Ugrás a fő tartalomra

Ha Te lennél a kiadó...

    Már korábban felfedeztem ezt a kihívást, de csak most jutottam el odáig, hogy végre megszülessen a bejegyzés. Olvastam néhány Molytag véleményét, és nem plagizálok, csak valószínűleg lesznek olyan gondolataim, amik korábban más(ok)nak is eszébe jutott(ak).

A bejegyzés megírásának célja a kihívás teljesítése és nem bárki megsértése volt, ezt tartsuk szem előtt. Köszönöm.
Forrás: weheartit


Könyvválasztás: először is, mivel egyébként is válogatós vagyok, akármilyen szépen könyörögnének néhányan, hogy adjam ki a könyvüket, én galád módon elutasítanám őket, mert csak és kizárólag Molytápot lennék hajlandó megjelentetni, azaz csak és kizárólag értékes irodalmi műveket, ill. a szórakoztató műfajba soroltak közül is csak olyat, ami nem pusztítja el a könyv végére a Kedves Olvasó agysejtjeinek jelentős részét.

Bizonyos időközönként (évente, félévente) közvélemény kutatást végeznék az Olvasók között, ugyanis rengeteg gyöngyszemet nem adtak ki már sok-sok éve, és sokat antikváriumban sem lehet beszerezni. Nem beszélve azokról, akiknek esetleg nincs a közelükben antikvárium, vagy az új kiadást szeretnék megvenni. Minden javaslatnak utánanéznék, melyik könyvet mikor és ki adat ki utoljára, tervez-e esetleg új kiadást belőle és amennyiben nem, kideríteném, nekem mennyibe kerülne megjelentetni. Nyilván az anyagiak döntenének, de mindenféleképpen 1-2 könyvet felvennék a listámra, és mindent elkövetnék, hogy amint lehet, ismét nyomdába kerüljenek.
Csak két könyv: Molnár Ferenc Színműveit utoljára 1999-ben adta ki az Európa, azóta  semmi, pedig a színházak repertoárjában ma is megtalálható nem egy közülük.
Idén mindenhonnan eltűnt az Én, Rembrandt lotyója is, pedig sokan szeretnénk beszerezni.

Árak: mivel a papír, a nyomdai munkálatok is pénzbe kerülnek, azért igyekeznék ésszerű áron kínálni a könyveimet.
Inkább ritkábban jelentetném meg a könyveimet és nem árasztanám el a boltokat havonta tucatnyi olyan könyvvel, ami az első olvasás végére széthullik és a Kedves Olvasó a haját tépi a helyesírási és nyomdahibák sokaságától.
Szigorúan venném a szerkesztői munkát, akár én, akár más végezné, nem engedném, hogy hibáktól nyüzsögve kerüljön nyomdába.
A kötés garantáltan strapabíró lenne és igyekeznék nem önvédelmi méretűre tervezni őket, hogy nőtársaim is nyugodtan magukkal vihessék a táskájukban.

Betűméret: sem a -10-es, sem a 126-os nem jöhet szóba. A blognál használtnál nem választanék nagyobbat és dupla sorközt sem, mert hülyeség magyarul egy 300 oldalban megjelenthető könyvből 600 oldalast csinálni.

Borító: ha az eredeti borító átvételét aranyáron mérnék, valószínűleg újat terveznék. De ha az eredeti egyszerűen ronda, akkor is az új mellett tenném le a voksomat. Mindenféleképpen esélyt adnék a fiatal grafikusoknak, ahogyan a fiatal íróknak is. Sosem tudjuk meg, milyen remekművek lapulnak a fiókok alján, a számítógépek egy mappájában, ha láthatatlanul elküldjük őket a búsba, mert nincs x év tapasztalatuk, nem vagyunk rokonok stb.

Reklám: kényes témához érkeztünk, mert nagyon költséges: de a Fb tudtommal ingyenes, nagyon sok ember regisztrált és rátalálhat az oldalra. Mindenféleképpen  lenne saját honlapja a kiadónak, ahol az Olvasók üzenetet írhatnának.

