Ugrás a fő tartalomra

Protestálok


Kedves Olvasóim,

az egyik kedves Molytársam hívta fel a figyelmem az egyik internetes oldal mai cikkére. Tudjuk, hogy az ilyen oldalak a bolhából is elefántot csinálnak és a sztárok legújabb tetteiről szóló hírekkel vannak tele, de emellett nem mehetünk el szótlanul. A cikkből azonban csak az engem fellázító részt közlöm. A téma a karácsonyi ajándékozás. A dolog pikantériája az iromány melletti Bookline hirdetés...

"Könyv. Felesleges próbálkoznunk, úgyse fogja soha senki levenni a polcról, úgyhogy válasszunk olyat, aminek szép a borítója, szép a gerince, tehát kiváló lakásdísz lehet belőle. A könyv annyira semmilyen ajándék, hogy tökéletes akkor is, ha családtagnak vesszük, de tökéletes akkor is, ha munkatársunknak. Nyilván viszonylag gyorsan hozzá lehet jutni, a könyvesboltok ráadásul az utóbbi időben egészen kicsinosodtak, szóval hangulatos, szép környezetben vásárolhatunk, ahol ráadásul akkora tülekedés sincs, viszont meleg van, és nem fúj az arcunkba a csípős szél. Minden szempontból megfelelő. Pipa."

Ha hallgatnánk a kedves cikkíróra, jeanpierre-re, akkor már régen csődbe mentek volna a könyvesboltok. De mi NEM azért veszünk könyvet, hogy az otthonunkat szépítsük vele, mert A KÖNYV NEM LAKBERENDEZÉSI TÁRGY!!! Sokan vagyunk annyira elvetemültek, hogy szeretünk a kezünkbe venni egy-egy könyvet, megsimogatni, megszimatolni a lapjait.Meglehet, hogy nem éppen dekoratív az a borító, de nem ez a legfőbb szempont.Ráadásul amint felkerülnek a polcra, nem látszik a szép vagy vagy kevésbé szép borító sem.
Kíváncsi vagyok, a cikk írója hány könyvet olvasott el idén vagy az eddigi élete folyamán. Biztosan nem tart sokáig, míg összeszámolja. Egyébként nem törte magát a képválasztás miatt sem: egy olyat választott, amin egy nő éppen a nyelvkönyveket nézegeti.


Könyvet ajándékozni pedig nagyon jó dolog: igen, én is azt veszek valakinek, és tudom róla, hogy el is olvassa, nem pedig felteszi a polcra és csak nézegeti, milyen jól is néz ki. Hogy mi a könyvajándékozás titka? A kulcsszó az odafigyelés, azaz odafigyelek az illetőre, akinek veszem. Kiderítem, melyik műfaj(oka)t szereti, van-e kedvenc írója, stb. Ha könyvekről beszélgetünk és megemlíti, hogy azt a könyvet nem olvasta, elraktározom az információt, és nyert ügyem van. Ez igazán nem nagy ördöngösség, csak sajnos, sokan nem ismerik az odafigyelés fogalmát.

Forrás: Google.hu
Könyvesboltok: igen, ilyenkor valóban jó bemenni, mert nem fagyoskodik az ember az utcán, bent tényleg fűtenek és az esőtől és/vagy hótól is védve vagyunk. De: a már említett könyvnézegetés és -simogatás könyvesboltban végzése nem tiltott. Sőt, engem nem egy könyvesboltban név szerint ismernek, és nem egyszer szóba elegyedtem az eladókkal arról, hogy éppen mit olvasok, ő olvasta-e már, tetszett-e a könyv, milyen jó/rossz, hogy náluk megtaláltam valamit, amit már régóta kerestem. A kép szerint pedig igenis sok ember fellelhető egyszerre egy-egy könyvesboltban és nem a fűtés miatt. Ha pedig rossz az idő és még van idő a busz/vonat indulásáig, inkább töltöm a valóban fűtött könyvesboltban el azt a időt kulturált környezetben, mint a zsúfolt várókban, ahol leginkább mocskos szájú embereket vagyok kénytelen hallgatni. Tisztelet a kivételnek.


