Ugrás a fő tartalomra

Május - Franciaország és a család jegyében

    Ezennel lehull a lepel a titokról és elárul, milyen tematikát eszeltem ki erre a hónapra. Természetesen először a két elmaradt könyvemről a Kőbe zárt fájdalomról és a Tánc az akasztófa alatt-ról fogok írni, aztán indul hivatalosan a mandula ;). Ha minden igaz, jövő pénteken jelenteti meg az Európa Kiadó is Vámos Miklóstól az Apák könyvét, amiről már annyi jót olvastam és hallottam a kedves Molyocskáktól, hogy nem bírtam magammal és előrendeltem. Mivel a könyv bemutatója 5-én lesz, így ezzel a könyvvel nem fognak csúszni és pénteken mehetek érte a boltba :P. Ezzel máris megvan egy kiszemelt a családi könyvek közül ;).

A hónap további kiszemeltjei:


A képet kb.: 2 hete gyártottam, azonban az e heti beszerzésnek hála további könyvekkel bővült a lista. Csendben megjegyzem, hogy a kiszemeltek között egyetlen recenziós példány sincs.

Lássuk hát a medvét, akarom mondani az olvasandókat:

Alexandre Dumas: A régens lánya - ez könyv rögtön megfelel mindkét kritériumnak, hiszen francia és családi kapcsolat is van benne. Szégyellem magam, hogy nem olvastam még Dumas-t, a Monte Cristo egyébként szerepel a Várólista Light-omon, éppen ezért. De egy több mint 1000 oldalas könyvre fel kell készülni lelkileg :P, így A régens lányával fogok bemelegíteni ;).

Május 20-án lesz Balzac születésnapja, így a Molyos eseményhez csatlakozva olvasom el a Kurtizánok tündöklése és nyomorúsága c. regényét. Harmadikban a Goriot apó volt kötelező, amit szerettem, viszont azóta Balzac-kal is elkerültük egymást :$.

A Malevil-ről is sok szépet és jót hallottam, nem véletlenül került fel a Várólista Lightra és Heloise-nak is megígértem ;).

Mario Vargas Llosa-t egyszerűen megszerettem (na, nem a mostis könyvei miatt), és ennek a regényének nagyon tetszik a címe, nem beszélve arról, hogy beszerezhetetlen, így különösen büszke vagyok magamra, hogy tavaly rátaláltam és megvettem ;). Az Édenkert a sarkon túl egyébként Paul Gauguin és a nagymamája életét mutatja be.

Stefan Zweig Mária Antoinette-je már tavaly elkezdett érdekelni, a francia hónapból meg egyenesen kihagyhatatlan.

Szintén Marie Antoinette-ről, pontosan a híres nyakék ügyről szól Szerb Antal A királyné nyaklánca c. regénye, ami szintén régóta kívánságlistás volt nálam és rögtön két Molyos eseményhez is köthető ;).

Pierre La Mure Moulin Rouge c. regényét tavaly hörcsögöltem jutalomfalatként, és mivel Toulouse-Lautrec és a korabeli párizsi művészvilág életét mutatja be, itt a helye ;).

Virginia Woolf regényét tavaly vettem, egyszerűen be kell mennem a könyvesboltba és VW-könyvet kellett vennem. Így került a kosaramba A világítótorony. Magyarázatot nem tudok a vásárlás okára adni, azonban ez a regény is egy család életét mutatja be, ráadásul szintén Várólista Lightos, tehát két legyet üthetek egy csapásra :).

Aztán a múlt heti bevásárlás eredménye Silvia
Avallone regénye, az Acél, amelyet szintén be tudok illeszteni a családi hónapba és mellesleg nagyon kíváncsi vagyok rá. 

A 10 kiszemeltem nem fog beleférni egyetlen hónapba, így néhányuk júniusra marad, de remélem, ezért senki sem fog reklamálni ;).