Plakátok: mivel Magyarország lakossága nem csak Budapestből áll, ezért a töménytelen metróplakát helyett inkább a nagyobb boltokba juttatnék el egyet-egyet.
Nem feledkeznék meg a könyves bloggerekről sem. Amennyiben valaki recenziós példányt szeretne, először is megnézném a blogját, azon belül is 3-4 bejegyzését, mert így már ismeretlenül is kialakulna egy bizonyos kép az illetőről, és ha meggyőzött, megkapná a könyvet, ha nem, udvariasan elutasítanám.
Szempont a bloggereknél: összefüggő, tartalmas, értelmes és figyelemfelkeltő legyen az irománya, ne csak egy fülszövegből és 5 saját mondatból álljon, mert valljuk be, ez alapján, hogyan döntse el a bejegyzés olvasója, kell-e neki az adott könyv vagy sem? Litániát sem kell írni, mézes-mázos bejegyzés sem kell, sőt, értékelem az őszinteséget, ha valami nem tetszett, írja meg nyugodtan, hogy lehessen belőle legközelebb tanulni.

Nyereményjáték: a honlapon és/vagy Fb-on biztosan lennének játékok is, ahol mondjuk 1-2 kérdésre kellene helyesen válaszolni, majd a szerencsések egy-egy könyvvel gazdagodhatnának.

Megjegyzések

  1. Na, most már ezért fogok lottózni, egy ilyen kiadónál boldogan elkölteném a világ pénzét!:)

    VálaszTörlés
  2. Előbb azért kell lottózni, hogy megalapíthassam a saját kiadómat :P.

    VálaszTörlés
  3. Vegyél lottót, Drága, mert ilyen kiadó könyveit nagyon jó lenne olvasni! :o)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A hozzászólás cenzúrázatlan, és egyet nem érteni bármikor lehet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerűek a héten

A téli tücsök meséi

Amikor újra esni kezdett a hó, megkerestem ezt a meseregényt, hogy a legmegfelelőbb körülmények között végre megismerkedjem a téli tücsök meséivel.

   A téli tücsök valójában nyári tücsök volt, de amikor a szigetre - ahol élt - megérkezett néhány ember, a tücsök belebújt a terepszínű hátizsák bal zsebébe és így került mostani lakhelyére, a szobába.
   A tücsök mindennap kimászik a hátizsák bal zsebéből - ami gyengülő zsályaillatot áraszt -, felugrik a székre, onnan az asztalra, majd az ablakpárkányra. Kint csak a havas táj látványa fogadja és ekkor bent felfedezi az asztalon álldogáló írógépet. Mindennap felugrik egy-egy billentyűjére, a befűzött papíron megjelenik egy betű, ami a tücsköt egy-egy, a szigeten történt eseményre emlékezteti. Ekkor leugrik az asztalról a székre, onnan a  földre, elsétál a zöld heverőre, felugrik rá, fel és alá kezd sétálgatni és közben emlékezik.

   A meseregényben tizenhat mesét olvashatunk, melyből tizenöt a tücsök egy-egy visszaemlékezése. Megisme…

Egy valóban csodálatos Júlia

A legutóbbi megjelenésekor már szemeztem Kertész Erzsébet Jósika Júliáról szóló regényével, de végül csak nemrég került be a gyűjteményembe.
A könyvről csupán annyit tudtam, hogy Podmaniczky Júliának állít emléket, aki nyolc évet várt, hogy feleségül mehessen Jósika Miklós íróhoz, majd az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Brüsszelbe menekültek, ahol Júlia csipkeboltot nyitott.

De ez a regény jóval több ennél. Már az elején teljesen magával ragadott, olyan jó volt elmerülni benne.

A Podmaniczky család az édesapa, Károly halála után költözött aszódi birtokukra. Itt él özvegye és egyben második felesége, Elise asszony öt gyermekükkel (Júlia, Eliza, Frigyes, Ármin és Marie) és a személyzettel.

Édesanyjuk - egy szász miniszer lánya - nagyon szigorú a gyermekeivel, a legfontosabb számára, hogy a külvilág előtt  a tökéletes család látszatát és a lányok feddhetetlenségét mutassa. Júlia immáron évek óta a kor ünnepelt írójának, Jósika Miklósnak jegyese. Az író ugyanis nős, é…

" Radnaynak lenni feladat, kötelesség"

(...) De itt, itt minden más. Itt nem lehet olyan mélyre ásni, hogy ne forduljon ki a rögök közül egy rég porladó Radnay, de genere Gyana. Uramisten, még ezt is számon tartják! Hogy Árpáddal együtt lépték át a Kárpátokat! Mit mondhat ezek után? Mit, amikor ebben a történetben a Hunyadiak, Báthoryak, Bethlenek meg Bocskaiak mind régi ismerősökként szerepelnek, és olyan Radnayak tetteiről hallhat, akik Rákóczi vagy Kossuth mellett álltak, buktak és haltak? Kész csoda, hogy még mindig van eleven Radnay! Ennyi összeesküvés, véres összecsapás, rokongyilkosság, árulás, merénylet számolatlan hősi halál után. Száműzetés Rodostóban, börtön Bécsben, fogság Kufsteinben, bujdosás török földön... És mégis, mindig akadt olyan sarja a családnak, aki utódokat nemzett, valahogy felnevelte őket, és továbbadta a nevet, meg valami mást is: büszkeséget, elszántságot, erőt, vakmerőséget és tébolyt. És közben végig itt maradtak, ezen a földön. Vagy ha el is távoztak egy időre, mindig hazatértek, ha másként …

