Ugrás a fő tartalomra

Könyvvásárlási tapasztalatok


" - Nem tudom megérteni, ha valaki manapság elhanyagolja családi könyvtárát. "


Bízom benne, hogy a Rendszeres Kedves Olvasók közül a fenti idézet elolvasása után Mindenki bólogat. Az idézet Mr. Darcy-tól származik, akinek örök érvényű ez a gondolata, ami ihletet adott eme iromány megszületéséhez.

Nemrég jutott eszembe, talán érdemes lenne megosztani a vásárlási tapasztalataimat az Olvasókkal, ill. erre tévedőkkel. Mert nyilván sokan tudják, hogy van Alexandra, Libri, Bookline meg Libri, esetleg még egy-két másik webáruházat is fel tudna sorolni a könyvvásárlók zöme. De mégis, hátha van új a nap alatt ;).

Forrás: edu.huAlexandra: 2006 óta van törzsvásárlói kártyám, akkoriban kezdtem el aktívabban támogatni a könyvesboltokat, rendszeresen is jártam a nagyobb üzletükbe, míg az iskolapadot koptattam.
2007-ben regisztráltam a webáruházukban, ekkor még nem volt személyes átvételre lehetőség, így csak ritkában rendeltem netről. De nem volt velük sosem gondom. Ha sérülten kaptam egy könyvet és megreklamáltam, elnézést kértek és kb.: egy héten belül kicserélték.

Tudtommal minden városban, ahol boltjuk van, lehetőség van személyes átvételre, azaz csak be kell menni, ha megjött a könyv és már adják is.
Egyébként 10 000 Ft alatt 550 Ft a szállítási költség és a rendeléseket tényleg már másnap megkaphatjuk, ha munkanapokon délután 5-ig leadjuk.
Utoljára novemberben kértem futáros szállítást, mert nem volt senki, aki elhozza a rendelést, ami ajándék volt és a futár megjegyezte, hogy: "Te szoktál rendelni", sőt azt is tudta, hogy a legtöbbször nem én veszem át a csomagot. Ennyi haszna van, hogy nem Szabónak hívnak. Ezzel nem a Szabó vezetéknevűeket akartam megsérteni.
A törzsboltomban pedig már ismernek, mint a rossz pénzt, általában csak azt kérdezik meg, hogy csak egy csomagom van-e.

Libri: 2009 óta van törzsvásárlói kártyám, de nem szeretem, hogy náluk nincs alapból 15% kedvezmény a  neten, hanem az előző év január 1. és december 31. közötti vásárlásaim alapján sorolnak be.
A rendelések ingyen átvehetők a boltjaikban. 
Nem egy negatív élményem is volt velük kapcsolatban:
Két éve mindig megvettem a Nők Lapja Évszakokat, mert volt benne az adott évszak hónapjainak utolsó 5 napján érvényes 20%-os Libris kupon, amit előszeretettel használtam fel a máshol nem kapható könyvekre.
Akkoriban olasz tanfolyamra jártam és az egyik csoporttársam is betársult egy kis szótárral. Egy hét múlva délután írt egy sms-t, hogy szétesik a szótára kötése, ki lehet vajon cserélni? Másnap visszavittük, kicserélték és megállapították, hogy tényleg bibis. Később az ominózus szótárt ugyanúgy a polcon láttuk.

Előtte náluk rendeltem meg A rossz kislány csínytevéseit, amit a boltban meg sem nézhettem, a pult alól vették elő és otthon derült ki, hogy sérült. Másnap visszavittem, megreklamáltam. Mondanom sem kell, hogy nem tetszett nekik, és végül ímmel-ámmal, de visszaadták az árát, amiből hazafelé megvettem az Alexandrában egy tökéletes állapotú példányt.

