Ugrás a fő tartalomra

Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: augusztus, 2011

Sok hűhó semmiből

Amikor májusban kitaláltam ezt az egészet, arra számítottam, majd a Molyon az ismerőseim egy része benevez és leszünk vagy hetvenen kb.: Nos, ez nem így lett, szerencsére nagyon sokan csatlakoztak, azonban hiába a nagy szám a Molyon és a Facebookon, ha közülük nagyon sokan a 7 hét alatt egyszer sem aktivizálták magukat.

    Bevallom, nem értem, miért, hiszen a témákat Ti javasoltátok, Ti dönthettétek el, melyek a legszimpatikusabbak, amiről biztosan minden héten lehet írni és a véglegesítés is szándékosan hamarabb megszületett, hogy ilyen-olyan okok miatt előre is lehessen dolgozni, ha úgy alakul.
Azt meg, hogy "elfejtettem", éppen ezért nem kifogás.


A kihívás kezdete előtt mindenki megkapta a Molyos hírlevélben a felhívást keringőre, amit nem én kértem a Szerkesztőktől, de ezúton is köszönöm!:) Ezt a néhány sort pusztán ténymegállapításként közöltem, nem az volt a célom, hogy bárkit is megbántsak.

De térjünk át a 7 hét statisztikáira! Mivel a Facebookon is egyre csökkenő…

Mustra (2011. augusztus - szeptember)

Szándékosan nem használom az őszi jelzőt, mert nemcsak a szeptemberi megjelenések közt csemegézek, hanem akad egy-két napjainkban megjelenő kötet is a kiszemeltek közt. A válogatás most is szubjektív, és előre szólok, a fülszövegek cselekményleírást tartalmazhatnak!
Előre is elnézést kérek, de néhány könyv leírása csíkosra sikerült, amit nem értem, mi okozhatott :S.Nézzük, mire számíthatunk még ebben a hónapban! ;)

Ha minden igaz, holnap jelenik meg a már jó ideje nem kapható Ne bántsátok a fekete rigót! c. regény.
Érdekesség: ez a könyv Victoria Beckham kedvence, és a kislánya az írónő után kapta a keresztnevét.


Az alabamai Maycomb városában utolsó gondtalan nyarát tölti egy testvérpár, Jem és négy évvel fiatalabb húga, Scout. Az őket anya nélkül nevelő Finch ügyvéd megpróbál tökéletes apaként viselkedni, ám neki sem könnyű. Izzik körülötte a levegő: egy színes bőrű férfit véd a bíróságon. Ráadásul váratlan események, misztikus jelenések, nyugtalanító hírek zavarják meg a cs…

Utolsó hét

Elérkeztünk az utolsó héthez, melynek során három kérdést járunk körül:

Olvasási szokások és az olvasási szokások változása, ill. évszakok és könyvek.

    Nem mennék vissza a kezdet kezdetéig, de ahogy már említtettem, sokáig kötelező olvasmányokon éltem, csak néha akadt 1-2 más könyv a kezembe. Aztán, amikor a kötelező olvasmányokat felváltotta a kötelező szakirodalom, egyre jobban ki voltam éhezve az IRODALOMra, igen, a nagybetűsre. Ekkor hatalmasodott el rajtam a hörcsög-kór és kezdtem heti rendszerességgel úgy könyvesboltba járni, hogy legtöbbször nem távoztam üres kézzel. Főleg a korábbi hiányosságaimat kezdtem el fokozatosan behozni (pl.: Jane Austen regényei, Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe), de ha valamelyik könyv megtetszett a boltban és éreztem, hogy kell nekem, megvettem.

   Később egyre több írót fedeztem fel (Mario Vargas Llosa, Joanne Harris, Szabó Magda, Robert Merle stb.), és igyekeztem összehörcsögölni a könyveiket, hogy kéznél legyenek, és ha olyan kedvemben lesze…

Világirodalmi vendéglátás

"Széles körben elfogadott igazság, hogy a tojás, ha túlságosan hosszú ideig tárolják, előbb-utóbb megromlik. Az Oakley Farm tojásai ugyan nemrégiben kerültek somercoat-i konyhájába, Mrs. B- azonban máris valami olyan fogásról szövögette terveit,a melynek révén a szomszédság megismerkedhet kincseivel, ő pedig - legalábbis reményei szerint - learathatja az elismerés babérjait. Való igaz, a természet bőkezűen bánt tojásaival: olyan formákkal áldotta meg őket, melyek méltán tarthattak számot a társaságbeliek elismerős pillantásaira, és Mrs. B- őszintén bízott benne, hogy a következő hét folyamán legalább fél tucat remek partit üthet majd nyélbe. A frissen kinevezett új lelkész érkezése tökéletes alkalomnak ígérkezett, így hát Mrs. B-, idejét egy percig sem vesztegetve, hozzálátott meghívók szétküldéséhez."    (Tárkonyos tojás á la Jane Austen)

   Milyen lehet a világirodalom jeles képviselőihez vendégségbe menni? Erre a kérdésre ad választ Mark Crick -  foglalkozását tekintve fot…

Travelling with love

"Jelszavam: országomat egy szóért, ha azzal Téged gazdagíthatlak. De ha egy jó kis sztorival (story, sztóri, hosszú ó-val) fűszerezhetem  a tananyagot, az nekem mindennél többet ér."