Vers hétfőn

Rainer Maria Rilke: Spanyol táncosnő Fordította: Kosztolányi Dezső
Akárcsak a most gyujtott kénesgyujtó
vonaglik és sziporkázik fehéren,
majd szétcikáz: - úgy kezdi lázra-bujtó
fényes táncát, közel nézők körében,
forrón, hamar, majd széles tánca ráng.

És azután már csupa-csupa láng.

Hajába kap egyszerre a falánk
fény és ruháját is a tűzbe dobja,
föllángol az égésnek csóvalobja
s belőle mint a kígyó megriadva,
csörögve szisszen két mezítlen karja.

S aztán: kevés is már a tűz neki,
markába fogja, szerteszét veti
uralkodón és nézi: ott a földön
toporzékol, dühöngve és üvöltőn
és nem akar elülni lenn a porba. -
De gőgösen a biztos győzelemtül
mosolygó arca a magasba lendül
és kis, kemény lábával eltiporja.Mától Adventig főleg olyan költőktől hozok verseket, akik már régen kerültek sorra, illetve, akiket nem, vagy kevésbé ismertem, hogy együtt okosodjunk. Remélem, másnak is sikerül olyan gyöngyszemekre bukkannia köztük, mint nekem, míg összeválogattam őket.

Vers

A csokoládé sötét oldala

Mióta megláttam néhány hónapja, hogy előbb-utóbb jön a folytatás, tervben volt, a második rész újraolvasása. Elvégre nem árt, ha frissek lesznek az emlékeim. Ráadásul elég régen volt már, amikor három éve a nyári szünetben először került a kezembe.

    Ahogy elkezdtem az olvasást, újra magával ragadott. Azt hiszem, most jobban időzítettem, hiszen az első dátum a regényben október 31. csütörtök.

     Október 31-én ismerkedhetünk meg Zozie de l' Alba-val, aki emberek életét lopja el. Zozie ugyanis árgus szemekkel vizslatja már elhunyt emberek postaládáját, melyeknek egyszerűen elemeli a tartalmát és felbontja, amit bennük talál. Nem is gondolnánk, hogy egy-egy postaláda micsoda kincseket tartogat Zozie számára! Elég neki egy bankszámlakivonat vagy egy számla, és voilà, már meg is van az új neve, az új élet, amit megkaparinthat.
Éppen egyik korábbi személyiségének nyomait igyekszik eltüntetni, amikor útja a Montmartre-ra vezet, ahol megpillant egy kamaszlányt egy chocolaterie e…

Bízz magadban! - Önértékelés, önelfogadás, önbecsülés

Már a megjelenésekor kíváncsi lettem erre a könyvre, de talán jobb is, hogy csak a napokban sikerült elolvasni.

   A fülszövegben is rögtön arról olvashatunk, hányan szenvednek önbizalomhiányban, és bár sokan magabiztosnak tűnnek, valójában az csak a felszín, ami alatt egy rendkívül törékeny és sérülékeny önbecsülés rejtőzik. Az általam már két ismert szerző mellett három újjal is megismerkedtem, és elégedetten csuktam be a kötetet.
Figyelem, hosszú bejegyzés lesz! (Tegnap véletlenül tettem közzé, pedig még volt rajta mit csiszolni.)

Kádár Annamária fejezete nyitja a könyvet, aki a személyes tapasztalatai mellett, idézeteket is megoszt velünk. Megismertet a Johari-ablakkal, ami négy területre osztja a személyiségünket: a nyílt terület vagy az aréna, ahol mindazon képességünk, tulajdonosságunk található, mellyel tisztában vagyunk és a kifelé is megmutatjuk. A rejtett tartományban azon képességeink rejtőznek, melyeket ismerünk, de elrejtünk a környezetünk elöl. A Vak-Én mögött azon …

