Ugrás a fő tartalomra

Egy parázna könyvapáca vallomásai

             Az egész kb.: 20 évvel ezelőtt kezdődött. Amikor iskolás lettem, Anyukám elkezdte beszerezni a lehetséges kötelező olvasmányokat. Akkor indult útjára ismét az Európa Diákkönyvtár sorozata, aminek első darabjai közül egy-kettő felkerült az én polcomra is. Azóta is mondogatom, hogy hörcsögnek neveltek, így ne csodálkozzanak, hogy az utolsó fillérjeimet is könyvre költöm.
           Ahogy teltek-múltak az évek, persze a kötelezőkön kívül más könyveket is kaptam. Viszont, mihelyst megkaptuk a következő évi kötelezők listáját gimiben, valaki mindig felkerekedett a listával és járta a könyvesboltokat. Az első igazán komoly zsákmányom 16 éves koromban a Magyar Értelmező Kéziszótár volt, amit kb. 3000-4000 Ft-ért vettem, pedig pólót akartam eredetileg venni. Jöttem is vele haza nagy boldogan, hogy most már ilyenem is van.

    Persze könyvtárba is jártam általánosban, onnan is szinte zsákszámra hoztam a könyveket (bevallom, sokat nem is olvastam el közülük :$), de gimiben már inkább a boltokat látogattuk, csak akkor mentünk a könyvtárba, ha egy-egy könyv beszerezhetetlen volt (pl.: A nyomorultak 10 éve). A könyvtárnak is van egyfajta hangulata, de mindig is utáltam, ha valaki belefirkált, aláhúzott valamit egy-egy könyvben, így inkább ami olyan volt, összegyűjtöttem rá a pénzt és megvettem.

   Gimiben valamelyik évben heti egy lyukas órám volt, olyankor az egyik osztálytársammal elmentünk a könyvesboltba, és nem egyszer nem üres kézzel  távoztam. A boltos néni is támogatta a mániám, elvégre csak jobb, ha azok a kötelezők otthon csücsülnek a polcon és amikor kell, csak leveszi őket az ember lánya. Tegyük hozzá, hogy akkoriban még nem volt mindenkinek számítógépe, nemhogy internete.

    Az első igazi sorozatot, a PopulArt füzeteket a '90-es évek közepén szereztük be. Aki nem ismerné, 126 darabból áll és ezek közt is számos kötelező megtalálható, azért is született meg. A sorozat kb.: 25-30 kötetenként jött bizonyos időközönként a könyvtárba, és az egész sorozat került 5000 Ft-ba. Emlékszem, többször is lemondtuk, aztán a végén csak megvettük és nem is bánom, mert a későbbiekben sok mindent megtaláltam köztük és ezeket a füzetkéket szívesen olvastam, nem tűntek olyan terjedelmesnek benne a művek, mint a már említett Diákkönyvtár sorozatban például.


    A sorozatfüggőségeim odáig fajult, hogy a mai napig, ha egy könyvnek van Diákkönyvtáras (Európás vagy Talentumos) kiadása, inkább azt veszem meg, mert olcsóbb. Igen, sóher vagyok, de csak erre futja.

   Gimis voltam, amikor a Talentum Kiadó megjelentette a Millenniumi Könyvtár sorozatát. Ennek is több mint 100 kötete volt, nekem csak néhány van meg belőle és sajnos a sorozat sem kapható, legfeljebb antikváriumokban. 

 Öt éve kezdődött a Joanne Harris-mániám, azóta kettő és a szakácskönyvek kivételével minden regényét beszereztem, tavaly Philippa Gregory Boleyn-Tudor sorozatát szerettem meg és a múlt héten lett teljes a sorozat.

    Sokan tudják rólam, hogy beleszerelmesedtem tavaly szeptemberben az új Francia históriába (milyen jól mutat majd a polcon :P), ami anyagi okok miatt még elég foghíjas, de egyszer úgyis meglesz mind a 13 kötete. Egyébként a Merle-életműból már csak az Állati elmék és a Moncada hiányzik.

    Néhány éve rábukkantam Alberto Moraviatól A római lányra, ami szintén nem egy könnyed olvasmány, és később beszereztem az egész sorozatot belőle. Természetesen az Európa Moravia sorozatáról van szó.
Aztán megjelent az Imprimatur és mondanom sem kell, újabb hörcsögölési kór ütötte fel a fejét, bár még egyik részt sem olvastam :$. Mea culpa :$.


    Én bizony szeretem a Magvető Fehér Holló Könyvek sorozatát, ráadásul jó néhányhoz mostanság potom áron hozzá lehet jutni.

