Ugrás a fő tartalomra

Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: április, 2011

Szerelem a végzeten

"ÁBELEM, LELKEMNEK EGYETLEN TESTVÉRE!"
   Aki nagyon szeret valakit, azzal bizonyítja, hogy szereti, ha teljesíti a szeretett kérését.    Arra kérem, hogy legyen erős, és keressen sokféle alkalmat arra, hogy elmulassza az emlékemet a fejében, hogy vigasztalódjon.    Férjhez kell mennem, nem Isten választása szerint, hanem az emberek választása szerint.    Nem  vádolom ezzel az apákat, akik immár temetőben vannak, hiszen ők jót akartak.    S ha az ő akaratukat nem teljesíteném is, anyám egzisztenciája az említett letéthez van kötve. És én anyám mellett nőtte fel, és soha bánatot nem okoztam, és az egyetlen gyermeke vagyok. Isten önnel, Ábel. Ha a szemem könnyezni fog, mindig Ön lesz az eszemben!
                                                                     Eszter"

   Be kell vallanom, Gárdonyit hatodikos korom óta nem olvastam. Akkor nagyon szerettem az Egri csillagokat, előtte pedig 1-2 évvel az akkori könyvtáros néni a kezembe nyomta a Láthatatlan embert, amit azonban…

Utazások Amazóniában

A napokban könyvespolc előtt állva valami könnyed olvasmányt kerestem, levettem hát A beszélőt. Ennél jobban csak akkor nyúltam volna mellé, ha a közelből a Háború és békét vagy Virginia Woolf valamelyik regényét emelem le. Elkezdtem olvasni és rögtön az elején szembesültem azzal, hogy ez bizony nem egy habkönnyű olvasmány lesz, de azért se tettem vissza.

    1985-ben az író egy firenzei kirakatban a perui indiánok ruhájába öltöztetett babát pillant meg, majd egy fényképet, melyen egy kisebb csoport egy embert vesz körül. Ő a beszélő. Azonban ez a beszélő olyan ismerős számára, egy egyetemi évfolyamtársára emlékezteti. Közelebbről szemügyre veszi a képeket, és ez a kiállítás indítja el az emlékezés hullámait.

"Saúl Zuratas arcának jobb felét teljesen beborította egy sötétlila, borecet árnyalatú anyajegy, vörös hajszálai pedig úgy meredeztek, mint egy súrolókefe sörtéi. Az anyajegy nem volt tekintettel sem a fülére, sem  a szájára,  sem az orrára, rájuk is kiterjedt ez z erekkel át…

Utazások Amazóniában

 A napokban könyvespolc előtt állva valami könnyed olvasmányt kerestem, levettem hát A beszélőt. Ennél jobban csak akkor nyúltam volna mellé, ha a közelből a Háború és békét vagy Virginia Woolf valamelyik regényét emelem le. Elkezdtem olvasni és rögtön az elején szembesültem azzal, hogy ez bizony nem egy habkönnyű olvasmány lesz, de azért se tettem vissza.
    1985-ben az író egy firenzei kirakatban a perui indiánok ruhájába öltöztetett babát pillant meg, majd egy fényképet, melyen egy kisebb csoport egy embert vesz körül. Ő a beszélő. Azonban ez a beszélő olyan ismerős számára, egy egyetemi évfolyamtársára emlékezteti. Közelebbről szemügyre veszi a képeket, és ez a kiállítás indítja el az emlékezés hullámait.
"Saúl Zuratas arcának jobb felét teljesen beborította egy sötétlila, borecet árnyalatú anyajegy, vörös hajszálai pedig úgy meredeztek, mint egy súrolókefe sörtéi. Az anyajegy nem volt tekintettel sem a fülére, sem  a szájára,  sem az orrára, rájuk is kiterjedt ez z erekkel á…

Húsvét

Minden Kedves Olvasómnak és erre tévedőnek Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok!

Samantha da Vinci

"Az élet időnként kegyes... Minden megtörténhet, a hajnal új kalandokkal kecsegtet. Ezt éreztem akkor is, amikor Firenzébe érkeztem. Máskor csak túlélünk, tesszük a dolgunkat és várjuk, hogy megnyíljon az ajtó.amelyen át kiszámíthatatlan sorsunk felé rohanunk."


