Ugrás a fő tartalomra

Sok hűhó semmiből

   Amikor májusban kitaláltam ezt az egészet, arra számítottam, majd a Molyon az ismerőseim egy része benevez és leszünk vagy hetvenen kb.: Nos, ez nem így lett, szerencsére nagyon sokan csatlakoztak, azonban hiába a nagy szám a Molyon és a Facebookon, ha közülük nagyon sokan a 7 hét alatt egyszer sem aktivizálták magukat.

    Bevallom, nem értem, miért, hiszen a témákat Ti javasoltátok, Ti dönthettétek el, melyek a legszimpatikusabbak, amiről biztosan minden héten lehet írni és a véglegesítés is szándékosan hamarabb megszületett, hogy ilyen-olyan okok miatt előre is lehessen dolgozni, ha úgy alakul.
Azt meg, hogy "elfejtettem", éppen ezért nem kifogás.


A kihívás kezdete előtt mindenki megkapta a Molyos hírlevélben a felhívást keringőre, amit nem én kértem a Szerkesztőktől, de ezúton is köszönöm!:) Ezt a néhány sort pusztán ténymegállapításként közöltem, nem az volt a célom, hogy bárkit is megbántsak.

De térjünk át a 7 hét statisztikáira! Mivel a Facebookon is egyre csökkenő tendenciát mutatott az irományok (ezt a szót sohasem negatív értelemben használom!) száma, így csak a Molyos polcokat veszem figyelembe.

Az első héten volt a legnagyobb az aktivitás (hiába, az újdonság szele), a polcra 137 iromány került fel, 6 nyereménykönyv került kisorsolásra összesen 18 995 Ft értékben.

A második héten már egy hangyányit csökkent a lelkesedés, de így is 132 iromány született, 6 nyereménykönyv került ismét kisorsolásra, most  
17 449 Ft értékben.

A harmadik héten kezdődött a hanyatlás, de még mindig 100 fölött, egészen pontosan 116 volt az irományok száma, 5 könyv talált gazdára  
14 040 Ft értékben.

A negyedik héten 109 irományt készült el, 5 nyereménykönyvnek örülhettek a szerencsések, összesen 14 878 Ft értékben.

Az ötödik héten 101-en aktivizálták magukat, ismét 5 könyvet lehetett megnyerni, összesen 14 628 Ft értékben.

A hatodik héten mondhatni beütött a krach, ezen a héten 100 alá süllyedtünk, összesen 94 iromány született, 6 könyv talált gazdára, összesen 17 398 Ft értékben.

A hetedik, egyben záró hétet 100 irománnyal búcsúztattuk. 5 könyv talált gazdára, összesen 16 409 Ft értékben.

Összesen 789 iromány született, azaz hetente 112,71 ~ 113, ami nem is rossz ;).

113 797 Ft összértékű könyv került kisorolásra, azaz egy nyertes átlagosan 2994,65 ~ 3000 Ft értékű könyvnek örülhetett, ami valljuk be, hogy egy 0 Ft-os költségvetésből gazdálkodó esemény/kihívás esetén nem is olyan rossz.


Ezúton is szeretném Mindenkinek megköszönni a felajánlásokat és Anibellnek, aki vállalta a keresztanyaságot! ;)


Judit

lap alatt bejegyzést értek :).

Remélem, nem hagytam ki senkit, de szóljon rám! :)

Természetesen köszönet illet Mindenkit, aki hétről hétre vette a fáradságot, beindította a fogaskerekeket és megosztotta velünk egy-egy témáról a gondolatait. A legkitartóbbak jutalma a Molyon egy baglyos plecsni :). Remélhetőleg, aki jogosult rá, mindenkit kipipáltam, de ha valaki kimaradt, szóljon rám, ellenőrzöm és ha valóban kiérdemelte, átveheti a plecsnit.

