2010. december 13., hétfő

, , , , ,

"Tanár úr, kérem, én készültem."


"Senki nem felel. És most ott áll, egyedül a tömegben, mint egy szigeten. De még nem megy helyre. Neki nem mondták, hogy menjen helyre - odvas és züllött, kitaszított szívvel áll ott -, neki nem mondták, nem mondták. Ő még felel. Most végigmenjen, újra a padsorok közt? Nem, inkább áll, hülyén: keze dadogva babrál a táblán, a félbemaradt egyenlet roncsai közt, mint lezuhant pilóta, a motor megpattant hengerei fölött. A másik fiú közben már felel is. Valami párhuzamos vonalakról beszél - ez is olyan idegen és furcsa... mint minden... amivel itt évek óta foglalkoznak körülötte... foglalkoznak vidáman és ruganyosan és hangosan... és amiből ő soha fel nem fogott semmit... néhány mondatot jegyzett meg eddig, s azokon úszott...

Talán nincs is olyan magyar ember, aki ne ismerné e kicsiny kis kötet valamelyik novelláját. Ha járt valaha iskolai prózamondó versenyen, biztosan találkozott a Megmagyarázom a bizonyítványom cíművel, amely méltán oly népszerű ma is a versenyzők körében. Ki ne hallott volna arról, hogy Röhög az egész osztály vagy hogy Lógok a szeren? Az idézetben szereplő, A rossz tanuló felel c. novella címszereplőjének helyében pedig sokan voltunk. Nem kell ahhoz feltétlenül rossz tanulónak lenni, hogy az ember átélje a helyzetét. Lehetett előző délután valamilyen kihagyhatatlan program, ami miatt most nem sikerült készülni. De ilyenkor naná, hogy azt mondjuk, mi bizony készültünk, csak idegesek vagyunk, izgulunk stb.

A kötetben szereplő 20 novella nem mindegyikének témája a középiskola, azonban az a néhány is visszaröpít abba az időbe, amikor mi is rettegtünk az aznapi feleléstől, vagy éppen elkéstünk az iskolából, amit meg kellett magyaráznunk, ráadásul azzal is szembesülünk, hogy az egy évszázaddal ezelőtt a padot koptató elődeinknek is ugyanazok voltak a mindennapos problémái, mint nekünk. Köztük is volt jó és rossz tanuló, az ő osztálytársai is találtak ki tréfákat.
A novellák garantáltan mosolyt csalnak az arcunkra, sok esetben pedig megnevettetnek.

A könyvet egy iskolai ünnepségen való közreműködésemért kaptam sok évvel ezelőtt. Annak idején beleolvastam, most azonban - és külön köszönet a 24 nap a novellák jegyében eseménynek, -újra lekerült a polcról. Nem bántam meg, és azok sem fogják, akiknek ezután kerül a kezükbe.

Egyetlen dolgot sajnálok: a sorozat, amelynek ez a kis gyűjtemény is tagja, sajnos már évek óta nem kapható, legfeljebb antikváriumokban.


Karinthy Frigyes: Tanár úr, kérem!
95 oldal
Talentum Kiadó - Millenniumi Könyvtár, 2000
Megosztás:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a látogatást.
A hozzászólás cenzúrázatlan, és egyet nem érteni bármikor lehet.