     Werner Lansburgh Nyuszi könyveiről sok évvel ezelőtt egy kislány magazinban olvastam (megnyugtatok Mindenkit, már évek óta nem volt a kezemben az ominózus magazin), majd évekkel később egy könyvesbolti portyázás során rátaláltam erre és a Viszontlátás New-See-val! c. kötetre. Mindkettő akciós volt, tehát egyértelműen vittem őket a pénztárhoz. 5 éve már olvastam ezt a részt, de most újra elővettem a berozsdásodott angolom felfrissítése végett.


   Útitársunk egy 76 éves német úriember, Werner (W), aki - többek között - Madrid, Párizs, Róma, Firenze, Basel, London, Berlin, Szamos és Jeruzsálem nevezetességei mellett az angol nyelv szépségeivel is megismerteti az Olvasót. W minden helyszínen egy-egy történettel áll elő, amelyek nem mindig izgalmasak (gondolok itt a száműzetése miatti kesergésre…

A klasszikus, a kortárs, a magyar, a külföldi, novellák és regények meg a kötelezők

Kedves Látogató,

ez a bejegyzés lassan négy éve íródott, így amennyiben a kortárs novella volt a keresés tárgya, ajánlom a jobb oldalon található Műfajok címkefelhőt, melyre kattintva megtalálható minden novelláskötetről írt véleményem.

Igyekeztem a címben összefoglalni, miről is lesz szó. Ezen a héten ugyanis szeretném mind a négy témát kivesézni.

Csapjunk is bele a lecsóba, és kezdjük az első hárommal.
Klasszikusok kontra kortárs irodalomMagyar kontra külföldi irodalom, avagy miért félünk egy-egy magyar/külföldi író művétől?Regények kontra novellák    Ahogy a bejegyzéseimből kitűnik, főleg regényeket olvasok, de a novellákat sem vetem meg. Bár a blogban alig akad novelláskötetről bejegyzés (emlékeim szerint a Mézescsók Cerberusnak az egyetlen), de lemaradásomat hamarosan pótolni fogom. Egy-egy novella vagy elbeszélés is tud olyan ütős lenni, mint egy több száz oldalas regény, sőt! Néha az ember lánya rövidebb olvasmányra vágyik, így keres egy novelláskötetet vagy néhány színvonalas

3 az 1-ben

Erre a hétre még egy bejegyzéssel készültem, és rögtön hármat ütök egy csapásra, azaz írok a kedvenc műfajaimról; arról, hogy lehet-e valakinek a személyiségére következtetni az olvasmányai alapján, ill. melyek azok a könyvek, melyek meghatározóak voltak számomra.


    Kezdjük is a kedvenc műfajokkal. Gimiben az első irodalomórán egy táblázatot készítettünk, a három oszlop pedig a Líra, Epika és a Dráma címet kapta. Alá szépen felsoroltuk, mennyi minden tartozik az adott műnemhez. Eredetileg azt mondtam volna, főleg a szépirodalom felé húz a szívem, de a múlt héten a többiek is bebizonyították, hogy a szórakoztató és a szépirodalom már egy ideje együtt jár, nem különíthető el sokszor. Számomra az a legfontosabb, hogy Molytáp legyen az adott mű, ahogy egyszer Síontan mondta. Hogy kinek mi a Molytáp, persze Molyonként válogatja, de legfontosabb, hogy táplálja a Moly agyát, pozitívan hasson rá, míg fogyasztja, minden agysejtje épen és egészségesen maradjon az első oldaltól az utolsói…

