Ugrás a fő tartalomra

Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: június, 2011

Minden kezdet nehéz...

FFG és Sansa kezdeményezéséről tegnap este olvastam és annyit mondhatok róla, egyszerűen nagyszerű.
Mindketten a kezdő írókat szeretnék felkarolni. Elvégre oly sok tehetséges és méltatlanul mellőzött emberke él kis hazánkban, hogy ők ketten, úgy döntöttek, górcső alá veszik az írópalántákat. Ki tudja, hány ember fiókjában rejtőzik egy-egy nagyszerű iromány, azonban a kiadók idő- és pénzhiányában nem tudnak mindenkivel foglalkozni. Ezért a létrejött  egy blog, ahol minden fontos információ megtalálható. Úgyhogy elő azokkal az eltitkolt művekkel, hadd kerüljenek végre a nagyközönség elé! ;)Nyári könyvajánló (2011)

A Könyvhét után a kiadók is kevesebb könyvet jelentetnek meg, azonban így is találtam köztük pár ínyencséget.Hétfőn fedeztem fel, hogy a Geopen ismét megjelentette a Leány gyöngy fülbevalóvalt. A filmet már többször is láttam, de a könyvet eddig még nem sikerült beszerezni, úgyhogy most itt a nagy alkalom. Azt hiszem, a festészetmániámból adódóan nem kell magyarázkodnom, miért kell ez a könyv és különben is, a többiek már annyi szépet és jót írtak róla.


Az írónőt Vermeernek Delft egyik legszebb, legtitokzatosabb lányáról készült portréja ihlette a könyv megírására. Különleges regényében az ártatlanság megrontásának és a zsenialitás árának megható történetét olvashatjuk. A lírai hangvételű mű rekordgyorsasággal a New York Times bestsellerei közé került. A könyvből azóta sikeres filmet forgattak az USA-ban.


Tracy Chevalier:  Leány gyöngy fülbevalóval
Fordította: Kiss Marianne
250 oldal
Geopen Könyvkiadó, 2011
3490 Ft


Szegény angol nyelvtudásom már egy jó ideje berozsdásodott, …

"Isten azért teremtette az embert, hogy aztán forgalmazza."

"Ezért aztán Istennek egyszer csak elege lett, majd adok én ezeknek, gondolta. Elment Noéhoz és a szemébe mondta neki: „Noé, te vagy a Földön az egyetlen rendes ember, a többiek használhatatlanok, kénytelen avgyok megbüntetni őket. Épits egy bárkát és szálits bele minden állatot, akikkel összejársz, én meg közben leküldöm az első adag özönvizet. A második adagnál eressz neki egy galambot, hogy mi a helyzet: ha szárazon ér vissza, kiszállhattok, ha vizessen ér vissza, még korán van.”"

     Tegnap délután valami könnyed, de értelmes olvasmányra vágytam, így elő erre a könyvre esett a választásom. Az Elöljáróban rögtön szembesültem azzal, hogy  ez már Marcello D'Orta második gyűjteménye, melyben arzanoi (Nápolytól 8-km-re található) kisiskolások dolgozataiból mazsolázgat. Ezek a gyűjtemények azonban egymástól függetlenül olvashatók, mivel mindegyik más-más témát veséz ki, így bármelyikkel kezdhetjük.

   Ebben a kötetben a gyerekek a Bibliáról, a vallásról és néhány vi…

Menetrend

Először is megkérnék Mindenkit, hogy legyen kedves és tiszteljen meg azzal, hogy végigolvassa a bejegyzést, mert minden információt meg fog találni benne és nem kell feleslegesen a billentyűzetet koptatnia.


Az eseményhez a Molyon, a Facebookon vagy az iwiwen lehet csatlakozni. 