    Hamarosan érkezik Proust Az eltűnt idő nyomában sorozatának 2. és 3. része, már csak az elsőt kell beszerezni, hogy az a sorozat teljes legyen, ill. a további részek közül az 5. van meg. Így nem kell magyaráznom, miért nem olvastam még ezt a sorozatot sem :$.
Végül pedig a másik két büszkeségemmel zárom a sort, mert Mario Vargas Llosat (OlvasóMókus kinevezett a Molyos Nagykövetasszonyának és már Őt is "megtérítettem" :P) és Virginia Woolfot nem olyan sokan olvasnak. A gyűjteményem tőlük is eléggé hiányos még, de majd egyszer és ugyanez vonatkozik a Szabó Magdára is :).


   A könyvek szinte heti rendszerességgel költöznek arrébb vagy máshová.Több polcom van, az egyiken csak a szépirodalom van és ábécérendben sorakoznak rajta a könyvek, kivétel, ha egy szerzőnek több kiadónál is megjelent műve, így az egyik kiadótól származó regényei egymás mellé kerülnek. A sorozatok természetesen sorrendben követik egymást, nehogy összekeveredjenek.

   Talán sokaknak most felcsillan a szemük, de jó tudni rólam, hogy évek óta nagyon irigy pulyka vagyok és egy kezemen meg tudom számolni, ki az a néhány ember, akinek kölcsön merem adni a drága pénzen megvett könyveimet, ugyanis régebben kaptam már vissza Diákkönyvtáras könyvemet úgy, mintha a kutya szájából szedték volna ki. Ahogy Anyukám már évek óta megmondta: vegye meg más is, van még a boltban. 
Megjegyzések

 1. Hasonló az ízlésünk :D - Virginia Woolf, Joanne Harris. A Fehér Holló sorozatból nekem is megvan Wilde könyve :D, és pont a múlt héten rendeltem meg a lírából A titokzatos birtokot 400ft-ért :D
  És én se szoktam kölcsönadni senkinek a könyveimet, egy-két kivétellel (ez tetszik: vegye meg más is, van még a boltban. )
  Szép gyűjtemény, csak így tovább! :))

  VálaszTörlés
 2. Igen ;)). Csak részleteket hoztam a hörcsögölésből és a Lírában akad még 1-2 másik Fehér Holló könyv ennyi pénzért ;).
  Anyukám még azt mondta, ha mi megvettük, más, akinek a bőre alatt is pénz van kb., pláne meg tudná venni.
  Köszi ;))).

  VálaszTörlés
 3. De szépen sorakoznak könyveid! Ha ilyesmit látok, elszorul a szívem, hogy ez enyémek meg otthon duzzognak, mert nincs, aki foglalkozzon velük:)
  Én is inkább vásárolok, könytvárba sosem jártam, kivéve a főiskolás időszakot, de akkor sem vittem túlzásba. Jó érzés magamnak tudni a könyveket.

  VálaszTörlés
 4. Köszi ;).
  De gondolatban biztosan tudják, hogy foglalkozol velük ;).
  Bizony, jó is hörcsögnek lenni és nézegetni őket a polcon, simogatni, szagolgatni :).

  VálaszTörlés
 5. Nagyon elégedett vagyok az elnevezésemmel, és gratulálok, ezentúl még több pornós találatot fog kapni a blogod:DD
  Én már az ehavi cölibátust is megszegtem:$ [észrevetted, milyen sűrűn használjuk ezt az emotikont könyvvásárlással kapcsolatban?], amikor a Lírában négy akciós könyvet vettem.
  A nyomorultak engem is megszívatott, kötelező olvasmány volt, jó sokára sikerült beszerezni...
  A Diákkönyvtáros sorozatból az én anyukám is így szerzett be jópár könyvet, és annyira jó érzés volt, hogy csak felnyúltam a polcra és olvashattam, nem kellett külön a könyvtárba rohangálni, ahonnan persze, hogy kivették az összes példányt.
  Jaj, a Milleniumi Könyvtár annnnnyira szép kis sorozat, egyetlen példányom van, 200 Ft-ért vettem a Lírában Kosáryné Filoménáját. Nagyon fájlalom, hogy nem lehet kapni a többi könyvet:(
  Najó, befogom a szám, inkább megírom a saját postomat, bocsi a hosszúságért:$

  VálaszTörlés
 6. Köszönöm, Drága! :D
  Látod, ezért nem fogadtam erre a hónapra cölibátust :P. Lassan elkopik a billentyűzetről a :$.
  A nyomorultakat kölcsönkaptam és 2 éve sikerült egy Lazis Könyvmaratonkor sajátot venni.
  Ugye, milyen jó volt, hogy nem kellett a háborús könyvtári példányt olvasni?
  A Filoménát múlt héten rendeltem meg a Lírában :P, régről az Úri muri, a Noszty fiú és a Tanár úr, kérem van meg belőle. Sajnálom, hogy zsengébb koromban nem startoltam rá arra a sorozatra :(.
  Ugyan, most meggyóntad az újabb cölibátusszegést, érthető, hogy nem írhattad e 2 sorban ;).

