2010. október 6., szerda

2010 őszén megjelenő - szerintem - érdekes könyvek

Kedves Olvasó,

Igen, a keresők bizony becsaphatják az embert, ez egy 2010 októberében született bejegyzés. De talán annyiban hasznos lehet, hogy a benne szereplő könyvek közül egyet-kettőt azóta elolvastam és belinkeltem róluk a véleményem. 


Átnéztem a mostanság megjelenő könyveket, és kiválasztottam néhányat, ami érdekesnek tűnik.

Október:
Először is itt van az Eat, Pray, Love folytatása: a Hűség. Elizabeth brazil barátját, Felipét a kitoloncolás fenyegeti, amit csak akkor kerülhetnek el, ha törvényesen is elismerik a kapcsolatukat.

Fülszöveg:
Elizabeth egy rossz házasságból menekülve nekivág a nagyvilágnak, hogy végre rájöjjön, ki is ő, és mit akar az élettől. Zarándoklata során eljut Itáliába és Indiába, dzsigolók és guruk közé, de a boldogságot végül Indonéziában találja meg, egy szintén hányatott sorsú férfi, Felipe oldalán.
Egy nap azonban Felipét bilincsbe verve kitoloncolják otthonából, és a hatóság választás elé állítja őket; vagy összeházasodnak, vagy a férfinak el kell hagynia az országot...

Elizabeth Gilbert őszinte, humoros és mély érzelmű könyve azoknak szól, akik nem hisznek a házasságban, mert társadalmi béklyónak, a szerelem intézményesítésének, egyszóval idejétmúltnak tartják. És persze azoknak is, akik mégis belevágnak, mert mint a könyvből kiderül, örök hűséget fogadni, és az ígéretet betartani embert próbáló feladat, de felemelő érzés. A Hűség az életre szóló kötődés könyve.Ha minden igaz, a könyv a héten már meg is jelenik.

Elizabeth Gilbert: Hűség 
Ulpius-ház
464 oldal
3499 Ft
Várható megjelenés: október 8.


Jó hír az Agatha Christie-rajongóknak:
Az Európa Kiadó folytatja a Krimi Királynője életművének újra kiadását.
Október lévén a Halloween és halál c. kötet lát napvilágot.

Fülszöveg: 
Mrs. Ariadne Oliver Woodleigh Commonban vendégeskedik. A kisvárosban Halloweenkor tinibulit szerveznek: liszttorta-szeletelés, almahorgászás, tűzharapás szerepel a szórakozások között. A tizenhárom éves Joyce Reynolds azzal a meglepő információval áll a híres írónő elé, hogy gyilkosságot látott. Mrs. Oliver hiszi is meg nem is, egészen addig, amíg holtan nem találják a kislányt. Valaki belefojtotta a vödörbe, amiből az almákat kellene kihorgászni. A regényírónő megint jó barátjához, a világhírű kis szürke sejtek tulajdonosához, Hercule Poirot-hoz fordul segítségért. És noha megváltozott a világ azóta, hogy ők először találkoztak, van, ami mindig ugyanolyan marad - Poirot zsenialitása.

A regény -más kiadónál, más fordításban- "Ellopott gyilkosság" címen jelent meg.

Agatha Christie: Halloween és halál
Európa Kiadó
312 oldal
2200 Ft
Várható megjelenés: október 15.


Ismét a boltok polcaira kerül a Kundera-sorozat talán legismertebb darabja: A lét elviselhetetlen könnyűsége. Idén tavasszal már olvastam, bennem felemás érzéseket váltott ki, de összességében tetszett. Aki még nem olvasta, most beszerezheti a kék borítósat ;).

Fülszöveg:
Milan Kundera regénye a szűkebb értelemben vett sztori, valamint filozófiai-történelmi-politikai eszmefuttatások mesteri ötvözete, amely azonban mindig megőrzi szépirodalmi jellegét. Főhőse egy jó nevű sebész, Tomás, nagy szoknyabolond, naponta váltogatja szeretőit. S egy szép nap e Don Juan-i figura mögött felsejlik egy másik legendás férfialak, Trisztán; hősünk beleszeret egy kisvárosi pincérnőbe, Terezába, s feleségül veszi. Korábbi gazdag és mozgalmas szexuális életéről azonban nem tud és nem akar lemondani, jóllehet ezzel elmondhatatlan fájdalmat okoz az egyetlen valóban szeretett lénynek. Tomás ellentmondásos alakja mögé háttérnek Kundera felrajzolja a "prágai tavasz" eseményeit, majd 1968 drámáját, az orosz inváziót, az első napok euforisztikus gyűlöletét, végül a "normalizáció" éveinek megaláztatásait.
Tomás és Tereza a nemzeti remények bukásával Svájcba költözik, de később hazatér, hogy otthon vállalja sorsát. Sabina, a festőnő, Tomás egyik szeretője, az emigráció útját választja, megkapaszkodik odakint, de minden kötöttségtől megszabadulva a lét elviselhetetlen könnyűségét érzi. Jellemző életérzés ez korunkban, amikor a történelem és a technika a világot olyan jövő felé vezeti, melyet az ember sem alakítani, sem előre látni nem képes. 

