2010. november 24., szerda

, ,

"Ez egy egészen más játék."


"Perry lenyelte a dühét, és első ízben próbált meg tudatosan valamiféle fedősztorit összehozni.
- Mondja nekik, hogy van egy obskúrus orosz bankárféle, aki Gyimának nevezi magát - bökte ki végül, miután más egyszerűen nem bírt az eszébe jutni. - Gyima kiegyezne velük. A Dmitrij rövidítése, ha egyébként nem tudnák.
- Hát ez aztán étvágygerjesztően hangzik - gúnyolódott Flynn. Ceruzát ragadott, és jegyzetelt pár szót ugyanarra a lapra."

        Mit tegyünk, ha a karib-tengeri nyaralásunkon megismert orosz úriemberről kiderül, hogy a világ első számú pénzmosója, aki most szeretne jó útra térni, mindent töredelmesen bevallana a brit hatóságnak a családja védelme érdekében, és mindehhez a mi segítségünket kéri?
Ez történik Perry Makepiece-szel, a 30 éves egyetemi tanárral, aki most készül otthagyni a munkáját, és barátnőjével, az ügyvéd Gaillel töltené jól megérdemelt pihenését Antiguán.


       Perry, aki mellesleg amatőr sportoló, egyik nap összetalálkozik a teniszpálya közelében Gyimával, az orosz úriemberrel, aki családostól és testőröstől szintén ott tartózkodik. A közös teniszmeccs után Gyima folyamatosan keresi a fiatal tanár társaságát, akinek Gaillel egyetemben szemet szúr a különös kompánia. Hamarosan nem is sejti, micsoda titkokba nyer beavatást...

    A nyaralás után hazatérő fiatal pár pedig egyszerre két kihallgató társaságában találja magát, akik igencsak harapnak a sztorira. Megkezdődik hát a brit titkosszolgálat versenyfutása az orosz Herceggel Gyima és családja, ill. Perryék védelmében...

   Szinte azonnal, a regény elején szembetaláljuk magunkat a Perryt és Gailt kihallgató titokzatos Yvonne-nal és Luke-kal, akik mindent tudni akarnak, míg a fiatalok nem is sejtik, mibe csöppentek.

    Természetesen a lapok fogyásával az izgalom fokozódik, mindenre szépen lassan fény derül és nem is sejtenénk, milyen szövevényes is az orosz maffia és a nemzetközi pénzügyi rendszer kapcsolata. Néha úgy éreztem, elvesztettem a fonalat, amikor a brit titkosszolgálat embereinek múltját boncolgatta le Carré, aztán rá kellett jönnöm, mindent világosan leír, csak nekem tűntek követhetetlenek az események. Mea culpa. Ezt meg kell még szoknom az írónál.


    Mindenesetre a műfaj szerelmeseinek most sem kell csalódniuk. Ráadásul a magyar kiadás nem sokat késett az eredeti után.

A Kiadó honlapján bele is olvashatunk a regénybe.


John le Carré: A mi emberünk
288 oldal
Agave Kiadó, 2010
2680 Ft
Share:

1 megjegyzés:

Köszönöm a látogatást.
A hozzászólás cenzúrázatlan, és egyet nem érteni bármikor lehet.