, hogy nem abba a korba születtem, ugyanis a nők jogai szinte a nullával voltak egyenlőek. Nem is beszélve arról, hogy még ostobáknak is tartották őket!

A szokásoknak megfelelően a szülők választottak megfelelő párt a gyerekeiknek, mondván a szerelem úgyis elmúlik, az anyagi biztonság jóval fontosabb alapon.
Ám már ekkoriban is léteztek házassági hirdetések a lapokban, melyek szövege szinte megegyezett azokkal, melyeket ma is olvashatunk. Sőt, létezett a Világi Iroda is, ahol egy ház…

Joanne Harris: Egész évben karácsony - első benyomások

Sokakhoz hasonlóan én is megörültem, amikor egy hónapja megláttam ezt a kötetet az előrendelések között, és egy kisebb gondolkodási idő után a virtuális kosaramban landolt, majd csak várni kellett a megjelenésre és a kiszállításra. Volt is örömködés, amikor megérkezett vele a futár, aztán jött a feketeleves megvilágosodás:
ebbena kötetben véletlenül sem a Karácsony köti össze a novellákat, de nem ám! Úgyhogy Kedves Olvasó/Leendő Vásárló, ha úgy gondolta eddig, jó lesz karácsonyi alapozásnak, nagyot tévedett!
A könyv ugyanis az írónő A Cat, a Hat and a Piece of String (Egy macska, egy kalap és egy darab/kevés madzag) c. kötetének fordítása, melynek címében sehol sem szerepel a Karácsony szó. És az eredeti borító sem éppen karácsonyi hangulatot áraszt:

 Ulpius-ház, 2013                               Corbis, 2012      348 oldal                                          288 oldal
  Viszont az Ulpius sem hülye, ha már valaki nem harap az erotikus gyöngyszemekre, majd fog egy karácsonyi köt…

Szederbor

Annak idején azt írtam erről a regényről, hogy nem tetszett annyira, mint az addig olvasottak Joanne Harristől, de egyszer újraolvasom majd. Mivel az elmúlt hetekben  valaki mindig kereste a regényt, így elhatároztam, hogy beváltom az ígéretemet és újra elővettem a Szederbort.

    Jay Mackintosh évekkel ezelőtt gyerekkori élményeit felhasználva írta meg Földialma Joe c. regényét, mellyel egycsapásra híres lett. Rajongói azóta is várják az új könyvét, de ő álnéven sci-fikkel örvendezteti meg az olvasókat, ami bár anyagi jólétet jelent a számára, tudja, hogy nem ebben a műfajban érzi otthon magát.

   Öt éve él a barátnőjével, Kerry-vel egy londoni lakásban, aki egy esetleges új regény sikerének reményében eltűri minden szeszélyét. De egy márciusi napon, egy, a postával érkezett ingatlanhirdetés mindent megváltoztat: Jay megpillant egy franciaországi kis házat, éppen olyat, amilyenről a Földialma Joe-t ihlető egykori öreg bányász, Joe mesélt neki annak idején. Azonnal dönt: ez a ház…