Ugrás a fő tartalomra

Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: november, 2010

"Karácsony készül, emberek!"

Ma van Advent első vasárnapja, mindjárt itt a Karácsony. A Molytársaimmal közös olvasást tartunk ebben a négy hétben.
Mivel elég népszerű lett ez a bejegyzés, úgy döntöttem, összegyűjtöm a blogban található összes karácsonnyal kapcsolatos, karácsonyhoz fűződő bejegyzést, legyen az könyv, novella vagy vers.

Regények:

Louisa May Alcott: Kisasszonyok
Charles Dickens: Karácsony énekNovellák, mesék:

Ady Endre: A szegények karácsonya
Ady Endre: Betlehem néma - Ady Endre összes karácsonyi írása
Karácsonyi ajándék - Magyar írók novellái
Fekete István: Karácsony éjjel
Molnár Ferenc: A kékszemű
Wass Albert: Karácsonyi mese


Versek:

Áprily Lajos:Karácsony-este
Babits Mihály: Az előkelő tél
Ádventi köd
Csillag után 
William Blake: Angyal
Heltai Jenő: December
H. M. R.: A karácsonyi ajtó
Juhász Gyula: Karácsony felé
Kasza-Marton Lajos: Karácsony küszöbén 
Kosztolányi Dezső: Karácsony
Molnár Ferenc: Karácsonyi nóta
Nemes Nagy Ágnes Karácsony
Paksy Gáspár: Adventben
Reviczky Gyula:Karácsonykor
Szabó Magda: Karácsony
Túrm…

"Ez egy egészen más játék."

"Perry lenyelte a dühét, és első ízben próbált meg tudatosan valamiféle fedősztorit összehozni.  - Mondja nekik, hogy van egy obskúrus orosz bankárféle, aki Gyimának nevezi magát - bökte ki végül, miután más egyszerűen nem bírt az eszébe jutni. - Gyima kiegyezne velük. A Dmitrij rövidítése, ha egyébként nem tudnák.  - Hát ez aztán étvágygerjesztően hangzik - gúnyolódott Flynn. Ceruzát ragadott, és jegyzetelt pár szót ugyanarra a lapra."        Mit tegyünk, ha a karib-tengeri nyaralásunkon megismert orosz úriemberről kiderül, hogy a világ első számú pénzmosója, aki most szeretne jó útra térni, mindent töredelmesen bevallana a brit hatóságnak a családja védelme érdekében, és mindehhez a mi segítségünket kéri?
Ez történik Perry Makepiece-szel, a 30 éves egyetemi tanárral, aki most készül otthagyni a munkáját, aki barátnőjével, az ügyvéd Gail-lel töltené jól megérdemelt pihenését Antiguán.


       Perry, aki mellesleg amatőr sportoló, egyik nap összetalálkozik a tenisz…

Gemini faktor

"Drága Julia és Valentina!
(...) Anyátok és én elhidegültünk egymástól az utóbbi huszonegy évben. Erről ő mesél nektek, ha akar. A végrendeletem kikötéseit talán durvának találjátok; attól tartok, egyedül kell eldöntenetek, elfogadjátok-e. Nem akarom megbontani a családotokban a harmóniát. Csak a saját történetemet próbálom védeni. A haldoklásban az a rossz még, hogy nem tudom, ezután mi fog történni.      Remélem, elfogadjátok. Nagyon boldoggá tesz, ha elképzelem, hogy itt éltek. Nem tudom, számít-e, de a lakás nagy, és tele van szórakoztató könyvekkel, Londonban élni pedig csodás (bár attól tartok, meglehetősen költséges). Anyátok tájékoztatott, hogy az egyetemet abbahagytátok, de autodidakták vagytok; amennyiben ez igaz, nagyon élvezni fogjátok az ittlétet.
     Boldogságot kívánok nektek, bárhogyan is döntsetek.
    Szeretettel     Elspeth Noblin"


  Mielőtt bárki is azt hinné, hogy egy újabb Az időutazó feleségét tart a kezében, ki kell ábrándítsam. A Highgate temető ikreiben …

Szerelem és egyéb katasztrófák

"És nem adván időt a pániknak, hogy eluralkodjon rajta, kiadta magából a sűrű, sötét masszát, amely már élni se hagyta. Bevallotta a kislánynak, hogy nincs olyan pillanat, amikor ne őrá gondolna, hogy minden falatjában és minden korty italában az ő ízét érzi, hogy ő az élet mindenütt és minden órán, ami pedig csak Isten jussa lehetne, és hogy szívének az a leghőbb vágya, hogy ők ketten együtt haljanak meg."