Konklúzió: sajnos, mindig lesznek olyanok, akik lenézik az olvasó embereket, valamilyen különös fajhoz sorolják őket. De ezzel csak magukat minősítik. Én meg bátorkodtam megvédeni ezt a különös fajt, amely  hál' Istennek rengeteg taggal büszkélkedhet. 


Amadea véleménye, aki  - érthető okokból -nem bánt ilyen kesztyűs kézzel a cikk szerzőjével. 

A teljes cikk itt olvasható. 

Megjegyzések

 1. Ez a janepierre felkerült a halállistámra. Ilyet leírni! áááá Csodálom, hogy ő megtanult írni, ha már olvasni nem olvas. Brrrrrr

  VálaszTörlés
 2. Ezzel az irománnyal csak magát minősíti. Megnéztem a honlapon és rendesen kiosztották a hozzászólók ;).

  VálaszTörlés
 3. Úristen! Elolvastam az egész cikket a Velveten - hát, enyhe hányingerem támadt. Undorító, ahogy nem csupán a könyvvásárlást, de magát a karácsonyi ajándékozásnak a lényegét is miben látja. Én nem akarom minél hamarabb letudni az ajándékok vásárlását, én mindenkinek alaposan megválogatom - és igen: a családom nagy része könyveket fog kapni. És nem azért, mert nem volt jobb ötletem. Nálunk szeretnek olvasni...
  Ez most annyira, de annyira felmérgesített. Nem hittem volna, hogy egy portál fel mer vállalni egy ilyen írást és egyáltalán: alkalmaz egy ilyen idiótát...

  VálaszTörlés
 4. Atya ég! Mit is szoktak mondani: nagy az Isten állatkertje. Egyébként meg tényleg csak magát minősíti vele, akinek van egy kis esze, nem olvas el ilyen cikkeket, és főleg nem hiszi el, amit ír benne. A többieknek meg egészségére.:S

  VálaszTörlés
 5. Andiamo teljesen egyetértek veled és Amadeával is. Én nemes egyszerűséggel bunkónak neveztem a cikk íróját, és amit nem értek, ha valaki cikkírásra adja a fejét, akoor valamit az olvasáshoz is kell konyítania nem? A lényeg pedig az , hogy igenis jó bújni az antikváriumok kissé poros polcait, a plázák színes, fényes könyves boltjait és nagyon, de nagyon jó könyvet kapni karácsonyra.

  VálaszTörlés
 6. Köszönöm a támogatásotokat! ;) Miestas, ne feledkezzünk meg a könyves kirakodókról sem :). Tavaly decemberben éppen az egyik asztalnál nézelődtem, amikor megjegyezte az eladó, hogy "De jó ilyenkor (kb.: 9 óra volt) mosolygós arcot látni", és biztosan nem udvarolni akart, mivel nő volt az illető.

  VálaszTörlés
 7. "Biztosan nem tart sokáig, amíg összeszámolja.":DD Ha ez az írás marni tudna, halálos lenne:)
  Engem az antikokban ismernek, legalább tudják, hogy nő egy kicsit a bevétel:))

  VálaszTörlés
 8. Amadea, erre mi mást is mondhatnék, mint: "Ördögi gonosz dög vagyok, de felemelnek az angyalok." (Ez a mondat a Zene és szöveg c. filmben hangzik el. Igen, nem az évszázad filmje, de ez a sor nagyon találó ;))

  VálaszTörlés
 9. Na ez aztán nagyon szép, gratulációm küldöm a cikk szerzőjének... pár percig csak néztem, aztán arra gondoltam: ezt most komolyan leírta valaki? Tapsot az ekkor intelligenciával rendelkező személynek! Kicsit ki vagyok akadva!

  VálaszTörlés
 10. Tudod, valahogy látogatottságot kell szerezni az oldalnak...

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A hozzászólás cenzúrázatlan, és egyet nem érteni bármikor lehet.
A blog menüje (címkék, bejegyzések, bloglista stb.) fent, a Keresés melletti három csíkra/sávra kattintva érhető el.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Népszerűek a héten

A téli tücsök meséi

Amikor újra esni kezdett a hó, megkerestem ezt a meseregényt, hogy a legmegfelelőbb körülmények között végre megismerkedjem a téli tücsök meséivel.