Sok osztás-szorzás után megszülettek a témakupacok, egyetlenegy hármas csoport született, 6 héten át lesznek négyesek. Remélem, a csoportosítások ellen nem lesz senkinek sem kifogása ,és legalább egy téma ínyére lesz a csoportokból. Az általam tervezett menetrend:

I. hét (júl. 4-10.) Az első könyvélmény(ek)Ki adott először könyvet a kezébe? Kinek a hatására kezdett el olvasni?Könyvek, amiket utált, de mindenki más szeretteKönyvadoptáció: vegyünk védelmünkbe egy kevésbé olvasott könyvet!
II. hét (júl. 11-17.) Könyvtár vagy könyvvásárlás?E-book vagy könyv?Sorozatok: olvas-e, gyűjt-e sorozatokat?Milyen rendszer alapján rendezi a könyveit? (ábécérend, műfaj, sorozat, szín, szerző szerint, …

Rembrandt - az örök élmény

"Az estebéd után, a gyertyák remegő fényénél, mint minden holland, Rembrandt is a Bibliát olvassa. Nézem és csodálom őt. Isten választotta festőjéül, az a dolga, hogy az Úr Fényességét fesse. Rembrandt pedig engem választott. Judith azt mondja, ez az én sorsom. Én meg úgy gondolom, Isten azt rendelte sorsomul, hogy megóvjam minden bajtól Rembrandtot és a munkáját, így hát mindennap vele leszek, életem vagy az ő élete minden napján (aszerint, hogy melyikünk hal meg előbb, Uram, irgalmazz, nekünk), az a dolgom, hogy boldoggá tegyem, őt, Titust és a születendő gyermekünket. És hogy modellt álljak neki a terpentin bűzében. "
     Rembrandt régóta az egyik kedvenc festőm, nem véletlenül választottam a németalföldi festészetet a prezentációm témájául annak idején az egyik szabadon választható tárgyam alkalmával. Rembrandtról is sok mindent tudunk, de Hendrickjeről már kevesebbet. Ki volt ez a lány, aki húszévesen került az akkor 43 éves Rembrandt házába szolgálóként? Sylvie Matton…

"Olaszországba érkezni olyan, mint egy csapóajtón keresztül szebb világba pottyanni."

"Olaszország látnivalókban kifogyhatatlan. Nem hiszem, hogy akármelyik ország képes ennyi ámulatba ejtő szórakozást nyújtani: pompás táj, fantasztikus művészet, nagy múlt, ízletes konyha, isteni zene és kedves emberek. Megannyi erény. Mindez egyetlen, elnyújtott félszigeten, amelyet középen hegylánc szel ketté. Megannyi nyelvjárás tagolja, pompás szakácsokat mondhat magáénak. A reneszánsz otthona domboldalban megbúvó városokkal, ikonikus filmművészettel, számtalan antik emlékkel, kastéllyal, mozaikkal, villával, harangtoronnyal, tengerparti stranddal büszkélkedhet, és még sorolhatnánk."

     Frances Mayes memoárjában visszatekint az elmúlt lassan 20 évre, amikor is nyakukba vették a világot és házat vettek Toszkánában. Azonban nem kell megijedni, nem az előző könyveit ismételgeti csak pepitában, ugyanis a fejezetek az utóbbi kb.: öt-hat év eseményeit elevenítik fel. Megismerjük Francesék olasz barátait, vendégségbe megyünk velük, terítékre kerülnek az olasz évszakok változá…

Jóbarátnők

"- Egy nap az is megtörténik majd, hogy mindketten eljegyezzük magunkat valakivel. Nem azt mondom, hogy pont Ninóval vagy Massival, hanem általában véve eljegyezzük magunkat. És szeretkezni fogunk a fiúnkkal, sok időt töltünk vele, diszkóba járunk  kéz a kézben, aztán összeházasodunk, sok gyerekünk lesz én elmegyek messzire tanulni, te megnyered a Miss Italiát, és a dolgok akár úgy is alakulhatnak, hogy egy időre elválnak útjaink.     Francesca sértetten hallgatta.    - Megtörténhet, Fra, meg kell történnie. De mi ketten sosem válunk el igazán egymástól. Nem veszíthetjük el egymást, világos?   A másik továbbra is éberen figyelt, de kezdtek átrendeződni az arcvonásai. Anna felfigyelt erre. - Különbözőek vagyunk mi ketten, de egyek - mosolygott -, nővérek vagyunk!"

Ha elolvassuk  a fülszöveg első két mondatát: "A fiatal Silvia Avallone regénye a tavalyi év egyik legnagyobb könyvszenzációja volt Olaszországban. A színhely az Elba szigetére néző, toscanai Piombino.", rö…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...