2010. december 10., péntek

, , , ,

Nő a baj


"Az egyensúly a lényeg, magyarázta Roland. Egymás megismerése, az, hogy kitárulkozunk a másik ember előtt. És figyelmeztetett arra, nehogy a magam története egy másik emberről szóljon, és ne rólam."
   Főhősünk életében egyre gyakrabban bukkan fel az egyetemista Marianne. A lány este érkezik és beszélgetni szeretne. Mindig otthagy valami apróságot, legyen az narancstea vagy egy szatyor csokoládé. Majd egy este:

 "Aznap este beköltözött hozzám, tizenkét közepes méretű kartondoboz és egy krémsárga komód társaságában."

    Ennél a mondatnál rögtön eszembe jutott a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt c. film. Marianne  emlékeztet a filmbeli Andie-re, ugyanis szinte uyanazt csinálja, mint ő: folyamatosan beavatkozik a férfi életébe (az sem mindegy milyen úszószemüveget vesz), szervezkedik és folyamatosan csacsog. Hősünk amikor kezdi megunni mindezt, leugrik az uszodába, vagy egyszerűen elalszik.  Azonban  egy nap lapátra kerül a munkahelyén. Így a pár európai utazásra indul. Marianne egy olyan helyre szeretne menni, ahol szívesen látják őket.

   De létezik-e ilyen hely? Svédország, Dánia, Németország után végül Franciaországban kötnek ki és végre a lány is elégedett. Azonban a folyamatos összezördülések miatt, a férfi hazautazik, míg a nő újdonsült barátaiknál marad. Vajon mi lesz most?

    A 300 részből  (vagy nevezzük inkább szösszenetnek) álló könyv gyorsan olvasható és közben még jól is szórakozunk. Erlend Loe szarkazmusa folyamatosan mosolyt csalt az arcomra olvasás közben. Bár bevallom, néha kicsit sok(k) volt, amit Marianne művelt, és ahogy mondani szokás, ez a szerencsétlen hogy nem jött rá, hogy ennél sokkal jobbat is találhat?  De mint tudjuk: a szerelem vak. Na de ennyire?

A rózsaszín borító pedig senkit se tévesszen meg, véletlenül sem egy lányregény rejtőzik mögötte.

A regényből film is készült, amit a magyar nézők Sodródás címmel láthattak.


Erlend Loe: Elfújta a nő
Fordította: Földényi Júlia
Scolar Kiadó, 2010
192 oldal
2450 Ft
Megosztás:

2 megjegyzés:

  1. Ez az író első könyve, a többieknél olvastam, hogy a későbbiek jobbak. Viszonyítási alapom egyelőre nincs, de biztosan jól szórakozol, ha elolvasod ;).

    VálaszTörlés

Köszönöm a látogatást.
A hozzászólás cenzúrázatlan, és egyet nem érteni bármikor lehet.