   A téli tücsök valójában nyári tücsök volt, de amikor a szigetre - ahol élt - megérkezett néhány ember, a tücsök belebújt a terepszínű hátizsák bal zsebébe és így került mostani lakhelyére, a szobába.
   A tücsök mindennap kimászik a hátizsák bal zsebéből - ami gyengülő zsályaillatot áraszt -, felugrik a székre, onnan az asztalra, majd az ablakpárkányra. Kint csak a havas táj látványa fogadja és ekkor bent felfedezi az asztalon álldogáló írógépet. Mindennap felugrik egy-egy billentyűjére, a befűzött papíron megjelenik egy betű, ami a tücsköt egy-egy, a szigeten történt eseményre emlékezteti. Ekkor leugrik az asztalról a székre, onnan a  földre, elsétál a zöld heverőre, felugrik rá, fel és alá kezd sétálgatni és közben emlékezik.

   A meseregényben tizenhat mesét olvashatunk, melyből tizenöt a tücsök egy-egy visszaemlékezése. Megisme…

Egy valóban csodálatos Júlia

A legutóbbi megjelenésekor már szemeztem Kertész Erzsébet Jósika Júliáról szóló regényével, de végül csak nemrég került be a gyűjteményembe.
A könyvről csupán annyit tudtam, hogy Podmaniczky Júliának állít emléket, aki nyolc évet várt, hogy feleségül mehessen Jósika Miklós íróhoz, majd az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Brüsszelbe menekültek, ahol Júlia csipkeboltot nyitott.

De ez a regény jóval több ennél. Már az elején teljesen magával ragadott, olyan jó volt elmerülni benne.

A Podmaniczky család az édesapa, Károly halála után költözött aszódi birtokukra. Itt él özvegye és egyben második felesége, Elise asszony öt gyermekükkel (Júlia, Eliza, Frigyes, Ármin és Marie) és a személyzettel.

Édesanyjuk - egy szász miniszer lánya - nagyon szigorú a gyermekeivel, a legfontosabb számára, hogy a külvilág előtt  a tökéletes család látszatát és a lányok feddhetetlenségét mutassa. Júlia immáron évek óta a kor ünnepelt írójának, Jósika Miklósnak jegyese. Az író ugyanis nős, é…

A csokoládé sötét oldala

Mióta megláttam néhány hónapja, hogy előbb-utóbb jön a folytatás, tervben volt, a második rész újraolvasása. Elvégre nem árt, ha frissek lesznek az emlékeim. Ráadásul elég régen volt már, amikor három éve a nyári szünetben először került a kezembe.

    Ahogy elkezdtem az olvasást, újra magával ragadott. Azt hiszem, most jobban időzítettem, hiszen az első dátum a regényben október 31. csütörtök.

     Október 31-én ismerkedhetünk meg Zozie de l' Alba-val, aki emberek életét lopja el. Zozie ugyanis árgus szemekkel vizslatja már elhunyt emberek postaládáját, melyeknek egyszerűen elemeli a tartalmát és felbontja, amit bennük talál. Nem is gondolnánk, hogy egy-egy postaláda micsoda kincseket tartogat Zozie számára! Elég neki egy bankszámlakivonat vagy egy számla, és voilà, már meg is van az új neve, az új élet, amit megkaparinthat.
Éppen egyik korábbi személyiségének nyomait igyekszik eltüntetni, amikor útja a Montmartre-ra vezet, ahol megpillant egy kamaszlányt egy chocolaterie e…

¿Le puedo ayudar en algo?

Még a tavasz folyamán fedeztem fel ezt a könyvecskét, mely a spanyol üzleti kommunikáció világával ismerteti meg az olvasót. Rákerestem a kiadó honlapján, ahova néhány oldalt fel is töltöttek belőle, amelyek meggyőztek, így gyorsan meg is rendeltem, mielőtt az Alexandra végleg bezárta volna a bazárt.