      December 7-én, az Inkvizíció korában a 12. születésnapját ünneplő Sierva Maria de Todos los Ángeles, Casalduero márki egyetlen lányát a piacon megharapja egy kutya. Sem a kislány, sem a vele lévő cseléd nem tulajdonít különösebb jelentőséget a dolognak.     A márki és felesége régóta elhidegültek egymástól, ráadásul a kislány is csak a terhükre van, a szolgák között nevelkedik.
    Hamarosan híre megy a harapásnak és baljós jóslatot kap a márki, kénytelen a kezébe venni a családja sorsát, így érdeklődni kezd Sierva élete iránt...

     Márquez ismét hozza azt, amiért …

„Csinálj, amit akarsz!”

"A mai napon, 1508 májusának tizedik napján én, Michelangelo, szobrász, átvettem II. Gyula pápa Őszentségétől ötszáz dukátot a Sixtus-kápolna mennyezetének kifestésére, amely munkához a mai napon hozzá is fogok."

  Úgy gondolom Michelangelót senkinek sem kell bemutatni, legalább egy művét mindenki azonnal meg tudná nevezni. Azonban a Sixtus-kápolna (itt választják a pápákat) mennyezetfreskójának megszületése nem is olyan egyszerű történet volt.

     Michelangelo saját magát szobrászként tartotta számon, így ódzkodott a felkéréstől, eredetileg ugyanis a pápa a síremléke elkészítésére kérte fel őt, aki ekkorra már olyan műveket tett le az asztalra, mint a Dávid-szobor vagy a  Pietà. Azonban a síremlék miatt (amit később el is készített) nézeteltérésbe keveredett Őszentségével, így vissza is tért szülővárosába, Firenzébe. Viszont nem volt ajánlatos ujjat húzni a papaterribilével, így a művész elvállalta az embert próbáló feladatot. A címben szereplő mondattal a pápa a köztük h…

Újabb csemegék (2010. november)

Miközben lelkesen böngésztem az előrendelések és az új könyvek között, újabb gyöngyszemekre bukkantam.
Elő hát a malacperselyekkel, kívánságlistákkal! :)

Két hét múlva meggyújthatjuk az első gyertyát az adventi koszorúnkon, ehhez találtam ezt a szépséget:

Fülszöveg:
Varázslatos, adventi és karácsonyváró könyv. Csodálatos fotókkal, az ünnephez kötődő hagyományok leírásával, legendákkal, melyek még izgalmasabbá teszik a mesebeli várakozást. Ünnepi szokások, vásárok a nagyvilágban. Szépséges dekorációk, ajándékötletek, csomagolástechnikák. Karácsonyi finomságok és történetük.

Telegdi Ágnes: Karácsonyi készülődés
Ring Color Kft.
68 oldal
2490 Ft (már megjelent)


Bevallom, Robin Maxwell-től még nem olvastam semmit, de Cukorfalat múltkor nagyon felcsigázott, a hamarosan megjelenő könyve pedig a reneszánsz Itáliában játszódik, úgyhogy nem kell tovább ragoznom.

Fülszöveg:
Júlia előtt két út áll: szerelem nélküli, elrendezett házasság vagy lázadás. Az éles eszű lány, a…

" - Van-e ember, aki látja, és nem szereti meg, hallja, és nem csodálja?"

" Egy lovascsapat élén vonultam át ezen a városkán, és mivel volt egy kis ráérő időnk, megkérdeztem egy jól öltözött járókelőtől, mi a legszebb látnivaló Gubbióban. Nagyon öreg ember volt, de amíg válaszolt, fekete szeme elevenen csillogott: "Mások azt mondanák, hogy a hercegi palota. Én azonban azt mondom, hogy Vittoria Accoramboni. És ma, folytatta lelkesen, épp kedd van. Vittoria kedden és szombaton kora délután mossa csodálatos haját, és szép időben egy utcára nyíló, déli fekvésű teraszon szárítja. Ezt a látványt nem szabad elmulasztani, és a magam részéről csak annyit mondhatok, hogy amíg öreg lábam bírja, nem is fogom elmulasztani soha. Ha ön is látni akarja, signor, tartson velem! Épp oda indultam." 
(...)
- A házukkal szemben állt egy kis templom, előtte parányi tér, ahová néhány lépcsőfok vezetett fel. Ez a kis tér egy magasságban volt a terasszal, ahol Vittoria a haját szárította, ezért itt ácsorogtak a hódolói, a legkülönfélébb korú férfiak és nők, néhány perce…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...