Megjegyzések

 1. Ó, na végre!:D Virginia néni közös lesz a hónapban!:) Balzac és Dumas *nagy taps* alig várom már! Marie Antoinette *körbeugrálja a szobát* nagyon nagyon örülök, nekem kedvenc, kíváncsi leszek, hogy mit írsz majd róla!
  Ez a hónap tényleg nagyon fog nekem tetszeni, csupa-csupa francia! A királyné nyaklánca nekem is megvan, de még nem olvastam, na majd most!
  Azt hiszem a májust nálad fogom tölteni, imádom ezt hónapot!:-)

  VálaszTörlés
 2. ;))) Igyekszem majd, hogy Virginia néni beleférjen ;). A *körbeugrálja a szobát* nagyon tetszett :D :D. A királyné nyaklánca is MA-ről szól ;).
  az utolsó mondatodnak pedig nagyon örülök ;).

  VálaszTörlés
 3. Én már belekezdtem A világítótoronyba, de nem egyszerű, meg kell szoknom a stílusát!:)
  örülök, hogy örülsz!:D:D
  Igen, igen tudom, pont azért szeretném azt is elolvasni, rajongok M.A-ért!:))

  VálaszTörlés
 4. A királyné nyaklánca és A régens lánya című könyvek ott csücsülnek a polcomon. Legalább lendületet kapok tőled hozzájuk.:))))Ez a gyereknapos csomag? Vagy az már a májusi?:)

  VálaszTörlés
 5. Diamant, ez a Virginia néni már csak ilyen, vagy megszokod, vagy megszöksz ;). Igen, emlékszem, hogy Téged is érdekelnek a MA-ről szóló könyvek ;).
  Szilvamag, ennek örülök ;). Ez vegyes csomag, de csak most, csak itt és csak Neked felsorolom, miket vettem/kaptam ebben a múlt hónapban, mondhatjuk, hogy sok gyereknap volt múlt hónapban :P.
  Robert Merle: Majomábécé
  Mario Vargas Llosa: Négy óra a Catedralban és A beszélő (utóbbit @fuksziával cseréltem)
  Maria Bellonci: Intim Reneszánsz . megláttam 990-ért a Bookline antikváriumban és meg kellett venni. 10 éve nem adták ki.
  Dumas: A régens lánya és A fekete tulipán, Charlotte Bronte: Jane Eyre és a Balzac a "szórakoztató" irodalmi akcióból vannak, szintén akciós volt az Árvák hercege, A királyné nyakláncához utolsó példányt írt ki a Szandi, erre még mindig van belőle, de sebaj, ez az olcsóbb kiadás.
  Még egy Dumas: Olympe de Cléves és amikről a héten írtam a simogatós napon ;). Most meg kezdődik majd a kopp. De hál' Istennek, hogy egyetlen olyan akciót se találtam eddig, ami érdekelne :P.

  VálaszTörlés
 6. Milyen sok jó könyvről fogunk májusban (is) post-ot olvasni! :o) Már alig várom! Különösen az Apkák könyvét... :o)

  VálaszTörlés
 7. Az egész kupacot nem garantálom, de igyekezni fogok ;). Az Apák könyvét holnap viszik ki a boltba és szerintem szerdán már megkapom :P.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A hozzászólás cenzúrázatlan, és egyet nem érteni bármikor lehet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerűek a héten

Egy valóban csodálatos Júlia

A legutóbbi megjelenésekor már szemeztem Kertész Erzsébet Jósika Júliáról szóló regényével, de végül csak nemrég került be a gyűjteményembe.
A könyvről csupán annyit tudtam, hogy Podmaniczky Júliának állít emléket, aki nyolc évet várt, hogy feleségül mehessen Jósika Miklós íróhoz, majd az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Brüsszelbe menekültek, ahol Júlia csipkeboltot nyitott.

De ez a regény jóval több ennél. Már az elején teljesen magával ragadott, olyan jó volt elmerülni benne.