Hogy lesz-e folytatás, az még a jövő zenéje, de addig is  
Éljen az Olvasás, na meg a Világbéke! :P
A képek forrásai:
pirulapatika.hu
kepeslapneked.lapunk.hu

Megjegyzések

 1. Bár én nem vette rész ebben az eseményben, de rengeteg jó írást olvastam és ezen keresztül sokakat jobban is megismertem.
  Én úgy gondolom, hogy azért a legnagyobb köszönet, Téged illet. Hiszen a te fejedből pattant ki mindez, és vetted a fáradságot és megszervezted és összefogtad és leírtad és elolvastad és.......:)Szóval... köszi:)

  VálaszTörlés
 2. Én pedig neked szeretném itt is megköszönni, hogy kitaláltad, megtervezted, véghez vitted mindezt, iszonyatos és idegőrlő munka.

  VálaszTörlés
 3. Én nagyon élveztem, köszönöm, hogy megszervezted.:-)
  És ha jövőre is lesz ilyen, komolyan annyi bejegyzést fogok írni, ahányadik héten járunk.:P

  VálaszTörlés
 4. http://moly.hu/tagok/tothmozerszilvia2011. augusztus 22. 23:15

  Én sajnos későn kapcsoltam (tegnap vettem észre a kihívást - meg egyáltalán a kihívás opciót), de nagyon bánom, hogy lemaradtam (baglyos plecsni, jaj!). Még játszunk majd ilyet! :)

  VálaszTörlés
 5. Kedves Szilvi(a), majd meglátjuk ;).

  VálaszTörlés
 6. Az emberek már csak ilyenek: lusták :D Persze vannak üdítő kivételek, pl. Te, kedves Andiamo, aki fáradtságot, idegeskedést és agyalást nem sajnálva, létrehoztál egy eseményt, ami ~100 embert mozgatott meg hetente, szerintem ennél is többen olvasgatták az elkészült posztokat... Szeretném ezt megköszönni Neked.

  VálaszTörlés
 7. Ez aranyos, hogy megköszönted :) Amikor valójában Téges illet a legnagyobb köszönet :) (Szóval, nekünk kéne megköszönni.) Így köszönöm én is :)

  VálaszTörlés
 8. Kedves Ani és Róka, köszönöm Nektek, de ahogy a felsorolást is látjátok, a köszönet Őket is megilleti, mert amikor könyvet kértem Nektek, nem küldtek el azzal, hogy "továbbítom az illetékesnek a kérést", hanem rögtön igent mondtak :).

  VálaszTörlés
 9. Én Neked szeretném megköszönni, hogy levezényelted ezt az egészet! Köszönöm, hogy részt vehettem! És köszönöm, hogy olyan sokat fáradoztál értünk!
  Éljen az OLVASÁS! Na, meg a Világbéke is! :D

  VálaszTörlés
 10. :$
  Látom, Drága, most nem maradt le a lényeg! ;)))

  VálaszTörlés
 11. Én épp az imént írtam egy szöszt a blogomba szintén Garfield kíséretében:) Nem keresek kifogást, így alakult, de nagyon sajnálom. Köszike, hogy megcsináltad. Jó újra itt nálad:)

  VálaszTörlés
 12. Pont az előbb írtam a blogodban kommentet ;). Örülök, hogy újra itt vagy és semmi baj :).

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A hozzászólás cenzúrázatlan, és egyet nem érteni bármikor lehet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerűek a héten

Egy valóban csodálatos Júlia

A legutóbbi megjelenésekor már szemeztem Kertész Erzsébet Jósika Júliáról szóló regényével, de végül csak nemrég került be a gyűjteményembe.
A könyvről csupán annyit tudtam, hogy Podmaniczky Júliának állít emléket, aki nyolc évet várt, hogy feleségül mehessen Jósika Miklós íróhoz, majd az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Brüsszelbe menekültek, ahol Júlia csipkeboltot nyitott.

De ez a regény jóval több ennél. Már az elején teljesen magával ragadott, olyan jó volt elmerülni benne.