  VálaszTörlés
 7. Nekem A nyomorultakból a vászonkötéses Európa kiadás van, jó az:)
  Ja, én is sajnálom, még arra is emlékszem, melyik polcon voltak a Szandiban... talán az a baj, hogy keveset nyomtak belőle?

  VálaszTörlés
 8. A lényeg, hogy megvan ;).
  Nem tudom mi lehet velük a baj, Az Animaren talán akad még 1-2 belőlük, ott találtam A tündérlaki lányokat is és csak ebben a sorozatban jelent meg.

  VálaszTörlés
 9. Update: most látom, hogy milyen kellemesen nyárias a fejléced. Tetszik!:)

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A hozzászólás cenzúrázatlan, és egyet nem érteni bármikor lehet.
A blog menüje (címkék, bejegyzések, bloglista stb.) fent, a Keresés melletti három csíkra/sávra kattintva érhető el.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerűek a héten

A téli tücsök meséi

Amikor újra esni kezdett a hó, megkerestem ezt a meseregényt, hogy a legmegfelelőbb körülmények között végre megismerkedjem a téli tücsök meséivel.

   A téli tücsök valójában nyári tücsök volt, de amikor a szigetre - ahol élt - megérkezett néhány ember, a tücsök belebújt a terepszínű hátizsák bal zsebébe és így került mostani lakhelyére, a szobába.
   A tücsök mindennap kimászik a hátizsák bal zsebéből - ami gyengülő zsályaillatot áraszt -, felugrik a székre, onnan az asztalra, majd az ablakpárkányra. Kint csak a havas táj látványa fogadja és ekkor bent felfedezi az asztalon álldogáló írógépet. Mindennap felugrik egy-egy billentyűjére, a befűzött papíron megjelenik egy betű, ami a tücsköt egy-egy, a szigeten történt eseményre emlékezteti. Ekkor leugrik az asztalról a székre, onnan a  földre, elsétál a zöld heverőre, felugrik rá, fel és alá kezd sétálgatni és közben emlékezik.

   A meseregényben tizenhat mesét olvashatunk, melyből tizenöt a tücsök egy-egy visszaemlékezése. Megisme…

Egy valóban csodálatos Júlia

A legutóbbi megjelenésekor már szemeztem Kertész Erzsébet Jósika Júliáról szóló regényével, de végül csak nemrég került be a gyűjteményembe.
A könyvről csupán annyit tudtam, hogy Podmaniczky Júliának állít emléket, aki nyolc évet várt, hogy feleségül mehessen Jósika Miklós íróhoz, majd az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Brüsszelbe menekültek, ahol Júlia csipkeboltot nyitott.

De ez a regény jóval több ennél. Már az elején teljesen magával ragadott, olyan jó volt elmerülni benne.

A Podmaniczky család az édesapa, Károly halála után költözött aszódi birtokukra. Itt él özvegye és egyben második felesége, Elise asszony öt gyermekükkel (Júlia, Eliza, Frigyes, Ármin és Marie) és a személyzettel.

Édesanyjuk - egy szász miniszer lánya - nagyon szigorú a gyermekeivel, a legfontosabb számára, hogy a külvilág előtt  a tökéletes család látszatát és a lányok feddhetetlenségét mutassa. Júlia immáron évek óta a kor ünnepelt írójának, Jósika Miklósnak jegyese. Az író ugyanis nős, é…

A csokoládé sötét oldala

Mióta megláttam néhány hónapja, hogy előbb-utóbb jön a folytatás, tervben volt, a második rész újraolvasása. Elvégre nem árt, ha frissek lesznek az emlékeim. Ráadásul elég régen volt már, amikor három éve a nyári szünetben először került a kezembe.

    Ahogy elkezdtem az olvasást, újra magával ragadott. Azt hiszem, most jobban időzítettem, hiszen az első dátum a regényben október 31. csütörtök.

