2011. január 17., hétfő

,

Kiszemeltek (2011. január)Elég régen írtam könyvújdonságokról, úgyhogy ezennel igyekszem pótolni az elmaradásomat. Szigorúan szubjektíven válogattam a mostanában  megjelenő könyvek között. Az eddig csendes könyvpiac ismét mozgásba lendült, úgyhogy reszkethetnek a malacperselyek! Még szerencse, hogy nekem nincs :P.


Rögtön itt van a napokban megjelenő A király beszéde c. könyv, amelynek filmadaptációja február 3-án kerül a hazai mozikba. Mellesleg a tegnapi Golden Globe díjátadón Colin Firth a filmben nyújtott alakításáért megkapta A legjobb férfi alakításért járó díjat.

Fülszöveg:
"A 20. század első évtizedeiben valaki megmentette a brit királyi családot – nem a miniszterelnök és nem is a canterburyi érsek, hanem egy Lionel Logue nevű, szinte ismeretlen, autodidakta beszédtanár, akit a harmincas években az egyik újság elhíresült cikke úgy nevezett, hogy „a sarlatán, aki megmentett egy királyt”.

Logue nem született brit arisztokratának, de még csak angolnak sem – tősgyökeres ausztrál közember volt. Mégis ennek a barátságos társasági embernek sikerült minden külső segítség nélkül az egyik legnagyszerűbb brit királyt faragnia az ideges, kevés beszédű yorki hercegből, miután annak fivére, VIII. Edward 1936-ban leköszönt a trónról, mert beleszeretett Mrs. Simpsonba.

Lionel Logue és a leendő VI. György király nem mindennapi kapcsolatának mindeddig ismeretlen történetét Logue unokája írta meg, kizárólag nagyapja, Lionel naplójegyzetei és archív dokumentumok alapján. Rendkívüli megvilágításban tárul elénk a két férfi meghitt barátsága és az a kulcsszerep, melyet a király felesége, a néhai anyakirálynő, Erzsébet királyné játszott kettejük összeboronálásában, aminek az volt a célja, hogy megmentse férje hírnevét és trónját.

A király beszéde – Hogyan mentette meg egyetlen ember a brit monarchiát megdöbbentő bepillantást enged egy privát világba. Soha ilyen személyes képet nem rajzoltak még a brit monarchiáról – annak legmélyebb válsága idején – egy ausztrál közember szemszögéből nézve, aki büszke volt rá, hogy szolgálhatja – és megmentheti – királyát."

A könyv adatai:
Mark Logue - Peter Conradi: A király beszéde
272 oldal
Gabo Kiadó, 2011
3490 Ft
A Bookline szerint január 25-től kapható. 
Ezek szerint kétféle borítóval is kapható.

 
A film előzetese:

Folytatódik a Francia história is, mégpedig a 4. kötettel, ami állítólag holnap kerül a boltok polcaira:

Fülszöveg:
"A XVI. századi Franciaországot, a hugenották viharos, vérzivataros századát felelevenítő, nagyszabású; tizenhárom kötetes regényfolyam negyedik kötete a francia történelem tizenhat esztendejét beszéli el, az iszonyatos és gyalázatos Szent Bertalan-éjszakától 1588-ig, az utolsó Valois-király, III. Henrik időleges diadaláig, amelyben oroszlánrésze van a regénysorozat főhősének, a mindenféle korabeli erényekkel ékes, vállalkozó szellemű, kalandvágyó nemesifjúnak, a szebbik nem nagy tisztelőjének, Pierre de Sioracnak. Az ifjú ugyanis a IX. Károly halála után trónra kerülő Henrik; e művelt és intelligens, ám romlott és határozatlan jellemű király szolgálatába szegődik: orvosa és titkos "ágense" lesz. Kettős szerepében felbecsülhetetlen értékű szolgálatokat tesz Henriknek, aki sokáig habozik a Navarrai Henrik támogatta protestánsok, a hugenották és a Guise-hercegek vezette Katolikus Liga, az ultrák között, igyekezve megszerezni mindkét tábor támogatását. Aztán egy napon a Guise-ek csúnyán megsértik. Henrik ekkor elhagyja a Guise fivérek pártján álló Párizst és Blois-ban összehívja a rendi országgyűlést, ahol olyan események történnek majd, amelyek gyökeresen megváltoztatják Franciaország sorsát. És hősünkét is, akinek e becsvágyó, a hatalomért mindenre kész király oldalán jóban-rosszban egyaránt része van, pikáns szerelmi kalandokban éppúgy, mint országok-népek életét befolyásoló világpolitikai döntésekben."


Robert Merle: Íme, a király!
664 oldal
Európa Kiadó, 2011
3700 Ft

Az ötödik rész, a Szenvedélyes szeretet februárban várható :).


Tavaly nyáron jutott el hozzám a 10+1 könyv, amit el kell olvasnod c. játék, amit Meseanyutól kaptam, és ő ajánlotta Gerald Durrell könyvét. Ez is azok egyike, amiket sehol sem lehetett kapni, úgyhogy az Európa Kiadó valószínűleg meghallotta sóhajainkat és az ígéret szerint február 8-án már megkaparinthatjuk az új kiadást.
Fülszöveg:
"Mit lehet tenni, ha Angliában mindig esik az eső, köd van, mindenki náthás, és Margo pattanásai nemhogy elmúlnának, hanem egyre sokasodnak?... A megoldás: át kell költözni melegebb ég alá, pontosabban a görög szigetvilág paradicsomi fészkébe: Korfura. A nem is kissé excentrikus Durrell család tagjai - a gondterhelt konyhaművész mama, és gyermekei: a kiterjedt baráti körrel rendelkező és rosszkedvű író, Larry, a fegyvergyűjtő- és szakértő Leslie, a szerelmes hajlandóságú Margo, végül pedig - de nem utoljára! - minden rendű és rangú élőlény szenvedélyes barátja: Gerry - mind megtalálják a hajlamaiknak legjobban megfelelő éghajlatot és elfoglaltságot ezen a gyönyörű szigeten, ahol csodával határos módon mindig sikerül emberi és nem emberi állatseregletüket újabb, egyre érdekesebb példányokkal gyarapítani...

Gerald Durrellt régen szívébe zárta a magyar közönség. Állati és emberi csudabogarainak ez az immár klasszikus foglalata, a Családom és egyéb állatfajták, ezúttal új köntösben, Réber László illusztrációival kerül az olvasó kezébe."


Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták
344 oldal
Európa Kiadó, 2011
2500 Ft
Share:

4 megjegyzés:

 1. Jé, kiadják Durrellt újra? Vannak még csodák:P:D Remélem, a többi könyvére is sor kerül.

  VálaszTörlés
 2. Szerintem Durrelt szeretni fogod. :) s jó, hogy kiadják, csak az ára kicsit magas...
  Nita

  VálaszTörlés
 3. Bizony! :) Szerintem a többit is kiadják, mert a kiadó honlapja szerint a Vidám könyvek sorozat tagja, az összes Durrell közte van és azokat se látni sehol.

  VálaszTörlés
 4. Anita, lesz még idén Könyvmaraton :P.

  VálaszTörlés

Köszönöm a látogatást.
A hozzászólás cenzúrázatlan, és egyet nem érteni bármikor lehet.