A könyv a Langenscheidt Kiadónál megjelent változat magyar átdolgozása.
Az elején megismerjük a spanyol hivatalos levelezés általános tudnivalóit, majd azok kötelező és lehetséges elemeit. Magyarul a levél megnevezését, a feladó adatait, a megszólítást, a tárgyat, a dátumot, a bevezető és a záróformulákat, illetve a köszönési formákat.

Ezt követik az ügyintézés, a szállítás, fizetés, reklamáció, késedelem, a meghatalmazás hasznos kifejezései, majd részletesen kitér a telefonbeszélgetésekre.

Majd következnek a a vendéglátás, csevegés, utazás, autókölcsönzés, jelentkezés/visszaigazolás, meghívás, jegyzőkönyv és egyéb, a titkárságokon (az irodai életben) előforduló hasznos kifejezések, monda…

"Ha divatos akarsz lenni, elegendő meztelenkedned..."

A megtévesztő címmel ellentétben a Magánélet sorozat második kötetéről lesz szó, mely a Napóleon korabeli emberek mindennapjaiba kalauzol bennünket.

Ez a kötet is négy nagy témakört ölel fel, melyekben alaposan megismerhetjük a 19. századi franciák életét. Mindazt, ami a történelem tankönyvekből kimaradt.

A Család és erkölcs fejezetben rögtön megtudjuk, hogy az 1804-ben hatályba lépet Code civilben (azaz polgári törvénykönyvben) rögzítették, hogy a nő nem egyenlő a férfival. Már ezt a részt olvasva örültem, hogy nem abba a korba születtem, ugyanis a nők jogai szinte a nullával voltak egyenlőek. Nem is beszélve arról, hogy még ostobáknak is tartották őket!

A szokásoknak megfelelően a szülők választottak megfelelő párt a gyerekeiknek, mondván a szerelem úgyis elmúlik, az anyagi biztonság jóval fontosabb alapon.
Ám már ekkoriban is léteztek házassági hirdetések a lapokban, melyek szövege szinte megegyezett azokkal, melyeket ma is olvashatunk. Sőt, létezett a Világi Iroda is, ahol egy ház…

" Radnaynak lenni feladat, kötelesség"

(...) De itt, itt minden más. Itt nem lehet olyan mélyre ásni, hogy ne forduljon ki a rögök közül egy rég porladó Radnay, de genere Gyana. Uramisten, még ezt is számon tartják! Hogy Árpáddal együtt lépték át a Kárpátokat! Mit mondhat ezek után? Mit, amikor ebben a történetben a Hunyadiak, Báthoryak, Bethlenek meg Bocskaiak mind régi ismerősökként szerepelnek, és olyan Radnayak tetteiről hallhat, akik Rákóczi vagy Kossuth mellett álltak, buktak és haltak? Kész csoda, hogy még mindig van eleven Radnay! Ennyi összeesküvés, véres összecsapás, rokongyilkosság, árulás, merénylet számolatlan hősi halál után. Száműzetés Rodostóban, börtön Bécsben, fogság Kufsteinben, bujdosás török földön... És mégis, mindig akadt olyan sarja a családnak, aki utódokat nemzett, valahogy felnevelte őket, és továbbadta a nevet, meg valami mást is: büszkeséget, elszántságot, erőt, vakmerőséget és tébolyt. És közben végig itt maradtak, ezen a földön. Vagy ha el is távoztak egy időre, mindig hazatértek, ha másként …

Joanne Harris: Egész évben karácsony - első benyomások

Sokakhoz hasonlóan én is megörültem, amikor egy hónapja megláttam ezt a kötetet az előrendelések között, és egy kisebb gondolkodási idő után a virtuális kosaramban landolt, majd csak várni kellett a megjelenésre és a kiszállításra. Volt is örömködés, amikor megérkezett vele a futár, aztán jött a feketeleves megvilágosodás:
ebbena kötetben véletlenül sem a Karácsony köti össze a novellákat, de nem ám! Úgyhogy Kedves Olvasó/Leendő Vásárló, ha úgy gondolta eddig, jó lesz karácsonyi alapozásnak, nagyot tévedett!
A könyv ugyanis az írónő A Cat, a Hat and a Piece of String (Egy macska, egy kalap és egy darab/kevés madzag) c. kötetének fordítása, melynek címében sehol sem szerepel a Karácsony szó. És az eredeti borító sem éppen karácsonyi hangulatot áraszt:

