Ugrás a fő tartalomra

Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: május, 2011

"Én mindig egyedül vagyok, teljesen egyedül."

„Szívesen itt maradna estig, végighallgatná az egész hangversenyt, csakhogy mindig akad valaki, aki hirtelen betérve lépteivel és suttogva elmondott imájával megzavarja a zenét; a jövevények fürkésző pillantásai elűzik a magányos fiút, élményeitől megzavarodva távozik, s nem tudja, hogy a templomban csend honolt.   Miféle zene ez? A fiú már sejti: a kő beszél. A kőnek szíve van, az kiált és dalol. A kőben élet lakozik, mely azt akarja, hogy láthatóvá és hallhatóvá váljék, idomokban és hangokban tör a napvilágra. A kőben álom és erő van, gonosz és sötét erők lapulnak benne, de ott szunnyad Isten magasztalása is; miként anyagból az embert, úgy gyúrta Isten tulajdon kezével a követ, és lelket lehelt belé.”

    Úgy gondolom, ha valakitől megkérdezik, mit tud Michelangeloról, rögtön felsorolja egy-két művét, ami hirtelen eszébe jut, de ha a kérdező pontosítja a kérdését, hogy az életéről mit tud, akit egész életében a magány kísért, előbb-utóbb bevallaná, hogy nem sokat, vagy semmit. Karel S…

A továbbjutók

KEDVES MINDENKI!!! AZ ÉRTETLENKEDÉSEK ÉS A VÉRNYOMÁSOM EMELKEDÉSÉNEK ELKERÜLÉSE ÉRDEKÉBEN EZÚTON TÁJÉKOZTATOK MINDENKIT, HOGY A MOST TOVÁBBJUTOTT 20 TÉMA MELLÉ A JÖVŐ HÉTEN KERÜL X SZÁMÚ TÉMA, ATTÓL FÜGGŐEN, HÁNY LESZ SZIMPATIKUS A 12-BŐL. TEHÁT A JÖVŐ HÉTEN ÖSSZESEN 20+X SZÁMÚ TÉMA LESZ ÖSSZESEN, ÉS EZEKBŐL KERÜL KÉSŐBB (DE JÚLIUS 4-IG BIZTOSAN MEGLESZ) KIVÁLASZTÁSRA AZ A BIZONYOS 7! EZÚTON KÉREK MINDENKIT, HOGY LEGYEN KEDVES ÉS NE ÉRTETLENKEDJEN, MERT NEM LESZ JÓ VÉGE! KÖSZÖNÖM. 
 Biztosan, Mindenki kíváncsi, mely témák lettek a legnépszerűbbek, azaz őket most kinevezem továbbjutóknak:

Nagy többséggel győzött a heti egy téma.
Ezekről írnának a legtöbben, természetesen a nem blogerrek esetében ezekhez a témákhoz szólnának hozzá a legtöbben:

Könyvtár vagy könyvvásárlás?Az első könyvélmény(ek)Ki adott először könyvet a kezébe? Kinek a hatására kezdett el olvasni?Kedvenc műfajokMi alapján értékel egy könyvet?Mi alapján választja ki a következő olvasmányát?Könyvek, amiket utált, de mindenki …

Közvéleménykutatás 2.

Először is: Köszönöm szépen Mindenkinek, aki kitöltötte a kérdőívet! :) 
Pontos statisztikát később hozok (ezt a bejegyzést egészítem majd ki), de a 80 kitöltő közül egy sem akadt, aki minden kérdésre válaszolt volna, ezen meg is lepődtem :O, sőt, akadtak olyan kérdések, melyekre csak 76 válasz érkezett. A kérdőívet ma délben le is zártam és elkészült az új, ami itt érhető el.
Az új kérdőívben szereplő kérdéseket az időközben beérkezett témajavaslatok alapján állítottam össze, amihez minden beérkezett ötletet figyelembe vettem, úgyhogy nem érheti szó a ház elejét. Az friss kérdőív szintén egy hétig, azaz jövő hét hétfő, június 6. 12:00-ig tölthető ki. Hajrá! ;)

Feljegyzések az Édenkertből

"Amikor felébredtem, már nem voltam egyedül. Egy új teremtmény bukkant fel mellettem - a hosszú hajú!
VASÁRNAP Amíg eszméletlen voltam, alighanem furcsa dolgok történtek velem, mert észrevettem, hogy bal mellemen valami forradás van. Egyáltalában nem fáj. De már pusztán az a körülmény, hogy az új teremtmény első bemutatkozása nem járt baj nélkül - nem sok jóval biztat a jövőt illetően.
HÉTFŐ Ez a hosszú hajú teremtmény mindenütt az utamban van, mindig vár rám, vagy szalad utánam. Ezt nem nagyon szeretem. Úgy volna jó, ha ott maradna a többi állattal együtt."