     Október 31-én ismerkedhetünk meg Zozie de l' Alba-val, aki emberek életét lopja el. Zozie ugyanis árgus szemekkel vizslatja már elhunyt emberek postaládáját, melyeknek egyszerűen elemeli a tartalmát és felbontja, amit bennük talál. Nem is gondolnánk, hogy egy-egy postaláda micsoda kincseket tartogat Zozie számára! Elég neki egy bankszámlakivonat vagy egy számla, és voilà, már meg is van az új neve, az új élet, amit megkaparinthat.
Éppen egyik korábbi személyiségének nyomait igyekszik eltüntetni, amikor útja a Montmartre-ra vezet, ahol megpillant egy kamaszlányt egy chocolaterie e…

¿Le puedo ayudar en algo?

Még a tavasz folyamán fedeztem fel ezt a könyvecskét, mely a spanyol üzleti kommunikáció világával ismerteti meg az olvasót. Rákerestem a kiadó honlapján, ahova néhány oldalt fel is töltöttek belőle, amelyek meggyőztek, így gyorsan meg is rendeltem, mielőtt az Alexandra végleg bezárta volna a bazárt.

A könyv a Langenscheidt Kiadónál megjelent változat magyar átdolgozása.
Az elején megismerjük a spanyol hivatalos levelezés általános tudnivalóit, majd azok kötelező és lehetséges elemeit. Magyarul a levél megnevezését, a feladó adatait, a megszólítást, a tárgyat, a dátumot, a bevezető és a záróformulákat, illetve a köszönési formákat.

Ezt követik az ügyintézés, a szállítás, fizetés, reklamáció, késedelem, a meghatalmazás hasznos kifejezései, majd részletesen kitér a telefonbeszélgetésekre.

Majd következnek a a vendéglátás, csevegés, utazás, autókölcsönzés, jelentkezés/visszaigazolás, meghívás, jegyzőkönyv és egyéb, a titkárságokon (az irodai életben) előforduló hasznos kifejezések, monda…

"Ha divatos akarsz lenni, elegendő meztelenkedned..."

A megtévesztő címmel ellentétben a Magánélet sorozat második kötetéről lesz szó, mely a Napóleon korabeli emberek mindennapjaiba kalauzol bennünket.

Ez a kötet is négy nagy témakört ölel fel, melyekben alaposan megismerhetjük a 19. századi franciák életét. Mindazt, ami a történelem tankönyvekből kimaradt.

A Család és erkölcs fejezetben rögtön megtudjuk, hogy az 1804-ben hatályba lépet Code civilben (azaz polgári törvénykönyvben) rögzítették, hogy a nő nem egyenlő a férfival. Már ezt a részt olvasva örültem, hogy nem abba a korba születtem, ugyanis a nők jogai szinte a nullával voltak egyenlőek. Nem is beszélve arról, hogy még ostobáknak is tartották őket!

A szokásoknak megfelelően a szülők választottak megfelelő párt a gyerekeiknek, mondván a szerelem úgyis elmúlik, az anyagi biztonság jóval fontosabb alapon.
Ám már ekkoriban is léteztek házassági hirdetések a lapokban, melyek szövege szinte megegyezett azokkal, melyeket ma is olvashatunk. Sőt, létezett a Világi Iroda is, ahol egy ház…

" Radnaynak lenni feladat, kötelesség"

(...) De itt, itt minden más. Itt nem lehet olyan mélyre ásni, hogy ne forduljon ki a rögök közül egy rég porladó Radnay, de genere Gyana. Uramisten, még ezt is számon tartják! Hogy Árpáddal együtt lépték át a Kárpátokat! Mit mondhat ezek után? Mit, amikor ebben a történetben a Hunyadiak, Báthoryak, Bethlenek meg Bocskaiak mind régi ismerősökként szerepelnek, és olyan Radnayak tetteiről hallhat, akik Rákóczi vagy Kossuth mellett álltak, buktak és haltak? Kész csoda, hogy még mindig van eleven Radnay! Ennyi összeesküvés, véres összecsapás, rokongyilkosság, árulás, merénylet számolatlan hősi halál után. Száműzetés Rodostóban, börtön Bécsben, fogság Kufsteinben, bujdosás török földön... És mégis, mindig akadt olyan sarja a családnak, aki utódokat nemzett, valahogy felnevelte őket, és továbbadta a nevet, meg valami mást is: büszkeséget, elszántságot, erőt, vakmerőséget és tébolyt. És közben végig itt maradtak, ezen a földön. Vagy ha el is távoztak egy időre, mindig hazatértek, ha másként …

