2010. április 11., vasárnap

, , , , , , ,

Kisvárosi gyilkosság

  Jerry Burton súlyos balesete után, orvosa tanácsára húgával, Joanna-val vidékre költözik.
"Ezért mondom, hogy menjen vidékre, béreljen házat, merüljön bele a helyi politikába, a helyi botrányokba, a falusi pletykákba. Legyen minél kíváncsibb a szomszédok dolgai iránt, minden butaságba üsse bele az orrát. Ha szabad javasolnom, olyan környéket válasszon, ahol nincsenek ismerősei."

   Végül Lymstock mellett döntenek.  A városka lakosai rögtön meg is látogatják őket, így Burtonék számos ismerősre tesznek szert.

" - Kicsit olyan, mint a "Boldog Család", nem? - mormolta Joanna. - Jogosné, az ügyvéd felesége, Dózis kisasszony, a doktor lánya és így tovább... Jerry, komolyan, ez igazán kedves kis hely! - tette hozzá lelkesen. - Olyan aranyos és régimódi. Az ember el sem tudja képzelni, hogy itt valami csúnya dolog történik."

   Minden ideális Jerry számára a teljes felépüléshez, ám egy nap névtelen, rágalmazó levelet kap rágalmat. Hamarosan kiderül, nem övé az első. A dolog csak kisebb pletykálkodást idéz elő, míg egy napon áldozatot is követel az egyik titokzatos iromány. A közösség azonnal felbolydul, senki sem érti az öngyilkosságot. De ahogy mondani szokás: nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél. Vajon volt igazságtartalma az utolsó levélnek? Megérkezik a Scotland Yard egyik szakavatott nyomozója is és munkához lát.
A következő héten újabb haláleset borzolja a kedélyeket. Ezúttal biztosan gyilkosság történt. Ki lehet a gyilkos? Miért tette? Mindenki gyanússá válik. Mivel azonban a  rendőrség még mindig nem jutott eredményre, megérkezik Miss Marple, aki mindenre fényt derít.   A regény érdekessége, hogy az utolsó fejezetekben szerelmi szál is szövődik, de hogy kik között, azt nem árulom el.  Egyébként nagyon olvastatja magát, lehetetlen letenni, folyamatosan pörögnek az események. Éjjeli baglyok akár egy éjszaka alatt a végére érhetnek :).


Agatha Christie: Nem zörög a haraszt
Eredeti cím: The Moving Finger
Fordította: Prekop Gabriella
258 oldal
Európa Kiadó, 2009
2200 Ft
Kép: Google.hu
Share:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a látogatást.
A hozzászólás cenzúrázatlan, és egyet nem érteni bármikor lehet.