    A szokásos takarítási procedúra közben nem volt kedvem zenét hallgatni, így esett a választásom erre a hangoskönyvre. A könyvespolc rendbetételéhez pedig egyszerűen ideális választás.
    A főszerepben az első emberpár áll, rögtön az első találkozásukat ismerhetjük meg, elsőként Ádám, majd Éva szemszögéből. Természetesen a történet nem csak erre a momentumra van kihegyezve, hanem az egész további életüket is nyomon követ…

Tobzódás (2011. június)

Ígérem, hamarosan lesz végre könyvélmény-beszámoló is, de annyi - szerintem - jó vagy annak ígérkező könyv jelenik és jelent meg mostanában, hogy megért egy misét bejegyzést.

Lássuk először a mostanában megjelent könyveket! :)

    Íme, szívemnek egy csücske, egy olasz-magyar kisszótár. Naná, hogy nekem a lehető legnagyobb van meg mindkettőből (egyébként olaszból a középszótárnál egy picivel nagyobb példány a fellehető legnagyobb, ami azért is jó, mert tavaly jó pár héten legalább egy nap vittem őket magammal, az egyiket a válltáskában, a másikat egy szatyorban). De miért is éppen ezt a szótárt ajánlom? Mert oké, hogy nem olcsó még a kisszótár sem, ellenben Akadémiai Kiadós, azaz valóban azt kapja az ember a pénzéért, amit elvár. Ha összehasonlítjuk az ennél kevesebbe kerül más kiadó kéziszótárával, a különbség önmagáért beszél. Ebben a kisszótárban garantáltan több jelentés van írva egy-egy címszóhoz, mint a más kiadó nagyobb példányáéba. A saját szememmel láttam.
-24 000 címszó -m…

Közvéleménykutatás

Megszületett Az Olvasás 7 Hetével kapcsolatban a kérdőív. Rengeteg jobbnál-jobb téma felmerült, de amennyiben valakinek most jutott eszébe valami, a kérdőív végén bátran ossza meg! ;)

Minél többen töltik/töltitek ki, annál jobb, hiszen csak így biztosan csak a legjobb témák maradnak.  A jelenlegi itt érhető el ;). A kérdőívet most vasárnapig, azaz május 29. éjfélig lehet kitölteni, aztán lezárom!
Mivel szépen gyűlnek a témák, így jövő héten a felmerülő ötletekből is lesz egy újabb kérdőív, ami szintén egy hétig lesz elérhető.

Örömmel jelentem, hogy a K. u. K., a Tericum, a Park, a Scolar és a Könyvmolyképző Kiadó is szívesen csatlakozott, és eddig az alábbi könyvek kerültek felajánlásra:

Az Olvasás 7 Hete

Tegnap éppen olasz rádiót készültem hallgatni és bár ez nem jött össze, de a Radio Italia honlapján felfedeztem egy olvasást népszerűsítő kampányt, amit május 16. és 23. között rendeznek meg Itália szerte. Az esemény a Kulturális Minisztérium és az Olasz Kiadók Egyesülete égisze alatt kerül megrendezésre, bőven itt lehet róla olvasni. Este éppen készültem is egy nyavalygó bejegyzést írni, hogy nálunk miért nincs ilyen, helyette beértem a Molyon egy karccal, és ma délelőtt megszületett a TERV. A Könyves bloggerekkel és aMolyokkal július 4. és augusztus 21. között rendezünk egy hasonló kampányt, hogy népszerűsítsük az olvasást és a könyveket. A terv lényege, hogy 7 héten keresztül minden csatlakozó egy-egy megadott témában ír egy bejegyzést a blogjában, ill. a Molyok karcokat írnak, amit a Molyon majd egy polcon gyűjtünk össze. A csapat egyre bővül és már a témák is születőben vannak. Természetesen az eseményhez bárki csatlakozhat a Facebookon is (jobb oldalon), legyen …

Örömködés

Imáink meghallgatásra találtak a Helikon Kiadónál is és nemcsak a Vértelenül, hanem a Tengeróceán is újra a boltok polcaira kerül! Egyelőre a Bookline-on fedeztem fel őket, de a napokban, a többi webáruházban és könyvesboltban is kapható lesz ;). Bevallom, még nem olvastam semmit az írótól, de itt az idő, hogy egy jó kis akció keretében majd elkezdhessem. Elvégre olasz íróról van szó ;).


Sok-sok évvel, talán másfél századdal ezelőtt, hajótörést szenved egy vitorlás hajó. Legénységének és utasainak egy része megmenekül, tengernyi szenvedés árán. Egy hétszobás tengerparti kis szállodában különös vendégek gyűlnek össze. A természetben fellelhető határokat - most a tenger határait - kereső tudós; a tengert tengervízzel megörökítő festő; a titokzatos tengerész; a túlérzékenységéből gyógyulást a tengernél kereső lány - a szállodát pedig egy tízéves gyerek vezeti. Mintha mindnyájan a tenger hívásának engedelmeskednének, oly véletlenül és oly szükségszerűen találkoznak e…

