2011. március 18., péntek

, , , , , , , ,

Gyilkosság Ferrarában


"- A ferrarai palotában senkit sem mérgeztek meg, mielőtt te idejöttél."

   Ezeket a szavakat mondja feleségének, Lucrezia Borgiának férje, Alfonso d'Este. Akik esetleg felkapják a fejüket a férj nevére, azoknak elárulom, hogy Alfonso a Leonardo hattyúiban szereplő Este nővérek fivére. Hogy miért e kegyetlen szavak? Lucrezia előző évben (1501-ben) érkezett Ferrarába, hogy politikai házasságot kössön Alfonsoval, most pedig gyilkossággal vádoljál, ugyanis egyik udvarhölgyét, Bianca Tedaldot holtan találják. Az orvos mérgezés nyomaira utaló tüneteket fedez fel a holttesten. Lucrezia természetesen felháborodik férje vádaskodásán és úgy dönt, maga deríti ki, kinek és miért volt útjában Bianca. A nyomozásban segítségére van az udvari orvos, ill. Bianca végrendeletének végrehajtója és a nyomozással hivatalosan megbízott Niccolò Correggio, valamint mindig segítőkész társalkodónői: Angela és Nicolina.


Lucrezia Borgia
  Lucrezia nagy elánnal veti bele magát, hogy felgöngyölítse a szálakat, ugyanis a gyilkos ismét lecsaphat, tehát senki sincs biztonságban Ferrarában. Nem árulok el nagy titkot, hogy természetesen sikerrel jár, bár be kell vallanom, nálam hamarabb összeállt a kép, mint a hercegnőnél.
  A nyomozás kicsit nehezen indult be, már kezdtem unni a Lucrezia szappanoperába illő ruhaválasztási mizériáit és a féloldalas leírásokat az aktuális megjelenéséről, de aztán kezdtek kicsit felpörögni az események. Lucrezia pedig nagyon komolyan veszi a nyomozást.

   A regényben szerepet kapnak az Este család tagjai, sőt Leonardo da Vinci is felbukkan, ill. bepillanthatunk a korabeli Ferrara üzleteibe is.

Összességében tetszett a regény és nem szabad az elején félretenni ;). Egy biztos: a későbbiekben fogok még Lucreziáról olvasni :).


Roberta Gellis: Lucrezia Borgia és a mérgek anyja
Fordította: Bobory Dóra
360 oldal
Tericum Kiadó, 2006
2870 Ft

Az írónő honlapja
Lucrezia Borgia a Wikipedián
Share:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a látogatást.
A hozzászólás cenzúrázatlan, és egyet nem érteni bármikor lehet.