Milan Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége
Európa Kiadó
408 oldal
2800 Ft
Várható megjelenés: október 22.
Szintén az Európa Kiadó örvendezteti meg a történelmi regények szerelmeseit:
Antonia Fraser legújabb regénye a Napkirály magánéletébe enged bepillantást. Bevallom, nem is gondoltam volna, hogy XIV. Lajos is ilyen népszerű volt a hölgyek körében. Ezt nem tanították a történelemórákon. Mindenesetre kíváncsivá tett a fülszöveg.(Megjegyzem, a kiadó honlapján idén júliusra ígérték a megjelenést :))

Fülszöveg:
A világhírű és hazánkban is népszerű, kiváló szépírói adottságokkal megáldott Antonia Fraser ezúttal XIV. Lajosról és a környezetébe tartozó nőkről fest színes és hű portrét. A Napkirály (1638-1715) szerencsés volt a szerelemben, s bámulatosan aktív szerelmi élete csak növelte a világ szemében személyes dicsőségét, amely oly fontos volt számára. Most közelről megismerhetjük azokat, akiknek eddig csak a nevét tudtuk: Marie Mancinit, Louise de La Valliere-t, Montespan márkinét, Madame de Maintenont és Angélique de Fontanges-t - hogy csak a leghíresebbeket említsük. Lajos rendkívül gáláns volt szeretőivel, a szakítás után is törődött velük, bőkezűen elhalmozta őket címekkel, ajándékokkal. Számos törvénytelen gyermekét törvényesítette, magas ranggal látta el, és komoly szerepet juttatott nekik dinasztikus terveiben. Sok szó esik két olyan hölgyről is, a sógornőjéről, Henrietta Annáról, és unokája feleségéről, Savoyai Adélról, akiket nem szerelmi viszony, "csak" mély és gyöngéd emberi kapcsolat fűzött a királyhoz. De feltárulnak előttünk Lajos magánéletének spirituális dimenziói is, mert miközben szabad utat engedett érzékiségének, katolikus uralkodóként, őszintén vallásos emberként megélte a szabadosság valláserkölcsi tilalmának, a nem titkolt egyházi rosszallásnak fájdalmát is. 

Antonia Fraser: A Napkirály és a hölgyek
Európa Kiadó
512 oldal
4200 Ft
Részlet a regényből.
Várható megjelenés: október 8.


Nem maradhat ki a Geopen Kiadó újdonsága, amely Provence-ba kalauzolja az Olvasót, méghozzá Cézanne korába.

Az írónő eredetileg francia nyelvet és vallástörténetet tanított a regény helyszínén, Aix-ben.

Fülszöveg:
A provance-i Aixbe nem hétköznapi fiatal nő érkezik Párizsból. Solange Vernet azonnal feltűnést kelt dús, lángvörös hajával, smaragdzöld szemével, kétes erkölcsű tanokat hirdető professzor szeretőjével, aki ráadásul idegen, egy angol... Nagyra törő társadalmi ambíciók fűtik, szalont nyit, társasági életet szervez, a tekintélyes Cézanne család mogorva festő fiával barátkozik és még a fiatal bíró, Bernard Martin figyelmét is magára vonja. Aztán egy napon holtan találják a városka közelében lévő kőfejtőben...
Úgy tűnik, szerelemféltésből fojtották meg. Ki ölte meg? A megcsalt professzor? Vagy a féltékeny Paul Cézanne, aki erőszakos jeleneteket ábrázoló képek egész sorozatát is festette? Bármelyikük megtehette, talán nagyon is kézenfekvő a megoldás. Bernard Martin bíróé a feladat, hogy megoldja a rejtélyt, de amint nyomozás közben egyre többet megtud, annál világosabb, hogy semmi sem ilyen egyszerű...

Barbara Corrado Pope: Cézanne modellje
Geopen Kiadó
408 oldal
3490 Ft
Várható megjelenés: október 22.


Novemberi érdekességek: 


Bevallom, eddig kimaradt az életemből a regény, ill. a filmekből is csak részleteket láttam, úgyhogy itt az ideje, hogy hamarosan pótoljam ezt a hiányosságomat.Az új kiadás újrarajzolt térképekkel és indexszel ellátva jelenik meg.

