2010. december 10., péntek

, , ,

Kutya egy tesztkönyv :)

 Bevallom, a cím engem is megmosolyogtatott. Sehogy sem sikerült elképzelni a kutyámat, amint ceruzával a kezében, elgondolkodva töltögeti a tesztet.
"Mivel a kutyák a ceruzát egyetlen dologra, jobb híján rágócsont gyanánt tudják használni, nehéz világos képet nyerni, mi játszódik le kedvencünk bundás fejében."

Ezzel a mondattal pedig teljes mértékben egyetértek, mert a saját kutyám is kiismerhetetlen. Mindenesetre Rachel Federman általánosságban igyekszik segítséget nyújtani kutyánk értelmi képességeinek feltérképezésében, azonban kifejezetten a lakásban tartott ebekre fókuszált.

  A könyv 15 tesztkérdést tartalmaz, amelyek kedvencünk viselkedésével kapcsolatosak. 3 válasz közül választhatunk, amelyek nem a szokásos a, b, c, lehetőségek mellett tappancsnyomok is vannak.


A következő részben szituációs feladatok vannak. Ez a rész nálunk azért kivitelezhetetlen, mert a kutyám abszolút kinti állat, ha bejönne, lenne is Armageddon. De a bent élő társai számára biztosan sok vidám percet tartogat. A cél: megtudni hogyan viselkedik a kutyus bizonyos helyzetekben, pl. ha a konyhában marad egy darab hússal.

    A harmadik részben kutyusunk aktivitását vehetjük górcső alá a megadott helyzetekben. Ehhez egy új játékra van szükségünk és kezdődhet is a móka :).

   A pontszámok összeszámolása után pedig fény derül, kedvencünk melyik kategóriába tartozik. Lehet, hogy éppenséggel zseni vagy csak átlagos? Mindenesetre nem szabad elkeseredni, ha nem a legjobb eredményt sikerült produkálni, mert a Hogyan javíthatsz kutyád teljesítményén? c. fejezetben ehhez kapunk ötleteket.

  A könyvecskét a kutyák hitvallása zárja, amelyben nem egy olyan mondattal találkozunk, amit nekünk sem árt megfontolni.

   Valószínűleg most már többet tudok a kutyámról, és néhány dolgot kipróbáltatok vele. A könyv nagyon bájos, az illusztrációi pedig aranyosak. Azt pedig sosem tudhatjuk, talán egy lángész rejtőzik kedvencünkben.


Rachel Federman: IQ-tesztkönyv kutyáknak
Fordította: Szám István
Tericum Kiadó, 2010
128 oldal
1970 Ft
Képek: Google
Megosztás:

2 megjegyzés:

  1. Ez aranyos lehet.:)) Majd egyszer én is "kitöltetem" a kutyámmal.:) Bár nálunk sem jöhet be a házba.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon aranyos :) Biztosan tetszeni fog a kutyusodnak ;).

    VálaszTörlés

Köszönöm a látogatást.
A hozzászólás cenzúrázatlan, és egyet nem érteni bármikor lehet.