2010. március 13., szombat

, , , , , ,

Egy tökéletes nap


"Mert mi is Róma? (...) Róma pontosan úgy szeretteti magát az emberrel, mint egy nő, mert tetszik, mert jól érzed magad vele, mert megértő, befogad és válaszol. Mert a szépségét szabálytalanná tevő minden hibája és mulasztása ellenére az ő szépsége mindenki másét fölülmúlja a szemedben. Feleségül vettem Rómát, mint Emmát. Gyönyörködtem a szépségében, amely azonban sosem volt az enyém."     A történet hétköznapinak is mondható: adott egy maroknyi római, akiknek egyetlen napjába nyerünk betekintést. Van köztük szegény, gazdag, férfi, nő, felnőtt és gyerek. De miért éppen ők? Mi köze ennek a néhány rómainak egymáshoz? Erre csak a huszonnegyedik órában kapunk választ.
 
     Rögtön az első oldalakon lövések dördülnek, azonban a tettes kilétét sokáig homály fedi.
Május van, néhány nappal a választások előtt. egy középkorú képviselő, Elio Fiorevanti (fiore = virág, avanti = előre) éppen beszédet készül tartani, nem biztos az újraválasztása sikerében, így aludni sem tud. Fiatal és szép felesége a kislányuk születésnapi zsúrját igyekszik tökéletesen megszervezni, míg a különköltözés gondolatát mérlegeli.

    A képviselő testőre, Antonio Buonocore (= jószívű) volt felesége ablakát figyeli, aki évek óta elköltözött két gyermekükkel. Kamasz lányuk lázad, míg kisfiuk meghívást kap a születésnapra.
Egy huszonéves lázadó - mellesleg Fiorevanti képviselő fia -  graffitikkel díszíti az éj leple alatt a római metrókocsikat, egy irodalomtanár a szeretőjével tervezi eltölteni a hétvégéjét, ugyanis péntek van. Eddig teljesen szokványosnak tűnik minden.

   A politikus azonban véletlenül rossz beszédet mond el, a felesége lakást néz és bájcseveg a többi anyukával, a graffitiművész a jogi karon vizsgázik, a testőr levelet ír munkaadójának, lánya piercinget csináltat, a fia Kis Herceggé változik egy napra, míg az anyjuk élete is fordulóponthoz jut. Nem beszélve a már említett tanárról, aki szintén fontos döntésre szánja el magát...
  Az idő múlásával végül minden világossá válik, és a végkifejlet is sejthető. Az utolsó órákban érzett balsejtelmeim beigazolódtak, rendkívül mélyen érintett. Azonban, amikor azt hittem, mindennek vége, újabb meglepetéssel szolgált a regény... Az a fajta könyv, amin napokkal az olvasás után is rágódik az ember és nem hagyja nyugodni. 

 A filmváltozatát olaszul láttam (ez is azon filmek egyike, amit itthon be sem mutattak). Az alaptörténet megmaradt, egy-két változáson ment át, mint minden filmváltozat. Mindenesetre kedvcsinálónak a regény elolvasásához nem rossz. Melania G. Mazzucco: Egy tökéletes nap
Eredeti cím: Un giorno perfetto 
Fordította: Gál Judit
494 oldal
Európa Kiadó, 2009
3500 Ft
Share:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a látogatást.
A hozzászólás cenzúrázatlan, és egyet nem érteni bármikor lehet.