 Ulpius-ház, 2013                               Corbis, 2012      348 oldal                                          288 oldal
  Viszont az Ulpius sem hülye, ha már valaki nem harap az erotikus gyöngyszemekre, majd fog egy karácsonyi köt…

A titkokkal teli ládika - Tegnap, ma, holnap

Amikor felfedeztem az előrendelések között Sophia Loren tavaly, a 80. születésnapjára megjelent önéletrajzi könyvét, rögtön kíváncsi lettem rá, és közben azon kezdtem gondolkodni, mit is tudok róla? Be kellett látnom, hogy nem sokat, és - sajnos - csak nagyon kevés filmjét láttam.
    Így nagyon örültem, hogy már a megjelenés előtt elolvashattam a Tegnap, ma, holnapot, ami már most biztosította a helyét Az idei év legjobb könyvei címet viselő listámon.

    A karácsonyi készülődés mindenhol izgalmas és várakozással teli, különösen, ahol gyerekek is vannak. Így december 23-án, miközben Sophia Loren a Szentestére készülődik, és megérkezik négy kis unokája, akik mesét néznek, a nagymama ezen az estén visszagondol az életére. Előkerül egy sötét fadoboz, mely az emlékezés hullámait indítja el a benne rejtőző táviratok, levelek és fényképek által.

Amikor az életemre gondolok, meglepődöm azon, hogy mindez valóban megtörtént. Egy nap felébredek és rájövök, hogy csak álmodtam. Nem …

Szederbor

Annak idején azt írtam erről a regényről, hogy nem tetszett annyira, mint az addig olvasottak Joanne Harristől, de egyszer újraolvasom majd. Mivel az elmúlt hetekben  valaki mindig kereste a regényt, így elhatároztam, hogy beváltom az ígéretemet és újra elővettem a Szederbort.

    Jay Mackintosh évekkel ezelőtt gyerekkori élményeit felhasználva írta meg Földialma Joe c. regényét, mellyel egycsapásra híres lett. Rajongói azóta is várják az új könyvét, de ő álnéven sci-fikkel örvendezteti meg az olvasókat, ami bár anyagi jólétet jelent a számára, tudja, hogy nem ebben a műfajban érzi otthon magát.

   Öt éve él a barátnőjével, Kerry-vel egy londoni lakásban, aki egy esetleges új regény sikerének reményében eltűri minden szeszélyét. De egy márciusi napon, egy, a postával érkezett ingatlanhirdetés mindent megváltoztat: Jay megpillant egy franciaországi kis házat, éppen olyat, amilyenről a Földialma Joe-t ihlető egykori öreg bányász, Joe mesélt neki annak idején. Azonnal dönt: ez a ház…

Keserédes történetek

Decemberben már megírtam a véleményem, miután megérkezett a futár a novelláskötettel és néhányat elolvastam belőle. Bár az a vélemény csak az első benyomásokra korlátozódott, de azok mellett sem mehettem el szótlanul, elvégre a mai világban a többség kétszer is meggondolja, mire ad ki pénzt.

   Akkor félretettem a kötetet, ahogy annak idején a Bársony és keserű mandulát is, és a mai napig sem tudom megmondani, miért. Talán mert nem a megszokott Joanne Harrisszel találkoztam a lapokon, és furcsa volt, hogy az írónő egy másik arcát mutatja nem egy novellájában. A napokban viszont rájöttem, hogy hiányzanak Joanne Harris írásai, és teljesen mindegy, melyik oldala dominál az adott novellájában. Elő is vettem a kötetet és ott folytattam, ahol januárban abbahagytam.

     A novellákból nem a Csokoládéból jól ismert hangulat árad, hanem nem egyszer egy olykor gonosz, csipkelődő hang szövi a történet szálait. A címadó történet és annak folytatása - ahogyan már korábban is írtam - egyáltal…