A télen kaptam egy ingyen szállításra felhasználható kupont, így lecsaptam Szabó Magdától a Freskóra és majdnem sírtam, amikor megláttam, hogy szakadt a keménytáblája! Azonnal lefényképeztem minden létező szögből és írtam is a reklamáló e-mailt. Megkértek, hogy csomagoljam be és majd jön a futár a cserepéldánnyal, akinek adjam majd oda. Meg is érkezett néhány nap múlva a futár, behoztam a becsomagolt másik példányt, kibontottam és ennek a borítója is sérült volt. Itt fogadtam meg, hogy soha többet nem rendelek tőlük, csak ha máshol nincs az a könyv.
Előtte előrendeltem A Foucault-ingát, mert az előrendeléseket ingyen házhoz szállítják, de már rettegtem. Hiába volt már náluk is kapható a könyv, csak nem jelent meg a rendeléseim közt, hogy becsomagolták és nemsoká megkapom, így lemondtam.
Tegnap este előrendeltem egy gyerekkönyvet, amit hétfőre ígérnek. Kíváncsi vagyok, megérkezik-e ebben a hónapban...


Bookline: a debreceni Boxukat előszeretettel zárják be, aztán sokáig esélytelen az ingyenes átvétel, így ritkán rendelek tőlük, vagy valakivel közösködöm, ha úgy alakul.
Nem emlékszem, hogy szállítás közben megnyomorodott volna valamelyik könyvem, így ezzel nincs gond.
2010-ben Karácsony előtt volt ingyen szállítás egy hétvégén, akkor szerettem volna másnak ajándékba rendelni egy könyvet, de már hetek óta függőben volt, míg végre kegyeskedtek írni, hogy nem tudják beszerezni. Így még aznap megrendeltem máshonnan.


Polc: Alexandra, csak pepitában. Ill. azzal a különbséggel, hogy náluk nincs lehetőség személyes átvételre, de évente többször is kijelölnek, amikor adott összeg (3000 - 5000 Ft) fölött ingyen szállítják ki a rendelést. Tavaly a névnapom előtt is így volt, akkor kaptam Merle-től a Majomábécét. Nem sokkal a rendelés után felhívtak, hogy további 15% kedvezményt adnának a könyvre, ha megfelel, mert utolsó példányok vannak belőle és kicsit meg van karcolva a borítója. Természetesen igent mondtam és ennek csak örültek az itthoniak. Meg is érkezett a csomag és a Majomábécé borítóján alig látható az a kis karcolás.

Líra: Tavaly nyáron fedeztem fel őket, amikor olcsón több regényre is szemet vetettem a honlapjukon és mellesleg ingyen szállítottak a PickPack Pontba, ami nekem nemes egyszerűséggel egyenlő az újságossal.
Náluk is lehetőség van ingyenes átvételre a boltjaikban, de sajnos sok helyen nincsenek jelen.
Az egyik rendelésem dobozán, ha nyolcszor nem, egyszer sem volt rajta a nevem. Nagyon tetszhetett nekik...
Már nem egyszer fordult elő, hogy a megrendelt könyv, már nem volt kapható náluk, de mindig visszajeleztek, ill. ha egyre várni kellett, akkor is írtak.


Magyar Könyvklub: ezt a linket ismerem tőlük, nem értem, miért nem használható?
Nem lehet elég korán kezdeni, annak idején 11 évesen lettem klubtag. Akkoriban a postára kellett menni a csomagért, azóta futárral szállítanak (borsos áron), de lehetőség van budapesti átvételre is. Évek óta nem rendeltem tőlük semmit.


Könyvtündér: Tavaly fedeztem fel őket is és csak pozitív tapasztalatom van. Valamiért nagyon evett a fene tavaly Dumas-tól az Olympe de Cléves-ért, és náluk volt akkor a legolcsóbb, de ott virított mellette az utolsó példányra a figyelmeztetés. Felhívtam őket, megígérték, hogy utánanéznek és nem sokkal később visszahívtak, hogy van még a könyvből, amit másnap feladnak és utánvéttel (800 Ft volt a postaköltség)küldik. Ez hétfőn volt, szerdán itt volt  a Postás Bácsi a könyvvel. Mindkét kötet be volt fóliázva és buborékos borítékban jött.

