2010. március 15., hétfő

, , , , ,

A színes fátyol

 "Megállt és Walter szemébe nézett.
 - Elmegyek önnel oda - mondta.
 - Jó.
 - Mikorra legyek készen? 
 - Holnap estére.
Kitty nem tudta, honnan veszi a bátorságot. Walter közönyössége dárdaszúrásként hatott rá, Kitty olyat mondott, amelyen maga is meglepődött. 
 - Azt hiszem, nem kell egyéb, mint néhány nyári holmi és egy szemfödél, nem?
Walter arcát figyelve látta, hogy könnyedsége bosszantja.
 - Már megmondtam a cselédjének, mire lesz önnek szüksége.
Kitty bólintott és felment a szobájába. Arca halvány volt."

   A harmincas évek Londonjában az elkényeztetett Kitty megismerkedik Walter Fane-nel, aki azonnal beleszeret a lányba. Kitty-t nem érdekli a férfi, azonban amikor megtudja, hogy a húga férjhez megy, azonnal elfogadja Walter házassági ajánlatát. Sanghajba költöznek, Kitty viszont unatkozik orvos férje mellett, így szeretőre talál a helyi konzul, Charlie személyében. Amikor Walter tudomást szerez a románcról, a kolera által leginkább sújtott területen fogad el állást. Célja egyértelmű: kettős öngyilkossági kísérletnek szánja.

    Kitty ismét kénytelen költözni, de a mostani véglegesen megpecsételi sorsát, és vannak dolgok, amelyek elkerülhetetlenek...

Kettejük fejlődéstörténete a könyv, amelynek fő helyszíne egy csodálatos, Isten háta mögötti hely. Kitty pálfordulása igazán tanulságos és példaértékű. Az elkényeztetett lányból feleség lesz, akinek a járvány közepette végre értelmet nyer eddigi élete.

A könyvből készült film egészen jól adja vissza mind a könyv hangulatát, mind a tartalmát. Érdemes megnézni, de a könyvet is elolvasni.


William Somerset Maugham: A színes fátyol
Eredeti cím: The Painted Veil
Fordította: Schmidt József
208 oldal
Fiesta, 2008
2490 Ft
Share:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a látogatást.
A hozzászólás cenzúrázatlan, és egyet nem érteni bármikor lehet.