J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura I-III. 
Európa Kiadó
1776 oldal
6800 Ft
Várható megjelenés: november 5.
A művészet-rajongók készíthetik a pénztárcájukat vagy a karácsonyi kívánságlistájukra kerülhetnek fel az alábbiak:

Michelangelo és a híres Sixtus-kápolna freskónak történetét ismerhetjük meg a Park Kiadó gondozásában megjelenő regényben:

Fülszöveg:
1508-ban II. Gyula pápa megbízta Michelangelót a Sixtusi-kápolna mennyezeti freskójának elkészítésével. A harminchárom éves szobrász csak igen felszínes tapasztalatokkal rendelkezett a freskófestés technikai és fizikai értelemben is embert próbáló műfajában, ráadásul szinte példátlanul hatalmas volt a telifestendő, több mint ezeregyszáz négyzetméteres felület is. Gondosan összeválogatott segédek csapatával négy éven át dolgozott a roppant művön; rajzok és vázlatok ezreit készítette, és hátfájdító, kitekeredett testtartásban megszámlálhatatlan órán át festette a harmincméteres magasságban ívelő boltozatot. Az eredmény a festészet történetének egyik legelképesztőbb és legcsodálatosabb alkotása. Ross King könyve e négy csodálatos és gyötrelmes év; nemcsak a kápolna boltívei alatt töltött, dolgos napok, hanem egyben a kora tizenhatodik századi Róma eseményteli életének története. Ross King élvezetes és számos legendát szertefoszlató könyvében avatott kézzel, sodró lendületű elbeszélésben ismerteti meg olvasóival a modern Michelangelo-kutatás legújabb megállapításait.

Ross King: Michelangelo és Sixtus-kápolna
424 oldal
Park Kiadó
3500 Ft
Várható megjelenés: november 2.


A Grafo Könyvkiadó A világ múzeumai sorozatát két kötettel indítja útjára. (Valószínűnek tartom, hogy lesz folytatás, hiszen olyan sok szép múzeum van.)

Az első a firenzei Uffizi képtárat mutatja be.
Csak néhány festőt említenék, akiknek a képe itt található:
Botticelli, Leonardo, Caravaggio, Giorgione, Dürer, Rubens, Van Dyck....

Fülszöveg:
Napjainkban az Uffizi a világ legnagyobb reneszánsz képtára. Eredetileg nem múzeumnak épült, hanem, hogy helyet adjon a firenzei nagyhercegség hivatalainak. Építéséről 1561-ben I. Cosimo de' Medici döntött és a tervezéssel Giorgio Vasarit bízta meg. 1581-ben a palota egy részét képtárnak rendezték be. Vétel, ajándék és örökség útján a Medici család több generációja gyarapította. Miután a Medici ház férfiágon kihalt, Anna Mária Ludovika, a vagyon örököse a felbecsülhetetlen értékű gyűjteményt a toszkán államra hagyta azzal a kikötéssel, hogy végleg Firenzében kell maradnia.
  
Elena Ginanneschi: Uffizi - Firenze
A világ múzeumai sorozat
160 oldal
Grafo Kiadó
4900 Ft
Várható megjelenés: november 3.


A másik kötet a szentpétervári Ermitázst ismerteti meg az Olvasóval.

Fülszöveg:
Az Ermitázs a világ egyik legismertebb múzeuma, XVIII. századi alapítása Nagy Péter cár, majd Nagy Katalin cárnő nevéhez fűződik. Katalin híres európai festők legjelentősebb műveit, illetve teljes gyűjteményeket vásárolt. A XIX. és a XX .században a múzeum gyűjteménye tovább gazdagodott, mára közel hárommillió alkotásból áll. A képtár falain közel nyolcezer festmény sorakozik, amelyek a XV. századdal kezdődően hat évszázad festészetének nagyszerű panorámáját nyújtják.

Alessandra Fregolent: Ermitázs - Szentpétervár
A világ múzeumai sorozat
160 oldal
Grafo Kiadó
4900 Ft
Várható megjelenés: november 3.
Share:

5 megjegyzés:

 1. Ja, hogy te vagy Andiamo:)
  És miért ez a változás, ha szabad megkérdezni? A másik blogot akkor ne is figyeljem, véglegesen bezártad?
  Üdv

  VálaszTörlés
 2. Szia! :)
  A másik blogomat vasárnap törlöm, úgyhogy ezentúl itt találsz meg ;).

  VálaszTörlés
 3. Akkor ezentúl ide jövök:-)

  Engem ezekből csak a Hűség fog érdekelni,mert az első rész is nagyon tetszett anno-nem most olvastam még a film mizéria előtt-érdekes módon akkor nem volt ennyire felkapva,sőt nagyon sokan húzogatták a szájukat,most meg szinte divat lett beszerezni a könyvet.Ki érti az embereket??

  VálaszTörlés
 4. Rendben, várlak! ;)
  A Hűség engem is érdekel ;). Tudod, ha valamiből filmet csinálnak, azonnal divatos lesz, még akkor is,ha előtte a kutya sem ismerte. De az Eat, Pray, Love-ot annak idején is nyomatták, legalábbis sok helyen olvastam róla.

  VálaszTörlés
 5. Nézz be hozzám, nem csak a kaja miatt:)
  http://ildygastro.blogspot.com/2010/10/sajtos-mustaros-tarja.html

  VálaszTörlés

Köszönöm a látogatást.
A hozzászólás cenzúrázatlan, és egyet nem érteni bármikor lehet.