A Podmaniczky család az édesapa, Károly halála után költözött aszódi birtokukra. Itt él özvegye és egyben második felesége, Elise asszony öt gyermekükkel (Júlia, Eliza, Frigyes, Ármin és Marie) és a személyzettel.

Édesanyjuk - egy szász miniszer lánya - nagyon szigorú a gyermekeivel, a legfontosabb számára, hogy a külvilág előtt  a tökéletes család látszatát és a lányok feddhetetlenségét mutassa. Júlia immáron évek óta a kor ünnepelt írójának, Jósika Miklósnak jegyese. Az író ugyanis nős, é…

A téli tücsök meséi

Amikor újra esni kezdett a hó, megkerestem ezt a meseregényt, hogy a legmegfelelőbb körülmények között végre megismerkedjem a téli tücsök meséivel.

   A téli tücsök valójában nyári tücsök volt, de amikor a szigetre - ahol élt - megérkezett néhány ember, a tücsök belebújt a terepszínű hátizsák bal zsebébe és így került mostani lakhelyére, a szobába.
   A tücsök mindennap kimászik a hátizsák bal zsebéből - ami gyengülő zsályaillatot áraszt -, felugrik a székre, onnan az asztalra, majd az ablakpárkányra. Kint csak a havas táj látványa fogadja és ekkor bent felfedezi az asztalon álldogáló írógépet. Mindennap felugrik egy-egy billentyűjére, a befűzött papíron megjelenik egy betű, ami a tücsköt egy-egy, a szigeten történt eseményre emlékezteti. Ekkor leugrik az asztalról a székre, onnan a  földre, elsétál a zöld heverőre, felugrik rá, fel és alá kezd sétálgatni és közben emlékezik.

   A meseregényben tizenhat mesét olvashatunk, melyből tizenöt a tücsök egy-egy visszaemlékezése. Megisme…

" Radnaynak lenni feladat, kötelesség"

(...) De itt, itt minden más. Itt nem lehet olyan mélyre ásni, hogy ne forduljon ki a rögök közül egy rég porladó Radnay, de genere Gyana. Uramisten, még ezt is számon tartják! Hogy Árpáddal együtt lépték át a Kárpátokat! Mit mondhat ezek után? Mit, amikor ebben a történetben a Hunyadiak, Báthoryak, Bethlenek meg Bocskaiak mind régi ismerősökként szerepelnek, és olyan Radnayak tetteiről hallhat, akik Rákóczi vagy Kossuth mellett álltak, buktak és haltak? Kész csoda, hogy még mindig van eleven Radnay! Ennyi összeesküvés, véres összecsapás, rokongyilkosság, árulás, merénylet számolatlan hősi halál után. Száműzetés Rodostóban, börtön Bécsben, fogság Kufsteinben, bujdosás török földön... És mégis, mindig akadt olyan sarja a családnak, aki utódokat nemzett, valahogy felnevelte őket, és továbbadta a nevet, meg valami mást is: büszkeséget, elszántságot, erőt, vakmerőséget és tébolyt. És közben végig itt maradtak, ezen a földön. Vagy ha el is távoztak egy időre, mindig hazatértek, ha másként …

A csokoládé sötét oldala

Mióta megláttam néhány hónapja, hogy előbb-utóbb jön a folytatás, tervben volt, a második rész újraolvasása. Elvégre nem árt, ha frissek lesznek az emlékeim. Ráadásul elég régen volt már, amikor három éve a nyári szünetben először került a kezembe.

    Ahogy elkezdtem az olvasást, újra magával ragadott. Azt hiszem, most jobban időzítettem, hiszen az első dátum a regényben október 31. csütörtök.

     Október 31-én ismerkedhetünk meg Zozie de l' Alba-val, aki emberek életét lopja el. Zozie ugyanis árgus szemekkel vizslatja már elhunyt emberek postaládáját, melyeknek egyszerűen elemeli a tartalmát és felbontja, amit bennük talál. Nem is gondolnánk, hogy egy-egy postaláda micsoda kincseket tartogat Zozie számára! Elég neki egy bankszámlakivonat vagy egy számla, és voilà, már meg is van az új neve, az új élet, amit megkaparinthat.
Éppen egyik korábbi személyiségének nyomait igyekszik eltüntetni, amikor útja a Montmartre-ra vezet, ahol megpillant egy kamaszlányt egy chocolaterie e…

¿Le puedo ayudar en algo?

