Ugrás a fő tartalomra

Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: április, 2010

Mézescsók Cerberusnak

"Úgy kaptunk egymástól versidézetet, regényből kiragadott sorokat, egy dallam töredékét vagy egy képmellékletet, mint más helyen a bonbont, s úgy is fogadtuk, az átélt szépség tudatával."


    A könyv címén felbuzdulva boldogan vittem a pénztárhoz. Aztán a Molyon és belelapozva szembesültem vele, hogy novellákkal van dolgom. A cím alapján mitológiai tárgyú írásokra számítottam. Mindig is szerettem a témát, és a négy év latin tanulás során sikerült is belemélyedni. Átfutottam a fülszöveget, majd elkezdtem olvasni a novellákat, és rögtön szembesültem azzal, ez nem az, amit vártam. Sokkal jobb.
   Szabó Magda ebben a kötetében (is) állít emléket a családjának, rokonainak, ismerőseinek. Őszintén vall gyerekkori élményeiről, melyek hol megnevetettek, hol elszomorítottak, hol elgondolkodtatnak. De biztos vagyok benne, nem vagyok egyedül azzal, hogy egy-egy történet eszembe juttatott egyet-mást a saját gyerekkoromból.
 A novellák másik csoportjában visszaköszön a mitológia, így mé…

Családi titkok

A BEJEGYZÉS CSELEKMÉNYLEÍRÁST TARTALMAZ!!!
A könyv megjelenésekor olvastam róla, és azonnal felkeltette a figyelmemet. Tavaly megvettem és most végre a kezem ügyébe került. De sosem gondoltam volna, hogy ennyire fogom várni a végét, és nem pozitív értelemben.

    Margaret Lea édesapja egy antikvárium tulajdonosa, ahol a lány is rendszeresen besegít a munkában. Délelőtt a könyveket rendezgetik, délután olvasnak. Margaret emellett életrajzokat ír. Egy napon levelet kap Vida Wintertől, a híres írónőtől, aki felkéri az életrajza megírására. Miss Lea meglepődik a kérésen, hiszen nem ismeri az írónő regényeit (ő ugyanis a klasszikusok híve). Lakása a bolt fölött található, így aznap este a vitrinben, a féltve őrzött ritkaságok között rábukkan a nő egyik könyvére. Magával viszi a lakásába és reggel azon veszi észre magát, hogy egész éjjel le sem hunyta a szemét, annyira magával ragadta. Így hát vonatra száll és elindul a titokzatos írónőhöz.

    Vida Winter, ha az életéről kérde…

Kisvárosi gyilkosság

Jerry Burton súlyos balesete után, orvosa tanácsára húgával, Joanna-val vidékre költözik.

"Ezért mondom, hogy menjen vidékre, béreljen házat, merüljön bele a helyi politikába, a helyi botrányokba, a falusi pletykákba. Legyen minél kíváncsibb a szomszédok dolgai iránt, minden butaságba üsse bele az orrát. Ha szabad javasolnom, olyan környéket válasszon, ahol nincsenek ismerősei."

   Végül Lymstock mellett döntenek.  A városka lakosai rögtön meg is látogatják őket, így Burtonék számos ismerősre tesznek szert.

" - Kicsit olyan, mint a "Boldog Család", nem? - mormolta Joanna. - Jogosné, az ügyvéd felesége, Dózis kisasszony, a doktor lánya és így tovább... Jerry, komolyan, ez igazán kedves kis hely! - tette hozzá lelkesen. - Olyan aranyos és régimódi. Az ember el sem tudja képzelni, hogy itt valami csúnya dolog történik."

   Minden ideális Jerry számára a teljes felépüléshez, ám egy nap névtelen, rágalmazó levelet kap rágalmat. Hamarosan kiderül, nem övé az e…

A Költészet napja

Április 11. József Attila (1905-1937) születésnapja és 1964 óta a Költészet Napja. Életrajz helyett inkább két verset hoztam tőle.

József Attila: Születésnapomra

Harminckét éves lettem én -
meglepetés e költemény
  csecse
  becse:

ajándék, mellyel meglepem
e kávéházi szegleten
  magam
  magam.

Harminckét évem elszelelt
s még havi kétszáz sose telt.
  Az ám,
  Hazám!

Lehettem volna oktató,
nem ily töltőtoll koptató
  szegény
  legény.

De nem lettem, mert Szegeden
eltanácsolt az egyetem
  fura
  ura.

Intelme gyorsan, nyersen ért
a "Nincsen apám" versemért,
  a hont
  kivont

szablyával óvta ellenem.
Ideidézi szellemem
  hevét
  s nevét:

"Ön, amig szóból értek én,
nem lesz tanár e féltekén" -
  gagyog
  s ragyog.

Ha örül Horger Antal úr,
hogy költőnk nem nyelvtant tanul,
  sekély
  e kéj -

Én egész népemet fogom
nem középiskolás fokon
  taní-
  tani!


1937. ápr. 11.
Tedd a kezed
Tedd a kezed
homlokomra,
mintha kezed
kezem volna.

Úgy őrizz, mint
ki gyilkolna,
mintha …

Foci a köbön

A megrögzött focidrukkerek bizonyára már számolják, hány nap van még hátra június 11-ig, az idei világbajnokság kezdetéig, mialatt azon morfondíroznak, kik kerülnek be és kik nem kedvenc válogatottjukba. Ellenben a - többségében nőnemű - lakosság másik része már előre retteg a VB egy hónapjától, amikor is esténként kénytelenek lesznek meccset nézni, vagy amennyiben két tévé is van a családban, reménykedhetnek, hogy a konkurens csatornák újra műsorukra tűzik a Szex és New Yorkot vagy legalább egy másik nőknek szóló régi-új sorozattal előrukkolnak.

    Elkezdtem olvasni a könyvet, és be kell vallanom, azonnal megtetszett az első mondatok után. Sokan nem értik, mi olyan izgalmas abban, hogy 10-10 mezőnyjátékos kergeti a labdát és 1-1 kapus ugrabugrál a helyén. Meg kell nézni egy meccset. Nem feltétlenül a helyszínen (bár úgy az igazi), de hétvégente a különböző sportcsatornákon van miből válogatni. Aztán vagy megszereti valaki, vagy nem. De ezt a könyvet azok élvezik leginkább, aki…

Húsvét

Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok Minden Olvasómnak !  Locsolkodás helyett inkább olvassatok! ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...