Április végén sajnos bezárt  a debreceni boltjuk, viszont érdemes gyűjtögetni, mert 8000 Ft fölött ingyen szállítanak. Legutóbb áprilisban vásároltam be náluk. Kedd este adtam le a rendelést és csütörtökön már jött is a Postás Bácsi a buborékos borítékkal. A csomagban volt egy hangoskönyv, ami épen és egészségesen megérkezett. Ők alapból 23% kedvezmény adnak minden könyvükre és olyanokat rendeltem múltkor, hogy ihaj!
Kosztolányi Dezső: Levelek - Naplók 1998 óta nem adta ki az Osiris, és náluk megvolt.
Most olvasom szintén Kosztolányitól az Elsüllyedt Európát, amit 40% kedvezménnyel vettem.
Vladimir Nabokov: Szólj, emlékezet - 692 Ft
2 könyv Capote-tól, és egyik sem került többe 900 Ft-nál, és a legutóbbi Európás kiadások.
De aminek talán a legjobban örültem: Pirandello Színművek kötete 1330 Ft volt, és enyém lett az utolsó.


Géniusz: Budapesten, Miskolcon és Ózdon van lehetőség személyes átvételre, máshová futárral szállítanak.
Egyszer rendeltem tőlük, de néhány nap alatt átvehető volt Budapesten a könyv, egészen pontosan a VII. Olivér, amit sehol sem lehetett kapni. A szép Magvetős kiadásra gondolok.


Könyvudvar: A másik kincsesbánya. Eddig mindig megkértem valakit, hogy vegyen meg valamit náluk, és egyszer kb.: két hétig is eltettek nekem egy könyvet. Csak Budapesten találhatók meg, így a vidékieknek marad a futár vagy a posta, de ők is szoktak x összeg fölött ingyen szállítani, ez akciós időszakban 5000, egyébként 10 000 Ft fölött szállítanak ingyen.


Books.hu: a március 15-i hosszú hétvégén rendeltem tőlük összesen 4 könyvet, amiért 2132 Ft-ot fizettem és ingyen szállítottak a hosszú hétvége alatt minden rendelést.
Három megrendelt könyv után pedig ajándék antikvár könyvet választhattam, így zsebeltem be Margaret Atwood-tól A szolgálólány meséjét, Virginia Woolf-tól a Messzeséget, Evelyne Lever-től A nyakék-ügyet, az ajándék könyv pedig a Ben-Hur 1982-es kiadása lett. A csomagot buborékos fóliában küldték és bár 1-2 könyvre várni kellett pár napot, hogy beérkezzen, de épen és egészségesen minden megérkezett.


Ezúton is köszönöm Mindenkinek, aki segített, hogy a megrendelt Molytápomat megkaphassam! ;)

Vásárlás előtt itt szoktam előbb szétnézni.


Legközelebb az antikváriumokat veszem górcső alá ;).


Megjegyzések

 1. Hú, klassz összegzés. :) Ilyen könyvrendelős helyekről szóló bejegyzést már én is többször akartam írni, csak lusta vagyok hozzá... :'D Mondjuk én elég ritkán vásárolok szerintem egy átlagmolyhoz képest, de tapasztalataim azért vannak. :D

  VálaszTörlés
 2. Nagyon klassz lett ez az összefoglaló. Hasonlóan érzek én is a Librivel. Az Alexandrában (sajnos) lépten-nyomon belebotlok, van pár a környékemen, de a neten nagyobb a kedvezményük, mint a kártyámon. A bookline-t is sűrűn használom, semmi gondom nem volt velük eddig. De találtam pár új oldalt nálad, úgyhogy lesz miből mazsolázgatnom a jövőre nézve :))

  VálaszTörlés
 3. Köszi, Lányok :$, leginkább szó- és agymenésnek nevezném :). Majd írok az antikváriumokról is :).

  Hóvirág, azért írd majd meg Te is, hátha Tőled is megtudunk valamit ;).

  Nikkincs: már megint bűnbe viszlek ;).

  VálaszTörlés
 4. Oké, igyekszem valamit alkotni a közeljövőben. :D Talán jövő hét folyamán. :)

  VálaszTörlés
 5. Nagyon jó kis bejegyzés lett, köszönet érte. :) Várom a folytatását is. :)

  VálaszTörlés
 6. Nita, köszi :$, még nem tudom, mikor lesz folytatás, mert engem is utolért az EB-őrület :).

  Hóvirág, oké, várom ;).