Még a tavasz folyamán fedeztem fel ezt a könyvecskét, mely a spanyol üzleti kommunikáció világával ismerteti meg az olvasót. Rákerestem a kiadó honlapján, ahova néhány oldalt fel is töltöttek belőle, amelyek meggyőztek, így gyorsan meg is rendeltem, mielőtt az Alexandra végleg bezárta volna a bazárt.

A könyv a Langenscheidt Kiadónál megjelent változat magyar átdolgozása.
Az elején megismerjük a spanyol hivatalos levelezés általános tudnivalóit, majd azok kötelező és lehetséges elemeit. Magyarul a levél megnevezését, a feladó adatait, a megszólítást, a tárgyat, a dátumot, a bevezető és a záróformulákat, illetve a köszönési formákat.

Ezt követik az ügyintézés, a szállítás, fizetés, reklamáció, késedelem, a meghatalmazás hasznos kifejezései, majd részletesen kitér a telefonbeszélgetésekre.

Majd következnek a a vendéglátás, csevegés, utazás, autókölcsönzés, jelentkezés/visszaigazolás, meghívás, jegyzőkönyv és egyéb, a titkárságokon (az irodai életben) előforduló hasznos kifejezések, monda…

Vers hétfőn

Rainer Maria Rilke: Spanyol táncosnő Fordította: Kosztolányi Dezső
Akárcsak a most gyujtott kénesgyujtó
vonaglik és sziporkázik fehéren,
majd szétcikáz: - úgy kezdi lázra-bujtó
fényes táncát, közel nézők körében,
forrón, hamar, majd széles tánca ráng.

És azután már csupa-csupa láng.

Hajába kap egyszerre a falánk
fény és ruháját is a tűzbe dobja,
föllángol az égésnek csóvalobja
s belőle mint a kígyó megriadva,
csörögve szisszen két mezítlen karja.

S aztán: kevés is már a tűz neki,
markába fogja, szerteszét veti
uralkodón és nézi: ott a földön
toporzékol, dühöngve és üvöltőn
és nem akar elülni lenn a porba. -
De gőgösen a biztos győzelemtül
mosolygó arca a magasba lendül
és kis, kemény lábával eltiporja.Mától Adventig főleg olyan költőktől hozok verseket, akik már régen kerültek sorra, illetve, akiket nem, vagy kevésbé ismertem, hogy együtt okosodjunk. Remélem, másnak is sikerül olyan gyöngyszemekre bukkannia köztük, mint nekem, míg összeválogattam őket.

Vers

Bízz magadban! - Önértékelés, önelfogadás, önbecsülés

Már a megjelenésekor kíváncsi lettem erre a könyvre, de talán jobb is, hogy csak a napokban sikerült elolvasni.

   A fülszövegben is rögtön arról olvashatunk, hányan szenvednek önbizalomhiányban, és bár sokan magabiztosnak tűnnek, valójában az csak a felszín, ami alatt egy rendkívül törékeny és sérülékeny önbecsülés rejtőzik. Az általam már két ismert szerző mellett három újjal is megismerkedtem, és elégedetten csuktam be a kötetet.
Figyelem, hosszú bejegyzés lesz! (Tegnap véletlenül tettem közzé, pedig még volt rajta mit csiszolni.)

Kádár Annamária fejezete nyitja a könyvet, aki a személyes tapasztalatai mellett, idézeteket is megoszt velünk. Megismertet a Johari-ablakkal, ami négy területre osztja a személyiségünket: a nyílt terület vagy az aréna, ahol mindazon képességünk, tulajdonosságunk található, mellyel tisztában vagyunk és a kifelé is megmutatjuk. A rejtett tartományban azon képességeink rejtőznek, melyeket ismerünk, de elrejtünk a környezetünk elöl. A Vak-Én mögött azon …

"Ha divatos akarsz lenni, elegendő meztelenkedned..."