Anyagias lány

"- Szofi, nézd meg jól magad. Ne a könnyeket lásd, vagy a szomorúságot. Azt a különleges szépséget
vedd észre, amivel a jóisten megajándékozott. Mindennap elámulok attól, hogy milyen gyönyörű tinédzserré serdültél. Ez a külső lesz a gondtalan életed, a gazdagságod záloga, ezt soha ne felejtsd el.
Neked nem szabad ebben a tízemeletes panelházban leélned az életedet, nem válhatsz olyanná, mint én, rád ennél sokkal több vár, érzem és tudom. Azok a lányok, akik most csúfolnak a ruhád, a szegénységed miatt, tíz év múlva elhízott családanyák lesznek egy sörtől bűzlő férjjel az oldalukon, de te, Szofi, akkor leszel szépséged teljében, és mindened meglesz, amiről ők nem is álmodhatnak. Nem tudlak egyetemre küldeni, és tudom, hogy nem is érdekel igazán a tanulás. A szépségedből kell megélned. Mert ennek a szépségnek komoly ára van. Most csúnyán becsaptak, de máskor ne hagyd magad. Kérd meg az árát a férfiaktól, hogy veled lehessenek. Vegyenek neked kocsit, házat, tartsanak el, kezeljenek úg…

Add ide a drámád!

Mielőtt bárki megijedne, hogy országjáró körútra indulok és mindenkitől elhozom a kedvenc drámáját/drámakötetét, megnyugtatom, hogy nem erről van szó. Tegnap kaptam az alábbi e-mailt, mely egy drámapályázatra hívja fel a figyelmet. Drámaírók, billentyűzetre fel! ;)


József Attila Kör Irodalmi Egyesület
sajtóközlemény
Add ide a drámád! 2. címmel ismét drámapályázatot hirdet a József Attila Kör Irodalmi Egyesület és a Merlin Színház a Színház- és Filmművészeti Egyetem Novák Eszter vezette zenész-színész osztályával együttműködve. Az irodalmi szervezet 2011. november 2-ig a jak@jozsefattilakor.hu e-mailcímre várja a kortárs fiatal drámaírók eddig be nem mutatott darabjait.
A beérkező pályaműveket Deres Kornélia és Herczog Noémi színikritikusok, a pályázat szervezői zsűrizik. Az általuk legjobbnak ítélt művek a Merlin Színházban felolvasó-színházi előadás formájában kerülnek bemutatásra a Színház- és Filmművészeti Egyetem Novák Eszter vezette zenés-színész osztálya jóvoltából.
Az Add ide a dr…

Macskavilág

"Ez rémes ház, nem tudom, miért kellett ide születnem.  Itt állandóan írógépelnek és regényt írnak, vagy tanulnak. Ha nem, akkor a leglehetetlenebb időben telefon szól, gazdámnak el kell rohannia általa fogadásnak nevezett nem tudom, mire, amelynek előzményeképpen szörnyű átkozódások közepette kisestélyi ruhát ölt, kékre-zöldre kifesti magát és eltántorog hazulról. Itt mindig vendég van, de sose olyan, akit szeretünk, hanem hivatalos látogatások. Itt mindig színházba és moziba mennek, de nem abba a darabba, amely érdekli a ház népét, hanem ahova muszáj; itt lehetetlen állapotok uralkodnak."

    Az írónő halála után a keresztfia lett az örököse, így Tasi Gézának köszönhető, hogy megjelent ez a gyűjtemény. A legtöbb levél Évuka nevéhez fűződik, aki sajnos írni és olvasni nem tud, így gazdájának diktálja a leveleket, melyeket a szomszédba küldözget és sanyarú sorsáról számol be. A továbbiakban Szabó Magda másik cicája, Szobotka Konstantin alezredes levelezését ismerjük meg, ill.…

,,Hát nem azért élünk, hogy embertársaink mulassanak rajtunk, mi pedig rajtuk nevessünk, ha rákerül a sor?”

"- Nem volna kedve, Miss Bennet, felhasználni az alkalmat, hogy erre a dallamra táncoljon velem?   Elizabeth elmosolyodott, de nem felelt. Darcy megismételte a kérdést, kissé meglepődve hallgatásán.   - Ó! - mondta a leány. - Az előbb is jól hallottam, de nem tudtam hamarjában elhatározni, mit is válaszoljak. Ön természetesen azt várta, hogy igent mondjak, mert örült volna, ha lenézheti az ízlésemet; én viszont abban találok örömet, hogy meghiúsítom az ilyen terveket, és nem nyújtok célpontot a kiszámított megvetésnek. Elhatároztam tehát, hogy megmondom önnek: egyáltalán nem táncolok erre a dallamra - most pedig vessen meg, ha mer.   - Igazán nem merem.   Elizabeth azt hitte, megsértette Darcyt, s most elbámult a fiatalember udvariasságán. De a lány modorában úgy keveredett a pajkosság és a báj, hogy viselkedésén alig lehetett megsértődni, Darcyt pedig nő még sohasem bűvölte így el. Érezte, komoly veszélyben forogna, ha nem volna a lány mögött az a közönséges rokonság."
    Hét…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...