    Már sokan tudják rólam, ha reneszánszról és/vagy Itáliáról van szó egy könyvben, az engem biztosan érdekel :). Kíváncsian vettem hát kezembe Robin Maxwell könyvét, melyben a géniusz, Leonardo édesanyjának történetét írta meg a maga megszokott módján.


    Caterina 14 éves lány, aki Itália Vinci nevű falujában él édesapjával, aki patikus és nagynénje segédkezik a nevelésében. Apja, Ernesto titokban alkímiával foglalkozik és kislányként Caterinát is tanítani kezdi. A lány megtanul görögül, latinul és héberül, az egyház által eretneknek kikiáltott szövegeket és könyveket olvas, ill. apja által megismeri a különböző gyógynövényeket is. A lány nem szereti kortársait, egyáltalán nincs ínyére a rá váró sors, mi szerint h…

Szerelem és halál órája

"Mikor belekezdtél, tudtad, miért fogsz küzdeni - rótta meg önmagát. - Most pedig pontosan a munkád ellen küzdesz. Ha nem tartod szem előtt, amit meg kell tenni, nincs reményed arra, hogy sikeresen végezd. A siker érdekében úgy kell felhasználnod ezeket az embereket, akiket szeretsz, mintha sakktáblán mozgatnád bábuidat.
(...)      Hasznos önvizsgálat. kiderült hát, hogy nem a saját sorsod foglalkoztat, hanem az asszonyé, a lányé és a többieké. Helyes. De mi történik velük, ha te nem állítasz be ide? Mi történik velük, hogyan éltek, mielőtt te idejöttél? Ezt vedd figyelembe! Nem vagy értük felelős, csak a feladat végrehajtása során. Golz adta ki a parancsot, nem te."

    Évekkel ezelőtt láttam a filmváltozatot, de csak képek maradtak meg belőle, így hát két héttel ezelőtt, amikor elkezdtem olvasni a regényt, úgy éreztem, teljesen fel vagyok készülve, "kihevertem" a Búcsú a fegyverektől okozta lelki megrázkódtatást.


   1937 májusában, a spanyol polgárháború (1936-193…

Vermeert játszani

"VM tisztában volt azzal, milyen heves vita tárgyát képezi Vermeer ifjúkora, és úgy döntött, kihasználja a helyzetet. Ő lesz az, aki kitölti a réseket, ő teremti meg Vermeer művészi életének azt a részét, amelyről oly sok műkritikus képzeleg. Amikor ugyanis a delfti mesterről volt szó, a művészettörténészek úgy gondolták, övék a pálya, s nyugodtan szabad folyást engedhetnek kimeríthetetlen képzeletüknek. Ennek pedig az volt az oka, hogy Vermeer képeinek attribúciója körül hosszas vita folyt, műveinek időrendje csupán többé-kevésbé hihető feltevések eredményeként állt össze, és életrajzának nagy részét is teljes homály fedte."


      Feltételezem, hogy sokaknak a könyvet meglátva rögtön a híres festő valamelyik műve, főleg a Leány gyöngy fülbevalóval jut eszükbe, aztán Tracy Chevalier regénye és az abból készült film. Nos, tessék szépen elfelejteni a Leány gyöngy fülbevalóval c. könyvet és filmet, ugyanis a két regény teljesen más, bár Tracy Chevalier ezen regényét még nem olv…

A Költészet Napja

Kis hazánkban 1964 óta ünnepeljük április 11-én, József Attila születésnapján A Költészet Napját. E jeles alkalomból egy csokor verset hoztam, ill. először is a Születésnapomra c. JA-vers eredeti kéziratát. A képet a Wikipedián találtam.
József Attila A Dunánál c. versét Kaszás Attila mondja el:A kivétel, ami erősíti a szabályt: Ágnes Vanilla József Attila születésnapjára írt dala:Az egyik nagy kedvencem: Szabó Lőrinc: Lóci óriás lesz, elmondja: Bitskey TiborA Versmob csapata filmet is készített mára :)