Joanne Harris: Egész évben karácsony - első benyomások

Sokakhoz hasonlóan én is megörültem, amikor egy hónapja megláttam ezt a kötetet az előrendelések között, és egy kisebb gondolkodási idő után a virtuális kosaramban landolt, majd csak várni kellett a megjelenésre és a kiszállításra. Volt is örömködés, amikor megérkezett vele a futár, aztán jött a feketeleves megvilágosodás:
ebbena kötetben véletlenül sem a Karácsony köti össze a novellákat, de nem ám! Úgyhogy Kedves Olvasó/Leendő Vásárló, ha úgy gondolta eddig, jó lesz karácsonyi alapozásnak, nagyot tévedett!
A könyv ugyanis az írónő A Cat, a Hat and a Piece of String (Egy macska, egy kalap és egy darab/kevés madzag) c. kötetének fordítása, melynek címében sehol sem szerepel a Karácsony szó. És az eredeti borító sem éppen karácsonyi hangulatot áraszt:

 Ulpius-ház, 2013                               Corbis, 2012      348 oldal                                          288 oldal
  Viszont az Ulpius sem hülye, ha már valaki nem harap az erotikus gyöngyszemekre, majd fog egy karácsonyi köt…

Szederbor

Annak idején azt írtam erről a regényről, hogy nem tetszett annyira, mint az addig olvasottak Joanne Harristől, de egyszer újraolvasom majd. Mivel az elmúlt hetekben  valaki mindig kereste a regényt, így elhatároztam, hogy beváltom az ígéretemet és újra elővettem a Szederbort.

    Jay Mackintosh évekkel ezelőtt gyerekkori élményeit felhasználva írta meg Földialma Joe c. regényét, mellyel egycsapásra híres lett. Rajongói azóta is várják az új könyvét, de ő álnéven sci-fikkel örvendezteti meg az olvasókat, ami bár anyagi jólétet jelent a számára, tudja, hogy nem ebben a műfajban érzi otthon magát.

   Öt éve él a barátnőjével, Kerry-vel egy londoni lakásban, aki egy esetleges új regény sikerének reményében eltűri minden szeszélyét. De egy márciusi napon, egy, a postával érkezett ingatlanhirdetés mindent megváltoztat: Jay megpillant egy franciaországi kis házat, éppen olyat, amilyenről a Földialma Joe-t ihlető egykori öreg bányász, Joe mesélt neki annak idején. Azonnal dönt: ez a ház…

Kafka és Dora

Mint a legtöbben, én is középiskolásként találkoztam először Kafka műveivel, egészen pontosan Az átváltozással, amit részletesen kielemeztünk, de a többi művei csak említés szintjén került szóba, az életrajzi hátteréből pedig nem is emlékszem szinte semmire. Mea culpa. Így nagyon örültem, amikor az újdonságok között rábukkantam Michael  Kumpfmüller regényére, amiből megismerhetjük Kafka életének utolsó évét.

     1923 júliusában az akkor már évek óta tuberkulózisban szenvedő és korábbi munkahelyétől, a biztosítótársaságtól nyugdíjazott 40 éves Kafka Müritzbe érkezik nővéréhez és annak gyerekeihez. Az író pihenni, de leginkább betegsége okán a tengeri levegő jótékony hatása miatt dönt az utazás mellett. A tengerparton megismerkedik egy táncosnői álmokat dédelgető fiatal lánnyal, Tilével, aki a közeli Berlini Zsidó Népotthon gyereküdülőjében gyerekfelügyelőként tölti a nyarat, és meghívja a következő estére Kafkát magukhoz. Az üdülőben szakácsként dolgozó Dora Diamant is felfigy…

Keserédes történetek

Decemberben már megírtam a véleményem, miután megérkezett a futár a novelláskötettel és néhányat elolvastam belőle. Bár az a vélemény csak az első benyomásokra korlátozódott, de azok mellett sem mehettem el szótlanul, elvégre a mai világban a többség kétszer is meggondolja, mire ad ki pénzt.

   Akkor félretettem a kötetet, ahogy annak idején a Bársony és keserű mandulát is, és a mai napig sem tudom megmondani, miért. Talán mert nem a megszokott Joanne Harrisszel találkoztam a lapokon, és furcsa volt, hogy az írónő egy másik arcát mutatja nem egy novellájában. A napokban viszont rájöttem, hogy hiányzanak Joanne Harris írásai, és teljesen mindegy, melyik oldala dominál az adott novellájában. Elő is vettem a kötetet és ott folytattam, ahol januárban abbahagytam.

     A novellákból nem a Csokoládéból jól ismert hangulat árad, hanem nem egyszer egy olykor gonosz, csipkelődő hang szövi a történet szálait. A címadó történet és annak folytatása - ahogyan már korábban is írtam - egyáltal…