Ugrás a fő tartalomra

Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: október, 2010

"... hiszen csak Anne-ről van szó."

Jane Austen utolsó regénye számos kritikus és olvasó szerint is az írónő legjobb műve. A véletlen folytán az életműből nekem is éppen ez a regénye került utoljára sorra. 
    Az Elliot család Kellynch-ben él: a családfő, az évek óta özvegy Sir Walter és leányai. A legkisebb lány, Mary már férjhez ment és azóta a Mrs. Musgrove nevet viseli, míg két nővére: Elizabeth és Anne az apjukkal maradt. Anne nyolc évvel korábban már egy tengerész, Wentworth menyasszonya volt, azonban a jegyességet felbontották. Anne keresztanyja és jóbarátnője, Mrs. Russell rábeszélésének köszönhetően mondott végül nemet. A nemes hölgy és Anne családja nem nézte jó szemmel a nem éppen vagyonos férfival kötendő házasságot. 

    Most anyagi okok miatt Sir Walter kénytelen a kastélyt bérbe adni, ő pedig a családjával Bath-ba költözni. A kastély bérlője azonban nem más, mint Wentworth kapitány húga és szintén tengerész sógora, a Croft házaspár. 
   Anne-t - édesanyja halála után - a családja szinte semmibe veszi, nem k…

"Semmiben sem lehetünk biztosak."

" A jelen bizonyos értelemben éppennyire bizonytalan. Mit tudhatunk a pillanatról, amit egyszeri véglényként, balga ésszel mostnak nevezünk? Csak arról alkothatunk képet, ami akkor és ott velünk történik, vagy legföljebb a szomszédunkkal. Szűkös látókörünk és korlátozott képességeink befolyásolják a cselekedeteinket, és a közvetlen közelünkben zajló eseményeken túl mást nemigen vagyunk hajlandók észrevenni."


   Bevallom, nem vagyok egy sc-ifi-rajongó és ez volt az első könyvem az írótól. Viszont a regény fülszövege kíváncsivá tett:


  "A palotában a király új orvosának több ellensége van, mint gondolná. Ám ahol a szükség, ott a segítség – rosszakarói nem is sejtik, miféle hatalmak játszanak a kezére. Egy másik kastélyban, túl a hegyeken a kormányzó testőre is árnyékokkal hadakozik. Csakhogy ellenségei gyorsan és kíméletlenül csapnak le, és ő csak saját magára számíthat a gyilkos küzdelemben. Az Ellentétek kivételes hangulatú, lebilincselő mese összeesküvésről, útkere…

Terézanyu először

"Miután megkértem öcsémet a kíméletes bánásmódra, letettem a kagylót és zokogni kezdtem.  Rájöttem, hogy az egészet azért csináltam, mert utálom, hogy ők Adrival minden reggel elindulnak egy távoli, meleg fényű munkahely felé, ahol emberek kacagnak, beszélgetnek, hasznosnak érzik magukat, délben együtt mennek ebédelni, és van papír a WC-ben.  Én pedig reggel kilenckor arra gondolok, hogy ma sem történik velem semmi. Még csak szerda van, péntekig nyilván bedilizek."

 A második rész után végre sikerült beszerezni és olvasni az elsőt is.
Azt hiszem, nem kell bemutatnom Kéki Katát, alias Terázanyut, hiszen mindenkinek rögtön eszébe jut róla valami. Legtöbbször a magyar Bridget Jones-ként szokták emlegetni a regényt, de én teszem ezt. Rendben, Rácz Zsuzsa megemlíti a könyvében néhányszor Bridgetet, de egyáltalán nem akar hozzá hasonlítani. Legalábbis ezt szűrtem le.    Kéki Kata átlagos magyar huszonéves lány, barátnőkkel, családdal, problémákkal. Utóbbiból a legtöbbet a pasik és…

