2010. november 12., péntek

, , , , , , , , , , , , , ,

„Csinálj, amit akarsz!”


"A mai napon, 1508 májusának tizedik napján én, Michelangelo, szobrász, átvettem II. Gyula pápa Őszentségétől ötszáz dukátot a Sixtus-kápolna mennyezetének kifestésére, amely munkához a mai napon hozzá is fogok."
  Úgy gondolom Michelangelót senkinek sem kell bemutatni, legalább egy művét mindenki azonnal meg tudná nevezni. Azonban a Sixtus-kápolna (itt választják a pápákat) mennyezetfreskójának megszületése nem is olyan egyszerű történet volt.

     Michelangelo saját magát szobrászként tartotta számon, így ódzkodott a felkéréstől, eredetileg ugyanis a pápa a síremléke elkészítésére kérte fel őt, aki ekkorra már olyan műveket tett le az asztalra, mint a Dávid-szobor vagy a  Pietà. Azonban a síremlék miatt (amit később el is készített) nézeteltérésbe keveredett Őszentségével, így vissza is tért szülővárosába, Firenzébe. Viszont nem volt ajánlatos ujjat húzni a papa terribilével, így a művész elvállalta az embert próbáló feladatot. A címben szereplő mondattal a pápa a köztük húzódó vitát kívánta lezárni.

II. Gyula pápa
    A vonakodás oka az volt, hogy Michelangelo szerint a versenytársai vették rá a pápát, hogy őt válassza, ugyanis freskóval utoljára tanonckorában volt dolga, így állíthatják félre a zsíros szobrászati felkérések útjából.

    A munkálatok végül 1508 májusában kezdődtek. Michelangelo közben számos nehézséggel nézett szembe: segédeket kellett keresnie, beszerezni a szükséges eszközöket, miközben figyelemmel kísérte a családja sorsát Firenzében, II. Gyula katonai ambícióit is és a szintén a pápa megbízásában munkálkodó versenytárs, Raffaello ténykedéseit. Mindezek ellenére a teljes mennyezet 1512 októberében készült el, melynek ma  is emberek százai járnak nap mint nap csodájára.

  Ross King könyvéből nemcsak Michelangelót mint embert ismerhetjük meg, hanem a kort is: a városállamok és a nemzetközi színtereken folyó harcokat, ill. a freskófestés kulisszatitkaiba is alapos bepillantást nyerünk. Az közismert, hogy a freskót a friss vakolatra festik fel, azonban nem mindegy hogyan is kerül fel a figura a falra. Mindezt számos vázlat és tanulmány elkészítése előzte meg.

A freskó szerkezeti rajza, kattintással nagyobb lesz. (Forrás: Wikipedia)


    Mielőtt bárki megijedne, a regény rendkívül olvasmányos, néhol humoros és egyben hosszú és alapos kutatómunka eredménye. Ezt bizonyítja a fejezetekben található számos lábjegyzet és a bibliográfia. A mennyezetfreskó aktuális részének festése mellett az adott ószövetségi történetet is megismerjük. A freskó a pápa hírneve megszilárdítása mellett a tudatlan tömegek "szórakoztatását" is szolgálta, ugyanis a korabeli többórás misék során az írástudatlanok ezeket "tanulmányozhatták", így tartva fenn a figyelmüket.

   A regény a művészet, Michelangelo és a reneszánsz szerelmeseinek kihagyhatatlan információk forrása.
A borító belső fülein a freskó egy-egy részlete látható, ami kifejezetten hasznos volt olvasás közben.
(A héten ment egy sorozat a Spektrumon a Medici családról amelyben Ross King is szakértőként szólal meg, többek között Michelangelóval kapcsolatban is.)

   Kedvcsinálónak találtam egy videót a freskóról, melynek a második felében az oltárfalon látható, 1536-ban szintén Michelangelo által festett Az utolsó ítélet szerepel. Megtekintése teljes képernyőn ajánlott.


A 3D-s vatikáni verzió, amit ezúton is köszönök Miestasnak, aki szintén olvasta a könyvet.


Ross King: Michelangelo és a Sixtus-kápolna
Eredeti cím: Michelangelo and the Pope's Ceiling
Fordította: Makovecz Benjamin
428 oldal
Park Kiadó, 2010
3500 Ft
Share:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a látogatást.
A hozzászólás cenzúrázatlan, és egyet nem érteni bármikor lehet.