Joanne Harris: Egész évben karácsony - első benyomások

Sokakhoz hasonlóan én is megörültem, amikor egy hónapja megláttam ezt a kötetet az előrendelések között, és egy kisebb gondolkodási idő után a virtuális kosaramban landolt, majd csak várni kellett a megjelenésre és a kiszállításra. Volt is örömködés, amikor megérkezett vele a futár, aztán jött a feketeleves megvilágosodás:
ebbena kötetben véletlenül sem a Karácsony köti össze a novellákat, de nem ám! Úgyhogy Kedves Olvasó/Leendő Vásárló, ha úgy gondolta eddig, jó lesz karácsonyi alapozásnak, nagyot tévedett!
A könyv ugyanis az írónő A Cat, a Hat and a Piece of String (Egy macska, egy kalap és egy darab/kevés madzag) c. kötetének fordítása, melynek címében sehol sem szerepel a Karácsony szó. És az eredeti borító sem éppen karácsonyi hangulatot áraszt:

 Ulpius-ház, 2013                               Corbis, 2012      348 oldal                                          288 oldal
  Viszont az Ulpius sem hülye, ha már valaki nem harap az erotikus gyöngyszemekre, majd fog egy karácsonyi köt…

A titkokkal teli ládika - Tegnap, ma, holnap

Amikor felfedeztem az előrendelések között Sophia Loren tavaly, a 80. születésnapjára megjelent önéletrajzi könyvét, rögtön kíváncsi lettem rá, és közben azon kezdtem gondolkodni, mit is tudok róla? Be kellett látnom, hogy nem sokat, és - sajnos - csak nagyon kevés filmjét láttam.
    Így nagyon örültem, hogy már a megjelenés előtt elolvashattam a Tegnap, ma, holnapot, ami már most biztosította a helyét Az idei év legjobb könyvei címet viselő listámon.

    A karácsonyi készülődés mindenhol izgalmas és várakozással teli, különösen, ahol gyerekek is vannak. Így december 23-án, miközben Sophia Loren a Szentestére készülődik, és megérkezik négy kis unokája, akik mesét néznek, a nagymama ezen az estén visszagondol az életére. Előkerül egy sötét fadoboz, mely az emlékezés hullámait indítja el a benne rejtőző táviratok, levelek és fényképek által.

Amikor az életemre gondolok, meglepődöm azon, hogy mindez valóban megtörtént. Egy nap felébredek és rájövök, hogy csak álmodtam. Nem …

Szederbor

Annak idején azt írtam erről a regényről, hogy nem tetszett annyira, mint az addig olvasottak Joanne Harristől, de egyszer újraolvasom majd. Mivel az elmúlt hetekben  valaki mindig kereste a regényt, így elhatároztam, hogy beváltom az ígéretemet és újra elővettem a Szederbort.

    Jay Mackintosh évekkel ezelőtt gyerekkori élményeit felhasználva írta meg Földialma Joe c. regényét, mellyel egycsapásra híres lett. Rajongói azóta is várják az új könyvét, de ő álnéven sci-fikkel örvendezteti meg az olvasókat, ami bár anyagi jólétet jelent a számára, tudja, hogy nem ebben a műfajban érzi otthon magát.

   Öt éve él a barátnőjével, Kerry-vel egy londoni lakásban, aki egy esetleges új regény sikerének reményében eltűri minden szeszélyét. De egy márciusi napon, egy, a postával érkezett ingatlanhirdetés mindent megváltoztat: Jay megpillant egy franciaországi kis házat, éppen olyat, amilyenről a Földialma Joe-t ihlető egykori öreg bányász, Joe mesélt neki annak idején. Azonnal dönt: ez a ház…

Keserédes történetek

Decemberben már megírtam a véleményem, miután megérkezett a futár a novelláskötettel és néhányat elolvastam belőle. Bár az a vélemény csak az első benyomásokra korlátozódott, de azok mellett sem mehettem el szótlanul, elvégre a mai világban a többség kétszer is meggondolja, mire ad ki pénzt.

   Akkor félretettem a kötetet, ahogy annak idején a Bársony és keserű mandulát is, és a mai napig sem tudom megmondani, miért. Talán mert nem a megszokott Joanne Harrisszel találkoztam a lapokon, és furcsa volt, hogy az írónő egy másik arcát mutatja nem egy novellájában. A napokban viszont rájöttem, hogy hiányzanak Joanne Harris írásai, és teljesen mindegy, melyik oldala dominál az adott novellájában. Elő is vettem a kötetet és ott folytattam, ahol januárban abbahagytam.

     A novellákból nem a Csokoládéból jól ismert hangulat árad, hanem nem egyszer egy olykor gonosz, csipkelődő hang szövi a történet szálait. A címadó történet és annak folytatása - ahogyan már korábban is írtam - egyáltal…