A Podmaniczky család az édesapa, Károly halála után költözött aszódi birtokukra. Itt él özvegye és egyben második felesége, Elise asszony öt gyermekükkel (Júlia, Eliza, Frigyes, Ármin és Marie) és a személyzettel.

Édesanyjuk - egy szász miniszer lánya - nagyon szigorú a gyermekeivel, a legfontosabb számára, hogy a külvilág előtt  a tökéletes család látszatát és a lányok feddhetetlenségét mutassa. Júlia immáron évek óta a kor ünnepelt írójának, Jósika Miklósnak jegyese. Az író ugyanis nős, é…

A téli tücsök meséi

Amikor újra esni kezdett a hó, megkerestem ezt a meseregényt, hogy a legmegfelelőbb körülmények között végre megismerkedjem a téli tücsök meséivel.

   A téli tücsök valójában nyári tücsök volt, de amikor a szigetre - ahol élt - megérkezett néhány ember, a tücsök belebújt a terepszínű hátizsák bal zsebébe és így került mostani lakhelyére, a szobába.
   A tücsök mindennap kimászik a hátizsák bal zsebéből - ami gyengülő zsályaillatot áraszt -, felugrik a székre, onnan az asztalra, majd az ablakpárkányra. Kint csak a havas táj látványa fogadja és ekkor bent felfedezi az asztalon álldogáló írógépet. Mindennap felugrik egy-egy billentyűjére, a befűzött papíron megjelenik egy betű, ami a tücsköt egy-egy, a szigeten történt eseményre emlékezteti. Ekkor leugrik az asztalról a székre, onnan a  földre, elsétál a zöld heverőre, felugrik rá, fel és alá kezd sétálgatni és közben emlékezik.

   A meseregényben tizenhat mesét olvashatunk, melyből tizenöt a tücsök egy-egy visszaemlékezése. Megisme…

" Radnaynak lenni feladat, kötelesség"

(...) De itt, itt minden más. Itt nem lehet olyan mélyre ásni, hogy ne forduljon ki a rögök közül egy rég porladó Radnay, de genere Gyana. Uramisten, még ezt is számon tartják! Hogy Árpáddal együtt lépték át a Kárpátokat! Mit mondhat ezek után? Mit, amikor ebben a történetben a Hunyadiak, Báthoryak, Bethlenek meg Bocskaiak mind régi ismerősökként szerepelnek, és olyan Radnayak tetteiről hallhat, akik Rákóczi vagy Kossuth mellett álltak, buktak és haltak? Kész csoda, hogy még mindig van eleven Radnay! Ennyi összeesküvés, véres összecsapás, rokongyilkosság, árulás, merénylet számolatlan hősi halál után. Száműzetés Rodostóban, börtön Bécsben, fogság Kufsteinben, bujdosás török földön... És mégis, mindig akadt olyan sarja a családnak, aki utódokat nemzett, valahogy felnevelte őket, és továbbadta a nevet, meg valami mást is: büszkeséget, elszántságot, erőt, vakmerőséget és tébolyt. És közben végig itt maradtak, ezen a földön. Vagy ha el is távoztak egy időre, mindig hazatértek, ha másként …

A csokoládé sötét oldala

Mióta megláttam néhány hónapja, hogy előbb-utóbb jön a folytatás, tervben volt, a második rész újraolvasása. Elvégre nem árt, ha frissek lesznek az emlékeim. Ráadásul elég régen volt már, amikor három éve a nyári szünetben először került a kezembe.

    Ahogy elkezdtem az olvasást, újra magával ragadott. Azt hiszem, most jobban időzítettem, hiszen az első dátum a regényben október 31. csütörtök.