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A hozzászólás cenzúrázatlan, és egyet nem érteni bármikor lehet.
A blog menüje (címkék, bejegyzések, bloglista stb.) fent, a Keresés melletti három csíkra/sávra kattintva érhető el.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerűek a héten

A téli tücsök meséi

Amikor újra esni kezdett a hó, megkerestem ezt a meseregényt, hogy a legmegfelelőbb körülmények között végre megismerkedjem a téli tücsök meséivel.

   A téli tücsök valójában nyári tücsök volt, de amikor a szigetre - ahol élt - megérkezett néhány ember, a tücsök belebújt a terepszínű hátizsák bal zsebébe és így került mostani lakhelyére, a szobába.
   A tücsök mindennap kimászik a hátizsák bal zsebéből - ami gyengülő zsályaillatot áraszt -, felugrik a székre, onnan az asztalra, majd az ablakpárkányra. Kint csak a havas táj látványa fogadja és ekkor bent felfedezi az asztalon álldogáló írógépet. Mindennap felugrik egy-egy billentyűjére, a befűzött papíron megjelenik egy betű, ami a tücsköt egy-egy, a szigeten történt eseményre emlékezteti. Ekkor leugrik az asztalról a székre, onnan a  földre, elsétál a zöld heverőre, felugrik rá, fel és alá kezd sétálgatni és közben emlékezik.

   A meseregényben tizenhat mesét olvashatunk, melyből tizenöt a tücsök egy-egy visszaemlékezése. Megisme…

Egy valóban csodálatos Júlia

A legutóbbi megjelenésekor már szemeztem Kertész Erzsébet Jósika Júliáról szóló regényével, de végül csak nemrég került be a gyűjteményembe.
A könyvről csupán annyit tudtam, hogy Podmaniczky Júliának állít emléket, aki nyolc évet várt, hogy feleségül mehessen Jósika Miklós íróhoz, majd az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Brüsszelbe menekültek, ahol Júlia csipkeboltot nyitott.

De ez a regény jóval több ennél. Már az elején teljesen magával ragadott, olyan jó volt elmerülni benne.

A Podmaniczky család az édesapa, Károly halála után költözött aszódi birtokukra. Itt él özvegye és egyben második felesége, Elise asszony öt gyermekükkel (Júlia, Eliza, Frigyes, Ármin és Marie) és a személyzettel.

Édesanyjuk - egy szász miniszer lánya - nagyon szigorú a gyermekeivel, a legfontosabb számára, hogy a külvilág előtt  a tökéletes család látszatát és a lányok feddhetetlenségét mutassa. Júlia immáron évek óta a kor ünnepelt írójának, Jósika Miklósnak jegyese. Az író ugyanis nős, é…

A csokoládé sötét oldala

Mióta megláttam néhány hónapja, hogy előbb-utóbb jön a folytatás, tervben volt, a második rész újraolvasása. Elvégre nem árt, ha frissek lesznek az emlékeim. Ráadásul elég régen volt már, amikor három éve a nyári szünetben először került a kezembe.

    Ahogy elkezdtem az olvasást, újra magával ragadott. Azt hiszem, most jobban időzítettem, hiszen az első dátum a regényben október 31. csütörtök.

     Október 31-én ismerkedhetünk meg Zozie de l' Alba-val, aki emberek életét lopja el. Zozie ugyanis árgus szemekkel vizslatja már elhunyt emberek postaládáját, melyeknek egyszerűen elemeli a tartalmát és felbontja, amit bennük talál. Nem is gondolnánk, hogy egy-egy postaláda micsoda kincseket tartogat Zozie számára! Elég neki egy bankszámlakivonat vagy egy számla, és voilà, már meg is van az új neve, az új élet, amit megkaparinthat.
Éppen egyik korábbi személyiségének nyomait igyekszik eltüntetni, amikor útja a Montmartre-ra vezet, ahol megpillant egy kamaszlányt egy chocolaterie e…

¿Le puedo ayudar en algo?

Még a tavasz folyamán fedeztem fel ezt a könyvecskét, mely a spanyol üzleti kommunikáció világával ismerteti meg az olvasót. Rákerestem a kiadó honlapján, ahova néhány oldalt fel is töltöttek belőle, amelyek meggyőztek, így gyorsan meg is rendeltem, mielőtt az Alexandra végleg bezárta volna a bazárt.