Sorsüldözött szerelmesek

LUJZAHagyd abba! Ne tovább. Már a sejtelme is megijeszt annak, amit mondani akarsz!
FERDINÁNDNem követelhetünk már semmit a világtól, miért kolduljuk a tetszését? Mit ér ott a merészség, ahol semmit sem nyerhetünk, de elveszíthetünk mindent? A két szemed éppúgy ragyog majd, ha a Rajna vagy az Elba tükrözi vissza, vagy akár a Balti-tenger. Ott az én hazám, ahol szabadon szerethetsz. Jobban érdekel a te lábnyomod a vad, homokos pusztában, mint idehaza a székesegyház. Nekünk nem hiányzik majd a városi fényűzés. Bárhol leszünk, felkél a nap és lenyugszik este - olyan színjáték ez, amely mellett elhalványul a legszárnyalóbb művészet is! Nem lesz templomunk, ahol Istent imádjuk? Minden éjszaka lelkesítő borzongással borul fölénk az ég boltozata, a hold prédikál nekünk, és velünk imádkozik a csillagok egész áhítatos gyülekezete. Beleunhatunk-e a szerelmünkbe, amikor egyetlen mosolyod elég élmény egy évszázadra, s mire megérteném, hogy miért könnyezel, már el is szállt az életem, …

Kérjük a folytatást!

FFG kért a többiektől segítséget és én is csatlakozom.

Rob Thurman Éjvilág c. regénye itthon sajnos nem érte el a várt sikert, így hiába készült el a történet  folytatásának fordítása, a Holdvilág, a kiadó pénzhiány miatt nem tudja megjelentetni. Azonban ha a megmaradt 500 példányból sikerült 250-300 darabnak gazdára találnia augusztusig, úgy a Tuan Kiadó meg tudja jelentetni a második részt. Hogyan lehet segíteni? Egyszerűen csak meg kell vásárolni az Éjvilágot az lejjebb felsorolt könyváruházak valamelyikében, de előbb néhány információ a könyvről:


Rob Thurman: Éjvilág - A szörnyetegek nem viselik túl jól a csalódást...
Fülszöveg:
Szörnyek járnak közöttünk. Mindig is itt voltak és itt is lesznek mindörökké. Azóta tisztában vagyok ezzel, amióta az eszemet tudom, ahogy azzal is, hogy én is egy vagyok közülük...

...Részben, legalábbis.

Üdv New Yorkban! Ahol egy troll lakik a Brooklyn híd alatt, egy kobold a Central Parkban, és egy gyönyörű vámpír az Upper Esat Side egyik manzárdjában …

Április, a művészet hónapja

Miközben a többiek lelkesen az új szerzeményeikről írtak, addig én úgy döntöttem, inkább az elmaradásaimmal foglalkozom és ezennel Április nálam hivatalosan is a művészet hónapja lesz. Elég csak megnézni azt a négy könyvet, amit olvasni fogok.


Mellettük igyekszem a Várólista Light-ról is elolvasni valamit, ill. beiktatni egy-egy drámát, színművet és magyar művet is. Remélem, az idő ilyen szép lesz és lehet kint is olvasni :). Tavaszra és olvasásra fel! :)

Túl az Óperencián

"Harriet kérte a férjét, hadd menjen vele. Belécsimpaszkodott, könyörgött – ő, aki máskor sosem jajgat, sosem panaszkodik, akinek olyan tartása van. De Harriet vágyott a szokatlanra, az ismeretlenre. Gyerekkorában úgy érezte, ez az,a mire vár, ezt látta az álmaiban s az ég hatalmas sötétségében is: valami vadregényes világot, amely kívül reked az általa ismertek tartományán. És most beleborzongott, hogy kőből és földből házat építhet, ablakot és ajtót vághat bele, kéményt meg tetőt rakhat rá a rossz idő ellen, és beköltözhet. Látni akarta, ahogy a semmiből egyszer csak testet ölt. Meg akarta tanulni, hogyan kell a vályoghoz agyagot dagasztani és összeaprítani a sárga sédbúzát. A két keze munkáját akarta látni mindenben. Ha sokáig tart, akkor is. Ha a bőre leég a nyári hőségben, akkor is. Ha minden egyes feladatot úgy kell megtanulnia, mint egy gyereknek, akkor is. Tizenkét évig volt nevelőnő. Átkelt az óceánon, hogy eljusson erre az új helyre, de ennél is tovább aka…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...