     Október 31-én ismerkedhetünk meg Zozie de l' Alba-val, aki emberek életét lopja el. Zozie ugyanis árgus szemekkel vizslatja már elhunyt emberek postaládáját, melyeknek egyszerűen elemeli a tartalmát és felbontja, amit bennük talál. Nem is gondolnánk, hogy egy-egy postaláda micsoda kincseket tartogat Zozie számára! Elég neki egy bankszámlakivonat vagy egy számla, és voilà, már meg is van az új neve, az új élet, amit megkaparinthat.
Éppen egyik korábbi személyiségének nyomait igyekszik eltüntetni, amikor útja a Montmartre-ra vezet, ahol megpillant egy kamaszlányt egy chocolaterie e…

¿Le puedo ayudar en algo?

Még a tavasz folyamán fedeztem fel ezt a könyvecskét, mely a spanyol üzleti kommunikáció világával ismerteti meg az olvasót. Rákerestem a kiadó honlapján, ahova néhány oldalt fel is töltöttek belőle, amelyek meggyőztek, így gyorsan meg is rendeltem, mielőtt az Alexandra végleg bezárta volna a bazárt.

A könyv a Langenscheidt Kiadónál megjelent változat magyar átdolgozása.
Az elején megismerjük a spanyol hivatalos levelezés általános tudnivalóit, majd azok kötelező és lehetséges elemeit. Magyarul a levél megnevezését, a feladó adatait, a megszólítást, a tárgyat, a dátumot, a bevezető és a záróformulákat, illetve a köszönési formákat.

Ezt követik az ügyintézés, a szállítás, fizetés, reklamáció, késedelem, a meghatalmazás hasznos kifejezései, majd részletesen kitér a telefonbeszélgetésekre.

Majd következnek a a vendéglátás, csevegés, utazás, autókölcsönzés, jelentkezés/visszaigazolás, meghívás, jegyzőkönyv és egyéb, a titkárságokon (az irodai életben) előforduló hasznos kifejezések, monda…

Vers hétfőn

Rainer Maria Rilke: Spanyol táncosnő Fordította: Kosztolányi Dezső
Akárcsak a most gyujtott kénesgyujtó
vonaglik és sziporkázik fehéren,
majd szétcikáz: - úgy kezdi lázra-bujtó
fényes táncát, közel nézők körében,
forrón, hamar, majd széles tánca ráng.

És azután már csupa-csupa láng.

Hajába kap egyszerre a falánk
fény és ruháját is a tűzbe dobja,
föllángol az égésnek csóvalobja
s belőle mint a kígyó megriadva,
csörögve szisszen két mezítlen karja.

S aztán: kevés is már a tűz neki,
markába fogja, szerteszét veti
uralkodón és nézi: ott a földön
toporzékol, dühöngve és üvöltőn
és nem akar elülni lenn a porba. -
De gőgösen a biztos győzelemtül
mosolygó arca a magasba lendül
és kis, kemény lábával eltiporja.Mától Adventig főleg olyan költőktől hozok verseket, akik már régen kerültek sorra, illetve, akiket nem, vagy kevésbé ismertem, hogy együtt okosodjunk. Remélem, másnak is sikerül olyan gyöngyszemekre bukkannia köztük, mint nekem, míg összeválogattam őket.

Vers

Bízz magadban! - Önértékelés, önelfogadás, önbecsülés

Már a megjelenésekor kíváncsi lettem erre a könyvre, de talán jobb is, hogy csak a napokban sikerült elolvasni.

   A fülszövegben is rögtön arról olvashatunk, hányan szenvednek önbizalomhiányban, és bár sokan magabiztosnak tűnnek, valójában az csak a felszín, ami alatt egy rendkívül törékeny és sérülékeny önbecsülés rejtőzik. Az általam már két ismert szerző mellett három újjal is megismerkedtem, és elégedetten csuktam be a kötetet.
Figyelem, hosszú bejegyzés lesz! (Tegnap véletlenül tettem közzé, pedig még volt rajta mit csiszolni.)

Kádár Annamária fejezete nyitja a könyvet, aki a személyes tapasztalatai mellett, idézeteket is megoszt velünk. Megismertet a Johari-ablakkal, ami négy területre osztja a személyiségünket: a nyílt terület vagy az aréna, ahol mindazon képességünk, tulajdonosságunk található, mellyel tisztában vagyunk és a kifelé is megmutatjuk. A rejtett tartományban azon képességeink rejtőznek, melyeket ismerünk, de elrejtünk a környezetünk elöl. A Vak-Én mögött azon …

"Ha divatos akarsz lenni, elegendő meztelenkedned..."

