2011. január 13., csütörtök

,

Elfeledett gyöngyszemek


A kampányolás előtt és közben került szóba köztünk néhány Molytársammal, hogy rengeteg olyan könyv van, amit régóta sehol sem lehet kapni, miközben folyamatosan kerülnek a boltok polcaira az újabbnál újabb könyvek. Nem is lenne ezzel semmi baj, de sajnos közben a korábban kiadott könyveikről megfeledkeznek. Melyikünkkel történt még meg, hogy bement a könyvesboltba és amit keresett, nem találta. Hiába kérdezte meg az eladótól, hogy valahol nincs-e belőle más boltjukba, de a legtöbbször nem tudtak segíteni. Érdekes, mi minden befolyásolja a boltok kínálatát.

Tavasszal 3 különböző boltban vettem 3 könyvet Mario Vargas Llosa-tól, aki után, míg ősszel meg nem kapta a Nobel-díjat, szinte senki sem érdeklődött. A boltok kirakataiba kikerültek a regényei, amelyek addig csak a polcokon porosodtak, aztán nem sokkal később azok is eltűntek.

Mónika említette Alessandro Baricco Tengeróceán c. könyvét, amit szintél sehol sem lehet kapni.És a lista itt még nem ér véget, mert sokan vagyunk, akik azonnal legalább egy olyan könyv címét rávágnák, ami a kívánságlistájukon szerepel és a mai napig sehol sem tudták beszerezni.

Megértem, hogy inkább azon könyveket részesítik előnyben a kiadók, amelyeket biztosan nagy példányszámban el lehet adni, amelyekről beszélnek az emberek, megbotránkoztatja őket (mert tudjuk, hogy a negatív reklám is reklám), a csapból is azok folynak és garantáltan sokáig szerepelnek majd az eladási listák előkelő helyein. Ez szép és jó is, de vannak olyan elvetemültek, akik nemcsak ezekre a könyvekre vágynak.
Az ő igényeiket is figyelembe kellene venni, mert sosem tudhatjuk, hány gyöngyszem bujkál ezeken a listákon, amelyekért az elvetemültek biztosan megrohamoznák a könyvesboltokat.
Egy kis ízelítő: 


Share:

5 megjegyzés:

 1. Juliette Benzoni: A firenzei lány - ki ne felejtsük! :) A beszerezhetetlen első rész....

  VálaszTörlés
 2. Igen, igen, nekem a 2. rész sincs meg, de a többi sorozatából is csak 1-2 kapható :S .

  VálaszTörlés
 3. Elátkozott Ella. Nővérem Húga. Bár az utóbbit Sajtosroló jóvoltából már megkaptam, mivel nem könyv formájában sajnos lassan haladok vele, de örök hála érte!:))

  VálaszTörlés
 4. Diamant :) Igen, A nővérem húgán meg is lepődtem, nem gondoltam, hiszen olyan sokan szeretik, meg az írónő többi könyvét is ráadásul.
  Nekem még az Ellen Rimbauer naplója jutott eszembe. és még egy: Noel Streatfeild - Balettcipők

  VálaszTörlés
 5. Igen, Ellen Rimbauer naplója, egyszer láttam csak a bookline antik-kínálatában több mint 9000Ft-ért... A Balettcipők nagyon aranyos kis regény!:)

  VálaszTörlés

Köszönöm a látogatást.
A hozzászólás cenzúrázatlan, és egyet nem érteni bármikor lehet.