A megtévesztő címmel ellentétben a Magánélet sorozat második kötetéről lesz szó, mely a Napóleon korabeli emberek mindennapjaiba kalauzol bennünket.

Ez a kötet is négy nagy témakört ölel fel, melyekben alaposan megismerhetjük a 19. századi franciák életét. Mindazt, ami a történelem tankönyvekből kimaradt.

A Család és erkölcs fejezetben rögtön megtudjuk, hogy az 1804-ben hatályba lépet Code civilben (azaz polgári törvénykönyvben) rögzítették, hogy a nő nem egyenlő a férfival. Már ezt a részt olvasva örültem, hogy nem abba a korba születtem, ugyanis a nők jogai szinte a nullával voltak egyenlőek. Nem is beszélve arról, hogy még ostobáknak is tartották őket!

A szokásoknak megfelelően a szülők választottak megfelelő párt a gyerekeiknek, mondván a szerelem úgyis elmúlik, az anyagi biztonság jóval fontosabb alapon.
Ám már ekkoriban is léteztek házassági hirdetések a lapokban, melyek szövege szinte megegyezett azokkal, melyeket ma is olvashatunk. Sőt, létezett a Világi Iroda is, ahol egy ház…

Joanne Harris: Egész évben karácsony - első benyomások

Sokakhoz hasonlóan én is megörültem, amikor egy hónapja megláttam ezt a kötetet az előrendelések között, és egy kisebb gondolkodási idő után a virtuális kosaramban landolt, majd csak várni kellett a megjelenésre és a kiszállításra. Volt is örömködés, amikor megérkezett vele a futár, aztán jött a feketeleves megvilágosodás:
ebbena kötetben véletlenül sem a Karácsony köti össze a novellákat, de nem ám! Úgyhogy Kedves Olvasó/Leendő Vásárló, ha úgy gondolta eddig, jó lesz karácsonyi alapozásnak, nagyot tévedett!
A könyv ugyanis az írónő A Cat, a Hat and a Piece of String (Egy macska, egy kalap és egy darab/kevés madzag) c. kötetének fordítása, melynek címében sehol sem szerepel a Karácsony szó. És az eredeti borító sem éppen karácsonyi hangulatot áraszt:

 Ulpius-ház, 2013                               Corbis, 2012      348 oldal                                          288 oldal
  Viszont az Ulpius sem hülye, ha már valaki nem harap az erotikus gyöngyszemekre, majd fog egy karácsonyi köt…

Szederbor

Annak idején azt írtam erről a regényről, hogy nem tetszett annyira, mint az addig olvasottak Joanne Harristől, de egyszer újraolvasom majd. Mivel az elmúlt hetekben  valaki mindig kereste a regényt, így elhatároztam, hogy beváltom az ígéretemet és újra elővettem a Szederbort.

    Jay Mackintosh évekkel ezelőtt gyerekkori élményeit felhasználva írta meg Földialma Joe c. regényét, mellyel egycsapásra híres lett. Rajongói azóta is várják az új könyvét, de ő álnéven sci-fikkel örvendezteti meg az olvasókat, ami bár anyagi jólétet jelent a számára, tudja, hogy nem ebben a műfajban érzi otthon magát.

   Öt éve él a barátnőjével, Kerry-vel egy londoni lakásban, aki egy esetleges új regény sikerének reményében eltűri minden szeszélyét. De egy márciusi napon, egy, a postával érkezett ingatlanhirdetés mindent megváltoztat: Jay megpillant egy franciaországi kis házat, éppen olyat, amilyenről a Földialma Joe-t ihlető egykori öreg bányász, Joe mesélt neki annak idején. Azonnal dönt: ez a ház…