A megtévesztő címmel ellentétben a Magánélet sorozat második kötetéről lesz szó, mely a Napóleon korabeli emberek mindennapjaiba kalauzol bennünket.

Ez a kötet is négy nagy témakört ölel fel, melyekben alaposan megismerhetjük a 19. századi franciák életét. Mindazt, ami a történelem tankönyvekből kimaradt.

A Család és erkölcs fejezetben rögtön megtudjuk, hogy az 1804-ben hatályba lépet Code civilben (azaz polgári törvénykönyvben) rögzítették, hogy a nő nem egyenlő a férfival. Már ezt a részt olvasva örültem, hogy nem abba a korba születtem, ugyanis a nők jogai szinte a nullával voltak egyenlőek. Nem is beszélve arról, hogy még ostobáknak is tartották őket!

A szokásoknak megfelelően a szülők választottak megfelelő párt a gyerekeiknek, mondván a szerelem úgyis elmúlik, az anyagi biztonság jóval fontosabb alapon.
Ám már ekkoriban is léteztek házassági hirdetések a lapokban, melyek szövege szinte megegyezett azokkal, melyeket ma is olvashatunk. Sőt, létezett a Világi Iroda is, ahol egy ház…

Joanne Harris: Egész évben karácsony - első benyomások

Sokakhoz hasonlóan én is megörültem, amikor egy hónapja megláttam ezt a kötetet az előrendelések között, és egy kisebb gondolkodási idő után a virtuális kosaramban landolt, majd csak várni kellett a megjelenésre és a kiszállításra. Volt is örömködés, amikor megérkezett vele a futár, aztán jött a feketeleves megvilágosodás:
ebbena kötetben véletlenül sem a Karácsony köti össze a novellákat, de nem ám! Úgyhogy Kedves Olvasó/Leendő Vásárló, ha úgy gondolta eddig, jó lesz karácsonyi alapozásnak, nagyot tévedett!
A könyv ugyanis az írónő A Cat, a Hat and a Piece of String (Egy macska, egy kalap és egy darab/kevés madzag) c. kötetének fordítása, melynek címében sehol sem szerepel a Karácsony szó. És az eredeti borító sem éppen karácsonyi hangulatot áraszt:

 Ulpius-ház, 2013                               Corbis, 2012      348 oldal                                          288 oldal
  Viszont az Ulpius sem hülye, ha már valaki nem harap az erotikus gyöngyszemekre, majd fog egy karácsonyi köt…

Szederbor

Annak idején azt írtam erről a regényről, hogy nem tetszett annyira, mint az addig olvasottak Joanne Harristől, de egyszer újraolvasom majd. Mivel az elmúlt hetekben  valaki mindig kereste a regényt, így elhatároztam, hogy beváltom az ígéretemet és újra elővettem a Szederbort.

    Jay Mackintosh évekkel ezelőtt gyerekkori élményeit felhasználva írta meg Földialma Joe c. regényét, mellyel egycsapásra híres lett. Rajongói azóta is várják az új könyvét, de ő álnéven sci-fikkel örvendezteti meg az olvasókat, ami bár anyagi jólétet jelent a számára, tudja, hogy nem ebben a műfajban érzi otthon magát.

   Öt éve él a barátnőjével, Kerry-vel egy londoni lakásban, aki egy esetleges új regény sikerének reményében eltűri minden szeszélyét. De egy márciusi napon, egy, a postával érkezett ingatlanhirdetés mindent megváltoztat: Jay megpillant egy franciaországi kis házat, éppen olyat, amilyenről a Földialma Joe-t ihlető egykori öreg bányász, Joe mesélt neki annak idején. Azonnal dönt: ez a ház…