2011. május 16., hétfő

Örömködés

               Imáink meghallgatásra találtak a Helikon Kiadónál is és nemcsak a Vértelenül, hanem a Tengeróceán is újra a boltok polcaira kerül! Egyelőre a Bookline-on fedeztem fel őket, de a napokban, a többi webáruházban és könyvesboltban is kapható lesz ;). Bevallom, még nem olvastam semmit az írótól, de itt az idő, hogy egy jó kis akció keretében majd elkezdhessem. Elvégre olasz íróról van szó ;).


Sok-sok évvel, talán másfél századdal ezelőtt, hajótörést szenved egy vitorlás hajó. Legénységének és utasainak egy része megmenekül, tengernyi szenvedés árán. Egy hétszobás tengerparti kis szállodában különös vendégek gyűlnek össze. A természetben fellelhető határokat - most a tenger határait - kereső tudós; a tengert tengervízzel megörökítő festő; a titokzatos tengerész; a túlérzékenységéből gyógyulást a tengernél kereső lány - a szállodát pedig egy tízéves gyerek vezeti. Mintha mindnyájan a tenger hívásának engedelmeskednének, oly véletlenül és oly szükségszerűen találkoznak e házban, mint Thornton Wilder szereplői a Szent Lajos király hídján.

Alessandro Baricco: Tengeróceán
Fordította: Székely Éva
Helikon Kiadó, 2011
2690 FtAlessandro Baricco olasz író harmadik könyvét tartja „kezében” a magyar olvasó. A Selyem és a Tengeróceán után itt a Vértelenül.Hasonlít is, meg nem is az elődeire. Romantikus történet olyan szikáran előadva, hogy hihetetlen feszültséget tud kelteni. Ez ad a látszólag egyszerű kijelentő mondatoknak szivárványos ragyogást. Nagy-nagy emberi szomorúság árad a romantikus történetből, ami több az emberek iránti sajnálatnál – az emberiség iránti sajnálat süt a regényből. Minden szereplőt valami determináltság mozgat. Nem akarja csinálni, amit csinál, mégis csinálja. Íme az ember. Ecce homo.Alessandro Baricco: Vértelenül
Fordította: Székely Éva
96 oldal
Helikon Kiadó, 2011
1990 Ft 


Remélhetőleg hamarosan az Európa Kiadó is megörvendeztet bennünket, Bogassal ugyanis nagyon szeretnénk, ha 12 év után újra kiadnák Molnár Ferenc színműveit a Dráma sorozatban. Múltkor írtam a kiadónak, bár nem tudom, miért hitték azt, hogy tőlük akarom megvenni a könyvet, de a lényeg, hogy ígéretet kaptam, hogy továbbítják a vezetőség felé a kérést. Reménykedjünk. Csak csendben jegyzem meg, jövőre lesz Molnár Ferenc halálának 60. évfordulója, ami jó kis alkalom lenne, hogy ismét a boltokba kerüljön a könyv, mert még az antikváriumokban sincs.

 A huszadik századi magyar dráma nagymesterének gazdag életművéből öt színpadi művet vettünk fel kötetünkbe: Az ördög-öt, a Liliom-ot, A hattyú-t, Az üvegcipő-t és az Olympiá-t.
Válogatta, szerkesztette és a jegyzeteket írta Világos Beatrix.
"Molnár Ferenc kitűnő, érdekes író. Nevét már az irodalomtörténet tábláira vésték, itthon és külföldön, s mégsem lehet őt osztályozni, művészi eszközeit illetően sem.
Realista? Szereti a valóságot, az aprólékosságig, szeme észrevesz, fontosnak lát egy porszemet is, mint valami górcső, de azért a nagy tényeket sokszor elhanyagolja, egyáltalán nem realista. Ahhoz nagyon lírai, lázas. Impresszionista? Kedveli az esetlegest, az események szeszélyét, a könnyű, finom szellemet, de azért nem impresszionista. Ahhoz túlontúl érzéki. Szimbolista? Sok jelképpel él, minden darabjában, de nem szimbolista. Ahhoz igen felbontott, világos, beszédes.
Mindegyik irányból van benne egy csipetnyi, s ezek az elemek barokk tarkasággal elegyülnek művészetében...
A legjobbak, kik megjelölték méltó helyét a mai drámaírók között, szeretik hangsúlyozni, hogy sohasem a rajz az erőssége, hanem a szín, mely a rajz tétova vonalait elmossa. Alakjai emlékeztetnek azokra a finom képekre, melyeknek arcuk egy folt, ruhájuk egy regényesen izzó felület, alatta azonban nincs sem csont, sem hús. Furcsán hangzik, de cáfolhatatlan igazság, hogy az a drámaíró, kinek most nem is egy világrész tapsol, sohasem biztos vonalvezetéssel, drámai fejlesztéssel tűnt fel, hanem azzal a tündöklő bűvészettel, mely ennek hiányát elfelejti."
Kosztolányi Dezső (A Kiadó honlapján lévő leírás)

Molnár Ferenc: Színművek
492 oldal
Európa Kiadó, 1999
1600 Ft
Share:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a látogatást.
A hozzászólás cenzúrázatlan, és egyet nem érteni bármikor lehet.