Csillagok

Azt hiszem, nem mondok újat azzal, hogy annyi jót hallottam és olvastam erről a könyvről, hogy egyszer csak felkerült a kívánságlistámra, aztán az újabb pozitív vélemények hatására nem bírtam magammal és előrendeltem. Számoltam a napokat a megjelenésig, aztán láss csodát, néhány nappal hamarabb megjelent, én pedig nagy boldogan vágtattam érte a könyvesboltba. Hazafelé a buszon már elkezdtem vele ismerkedni, nézegettem, simogattam a lapokat és éreztem, hogy bizony szeretni fogom ezt a könyvet. Délután neki is kezdtem. OlvasóMókus azt ajánlotta, osszam be a 12 fejezetet, minden napra jusson egy, hogy tovább tartson. Niki erre azt mondta, úgyse fogom kibírni. Nos, egy-két napig sikerült is betartani az egy nap, egy fejezet módszert, de aztán győzött a kíváncsiság és megemeltem az adagot ;).

"Erői végképp elszálltanak, annyi sem maradt, hogy felülhessék. Pedig oly szívesen bejegyezné napló könyvébe mindazt, ami e bús napokban megfordult a fejében. Útravalónak hagyhatná felesége és hár…

"(...) a parasztfiú, aki a kaszát és a kapát palettára és ecsetre cserélte."

 "A szemközti falra pillantott, ahol Coecke faszénnel rajzolt önarcképe függött. Vad jelenetek cikáztak a fejében összevissza. (...) Képekbe akarta önteni mindezt a szörnyűséget, hisz újra és újra megjelent lelki szemei előtt, színekkel és vonalakkal akarta rögzíteni, vad, ijesztő jeleneteket akart festeni, amelyek mindenkit félelemmel töltenek el. Ha ezt nem teszi meg, a képek élete végéig víziók és rémálmok formájában fogják kísérteni. A festés talán kiutat jelenthet számára, talán távol tudja tartani az árnyakat és meg tudja szabadítani azoktól az érzelmektől, amelyek lassan felőrölik.   - Meg akarom tanulni - mondta még egyszer. És ez inkább parancsnak hangzott, mint kérésnek.
  Coecke egy darabig gondolataiba merülve nézte a komoly fiatalembert, mintha egészen másutt járna az esze. De aztán lassan bólintott. - Végtére is ezért bíztak a gondjaimra. Istenemre fogadom, hogy festőt faragok belőled..."
     Id. Pieter Bruegel neve talán nem mindenkinek mond valamit azonnal, …

Májusi könyveső (2011)

Mivel a régi mondás szerint a májusi eső aranyat ér, szétnéztem az e hónapban megjelenő könyvek közt, mely újdonságokra érdemes odafigyelni. A válogatás most is szubjektív. Reméljük, a májusi október hamarosan véget ér és újra lehet a szabadban olvasni.


Nézzünk is szét először a már megjelent könyvek közt! :)
Kezdjük rögtön egy magyar újdonsággal:
ismét megjelent Móricz Zsigmond egyik régóta és számomra eddig ismeretlen kisregénye A galamb papné.Bevallom, Móriczot középiskolás koromban olvastam utoljára, de ezen a statisztikán hamarosan szeretnék javítani, esetleg ezen kisregénnyel akár.
Vigyázat, a fülszöveg SPOILER-t tartalmaz!


Pap Énók, a gáti pap és zádori Zádor Ica a világtól elzárkózva, egy isten háta mögötti kisfaluban mézesheteiket élik. A férj elégedett, hiszen nagyvárosi feleséget, egy kis "selyem teremtést" kapott, és a feleség is boldog várakozással tekint közös életük elé. Szerelemből házasodtak, de azért jól megnézték, kifélével állnak oltár elé. Énók …

Május - Franciaország és a család jegyében

Ezennel lehull a lepel a titokról és elárul, milyen tematikát eszeltem ki erre a hónapra. Természetesen először a két elmaradt könyvemről a Kőbe zárt fájdalomról és a Tánc az akasztófa alatt-ról fogok írni, aztán indul hivatalosan a mandula ;). Ha minden igaz, jövő pénteken jelenteti meg az Európa Kiadó is Vámos Miklóstól az Apák könyvét, amiről már annyi jót olvastam és hallottam a kedves Molyocskáktól, hogy nem bírtam magammal és előrendeltem. Mivel a könyv bemutatója 5-én lesz, így ezzel a könyvvel nem fognak csúszni és pénteken mehetek érte a boltba :P. Ezzel máris megvan egy kiszemelt a családi könyvek közül ;).

A hónap további kiszemeltjei:


A képet kb.: 2 hete gyártottam, azonban az e heti beszerzésnek hála további könyvekkel bővült a lista. Csendben megjegyzem, hogy a kiszemeltek között egyetlen recenziós példány sincs.

Lássuk hát a medvét, akarom mondani az olvasandókat:

Alexandre Dumas: A régens lánya - ez könyv rögtön megfelel mindkét kritériumnak, hiszen francia és csalá…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...