Édeshármas Bahiában

"De neked az én szerelmem is kell, hogy boldog légy, ez a tisztátalan, tévelygő és léha, vásott és izzó szerelem, amitől annyit szenvedsz. Olyan nagy ez a szerelem, hogy fölülkerekedik azon a gyalázatos életemen, olyan nagy, hogy újra létre hívott a nemlétből, és most itt vagyok. Hogy örömöt, szenvedést és gyönyört szerezzek neked, itt vagyok. De nem azért, hogy mindig veled legyek, a társad legyek, figyelmes férjed, hogy mindig a szoknyád mellett üljek, vendégségbe vigyelek, hogy kitűzött napokon moziba járjak veled, és a szokásos időben térjünk nyugovóra, én nem erre való vagyok, drágám. Az én nemes kartársam való erre, az a hólyag, keresve se találhatnál jobbat. Én a szegény Flor asszony férje vagyok, az, aki fölszítja sóvárgásodat, és fölkorbácsolja lényed, szendeséged mélyén megbújó vágyadat. Ő Flor nagyságos asszony férje, őneki az erényedre van gondja, a becsületedre, az emberi tisztességedre. Ő a te nappalod, én az éjszakád vagyok, a szeretőd, aki ellen minden hiába, mert…

2010 őszén megjelenő - szerintem - érdekes könyvek

Kedves Olvasó,

Igen, a keresők bizony becsaphatják az embert, ez egy 2010 októberében született bejegyzés. De talán annyiban hasznos lehet, hogy a benne szereplő könyvek közül egyet-kettőt azóta elolvastam és belinkeltem róluk a véleményem. 


Átnéztem a mostanság megjelenő könyveket, és kiválasztottam néhányat, ami érdekesnek tűnik.

Október:
Először is itt van az Eat, Pray, Love folytatása: a Hűség. Elizabeth brazil barátját, Felipét a kitoloncolás fenyegeti, amit csak akkor kerülhetnek el, ha törvényesen is elismerik a kapcsolatukat.

Fülszöveg:
Elizabeth egy rossz házasságból menekülve nekivág a nagyvilágnak, hogy végre rájöjjön, ki is ő, és mit akar az élettől. Zarándoklata során eljut Itáliába és Indiába, dzsigolók és guruk közé, de a boldogságot végül Indonéziában találja meg, egy szintén hányatott sorsú férfi, Felipe oldalán.
Egy nap azonban Felipét bilincsbe verve kitoloncolják otthonából, és a hatóság választás elé állítja őket; vagy összeházasodnak, vagy a férfinak el kell…

"Annak, aki ott él az üvegbura alatt, bezárva, üresen, mint egy halott csecsemő, annak maga a világ a rossz álom."

Az új borítót látva először kicsit elszörnyedtem, de amikor a boltban megkaptam, majd itthon jobban szemügyre vettem, rájöttem, jól sikerült ez az új kiadás. Legalábbis, ami a külcsínt illeti.

FIGYELEM! A BEJEGYZÉS CSELEKMÉNYLEÍRÁST TARTALMAZ!!!
Esther Greenwood egy 19 éves diáklány, aki tizenegy társával együtt egy hónapra New Yorkba utazhat, ugyanis egy divatlap pályázatán nyertek és minden költségüket fedezik. Egy átlagos - nem feltétlenül amerikai - lány majd' kiugrana a bőréből, de Esther-t egyáltalán nem hatja meg a dolog. Nem érdeklik a ruhák, a csillogás, az estélyek. Nem érti a többi lányt, sőt az orvostanhallgató barátját sem.

"Mi minden meg nem történhet ebben az országban, mondogatták. Itt egy lány, él tizenkilenc évig valami Isten háta mögötti városban, olyan szegény, hogy még egy folyóiratot se tud megvenni, és akkor egyszer csak felveszik ösztöndíjjal a legjobb iskolába, rendre-sorra nyeri a díjakat, s végül úgy tartja kezében egész New Yorkot, akár autója k…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...