A könyv a Langenscheidt Kiadónál megjelent változat magyar átdolgozása.
Az elején megismerjük a spanyol hivatalos levelezés általános tudnivalóit, majd azok kötelező és lehetséges elemeit. Magyarul a levél megnevezését, a feladó adatait, a megszólítást, a tárgyat, a dátumot, a bevezető és a záróformulákat, illetve a köszönési formákat.

Ezt követik az ügyintézés, a szállítás, fizetés, reklamáció, késedelem, a meghatalmazás hasznos kifejezései, majd részletesen kitér a telefonbeszélgetésekre.

Majd következnek a a vendéglátás, csevegés, utazás, autókölcsönzés, jelentkezés/visszaigazolás, meghívás, jegyzőkönyv és egyéb, a titkárságokon (az irodai életben) előforduló hasznos kifejezések, monda…

"Ha divatos akarsz lenni, elegendő meztelenkedned..."

A megtévesztő címmel ellentétben a Magánélet sorozat második kötetéről lesz szó, mely a Napóleon korabeli emberek mindennapjaiba kalauzol bennünket.

Ez a kötet is négy nagy témakört ölel fel, melyekben alaposan megismerhetjük a 19. századi franciák életét. Mindazt, ami a történelem tankönyvekből kimaradt.

A Család és erkölcs fejezetben rögtön megtudjuk, hogy az 1804-ben hatályba lépet Code civilben (azaz polgári törvénykönyvben) rögzítették, hogy a nő nem egyenlő a férfival. Már ezt a részt olvasva örültem, hogy nem abba a korba születtem, ugyanis a nők jogai szinte a nullával voltak egyenlőek. Nem is beszélve arról, hogy még ostobáknak is tartották őket!

A szokásoknak megfelelően a szülők választottak megfelelő párt a gyerekeiknek, mondván a szerelem úgyis elmúlik, az anyagi biztonság jóval fontosabb alapon.
Ám már ekkoriban is léteztek házassági hirdetések a lapokban, melyek szövege szinte megegyezett azokkal, melyeket ma is olvashatunk. Sőt, létezett a Világi Iroda is, ahol egy ház…

A titkokkal teli ládika - Tegnap, ma, holnap

Amikor felfedeztem az előrendelések között Sophia Loren tavaly, a 80. születésnapjára megjelent önéletrajzi könyvét, rögtön kíváncsi lettem rá, és közben azon kezdtem gondolkodni, mit is tudok róla? Be kellett látnom, hogy nem sokat, és - sajnos - csak nagyon kevés filmjét láttam.
    Így nagyon örültem, hogy már a megjelenés előtt elolvashattam a Tegnap, ma, holnapot, ami már most biztosította a helyét Az idei év legjobb könyvei címet viselő listámon.

    A karácsonyi készülődés mindenhol izgalmas és várakozással teli, különösen, ahol gyerekek is vannak. Így december 23-án, miközben Sophia Loren a Szentestére készülődik, és megérkezik négy kis unokája, akik mesét néznek, a nagymama ezen az estén visszagondol az életére. Előkerül egy sötét fadoboz, mely az emlékezés hullámait indítja el a benne rejtőző táviratok, levelek és fényképek által.

Amikor az életemre gondolok, meglepődöm azon, hogy mindez valóban megtörtént. Egy nap felébredek és rájövök, hogy csak álmodtam. Nem …

Joanne Harris: Egész évben karácsony - első benyomások

Sokakhoz hasonlóan én is megörültem, amikor egy hónapja megláttam ezt a kötetet az előrendelések között, és egy kisebb gondolkodási idő után a virtuális kosaramban landolt, majd csak várni kellett a megjelenésre és a kiszállításra. Volt is örömködés, amikor megérkezett vele a futár, aztán jött a feketeleves megvilágosodás:
ebbena kötetben véletlenül sem a Karácsony köti össze a novellákat, de nem ám! Úgyhogy Kedves Olvasó/Leendő Vásárló, ha úgy gondolta eddig, jó lesz karácsonyi alapozásnak, nagyot tévedett!
A könyv ugyanis az írónő A Cat, a Hat and a Piece of String (Egy macska, egy kalap és egy darab/kevés madzag) c. kötetének fordítása, melynek címében sehol sem szerepel a Karácsony szó. És az eredeti borító sem éppen karácsonyi hangulatot áraszt:

 Ulpius-ház, 2013                               Corbis, 2012      348 oldal                                          288 oldal
  Viszont az Ulpius sem hülye, ha már valaki nem harap az erotikus gyöngyszemekre, majd fog egy karácsonyi köt…

Vers hétfőn

Czesław Miłosz: Campo di Fiori Fordította: Gömöri György
Rómában, a Campo di Fiorin
olajbogyó, citrom kosárszám,
bor fröccsen tépett virággal
behintett utcakövekre.
Az árusok rózsaszín tenger-
gyümölcsöt szórnak halomba,
sötét szőlőgerezdek
hullnak hamvas barackra.
Itt, épp ezen a téren
égették Giordano Brunót,
kiváncsi tömeg nézte,
hogy szít tüzet a hóhér.
S a láng alig aludt ki
már tele voltak a kocsmák,
s a kofák kosárszám hordtak
citromot, olajbogyót.

Varsói körhinta mellett
jutott e tér eszembe;
nyájas tavaszi este,
pattogott vidám zene.
Elnyomta az a gettóból
hallatszó sortüzek hangját,
s messze röpültek a párok
az enyhe tavaszi égbe.

Az égő házakból néha
sárkányt hozott a szél és
a körhintán kerengők
fekete pernyét fogtak.
Lányok szoknyája lebbent
égő házak szelében,
s kacagott a víg sokaság,
- oly szép volt a vasárnap.

Lesz, aki ezt így érti:
legyen Varsó, vagy Róma,
üzletel, mulat a jónép,
a máglyát elkerüli.
Másnak más a tanulság –
minden, minden mulandó,
még ki sem hányt az …

Keserédes történetek

Decemberben már megírtam a véleményem, miután megérkezett a futár a novelláskötettel és néhányat elolvastam belőle. Bár az a vélemény csak az első benyomásokra korlátozódott, de azok mellett sem mehettem el szótlanul, elvégre a mai világban a többség kétszer is meggondolja, mire ad ki pénzt.

   Akkor félretettem a kötetet, ahogy annak idején a Bársony és keserű mandulát is, és a mai napig sem tudom megmondani, miért. Talán mert nem a megszokott Joanne Harrisszel találkoztam a lapokon, és furcsa volt, hogy az írónő egy másik arcát mutatja nem egy novellájában. A napokban viszont rájöttem, hogy hiányzanak Joanne Harris írásai, és teljesen mindegy, melyik oldala dominál az adott novellájában. Elő is vettem a kötetet és ott folytattam, ahol januárban abbahagytam.

     A novellákból nem a Csokoládéból jól ismert hangulat árad, hanem nem egyszer egy olykor gonosz, csipkelődő hang szövi a történet szálait. A címadó történet és annak folytatása - ahogyan már korábban is írtam - egyáltal…

Bízz magadban! - Önértékelés, önelfogadás, önbecsülés

Már a megjelenésekor kíváncsi lettem erre a könyvre, de talán jobb is, hogy csak a napokban sikerült elolvasni.

   A fülszövegben is rögtön arról olvashatunk, hányan szenvednek önbizalomhiányban, és bár sokan magabiztosnak tűnnek, valójában az csak a felszín, ami alatt egy rendkívül törékeny és sérülékeny önbecsülés rejtőzik. Az általam már két ismert szerző mellett három újjal is megismerkedtem, és elégedetten csuktam be a kötetet.
Figyelem, hosszú bejegyzés lesz! (Tegnap véletlenül tettem közzé, pedig még volt rajta mit csiszolni.)

Kádár Annamária fejezete nyitja a könyvet, aki a személyes tapasztalatai mellett, idézeteket is megoszt velünk. Megismertet a Johari-ablakkal, ami négy területre osztja a személyiségünket: a nyílt terület vagy az aréna, ahol mindazon képességünk, tulajdonosságunk található, mellyel tisztában vagyunk és a kifelé is megmutatjuk. A rejtett tartományban azon képességeink rejtőznek, melyeket ismerünk, de elrejtünk a környezetünk elöl. A Vak-Én mögött azon …